måndag 6 januari 2020

Hjortronkaka gluten- och sockerfri

God morgon, även idag har jag tvingat upp mig själv klockan 8 för att försöka vända tillbaka dygnet. Det är alldeles för mysigt med seriemaraton på kvällarna, så jag tar mig inte i säng vettig tid. Just nu ser vi den spanska serien Inlåst på Netflix. Har ni sett den? Efter första avsnittet var jag skeptisk till att fortsätta se den, men nu är jag fast och jag älskar att lyssna på spanskan och försöka känna igen ord.

Imorgon är det jobb igen och jag måste stiga upp ytterligare två timmar tidigare. Just i dag förstår jag inte hur det ska gå till, men så brukar det ju alltid kännas efter en längre ledighet och sedan går det ändå alltid bra.

Januari brukar betyda att man vill äta lite nyttigare och röra sig lite mer. Så då passar det väl att ge er receptet på den här smarriga hjortronkakan utan vanligt socker och mjöl. Så himla god med en klick grädde.

Hjortronkaka innan gräddning

Hjortronkaka gluten- och sockerfri

4 ägg
1 dl Icas sötströ
125 gr smält smör
0,5 dl vispgrädde
1 dl mandelmjöl
4 msk kokosmjöl
2 tsk bakpulver
3 dl hjortron

Vispa ägg och sötströ luftigt och vitt.
Vispa ner det smälta smöret och grädden i äggsmeten.
Blanda de torra ingredienserna och rör ner och blanda ordentligt.
Häll upp i en smord form.
Klicka över hjortron.
Grädda nederst i ugnen i 200 grader ca 35 minuter. 
Servera med grädde.


Igår försvann alla tomtar och julgranen, i dag ska vi fortsätta städningen med att tömma Idas gamla rum på allt "skrot" och alla möbler för nu ska det renoveras. Sedan ska det göras om till ett kläd-, stryk- och gästrum. Mycket som ska rymmas på liten yta 😁

Men först börjar jag med en lång lugn frukost med flera koppar te. Gäller att njuta lite extra idag för redan imorgon blir det tidig morgon med en kopp te i farten innan jobbet.

söndag 5 januari 2020

Gratinerad hummer

Vi var nog inte ensamma om att äta hummer på nyår. Det måste väl vara vanligaste förrätten, eller hur? Hur tycker ni att hummern bli godast? Den här enkla och goda gratinerade hummer är en av mina favoriter där man inte har för mycket smaker som konkurrerar med hummersmaken.


Gratinerad hummer

2 kokta humrar
1 burk crème fraiche
0,5 dl dill
1 krm salt
peppar
1 dl riven ost
1 äggula
1 pressad vitlöksklyfta

Dela humrarna, ta ut köttet och rengör skalen. 
Dela köttet i mindre bitar.
Blanda samman alla ingredienser, fyll i de rengjorda skalen.
Gratinera i 225 grader i 10 min.
Servera med vitlöksbröd och grönsaker.


Vi äter inte hummer så jätteofta och glömmer mellan gångerna hur man delar hummer bäst. Den här gången hittade vi en bra film på ica.se som visade hur man delar en hummer och får med sig allt kött på bästa sätt. Lätt att följa och det blev jättebra.

Tomma skal redo att fyllas
Fyllda och gratinerade
Servera med vitlöksbröd och grönsaker

Vilka sovmorgnar vi har, så himla underbart och dessutom har jag nu sovit flera hela nätter på raken. När hände det senast? Men snart är det jobb och tidig uppgång som gäller igen så i dag tvingade jag upp mig själv klockan 8 för att försöka komma i säng före midnatt ikväll. Få se om jag lyckas. Även Ida var förutseende och hade satt larm på 10 för att komma upp före lunch 😀

Funderar på att städa bort julen idag, i alla fall granen och alla tomtar. Stjärnor och ljusstakar får nog stå kvar och lysa upp mörkret ett tag till. Jag har så mycket julgrejer så det blir perfekt att ta bort det i omgångar 😍 Dumt att anstränga sig för mycket så här på slutet av ledigheten.

lördag 4 januari 2020

Pulled pork i korvbröd med krämig blomkålsremoulad

Jag har fortfarande inte gett er alla recept från vår glöggkväll i december. Men eftersom jag fokuserade på att hinna blogga om alla julinspirerade recept så har bland annat den här godingen fått vänta. Men nu är det dags!

Pulled pork äter vi ganska ofta som variation till tacos, så perfekt då den tillagar sig själv i min Crock Pot medan vi är på jobb o skola. Den här bufférätten gjorde jag av rester från en tidigare pulled pork-middag. Älskar att använda rester till nya goda rätter.

