tisdag 21 april 2020

Olivia bjöd på Spaghetti al Pomodoro

Jag kollade igenom mina kort för att se om jag orkar komplettera mina gamla inlägg med bilder igen eller om jag ska avvakta att de hittar problemet. Jag kom fram till att jag avvaktar ett tag till och hoppas att de kommer på en lösning.

Men då när jag gick igenom korten hittade jag bilder från en god middag Olivia bjöd mig på för ganska många veckor sedan. Jag tror faktiskt att vi åt det framför tv:n o såg hockey och det var ju ett bra tag sedan hockeysäsongen abrupt tog slut pga Corona.


Spaghetti al Pomodoro 

2 portioner 

olivolja
3-5 vitlöksklyftor 
300-350 g körsbärstomater
torkade chili flakes
200 g spaghetti
0,5 kruka basilika
salt
1 msk smör
Parmesan

Värm olivoljan i en stor kastrull över medelvärme. Skiva vitlöksklyftorna tunt och stek i oljan. 
Rör om då och då  och stek tills vitlöken får en gyllene färg, ca 5 minuter.
Halvera tomaterna, tillsätt dem till kastrullen och låt steka med tills de mjuknar.
Strö lite chili flakes över.
Koka spagettin ca 2 minuter kortare än anvisningarna.
Tillsätt sedan lite av pastavattnet till tomaterna och vitlöken.
Tillsätt spagettin till det övriga, rör runt ordentligt och värm på medelvärme. 
Rör ner hackad basilika och smör för extra krämighet. 
Smaka av med salt och ev mer torkad chili.
Strö ordentligt med finriven parmesan över.


Tyvärr glömde vi handla basilika så det fick vi klara oss utan, tyvärr. Jag älskar ju basilika. Pastan åt vi tillsammans med vitlöksbaguetter och det var en riktigt bra kombo. Tips om ni tänker äta denna pastarätt!

Så mycket gott på en o samma tallrik
Stekt skivad vitlök
Kolla så gott!

Som jag förstod blev det en väldigt intensiv jobb-dag och tyvärr blev den mer intensiv än jag hade trott. Det var ingen bra kombo att somna sent, börja jobba före 6, inte ta någon te-paus på förmiddan, slänga i sig lite lunch först klockan 1 och sedan inte komma hem förrän vid 5-tiden till hungriga barn.

Så nu är jag riktigt trött och längtar tills tvättmaskinen är klar och jag har hängt tvätten för då blir det sängen på en gång. Tror till och med jag ska försöka mig på lite sovmorgon imorgon. Tanken är god, men jag vet ju att jag sällan kan sova på morgonen så det lär nog bli att jag stiger upp samma tid som vanligt.

Det värsta med att jag har sovit för lite är att jag brukar få förkylningssymtom och ont i halsen då. Är det min kropp som försöker säga mig nå? I vanliga fall gör det inte så mycket utan jag ser till att lägga mig tidigt nästa kväll och om jag då lyckas sova ordentligt försvinner symtomen. Men i dessa tider ska man ju inte ens gå ut med de symtomen eftersom jag inte kan vara säker att det beror på sömnbrist, så då känner jag att det är extra viktigt att jag kan sova och få lite återhämtning.

Nu har tvättmaskinen tystnat och jag ska göra sista rycket för ikväll!

måndag 20 april 2020

Fira ofta

Igår var det den 19:e och jag har ju bestämt att jag ska fira den 19:e varje månad i år eftersom jag fyller jämnt den 19 juli. Och varför bara fira en dag, när man kan fira flera dagar? Fast nu får vi se om jag ens kan fira ordentligt den 19 juli eller om jag få vara 49 i ett år till och ta mitt planerade mingelparty nästa sommar istället.

Men oavsett om det blir stort kalas i sommar eller inte så fortsätter jag mitt firande den 19:e varje månad. Igår blev det god middag med familjen, lite förbubbel och ett par nya örhängen. En perfekt kväll helt enkelt. Undra vad jag ska hitta på nästa månad?


Jag hade tänkt skriva ett inlägg redan igårkväll men då upptäckte jag att många av mina kort på gamla blogginlägg var borta så då tappade jag sugen att blogga. Jag hoppas bilderna kommer tillbaka av sig själv om nån dag. De jobbar på problemet men vet inte när det kommer vara åtgärdat.

