tisdag 13 oktober 2020

Fillimpa med frukt

Jag har ju glömt ge er receptet på det andra brödet som jag bjöd på när mitt gäng fixade jobbets fredagsfika. Det här blev väldigt populärt och jag måste nog se till att baka en ny omgång nästa gång vi fixar fikat, i början på december.

Det är ett sånt här superenkelt recept med fil, sirap och bikarbonat som det finns en uppsjö av olika varianter på. I den här limpan har jag tillsatt lite nyttigheter som t.ex. rågkross och grahamsmjöl och lite sött som aprikoser och russin.


Fillimpa med frukt

Torrvaror
2,5 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
1,5 dl rågsikt
1,25 dl rågkross
0,5 dl vetegroddar
0,75 tsk salt
2 tsk bikarbonat
2 msk brödkryddor
1 dl russin
1 dl torkade aprikoser
Degvätska
5 dl filmjölk
0,25 dl brödsirap

Blanda ihop alla torra ingredienser och torkade frukten i en stor bunke.
Tillsätt filmjölken och sirapen.
Häll smeten i en 1.5 liters avlång brödform, med bakplåtspapper eller smord o bröad.
Grädda i 175 grader i ca 1 timme och 40 minuter.
Efter ungefär en timme kan du behöva lägga över ett bakplåtspapper så att inte ytan bränns vid.

söndag 11 oktober 2020

Matsedel v.42 oktober 2020

Den som väntar på nå gott.... så kommer här veckans matsedel lite senare än vanligt. Jag hade inte hunnit förbereda nån veckomatsedel och i morse var jag lite seg efter gårdagens 50årskalas och för få timmars sömn i natt.

Men nu har jag piggnat till och har knåpat ihop en matsedel som jag ska publicera åt er och sedan ska jag gå o börja med dagens söndagsmiddag - pesto- och mozzarellabiffar med ugnsrostade rotsaker. Hoppas ni också har en bra söndag.

Matsedel v.42 oktober 2020


Köttfri måndag
Som vanligt försöker jag börja veckan med en vegetarisk middag - Tortillapizza med kantareller och zucchini är en supergod och superenkel pizza gjord på mjuka tortillas som bara behöver några få minuter i ugnen. 


Tisdag
Oftast blir det lax hos oss när vi äter fisk, men ibland köper jag hem torskblock och då blir det oftast nån gratäng, som den här Citron- och dilltorsken i ugn


Onsdag
Grönpepparkyckling är ännu en maträtt som klarar sig själv i ugnen och man får tid över till annat. Den här kycklingen är extra enkel eftersom man använder sig av grillad kyckling och slipper stek-momentet.


Tordag
Ost- och paprikafylld köttfärslimpa är en saftig och supergod köttfärslimpa - som också klarar sig själv i ugnen. Blev många enkla ugnsrätter den här veckan. Men det är ju så himla smidigt så det får man aldrig för många av.


Mysfredag
Varma fyllda baguetter är en typisk mysfredagsmiddag för mig som passar att äta framför tv:n. Roligare och godare med baguetter än att göra vanliga varma mackor.


Veckans godsak
Kaka med chokladhavreströssel är en gammal favoritkaka som jag nästan alltid bakade förut eftersom den är äggfri och om jag byter ut vissa ingredienser så blir den även mjölkfri. En kanonkaka helt enkelt som de flesta älskar.

torsdag 8 oktober 2020

Kanelbullekaka i långpanna

Har precis satt mig i soffan för att se kvällens hockeymatch. Är lite sötsugen och det skulle ha varit gott med nån kaka till teet. Tyvärr, eller kanske tur, så har jag inget hembakat i frysen. Förra veckan bakade jag till jobbets fredagsfika, men allt tog slut så det blev ingen bit till frysen.

Det var den här saftiga kakan med god kanelsmak som jag bakade, en av mina favoritkakor. Tyckte att den passade inför kanelbullens dag som var i söndags.


Kanelbullekaka i långpanna

350 g smör
5 dl strösocker
4 ägg
6 dl gräddfil
9 dl vetemjöl
4 tsk vaniljsocker
2 msk bakpulver
2 krm salt
Fyllning
2 dl strösocker
6 msk kanel
4 msk smör

Blanda samman socker och kanel till fyllningen.
Rör smör och socker mjukt och luftigt.
Blanda ner äggen ett och ett, och därefter gräddfilen.
Rör samman de torra ingredienserna i en separat skål. Blanda sedan med resten av smeten.
Häll i hälften av smeten i en långpanna.
Strö sedan över hälften av kanelsockret.
Fyll på med resten av smeten och strö över resterande kanelsocker.
Dutta till sist över 4 msk smör.
Grädda kakan i 175 grader i ca 40 min.


