fredag 29 maj 2020

Det blir ljusare

God morgon☀️
Så mycket lättare det är att stiga upp när solen skiner och det är ljust, men å andra sidan är det lite svårare att gå o lägga sig när solen fortfarande skiner vid 22-tiden. Men trots det så älskar jag våra ljusa nätter.

Men det är inte bara nätterna som blir ljusare, även jag såg till att bli lite ljusare i håret inför sommaren. Jag hade en sån skön torsdagseftermiddag då jag hade några timmar i frisörstolen med total avkoppling.

Från att ha haft en ganska mörkbrun färg har jag nu lagt ljusbruna slingor i hela håret, så att det får en "solkysst" känsla (inte min kommentar från början men den var ganska beskrivande så jag återanvänder den). Jag fick även för mig att jag inte ville klippa håret så mycket som jag brukar, kul att spara ut det en aning. Så det klipptes bara igenom litegrann och klippte upp det lite lite mer för att det inte ska blir så tungt. Få se hur länge det dröjer innan jag går o klipper av det igen?🙈

Lite te är aldrig fel
Så här såg jag ut före klippning och färg

Några folie-slingor och resten färgades "på fri hand". Spännande väntan på att få se resultatet.
Ta da, mycket ljusare och ytterst lite kortare.
Fixades även till med lockar, men det är bara tillfälligt.

En helg med massa trevligheter har vi framför oss. Underbart nu när vädret tillåter att man kan vara ute för då kan man passa på att träffas lite mer igen. Som vi längtat! Ikväll blir det grillmiddag och jag har lovat att fixa efterrätten. Men jag har inte lyckats bestämma vad det blir än, men jag lär nog komma på nå roligt att göra.

På söndag då det är mors dag ska syrran och jag fira vår mamma ute på vår altan med några meters avstånd. Safety first! Men så kul att ändå kunna umgås och fira lite. Prognosen säger att det ska bli riktig sommar på söndag med 23 grader varmt🙏

Nej, nu måste jag cykla till jobbet för tidig start betyder tidig hemgång❤️

onsdag 27 maj 2020

Hellre baklänges

Redan morgon?
Jag hade inte sovit klart och blev lite smådeppig när klockan ringde. Jag har haft ännu en vaken-natt då jag bara ligger o vrider o vänder på mig och det är helt omöjligt att somna. Jag vågar inte tänka på hur få timmars sömn det blev. Många koppar te lär det i alla fall bli i dag.

I natt var det inte månens fel, som det så ofta annars är, nej i natt var det nog stressens fel. Har lite för mycket att göra just nu  och början på juni ser inte rolig ut. Så jag låg nog o försökte klura ut hur jag skulle få ihop allt. Men jag är specialist på planering så det kommer nog blir bra trots allt.

Jag får nog se till att baka nån god efterrätt efter jobbet idag, något riktigt smarrigt och chokladigt. Hellre desserts än stressed 😀


På tal om tid så ska jag snart sätta mig och beställa veckans mat. Där har vi sparat jättemycket tid nu när vi håller oss ifrån matvaruaffärer och istället beställer på nätet. Känns bra att vi håller oss ifrån eventuell smittspridning men nog saknar jag att gå omkring på matvaruaffärer, känna, titta och inspireras av alla varor. Undra när vi kan återgå till det igen?

Nu är dagens första kopp te uppdrucken och det är dags att väcka Ida och cykla iväg till jobbet. 
Men först vill jag önska er en bra onsdag💖

tisdag 26 maj 2020

Poké Bowl med kyckling

Här sitter vi fortfarande o funderar på vad vi ska äta idag. Ida har kompisar här och de vill ordna nånting själva så det är jag och Isak som måste komma på nå gott, nyttigt och enkelt att fixa till middag. Inte det enklaste när man är superhungrig och motivationen är på noll.

Kom hem rätt nyss och känner mig extremt trött, förmodligen pga allergimedicinen jag har varit tvungen att börja äta nu när luften är full av pollen.

I väntan på att jag kommer på vad det blir till middag idag kan jag tipsa er om förra veckan kanon-middag. Åh vad jag hade velat äta det här idag. En plockmiddag av bästa slag, där alla får plocka ihop sin egna favoritportion.


Poké Bowl med kyckling


Marinerad kyckling

6 hg kycklingfilé eller lårfilé
3 msk soja
2 msk rapsolja
0,5 tsk sesamolja
0,5 tsk sriracha chilisås
1 tsk risvinäger
1 tsk finriven ingefära
salt

Blanda ihop allt till marinaden.
Dela kycklingen i mindre bitar och lägg ner i marinaden.
Låt marinera i minst en timme.
Stek kycklingen.

Picklad rödlök

0,5 dl ättiksprit
1 dl socker 
1,5 dl vatten 
1 tsk salt 
2 krm peppar 
2 - 3 rödlökar 

Koka upp ättika, socker och vatten. Tillsätt salt och peppar. Låt svalna.
Skala och skär löken i tunna ringar. Lägg ner i lagen. 
Låt stå i kylen över natten.

Sushiris

sushiris
salt
risvinäger
socker

Koka enligt förpackningens anvisningar.
Blanda sedan med risvinäger, salt o socker enligt förpackningens anvisningar.