Jag blev dock lite lugnare när jag fick veta att fler hade problem så det inte var jag som hade gjort något galet.

Vilken måndag det har varit och än är den inte slut. Redan före 5 skjutsade jag Leif till tåget och sedan har det varit full arbetsdag, hem för lite middag, köksstädning o Robinson och snart ska jag jobba nån halvtimme till. Men se'n blir det raka vägen i säng för att hinna sova några timmar för morgondagen lär bli minst lika intensiv med full agenda och jag ska försöka stämpla in redan klockan sex.

Men sedan hoppas jag på tre lite lugnare dagar då jag skriva lite instruktioner utan tidspress och deadlines. Känns skönt!

söndag 19 april 2020

Matsedel v.17 april 2020

Då var det redan söndag igen. Jag tyckte det var alldeles nyss jag publicerade en veckomatsedel och nu är det dags igen. Den här veckans matsedel innehåller en massa goda middagar, känns nästan som helg-hela-veckan. Jag måste sätta mig och planera vår egen matsedel också för den här veckan som passerat var en katastrof med en massa sista-minuten-lösningar. Och det tycker jag inte om!


Matsedel v.17 april 2020

Måndag

Tisdag

Onsdag

Torsdag

Mysfredag

Veckans godsak


***************

Efter en veckas påsklov drar skolan igång igen men för Isak som har distansundervisning blir det ingen större skillnad. Ida däremot ska tillbaka till en skola som har blivit en massa fler elev under påsk, eftersom en skola i närheten har varit tvungen att stänga pga mögel och alla de barnen har nu flyttats till Idas skola. Det blir många barn på liten yta och jag funderar framför allt på hur de tänker lösa mat-situationen.

torsdag 16 april 2020

Tacolasagne

Vill ni variera morgondagens tacomiddag tycker jag absolut att ni ska testa den här tacolasagnen. Den är utan pasta men varvas i lager på samma sätt som vanlig lasagne så därför fick den heta tacolasagne. Den fick högsta betyg här hemma så jag kommer definitivt göra den snart igen.

Ja då har ni morgondagens middag färdigplanerad så nu behöver ni inte fundera mer på det. Jag däremot måste fundera vad vi ska äta imorgon.


Tacolasagne

8 hg köttfärs
2 pkt tacokrydda
500 g krossade tomater

6-7 tortillabröd
ostsås av mix och 2 dl mjölk
riven ost

2 dl crème fraiche
1 dl riven ost

jalapeño

Stek köttfärsen. Blanda sedan ner tacokryddan och därefter tomaterna.
Låt koka några minuter.
Koka ihop ostsåsen enligt förpackningens anvisningar.
Smörj en ugnsform, täck botten med köttfärsröra.
Lägg på tortillabröd (klipp och pyssla ihop så att det blir ett lager).
Varva sedan köttfärs, ostsås, riven ost och tortillabröd några varv.
Avsluta med lite köttfärsröra.
Blanda ihop crème fraiche och riven ost. Bred röran över köttfärsen överst i formen.
Lägg ev. några jalapeño överst för ytterligare hetta.
Tillaga i 225 grader ca 20 min.

onsdag 15 april 2020

Handla folkfritt

Igår och idag har jag druckit mitt ont-i-halsen-favoritte - Twinings Ingefära & Citron💛 Så lenande o så gott och det har blivit rätt mycket av det teet de senaste två månaderna. Nu känns halsen mycket bättre så jag hoppas att jag kan vara tillbaka på jobbet imorgon, men jag börjar nog hemma för att riktigt hinna känna efter hur jag mår. Vill inte riskera att smitta någon.


Dessutom har jag ju nu insett att jag måste skydda mig själv också, inte bara tänka på risken att jag smittar andra. Jag har tappat räkningen hur ofta jag har haft ont i halsen och varit småfebrig sedan februari. Så mitt immunförsvar är i botten och jag är väldigt lättsmittad.

Därför har jag nu beställt mat till helgen, så jag sipper vara på mataffärer tillsammans med så många andra. För det verkar vara just mataffärer som inte tar detta med att undvika trängsel och hålla avstånd på allvar. Alldeles för mycket folk på för liten yta. 