Om du halverar receptet passar det perfekt i t.ex. en rund sockerkaksform. Då behöver du kanske ha den inne i ugnen något längre också, men känn med provsticka.


I dag har jag jobbat hemma och fått så himla mycket gjort. Jag har haft så mycket små-grejer som hängt över mig och i dag fixade jag det mesta. Skönt när det flyter på och man får mycket gjort. När jag hade jobbat klart cyklade jag in till stan för en timmes helkroppsmassage. Vilken lyx, va? Och jag gick till en ny massör och hon var helt otroligt duktig så henne ska jag gå till fler gånger.

Igår hos frissan, idag massage och imorgon börjar helgen. Vilka kanondagar!

Hoppas ni också har en bra torsdag och får en fin helg!

onsdag 7 oktober 2020

Grillad ciabatta med pesto, avokado och mozzarella

Förra helgen fick Ida en ny favoriträtt när jag bjöd henne på denna smarriga grillade ciabattan. Det var tänkt som fredagsmys-middag efter Idas träning, men pga ändrade planer blev det vår sena lördagslunch istället.

Många godsaker samlade i en o samma macka så den blev lite småtjock och svår att få in i smörgåsgrillen, så det gäller att trycka till den ordentligt och ha koll på att inte så mycket av fyllningen åker ut.


Grillad ciabatta med pesto, avokado och mozzarella

2 ciabatta
färskost typ Philadelphiaost
röd nötfri pesto
färsk spenat
1 avokado
1 tomat
1 mozzarella
ev. lite örtsalt

Dela ciabattan bred på färskost och pesto på båda halvorna.
Skiva avokado, tomat och mozzarella.
Lägg fyllningen på ena halvan, spenat, avokado, tomat och mozzarella.
Krydda ev. med lite örtsalt som jag tycker är gott både till mozzarella och avokado.
Lägg på "locket" och tryck till.
Grilla i ett mackjärn/smörgåsgrill, servera varm tillsammans med sallad.

söndag 4 oktober 2020

Rågkakor

Till fredagens fika på jobbet hade jag bland annat bakat dessa rågkakor. Saftiga och goda! Jag som är lite slö bakar ut tre stora kakor på varsin plåt. Vill man kan man istället göra små fina tekakor eller lite större rågkakor med hål i mitten. Välj efter eget tycke o smak.

Jag gör dem även lite tjockare så att de går att dela. Vill man inte det så plattar/kavlar man dem bara lite tunnare. Så kanske jag gör nästa gång.

Det här är ett gammalt bortglömt recept som jag är så glad att jag återupptäckte och nu kommer nog detta bröd finnas i vår frys lite nu och då för det är så himla gott. Hur kunde jag glömma bort det?


Rågkakor

Dag 1
1,5 l vatten
2 msk salt 
1 dl rågkross
1 dl hela linfrö
1 dl vetegroddar
1 dl kruskakli
3 dl grovt rågmjöl
Dag 2
100 g jäst
2 dl fingervarmt vatten
2 msk sirap eller honung
ev 1 msk brödkryddor (t ex malen koriander eller "brödkryddor")
1,5 kg vetemjöl

Dag 1
Koka en lös gröt på vatten, salt, rågkross, hela linfrön, vetegroddar, kruskakli och grovt rågmjöl.
Ställ kallt över natten så sväller den.

Dag 2
Lös upp jäst i fingervarmt vatten +sirap/honung och ev brödkryddor. 
Blanda i gröten.
Tillsätt vetemjöl för att binda ihop till en deg.
Knåda i ca 5 minuter. 
Låt jäsa i bunken till dubbla storleken, ca 40 minuter.
Dela degen i 3 delar. 
Knåda en aning och platta eller kavla sedan ut på plåtar med bakplåtspapper. 
Låt jäsa i ca 25 minuter.
Nagga kakorna något
Grädda i ca 12 minuter i 250°C ugn.