Har man inga pulled pork-rester så finns det flera märken med färdigkryddad pulled pork som man enkelt tillagar i ugn och sedan kan använda till den här rätten. 


Pulled pork i korvbröd med krämig blomkålsremoulad

pulled pork (egengjord eller 1 förp à 550 g)
0,5 stort grönt äpple
1 tsk olja
1 tsk curry
0,5 dl syltlök
0,5 förp blomkålsris (à 250 g)
1 dl crème fraiche
salt och svartpeppar
6-8 korvbröd 

Tillaga pulled pork enligt anvisningen på förpackningen eller enligt recept.  
Skala och tärna äpplet fint. 
Stek äppeltärningarna i olja och curry i en stekpanna tills de mjuknat. 
Låt svalna.
Grovhacka syltlöken och blanda med äpple, blomkålsris och crème fraiche. 
Smaka av remouladen med salt och peppar.
Grilla korvbröden lätt i ugn eller stekpanna. Dela varje korvbröd i 3-4 bitar. 
Lägg pulled pork i bröden och toppa med blomkålsremouladen.


Receptet har jag hittat på Ica.se, som har en stor receptbank.

****************

Nu börjar den här ledigheten att lida mot sitt slut och det gäller att maxa den här sista helgen. Känns lite extra skönt att det är en 3-dagars-helg och att första arbetsveckan bara är en 4-dagarsvecka. Tänkte skriva att det blir perfekt med en mjukstart, men det lär inte bli en mjukstart då jag har en massa som måste vara klart kring bokslutet för på fredag stängs 2019 i ekonomisystemet och då måste allt vara klart.

Men nu ska jag inte tänka på det för då blir jag bara stressad och jag vill ju inte förstöra helgen. Nu ska jag vila och sedan får det bli långa arbetsdagar till veckan istället.

Njut lördagen 💖

fredag 3 januari 2020

Vitaminbrist

Jag fortsätter min jakt på tips för att sova bättre 💤

Nu har jakten kommit till vitaminer och mineraler. Jag har insett att jag nog borde se över vad jag behöver komplettera med för vitaminer, speciellt denna mörka årstid då man knappt ser nå dagsljus. Ska även bli bättre på att ta mig ut på lunchpromenader för att få lite ljusterapi varje dag.

Problemet med vitaminer är att jag är så dålig på att komma ihåg att ta dem varje dag, det blir tyvärr lite sporadiskt och då förstår jag ju att effekten inte blir den önskade. Men jag ska skärpa mig och få in en rutin vid t.ex. frukosten att ta vitaminer. Jag kommer ju ihåg att borsta tänderna varje morgon o kväll, så hur svårt kan det va'?


Eteriska oljor har jag också blivit tipsad om för att komma till ro och bli avslappnad inför natten. Är det någon som har provat? Himla intressant när man läser om dessa eteriska oljor och hur många användningsområde de har.

Jag kopplar ihop dessa oljor med massage, så jag blir lugn av bara tanken på hur avslappnad jag är då och hur gott det luktar. Nu är det ju tyvärr inte alla massörer som använder sig av eteriska oljor, men inget snack om att det förhöjer massagen.

torsdag 2 januari 2020

Saffransglass - äggfri

Vi har inte någon tradition av speciella efterrätter på julafton, ibland har vi den traditionella ris à la maltan men oftast har vi något annat. Helst vill jag inte ha så mastig och tung efterrätt eftersom jag oftast är så mätt efter all god julmat och sedan vill man ju orka lite julgodis också.

Årets julefterrätt (eller egentligen fjolårets eftersom vi nu har hunnit få nytt år) var en god saffransglass som jag snabbt fixade ihop utan glassmaskin och utan ägg. Perfekt med en efterrätt som jag kunde förbereda någon vecka i förväg och sedan låg den i frysen och väntade på julafton. Man har ju nog mycket att göra dagarna precis före julafton.


Saffransglass - äggfri

5 dl vispgrädde
1 burk kondenserad mjölk 
1 flaska Dr. Oetker Saffransarom (eller 2 påsar saffran)

Vispa grädden till mjuka toppar.
Vänd ned saffransarom och kondenserad mjölk i den vispade grädden.
Häll glassen i en form eller burk. Sätt på lock eller plasta in.
Ställ i frysen i minst 2-3 timmar.
Ta fram glassen ca 20 minuter innan servering.
Servera glassen med hallonsås.


