söndag 8 november 2020

Dubbelfirande

Igår firade vi familjens pappa dubbelt och i förväg med en familjemiddag. Vi firade både farsdag och födelsedag, som oftast slog vi ihop de båda dagarna eftersom de alltid infaller ganska nära varandra. 

Vi började med en supergod förrätt helt i min smak som Olivia bjöd på. Ricotta- och basilikafyllda zucchiniknyten med tomatsås, serverade tillsammans med ruccola och balsamicokräm. Det kommer jag testa göra själv nångång.


Till varmrätt hade Leif önskat Chicken Thai så självklart gjorde jag det åt honom. Förutom sallad serverades det jasminris, bulgur och nudlar till grytan. Allt för att alla skulle bli nöjda o glada.


Ingen missade väl att det var Kladdkakans dag igår, ingen i vår familj hade missat det i alla fall. Så vi behövde inte fundera speciellt länge innan vi bestämde efterrätt.


En helg som gått alldeles för fort är snart slut och trots att jag sovit för lite känner jag mig redo för en ny arbetsvecka. Har mycket kul på gång till veckan så jag tror att den kommer gå fort (som vanligt) och nästa helg är det dags för en mini-semester för mig och Leif. 

Den här helgen avslutas nog med en tidig kväll för i natt hade jag en vaken-natt, låg vaken i flera timmar utan att jag har en aning om varför. Så irriterande när sova är det bästa jag vet. Hoppas på bättre tur i natt.

fredag 6 november 2020

Deppigt

Återkommer snart 💖💪


onsdag 4 november 2020

Gulaschsoppa

I dag sken solen när jag promenerade hem, så underbart, men nu är det alltför ofta småtråkigt väder ute och då är det extra gott med en värmande soppa. Den är vardagsvarianten på gulaschsoppa går snabbt att koka ihop, framför allt jämfört med en gulaschsoppa med kött. Här hittar ni mitt favoritrecept på en sån lite mer exklusiv soppa.


Gulaschsoppa

1 gul lök, hackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
5 hg köttfärs
2 msk paprikapulver
salt o peppar
2 burkar krossade tomater
5 dl vatten
2 köttbuljongtärningar
4 stora potatisar i bitar
2 morötter i skivor
ev. 2 röda paprikor i bitar

Stek lök, vitlök och köttfärs.
Krydda med salt, peppar och paprikapulver.
Tillsätt allt det övriga och låt koka i ca 20 min tills morötter och potatis är mjuka.
Servera tillsammans med goda tillbehör så som crème fraiche, tortillachips och/eller gott bröd.


Jag använde inte paprika i soppan den här gången eftersom ingen i familjen är jätteförtjust i varm paprika och jag tycker att det räcker med potatis och morötter.


Jag trodde det skulle bli en spännande dag i dag med mycket nytt, men det blev inte riktigt så. Nog trodde väl de flesta av oss att vi skulle få veta vem som vann det amerikanska presidentvalet redan när vi vaknade. Men nu är det snart dags att gå o sova och det är fortfarande inte klart.

Dessutom trodde vi att det skulle bli lokala restriktioner i Norrbotten i eftermiddag, men de avvaktar några dagar och hoppas att vi skärper oss utan restriktioner. Nytt möte mellan regionens smittskyddsläkare och Folkhälsomyndigheten om några dagar. Så nu hoppas jag att alla sköter sig och håller sig hemma så mycket som möjligt och att man tänker till lite extra vid många olika tillfällen.

tisdag 3 november 2020

Recept Oktober 2020

Nu är vi inne i en ny månad och det är dags att sammanfatta oktobers blogg-recept och precis som jag vill ha det är det en blandning av mat, bröd och fikabröd. Den perfekta blandningen! Hoppas ni redan har testat något. Berätta gärna i så fall (fast jag vet att det är problem med att kommentera, men försök gärna).

Recept Oktober 2020


Jag började månaden med att baka en massa bröd och en del av det hade jag med mig till jobbets fredagsfika och bjöd på, bl.a dessa saftiga rågkakor. En gammal favorit som jag har återupptäckt.


Vi fick en ny storfavorit i oktober också och det var denna supergoda välfyllda grillade ciabattan med bl.a. pesto, avokado och mozzarella.


Under oktober är det Kanelbullens dag och om man inte orkar eller hinner baka bullar är denna kanelbullekaka perfekt att göra. Det är en av mina favoriter för den är så saftig och god med kraftig kanelsmak.


Den här fillimpan med frukt gjorde succé på jobbet och i familjen och blev en ny favorit för många. Jag gjorde faktiskt en ny omgång i fredags och till jul ska jag också baka den. 


Vardagsrätter med pasta och kyckling kan man aldrig få för många av så här kommer ännu ett recept som ni måste prova.


En fredagsfavorit som vi ätit två gånger på kort tid är denna Club Sandwich med bl.a. kyckling och smaksatt crème fraiche. Perfekt fredagsmat enligt mig.


Oktober avslutades på bästa sätt med supergoda sockrade saffransbullar som man bakar i långpanna, så de var ju så himla enkla att göra också.

söndag 1 november 2020

Matsedel v.45 november 2020

Efter en veckas uppehåll är veckomatsedeln tillbaka och som vanligt får ni den ganska tidigt så att ni redan i dag kan inspireras, planera och handla inför kommande veckas middagar. Allt för att vardagen ska flyta på så bra som möjligt.