Min gröt fick stå i kylskåpet i två dygn för jag hann inte baka dagen efter, men det går lika bra det. Så känn ingen stress bara för att du har gröten stående i kylen. Den klarar sig bra där några dagar.

Jag fryser alltid ner bröd i portionsbitar så att man bara behöver ta upp så mycket som går åt för då får man alltid äta gott och saftigt bröd.


I dag har jag inte bakat matbröd utan idag blev det kanelbullar så klart. Jag bakade på en halvliter och det går så himla snabbt och är så smidigt att baka sån liten sats. Det känns ju knappt som att man har bakat. Nästa gång jag bakar bullar lär det nog bli saffransbullar, för nu är det inte länge kvar tills man kan börja använda julens smaker.

Snart är även den här helgen slut och en ny arbetsvecka tar vid. En vecka då jag ska lyxa till det ordentligt, jag har både en klipptid och en massagetid inbokat. Så härligt och så perfekt att lysa upp höstmörkret med lite roliga feel-good-saker.

Önskar en fin söndagkväll!

Matsedel v.41 oktober 2020

Är det fler än jag som ska baka kanelbullar idag? Jag förmodar det! Men först ska vi ha lite trädgårdsfix hos min mamma för att sen åka hem och baka en liten omgång kanelbullar. Alla våra frysar är proppfulla så jag får inte baka nån stor sats för jag rymmer noga bara att frysa ner några få. Det känns som att det är läge att köpa en fjärde frys för oss nu. Måste börja spana.

Men som vanligt börjar jag söndagen med att ge er en inspirationsmatsedel med några nya o gamla favoriter.

Matsedel v.41 oktober 2020


Köttfri Måndag
Broccoligratäng med stekt vitkål och paprika passar perfekt att börja veckan med. Mättande och supergott.


Tisdag
Lax på grönsaksbädd med currysmak är en lite annorlunda smakkombination men så otroligt gott. Brukar ni krydda fisk med curry?


Onsdag
Citronpasta med kyckling o grönsaker och tzatziki är en fräsch och otroligt god maträtt som vi alla åt så mycket av.


Torsdag
En värmande Gulaschsoppa passar perfekt i höstrusket. Den här goda soppan är gjord på kött och inte köttfärs, som nog är vanligare i Sverige.


Mysfredag
Det är nog många som äter tacos på fredagar. Då tycker jag att ni ska testa den här Tacotårtan nästa gång.


Veckans godsak
Kanelbullar i all ära, men varför inte variera med krämiga Philadelphiabullar som man enkelt bakar i en långpanna.

lördag 3 oktober 2020

Fredagslycka

Igår var det mitt gäng som ordnade jobbets fredagsfika. Visst kommer ni ihåg att jag har berättat att vi alltid har så mycket gott på fredagar. Perfekt start på helgen. Vi turas om tre o tre att ordna fredagsfika och ofta är det som bästa hotellfrukosten. Så kul att vi dessutom har så många som gillar att baka så att det oftast är så himla gott o hembakt. Älskar det!

Igår var det alltså mitt gängs tur och jag hade bakat två olika sorters matbröd. Recept kommer! Eftersom det är kanelbullens dag imorgon (det har väl ingen missat) så gjorde jag en kanelbullekaka. För nå sött på slutet måste man också få, eller hur? 

Vi har fruktkorg på jobbet och den sista tiden har det mest varit äpplen i den så vi hade kvar enormt mycket äpplen från de två senaste veckorna. Så då passade jag på att ta med min råsaftscentrifug och bjöd på nygjord äppeljuice med ingefära så att vi håller oss pigga o friska.

Eftersom jag hade bakat slapp jag åka och handla pålägg mm. Väldigt bra arbetsfördelning om ni frågar mig. Bakar så mycket hellre än att åka o handla. Om ungefär två månader är det vår tur igen och då har vi kommit in i advent så då kan vi nog också komma på nå roligt att bjuda på.


En underbar lördag har precis börjat och jag har hunnit med långfrukost, städa tvättstugan och plockat o försökt få ordning. Lite småstädning kvar sedan ska jag njuta av en ledig dag och ett fint hus. Finns inte mycket som slår det.

Dubbla hockeymatcher idag, både damerna och herrarna spelar hemma, men jag ser båda matcherna på tv. Ida och Leif däremot som hade tur i lottningen kommer vara 2 av de 50 som får se damerna på plats.