måndag 9 december 2019

Tidig morgon

Hur känns det denna måndagsmorgon för er? 

Jag känner mig trött, fast tyvärr börjar det bli ett normal-tillstånd som jag mer o mer börjar vänja mig vid. Gissa om jag längtar till julledigheten och några extra dagar ledigt då jag hoppas att jag kan komma i kapp med sömnen en aning.

Är det någon som har provat ett tyngdtäcke? Jag funderar på att köpa ett för att testa om min sömn blir bättre och om jag kan sova en hel natt utan att vakna förrän jag är utsövd.


I övrigt känns det ändå rätt bra med måndag. Jag har hunnit med en hel del i helgen, både nytta och nöje, och jag har mycket roligt att se fram emot den här veckan. Så det är väl lika bra att köra igång, det är ändå snart fredag och helg igen.

Eftersom barnen är lediga från skolan idag ska jag åka i väg till jobbet alldeles strax. Skönt att få lite plustid på flexen när jag ändå är vaken. I vanliga fall brukar jag stanna hemma och se att åtminstone Ida tar sig i väg utan problem och i tid. Isak klarar sig (oftast) själv.

söndag 8 december 2019

5 godaste Julgodis

Vi har som tradition att göra en massa julgodis varje jul. Ibland blir det kanske lite väl många sorter, men vi har ju våra gamla favoriter som vi vill ha varje år och sedan hittar vi alltid något nytt vi vill testa också. Knäck, som är det vanligaste julgodiset gör vi dock inte varje år. Det finns ju så mycket annat gott som vi oftast väljer istället. Gör ni julgodis, vad i så fall?

5 godaste Julgodis


Minttryffel

Len tryffel med smak av mint. För ni vet väl att choklad och mint är bästa kombinationen?


Nötfria och underbart goda Rocky Road

Rocky Road med sin perfekta blandning av sött, salt och choklad har alltid varit en favorit. När jag var tvungen att sluta använda jordnötter bytte jag det mot salta frön och det blev minst lika gott ändå. Lycka!


Wienernougat 

En gammal klassiker som vi håller fast vid. Så mycket godare än köpes-varianten som mest bara smakar sött.


Chokladdoppad lakritskola

Choklad och lakrits har blivit en ny favorit bland smakkombinationer på senaste åren och då passar de här godisarna perfekt.


Bountybollar

De här bountybollarna har hängt med många år och lär finnas på vårt julgodisbord även i år. Har ni testat?

lördag 7 december 2019

Bacon- och broccoligratäng

Efter en mysig dag då jag har hunnit med en massa saker känns det skönt att slappa i soffan en stund innan jag ska gå o lägga mig. I natt var huset fullt med folk men nu i natt blir vi bara tre. Lite skillnad men båda varianterna är härliga på olika sätt. Men i morgon hoppas jag på en lång sovmorgon, för det blir det sällan när vi är fler än bara familjen i huset.

Det blir inte så mycket nya recept numera, känner jag. Har så mycket annat att pyssla med, t.ex. planera glöggmingel, fixa presenter, pynta, städa och baka gamla julfavoriter. Och jobba så klart.

När jag inte har så mycket tid och inspiration blir det ofta omelett eller gratänger, t.ex. den här som jag har ätit flera gånger senaste månaden. Antingen med broccoli, som här, eller med blomkål. Ibland med bacon och ibland utan.


Bacon- och broccoligratäng

0,5 paket bacon
1 broccoli
3-4 ägg
1,5 dl grädde
riven ost

Stek bacon t.ex. i ugn.
Dela broccolin i bitar, lägg i en smord ugnsform.
Strö över riven ost.
Blanda ägg och grädde, krydda med salt o peppar.
Häll äggblandningen över broccolin.
Tillaga i 200 grader i ca 20 minuter tills broccolin har mjuknat och äggstanningen stannat.


Jag älskar broccoli och äter det ofta. Den här gratängen äter jag också ofta så lättfixad och god, ibland äter jag den utan bacon och det är minst lika gott. Vill du däremot ha mycket bacon så är det bara att sätta i hela paketet. Anpassa efter tycke o smak!

torsdag 5 december 2019

Tips till baket

Nu ska jag ge er ett kanontips inför julbaket, eller det här tipset är ju så klart alltid användbart när man bakar. Fast nu är det väl julbak som gäller för er alla, eller?

Om man t.ex. ska ha 1 msk sirap och häller det i ett msk-mått så fastnar ju en stor del av sirapen i måttet. Ni känner igen det, eller hur? Om du istället häller mjölet i en bunke och sedan trycker ner msk-måttet i mjölet så får du ju ett hål lika stort som en matsked. Så då är det bara att fylla sirap i det hålet och du får helt rätt mängd utan kladd och klet. Perfekt, va?

Gör en grop med msk-måttet.
Ta bort måttet.
Fyll gropen med sirap.

Det här sirapstipset passar perfekt till de här goda saffranssnitten som jag planerar att baka imorgon. Fast då får du göra gropen i sockret istället och det är inte lika enkelt som i mjöl, tyvärr. Men snabbfixade och supergoda kakor säger man väl inte nej till. Nu börjar jag nästan bli lite stressad över att jag knappt har bakat och förberett nå julmat eller julgodis. Jag som inte skulle bli stressad den här julen.