Övriga tillbehör

sojabönor, jag använder frysta som jag tinar enligt förpackningens anvisning
broccoli, färsk eller fryst som kokas lite lätt för att bli mjuk men med tuggmotstånd
mango, fryst som jag låter tina
gurka, skär i bitar
paprika, skär i bitar
tomater, skär i bitar

Servera allt var för sig i olika skålar så får alla göra sin egna poké bowl med sina favoriter.

måndag 25 maj 2020

Krämig pasta till grillad lax

Kanonvädret fortsätter och jag njuter!

Jag tog långlunch och dessutom flexade jag ut extra tidigt för att kunna maxa att vara ute i solen. Gäller att passa på att ta lite kortare dagar när det är lugnt på jobbet OCH bra väder.

Den här goda krämiga pastan åt vi förra helgen till grillad lax och den blev hur god som helst. Lycka! Oftast äter vi kokt potatis och nån kall sås till lax. Men det är ju så otroligt gott med pasta till fisk så jag ska bli bättre på att variera lax-recepten framöver.


Krämig pasta

1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
1 dl crème fraiche
1 dl mjölk
pastavatten
0,5 tsk citronpeppar
nymald svartpeppar

småtomater
spagetti

Finhacka löken, stek den mjuk på låg värme. 
Pressa ner vitlöksklyftan på slutet och låt den steka med nån minut.
Tillsätt crème fraiche, mjölk och lite av pastavattnet. Koka ihop några minuter.
Krydda med citronpeppar o svartpeppar.
Koka spagettin enligt anvisningarna. 
Häll bort vattnet men spara lite om du ev. behöver använda för att få en krämigare pasta.
Tillsätt spagettin i "såsen", rör om ordentligt.
Tillsätt småtomater.
Smaka av med svartpeppar.


Grillad lax

färsk laxfilé
citronpeppar
salt

Krydda laxen med citronpeppar och salt.
Grilla eller ugnsstek laxen i 175-200 grader i ca 15-20 minuter.
Servera laxen till den krämiga pastan.


Den här gången blev laxen ordentligt krispig i grillen, men det är en smaksak hur man vill ha den. Ibland vill jag ha krispig och ibland inte. De som inte är jätteförtjusta i lax brukar tycka bättre om när man grillar o steker den ordentligt så den får en ordentlig krisp-yta.

söndag 24 maj 2020

Wow vilken dag

Vilken underbar dag som fick avsluta den här långledigheten☀️

Det är nog varmaste dagen i år, so far, och det blev alldeles för varmt i vårt hörn på altanen där vi alltid sitter i början på säsongen. Men nu verkar det som att vi måste flytta ut lounge-möbeln från vårt varma hörn. Det är lika underbart varje år då jag inser att det är så varmt så jag måste flytta ut från lä-hörnet. Sommarvärme på riktigt!

Förutom att njuta av solen o värmen hann vi med att göra en hel del nytta också. Förutom lite vanliga söndagssysslor så skrubbade vi grillen riktig ordentligt - så välbehövligt och vi satte även upp tak o väggar i vår paviljong. Dit vi alldeles strax flyttar lounge-möbeln om värmen fortsätter.


Det blev även första middagen ute på altanen och vilken middag! Vi grillade en bit färsk lax och den blev så perfekt, saftig och helt underbar. Till den åt vi ugnsstekt blomkål, sallad och fetaostkräm (och potatis till de som ville). Supergod middag och jag längtar redan tills vi ska äta det igen. Vilken tur att det är bland de enklaste middagsrätterna att göra.

I dag var det den sån där kväll som man aldrig vill ska ta slut, man vill sitta ute länge länge o njuta. Men nu är det snart Robinson-final och den vill vi inte missa så vi har flyttat in till soffan och avslutar kvällen där.

Bra avslut på en bra dag och långhelg ❤️

Matsedel v.22 maj 2020

Nu är snart denna långhelg slut och vi återgår till vardagen igen. Men barnen är lediga igen redan på fredag, själv har jag två hela arbetsveckor framför mig innan det är dags för en ny kortvecka då vi ska fira Isaks student.

Söndag innebär att jag försöker göra matsedlar för veckans vardagar, en matsedel till er och en till oss själva. Det är inte alltid vi följer den, men det är så skönt att ha en plan i alla fall.


Matsedel v.22 maj 2020

Måndag

Tisdag

Onsdag

Torsdag

Mysfredag

Veckans godsak

fredag 22 maj 2020

Dubbelkalas med trippel-rätter

Igår hade vi kalas hemma hos oss, så kul att få ordna lite fest. Vi var bara närmaste familjen och vi firade våra två "nya" vårbarn som fyllt år under april och maj. Kul att få något att fira på våren också annars har vi mycket kalas på andra halvan av året.

Vi började med förrätten ute på min älskade altan, allt blir så mycket godare och så mycket mysigare där. Men än är det bara solen som värmer så när klockan närmade sig 19 flyttade vi in och åt varm- och efterrätten i köket (som jag också älskar) och fortsatte kalaset där .


Dubbelkalas med trippel-rätter

Förrätt ute i solen

marinerade räkor
finn crisp snacks
morötter
dipp


Varmrätt

älgfilé
ugnsstekt potatis o morötter
vinsås
sallad


Efterrätt

fruktsallad med apelsin, satsumas, banan, 2 sorters äpplen och hallon
glass - krossad choklad och vanilj
mjölkchoklad med Daim eller Oreo