torsdag 2 juli 2020

Kokoskolasnittar

Nu ska jag snart sätta igång med dagens bakverkstad men först tänkte jag ge er ett av recepten från tisdagens småkaksbak då jag gjorde fyra olika sorters småkakssnittar. Först ut blir receptet på dessa kokoskolasnittar som egentligen är vanliga kolasnittar men där jag även har tillsatt kokos. Jag tycker att det blev ett lyckat experiment, men för den som älskar kolakakor men inte gillar kokos kan det bli en besvikelse eftersom det är svårt att se skillnad på de två sorterna.


Kokoskolasnittar

100 gr smör 
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 msk sirap
2-2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl kokos

Rör ihop smör, socker, vaniljsocker och sirap.
Blanda 2 dl mjöl med bakpulver och kokos. Blanda ner i smörblandningen.
Blanda snabbt ihop till en deg, tillsätt mer vetemjöl om degen känns kletig.
Dela degen i 3 delar och rulla ut till längder, lägg på plåt med bakplåtspapper. 
Platta till längderna lite.
Grädda i mitten av ugnen ca 12 min i 175 grader.
Skär kakorna på snedden innan de kallnar.

onsdag 1 juli 2020

Recept juni 2020

Tänk att det nu är juli, min och Idas favoritmånad. Vi älskar juli för att det är den riktiga sommarmånaden men även för att det är vår kalasmånad då vi båda fyller år. Ida först och se'n jag ett tag senare.

Juni bjöd på strålande sol och sommarvärme och på bloggen var det mest godsaker ser jag nu. Det beror nog på att vi helst grillade i värmen och inte provade så mycket nyheter. Finns en chans/risk att det blir mycket godsaker även i juli med tanke på alla kalas. Men jag ska försöka skärpa till mig och laga lite ny och god mat också för jag vill ju ha blandningen här på bloggen precis som i riktiga livet.

Recept juni 2020

Juni började på bästa sätt med den goda Chocolate-chip-cookie-pajen som jag bakade och tog med på grillmiddag hos grannarna.


På nationaldagen bjöd jag på en grillad-kyckling-sallad. En sallad som innehöll många godsaker förutom kyckling t.ex. sparris, nektariner och halloumi.


Till efterrätt åt vi en mjölk- och äggfri kladdkaka med chokladkräm, som då självklart även är vegansk. Ett gammalt bortglömt recept som jag är så glad att jag har hittat igen för nu är det min favorit-kladdkaka.


På jobbet blev jag bjuden på en sjukt god smörgåstårta à la club sandwich så självklart tiggde jag till mig receptet och bjöd på den hemma också. Åh så sugen jag blir på smörgåstårta nu, måste nog göra en snart igen.


En solig kväll hade vi sån tur så Ida bjöd oss på cheesecake i glas med nektariner och jordgubbar. En fräsch o god efterrätt som hon snabbt blandade ihop i köket medan vi satt ute i solen.


Ida fortsätter att glänsa i köket och bakade en drömtårta som gjorde succé.


Banankaka är bland det bästa jag vet, men nu har jag nog hittat en godare grej. Jag fyller muffinsformar med den goda banankaksmeten och fyller på med en lite chokladhavregömma. Två godsaker i en är dessa bananmuffins med chokladhavregömma.


Den goda äggfria (bortglömda) kladdkakan använde jag som botten till midsommar-glasstårtan också. Till fyllning gjorde jag enklaste glassen med bara tre ingredienser, där en är jordgubbar.

tisdag 30 juni 2020

Kakor på löpande band och sirapstipset

Då var det äntligen min tur att gå på semester. 
Redan till lunch idag stämplade jag ut för nästan fyra veckors semester. Trots att jag har haft ett riktigt bra halvår så är det ändå så himla skönt med sommar, sol och semester. 

Fast just nu är det inte sol utan det började faktiskt regna precis. Och eftersom jag tänker baka i några dagar får det gärna bli lite svalare och även regna en del. Så kan det sen klarna upp till veckan och bli soligt och varmt igen.

Bakandet till kommande kalas började redan idag då jag gjorde fyra olika sorters snittar. Kändes lite som att jag stod vid ett löpande band, grunddegen var samma till alla snittar men sedan smaksatta jag dem på olika sätt.

Snabbt, smidigt och gott!

4 olika sorters snittar. Gissa smakerna?

Visst kommer ni ihåg sirapstipset vid småkakebak?
Istället för att använda ett msk-mått där hälften av sirapen stannar kvar är det bättre att använda måttet för att göra en grop i mjölet. Sedan fyller man gropen med sirap och då har man 1 msk sirap utan kletiga mått.