Systembolaget har vakter och ser till att det inte är så mycket folk samtidigt inne i affären. Bra jobbat och jag har inte hört någon gnälla över det🙏 Matbutikerna borde ta efter! Inför påsken var flera mataffärers parkeringar proppfulla och folk överallt inne i affärerna och enligt rykten var det lika fullt i tisdags - efter påsk.

Men det är ju inte helt smärtfritt att beställa mat heller. Jag skulle precis gå in och komplettera min order och då har ica.se problem så jag kan inte logga in och komma åt min order 😭 Men det ordnar sig nog snart. 

Himla smidigt (när det fungerar) att sitta hemma i soffan och handla men det är ju en liten risk att det bli smådyrt för det är så himla smidigt att bara klicka i lite här och lite där. Bra att ha....

Uppdaterat: Precis efter jag publicerade inlägget provade jag att logga in på Ica och då funkade det. Jippie, jag sa ju att det skulle lösa sig snart 😉

Morotslimpa

Vi hade några morötter som började bli lite gamla o fula och jag vill ju inte slänga mat som ni kanske vet. Så några morötter ugnsrostade jag till middag och en stor morot använde jag till att baka limpor av.

Jag har redan några recept på morotsbröd på bloggen, men var som vanligt sugen att testa något nytt. Dessutom hade jag en halv påse rågsikt där bäst-före-datumet börjar närma sig så jag ville ha lite rågsikt i brödet. Morötter gör brödet så saftigt så det är en perfekt bakingrediens. Hembakat bröd har en tendens att bli torrt efter någon dag, men de här limporna är saftiga och goda även 2 dagar efter bakdagen.


Morotslimpa

25 g jäst
3 dl vatten, fingervarmt
0,5 dl olja
25 g smör, rumsvarmt
1,5 tsk salt
0,25 dl brödsirap
2,5 dl morötter, fint rivna (1-2 morötter)
2 dl havregryn
3 dl vetemjöl
4–5 dl rågsikt

Smula jästen i en bunke, rör ut med vatten. 
Tillsätt olja, smör, salt, sirap, morot och havregryn. Blanda ordentligt.
Tillsätt vetemjöl och sedan rågsikt, lite i taget. Blanda ihop till en smidig deg. 
Knåda degen kraftigt i några minuter.
Låt degen jäsa under bakduk i 45 min.
Ta upp degen på ett mjölat bakbord och knåda lite. 
Dela degen i två delar och forma limpor av dem, lägg i två bakplåtspappersklädda avlånga brödformar, ca 1,5 liter.
Skär några snitt i limporna med en vass kniv.
Låt bröden jäsa under bakduk i ca 30 min.
Grädda limporna längst ned i 200 grader i 25–35 min. Täck ev. med ett papper om de börjar få för mycket färg.
Låt svalna på galler under bakduk.

tisdag 14 april 2020

Bra/dåligt

Here we go again! 
Det halsonda är tillbaka 😢 Blir så less, men tur i oturen så har jag datorn med mig hem och kan jobba hemifrån. Jag är ju inte så sjuk att jag behöver sjukskriva mig, men självklart stannar jag hemma för att inte smitta. Att stanna hemma om man känner sig det minsta krasslig är ju det absolut viktigaste nu för att minska smittspridning. Kan kännas jobbigt, konstigt och otroligt frustrerande, tro mig jag vet, men ack så nödvändigt.

Med tanke på mitt immunförsvar som är helt i botten efter dessa månader med förkylning på förkylning hela tiden, så skulle jag inte bli det minsta förvånad om jag även blir drabbad av Corona/Covid-19. Min motståndskraft just nu är ju obefintlig.

Dubbla skärmar vid hemmajobb

Men nu är det slutdeppat och jag får försöka se det positiva i att jag fått gå i mjukiskläder hela da'n, kunnat ha håret i en slarvig tofs, kunnat dricka en massa koppar med gott te i favoritkopparna och att jag slapp gå ut i blåsten o snön.

Jag har även glada barn för nu blir det köpes-mat till middag. Jag vill inte stå och hålla på med mat och eventuellt sprida smitta vidare, så då kändes det som ett bättre alternativ att köpa mat istället.