Äter ni pepparkakor med ädelost nu i jultider? Det gör jag, det är ju så himla gott. På
glöggminglet bjöd jag på en pepparkakscheesecake med ädelost. Helt otroligt hur bra de smakerna passar ihop. Jag hade tänkt dekorera med klyftor av färska fikon, men glömde köpa det så det fick bli fikonmarmelad istället. Det var riktigt gott med lite päronbitar till också, så servera gärna det i en skål bredvid.
Pepparkakscheesecake med ädelost
200 g pepparkakor
125 g smör
350 g ädelost, av en fast sort.
200 g naturell färskost
0,5 dl creme fraiche
salt och peppar
Smält smöret.
Smula pepparkakorna i en matberedare, stavmixer eller i en påse och banka med t.ex. en kastrull.
Blanda ihop det smälta smöret med pepparkakskrosset.
Tryck ut i en bakpappersklädd rund form, cirka 24 cm i storlek.
Ställ i kyl.
Smula ädelosten.
Värm färskost och creme fraiche på låg värme i en kastrull tills det smält ihop.
Rör ner den smulade ädelosten och låt smälta ihop under omrörning på fortsatt låg värme.
Får ej koka. Använd gärna en ballongvisp.
Smaka av med lite salt och svartpeppar.
Häll smeten i formen ovanpå pepparkaksbottnen och ställ i kyl minst 1 timme eller över natten.