Först gör jag en grop i mjölet med ett msk-mått.
Sedan fyller jag gropen med sirap.
Nu ska jag se Morden i Midsomer och njuta av att jag inte behöver sätta något alarm imorgon eller på flera flera dagar. Bästa känslan!

måndag 29 juni 2020

Glasstårta med kladdkakebotten och jordgubbar - Äggfri

Till midsommar gjorde jag en glasstårta med kladdkakebotten och jordgubbsglass. Så skönt att förbereda och sedan bara plocka upp ur frysen ett tag innan det är dags att äta. Jag väntade lite för länge innan jag tog fram tårtan eller om vi var för ivriga att börja med efterrätten, så glassen och kladdkakan var lite väl hård. Men sista tuggorna var magiskt goda, choklad och jordgubbar är ju så gott framför allt på sommaren.

Min tanke var att garnera med jordgubbar men jag blev lite snål o irriterad när jag såg hur dyra jordgubbarna var just på midsommar så jag struntade i att köpa några. Istället köpte jag dagen efter för halva priset och kunde garnera tårt-resterna med. Det är en mäktig botten så en sån här tårta räcker till många och går att frysa om, i alla fall om inte glassen har hunnit smälta för mycket.


Glasstårta med kladdkakebotten och jordgubbar - Äggfri

Kladdkaka

200 g smör/margarin
2,5 dl strösocker
1,5 dl kakao
2 msk vaniljsocker
2 msk kaffe (kan uteslutas)
3 dl vetemjöl
2 dl mjölk

Smält margarinet. Vispa ner socker och kakao för hand.
Tillsätt vaniljsocker, kaffe och vetemjöl och rör till en jämn smet.
Rör ner mjölk.
Häll smeten i en smord och kakaopudrad rund form, ca 24 cm i diameter.
Grädda mitt i ugnen i 225 grader ca 15 min.
Låt kakan kallna.
Ta lös kakan och rengör o torka formen.
Lägg tillbaka kakan i formen för sedan ska glassen på.

Jordgubbsglass

5 dl vispgrädde
1 burk kondenserad mjölk
5 hg jordgubbar

Vispa grädden ganska fast.
Häll ner den kondenserade mjölken i grädden och blanda ordentligt.
Mixa jordgubbarna och blanda ner i gräddblandningen.
Häll all eller delar av glassmeten på kladdkakebotten i formen.
Täck formen och ställ i frysen under natten (eller längre).
Ta fram kakan och glassen ca 30 minuter innan servering. Garnera ev. med mer jordgubbar.


Jag använde inte all glass-smet eftersom jag älskar kladdkaka och var rädd att all glass skulle ta över chokladsmaken, men det är en smaksak. Den överblivna glass-smeten frös jag in i en burk för att kunna äta som glass senare nångång.


Vet ni, nu har jag bara en dag kvar att jobba innan semestern och om inget oförutsett inträffar så blir det bara 6 timmars jobb för jag tänker smita hem redan vid lunch. Så härligt! Även idag stämplade jag ut vid lunch och har fått en lång o härlig eftermiddag hemma. Så mycket värt!

Ida som har sommarlov har så klart redan vänt dygnet så hon hade precis stigit upp när jag kom hem. Det bästa med sommarlov och semester är nog att inte behöva passa en massa tider, eller hur? Att kunna vara upp länge på kvällarna är en av de saker jag främst ser fram emot.

söndag 28 juni 2020

Bananmuffins med chokladhavregömma

Nu närmar sig min semester med stormsteg, endast två halvdagar kvar. Men med tanke på vädret vi har och har haft känns det som att semestern redan har börjat. Jag har passat på o njutit och låtsas att jag har haft semester trots att jag har varit på jobbet några timmar varje dag. Men jag har försökt ta ut lite flexledigt på eftermiddagarna. Det är väl såna här gånger man ska använda tiden man har jobbat ihop?

Jag har även hunnit med att baka litegrann i värmen, vi hade bruna bananer som behövde användas. Istället för att göra min favoritkaka som jag oftast gör, blandade jag två favorit i en - en saftig bananmuffins fylld med chokladhavresmet liknande de här favoritrutorna.