Att planera och förbereda middagar är verkligen mitt bästa vardagstips och ett måste för att min vardag ska fungera med jobb, mat och träningar.

Matsedel v.45 november 2020

Köttfri måndag
Har ni kvar någon pumpa från helgen? I så fall skulle jag göra den här grökålssalladen med kikärter men byta ut sötpotatisen mot pumpa.


Fisk-tisdag
Kryddig bacon-torsk är en perfekt maträtt att ta till om man har någon i familjen som inte tycker om fisk. Tack vare bacon smakar det inte så mycket fisk som andra fiskrätter kan göra. Vad är det man säger? Efter 7 gånger tycker man om nya smaker.


Onsdag
Fläskytterfilégryta med lingon och kantareller är en riktig god och mustig höstgryta som är snabb-fixad tack vare fläsk(ytter)filén istället för annat grytkött som ska koka länge.


Torsdag
Chili con carne med köttfärs och vita bönor tror jag ska stå även på vår egna matsedel för den var så länge sedan vi åt och jag blev så sugen nu när jag såg receptet och bilderna.


Mysfredag
Kycklingenchiladas passar perfekt som mysmiddag på fredag och ett gott alternativ till tacos. Servera sallad, grönsaker och andra tillbehör i små skålar bredvid så blir det lite extra taco-känsla.


Veckans godsak
Sockerfria Sarah Bernhardt-bitar är en av mina favorit-godsaker. Mandelbotten med en len och smakrik chokladkräm toppad med lite extra choklad. Åh det vattnas i mun när jag tänker på den här godbiten. Extra plus att den här varianten dessutom är sockerfri, så kan man känna sig lite nyttig 😀

lördag 31 oktober 2020

Sockrade saffransbullar i långpanna

Oj vad dagarna har gått i ett nu på slutet. Men nu sitter jag ner med en kopp te innan jag ska börja med kvällens familjemiddag och då passar jag på att skriva ner det här receptet till er. Det här måste ni testa! Det var förra helgen bakade jag dessa supergoda saffransbullarna som var så himla enkla att göra eftersom man gör dem i långpanna. Det blev rätt många så jag har fortfarande kvar några i frysen, mums.


Sockrade saffransbullar i långpanna

2 paket saffran
2 dl socker
2 msk rom eller vatten
50 g jäst
175 g rumsvarmt smör
5 dl rumsvarm mjölk 
0,5 tsk salt
800 g vetemjöl (ca 13 dl)
mjöl till utbakning

Stöt saffranet i en mortel med 1 tsk av sockret. 
Lägg saffranet i rom eller vatten och rör om. Låt stå 30 minuter.
Skär smöret i tärningar och låt det bli rumstempererat. 
Smula jästen och blanda med rumstempererad mjölk, smör och saffran samt vätskan i en köksmaskin.
Tillsätt resten av sockret, salt och mjöl. A
rbeta degen 15 minuter i maskin. 
Låt den jäsa under bakduk i 60 minuter.
Ta upp degen på en arbetsbänk med lite mjöl. 
Knåda lätt och kavla ut till storleken av en långpanna. 
Lägg degen i plåten med bakpapper under. Skär rutor av degen, med t.ex. en pizzaskärare. 
Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.
Grädda mitt i ugnen i 200 grader ca 20 min, lägg över bakplåtspapper om de börjar bli för bruna. 
Låt svalna under bakduk och skär dem sen i fårorna till rutor. 
Pensla med smält smör och doppa i strösocker. 


Perfekt recept på saffransbullar så här lite pre-season, de traditionella lussekatterna med russin har lite väl mycket julkänsla över sig. Men de här är perfekt! Receptet hittade jag hos Matplatsen.

Skurna bitar
Bullen har jäst och är redo för ugn
Nygräddade och ganska fula o tråkiga. Tur att de ska doppas i socker så de blir lite snyggare.
Pensla först med smält smör innan bitarna ska doppas i socker.
Så saftiga och goda

onsdag 28 oktober 2020

Att tala eller inte

Efter många tidiga morgnar på jobbet känns det skönt att jag snart får tre dagar ledigt och kan ta det lugnt på morgonen. Långa lugna morgnar är det bästa jag vet💖

Nästa vecka blir också en annorlunda jobbvecka för då har vår systemleverantör sina kunddagar som i år körs digitalt. Jag går miste om en Stockholmsresa, men som världen är nu så känns det ju bra. Istället får jag sitta hemma eller på jobbet och lyssna på på riktigt många seminarium, dels sådant som hör till systemet o jobbet och dels inspirationsföreläsningar. 

Så jag hoppas det blir en riktigt bra och intressant vecka. Vissa inspirationsföreläsningar bär jag med mig saker från en lång tid framöver, medan vissa glömmer man bort efter nån dag. Ämnet är ju så klart viktigt, men nästan viktigare är föreläsaren.

En föreläsning för flera år sedan kommer jag fortfarande ihåg flera saker i från och brukar tänka på då och då. Jag kommer inte ihåg vad ämnet egentligen var, kanske lycka, men en väldigt tänkvärd och bra inspirationsföreläsning av en bra föreläsare.

Det finns ju så många bra föreläsare och så många intressanta ämnen, så det kan inte vara lätt att välja när man ska boka föreläsare. Som att komma in i en godisaffär 😀

Jag är ingen talare, trots att jag tycker om att prata, kanske är det därför jag kan bli så fascinerad av bra talare. Och lika less blir jag att lyssna på nån som inte är en talare.

Bild från Herregud& Co