Hallonsåsen gör jag genom att bara koka ihop frysta hallon en stund, servera den varm eller kall. Jag använder inget socker till hallonen, glassen är nog söt i sig. Förutom att hallon och saffran är en bra smakkombination så blir det gula och röda så vackert ihop.



onsdag 1 januari 2020

Nyårsafton 2019

Igår firade vi att 2019 var på väg att ta slut och att 2020 skulle ta vid. Vi avslutade året på bästa sätt, med supergod mat o dryck som vi njöt av i flera timmar. Tycker om tempot man kan ha på nyårsafton då man ska vara vaken länge och kan hålla på att äta i flera timmar och med pauser mellan de olika rätterna.


Nyårsafton 2019

Förrätt
Ugnsgratinerad hummer med vitlöksbröd



Varmrätt
Plankstek med oxfilé och tillbehör



Efterrätt
Chokladkräm med svartvinbärsmousse



Jag är så nöjd med att 2019 nu är slut och längtar efter att ta mig an 2020 💕 
2019 hade sina ljusa stunder, framför allt vår härliga vecka i Spanien och några fina födelsedagar men det känns ändå som ett skitår som jag nu lägger bakom mig. 

2020 har alla möjligheter att bli så mycket bättre och jag längtar till allt nytt och roligt som kommer hända. Jag är så taggad 🙌 Dessutom kommer det bli festernas år, eller rättare sagt festernas sommar med en student, en 50-åring och 80-åring som ska firas lite extra förutom alla andra kalas och fester vi kommer ha under året.

Om man börjar året med fest så blir kanske hela året som en lång härlig fest 💖 Eller vad tror ni? 
Vi hoppas på det och kör en fest redan idag 🙏

Skål och välkommen 2020 💫

Recept December 2019

Då är december, ja hela 2019, förbi och det är dags att sammanställa månadens recept. Inte så konstigt att julinspirerade recept dominerade under månaden. Det var även fler bakrecept än jag vanligtvis bjuder på under en månad, inte så konstigt det heller eftersom december ofta innebär att man äter en hel del godsaker.

Berätta gärna om ni har testat något av mina recept 💕

Recept December 2019


December började med lite julstämning och den goda Vanilj- och saffranskakan, som jag måste komma ihåg att baka nästa år också för den var så himla god. Jag kanske inte ens väntar till nästa jul med att baka den, saffran är ju faktiskt gott året om.


Det var mycket julsmaker under december men jag gjorde även en enkel och god bacon- och broccoligratäng. En av mina snabbmatsfavoriter.


Krossad blomkål med Västerbottensost var ett riktigt populärt inlägg som jag fick många sidvisningar på och många mejl om. Blomkål är ju så gott, framför allt tillagad i ugn. Byt ut broccolin mot blomkålen i gratängen här ovanför så har du ytterligare en supergod snabbmatsmiddag.


Risgrynsgröt i Crock Pot är så himla smidigt, då den klarar sig själv och bränner inte fast. Tyvärr tycker jag inte själv om risgrynsgröt, men det är ju perfekt att det är så enkelt att tillaga så jag kan vara snäll och fixa det åt min familj.


Grönkålspaj var en av bufférätterna jag bjöd på när vi hade glöggmingel. En riktigt god paj som passar perfekt på ett buffébord.


Pepparkakscheesecake med ädelost är en lite roligare variant att bjuda på än det vanliga pepparkakor och ädelost.


Saffransräkor var nästa recept i december och räkor är väl aldrig fel och när det är jul så tyckte jag det var kul att smaksätta dem med saffran.


Efterrätten på vårt glöggmingel blev en pepparkakspaj med äpplen, en smulpaj med smak av pepparkakor. Serverad med lingongrädde blev det så otroligt gott.


Se'n var det den där frågan - Vad är skillnaden på Nubbesallad och Gubbröra?


Jag drack årets godaste juldrink flera gånger under december. Har ni prövat den?


Decembers roligaste recept var nog den goda och effektfulla pestogranen. Snygg och god!


Självklart hade jag flera sallader även på årets julbord och Idas favorit blev den fräscha och vackra grönkålssalladen.


Se'n var det dags att baka till en basketcup och självklart tänker jag lite extra på allergiker så jag bakade en mjölk- och äggfri Vanilj- och kokoskaka som även veganer kan äta. Jag slog ihop två favoritkakor och hoppades på succé.


Innan vi skulle fylla på kylskåpet med nyårsmaten behövde vi tömma det på lite rester och då passade jag på att göra en Gino av frukt och choklad som behövde ätas upp. Till det serverade jag glass, som vi också hade flera påbörjade byttor av.


December-recepten avslutades med en riktig god kaka - Marshmallowbrownie. Vem gillar inte choklad och marshmallows?