Bananmuffins med chokladhavregömma

Bananmuffins
100 g smör, rumsvarmt
3 dl socker
2 ägg
4 msk gräddfil
3 dl mjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bikarbonat
2 bananer, så bruna som möjligt

Chokladhavregömma
75 g smör
0,5 dl socker
2 msk kakao
1,5 dl havregryn

Bananmuffins
Vispa ihop smör och socker.
Vispa ner 1 ägg i taget till smörsockerblandningen.
Vispa ner gräddfilen.
Blanda de torra ingredienserna i en skål, rör sedan ner dem i smeten.
Mosa bananerna, rör ner i smeten.
Häll smeten i pappersformar som du satt i en muffinsplåt för att de ska bevara formen.

Chokladhavregömma
Smält smöret. 
Tag av ifrån plattan och rör ner övriga ingredienser. 
Fördela massan jämnt över alla muffins. 

Grädda i 175 gr i ca 18 min.

fredag 26 juni 2020

Magiskt

Vilka kvällar vi har nu, helt magiska.
På dagarna är det nästan lite väl varmt (men jag klagar inte), men de varma ljusa kvällarna kan jag inte få nog av. Igårkväll cyklade vi ner till min mamma där Ida badade medan jag nöjde mig med att sitta på bryggan, dricka te och svalka fötterna en aning.

Älskar närheten till vattnet och att det är så enkelt att ta sig till denna vackra plats (både sommar- och vintertid).


Igår blev det så sjukt varmt på jobbet, kändes som att hjärnan kokade och det enda jag kunde tänka på var hur varmt o jobbigt det var. En ineffektiv Sara gör ingen glad, så jag packade ihop mina grejer och cyklade hem o jobbade sista timmarna hemma på altanen. Så skönt att byta ett 28-gradigt kontor mot en skuggig plats på altanen där det fläktade en aning också.

Men cykelturen hem var en pina, tänk dig att du cyklar samtidigt som nån blåser med en varm hårfön mot dig. Det var sååå varmt, tur att jag inte har så långt hem från jobbet. Jag räknar med att jobba hemma idag på eftermiddan också.

Ska alldeles strax cykla i väg till jobbet efter att ha vaknat alldeles för tidigt idag förmodligen pga värmen för månen har inte nån "jobbig" fas nu och jag känner mig inte speciellt stressad. Tvärtom så känner jag mig så redo för semester då jag har gjort undan alla måsten på jobbet. Men jag har några jobbdagar kvar för jag tar inte semester förrän på onsdag (1 juli). Fast jag planerar faktiskt att vara ledig både på måndag- och tisdag-eftermiddag nästa vecka. Perfekt nedtrappning inför semestern, tänkte jag.

Lagom till min semester drar det in svalare luft, enligt väderprognosen. Lite komiskt faktiskt att det verkar vara så precis på dagen. Men det gör inte så mycket eftersom jag har en massa bakjobb som jag måste ta tag i och det tänker jag inte göra så länge vi har nästan 30 grader i köket.

Nej, nu ska jag göra mig klar och cykla iväg.
Ha en underbar fredag!

onsdag 24 juni 2020

Idas drömtårta - glutenfri

Nu när jag jobbar och Ida har sommarlov är det hon som står för det nya och roliga i köket. För någon kväll sedan blev hon baksugen och letade upp det här receptet från Ica på drömtårta. Vill ni istället göra en äggfri drömtårta, så hittar ni ett bra recept här.

Jag är väldigt imponerad hur fint hon lyckades rulla den. Ofta ser man att det är lite luft längst in för att man inte har varit riktigt ordentlig från början eller att smörkrämen är olika tjock. Men Ida lyckades med allt.

Vore ju perfekt om hon själv bakar allt till sitt egna kalas som är om ungefär två veckor. Hon har redan bakat o'boy-bollar som ligger i frysen och väntar på födelsedagen.


Idas drömtårta - glutenfri

Kaka
3 ägg
1,5 dl socker
5 msk potatismjöl
2 msk kakao
1 tsk bakpulver
Fyllning
100 g smör
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 äggula

Kaka
Vispa ägg och socker pösigt. 
Blanda potatismjöl, kakao och bakpulver. 
Sikta ner blandningen i smeten.
Bred ut smeten på ett bakplåtspapper i en långpanna, 30x40cm. 
Grädda mitt i ugnen i 250 grader ca 5 minuter.
Stjälp upp kakan på sockrat papper. Dra bort papperet som kakan gräddats på. 
Låt kakan kallna.

Fyllning
Rör smör och florsocker poröst till fyllningen. 
Tillsätt vaniljsocker. 
Rör ner äggulan.
Bred fyllningen på kakan och rulla ihop den. 
Låt drömtårtan ligga kallt en stund innan den ska skäras.