Oj, nu börjar andra perioden i hockeymatchen så nu ska jag koncentrera mig på den.
Ha en bra torsdagskväll. Imorgon är det f-r-e-d-a-g 💕

onsdag 4 december 2019

Vanilj- och saffranskaka

Alltså den här kakan lär bli julens godaste! Jag kunde inte sluta äta och det blir svårt att slå den här i smak. Men vi får se när julen är över om jag hittade nå godare.


Vanilj- och saffranskaka

Vaniljkräm
6 msk snabbvispad marsanpulver
4 dl mjölk
2 msk vaniljsocker

Smet
250 g rumstempererat smör
3,5 dl socker
1 g saffran (2pkt)
4 ägg
5 dl vetemjöl
2,5 tsk bakpulver

Vispa ihop (för hand) mjölk, vaniljpulver och vaniljsocker. Ställ åt sidan.
Blanda socker och saffran, vispa ihop (med elvisp) saffranssockret med smör tills det blir luftigt.
Vispa i ett ägg i taget.
Blanda mjöl och bakpulver och sikta ner i äggblandningen.
Rör ihop ordentligt med slickepott.
Häll i vaniljsåsen och blanda ordentligt.
Häll ut smeten i en liten smord långpanna, ca 20×30 cm.
Grädda mitt i ugnen i 175 grader ca 30 min.
Låt kakan svalna innan servering.


När jag såg den färdiga kakan var jag skeptisk till om den verkligen var god för den var inte vacker och såg riktigt tråkig ut. Men så fel jag hade! För att göra den lite snyggare pudrade jag dock på lite florsocker, egentligen tycker jag inte om det eftersom kakan då blir sötare och det undviker jag gärna. Men ibland måste man... Jag tog dock väldigt lite.

tisdag 3 december 2019

Jul på gång, eller?

Nu är december här och tiden kan få stanna upp en aning så att jag hinner med. Jag vill ju mysa och ta det lugnt hela december, inte bara under julhelgen. Men det är ju inte riktigt så det fungerar, det finns ju mer än jul i december t.ex. ett jobb att sköta och andra aktiviteter att fixa med.

Men jag ser till att mysa och tända ljus varje kväll så att jag får in rätta julkänslan och ser till att inte lägga mig stressad. En bra vana 💖 Ett julbord har jag även hunnit med, i fredags, så nu är värsta julbordssuget stillat en aning. Men försöker klura på om jag ska klämma in ett till innan julafton.


Det som jag inte har kommit igång med och som jag älskar är julbaket och julgodistillverkningen. Det måste jag sätta igång med snart. Jag har inte ens bakat lussekatter, men det måste jag fixa till helgen. Längtar! Däremot gjorde jag en jättegod vanilj- och saffranskaka i söndags som jag åt lite väl mycket av. Så svårt att sluta äta när jag väl började, älskar saffran. Ni ska få receptet...


Det som känns skönt är att jag i stort sett är klar med julklapparna. Tack Black Friday för det! Det är lite smågrejer kvar men det fixar jag snabbt nån dag eller lunch på stan. Känner mig riktigt nöjd faktiskt!

Hoppas ni också har tid och möjlighet att njuta!

söndag 1 december 2019

Recept november 2019

Helt otroligt att det redan är december. Vart försvann november? Det har varit lite stressigt här i slutet av november men nu hoppas jag att det lugnar ner sig litegrann, för min plan var ju att njuta av julmyset hela december.

Jag hann med att ge er några recept i november och här kommer alla de samlade. Hoppas ni hittar något ni är sugna att prova. Nu ska jag tända första adventsljuset och ta mig en kopp te.

Recept november 2019


Månadens första recept bjöd Ida på när hon gjorde småplättar eller hon kallar det bara för plättar. Den stora varianten kallar hon för pannkaka trots att vi bor i Luleå och de flesta här säger plättar om dem. Men det är nån (läs:hennes pappa) som har lärt barnen fel 😂


Kycklinggrytor finns det många av på bloggen och under november utökades den samlingen med bl.a. en kycklinggryta med paprika, champinjoner och tomat.


Fläskfilégrytor finns det också många av på bloggen, fast oftast snålar jag och använder den billigare fläskytterfilén istället. I början av november åt vi Fläskfilégryta med rosépeppar, trots att rosépeppar är släkt med cashewnötter som Ida är jätteallergisk mot. Men rosépeppar går bra liksom den andra släktingen mango.


Lite godsaker hann jag också med att göra, de här supergoda bountybitarna utan socker kommer finnas med bland vårt andra julgodis.


Rotsakspytt är en ny storfavorit som innebär en del förarbete men det är så värt det när man väl får äta. Förutom att det är väldigt gott är det vackert också.


Gratinerade tacoskålar med köttfärs bjöd jag på till fördrinken (bubbel eller läsk) och det blev en ny favorit framför allt bland barnen (såklart).


Minipizzor med bresaola, ruccola, parmesan och balsamicokräm blev så gott som jag hade hoppats på. Så många godsaker samlade i en o samma tugga.


Baconpasta har vi hunnit äta två gånger i november och Ida tyckte att vi skulle fortsätta äta det minst 1 gång i veckan. Supersnabb och enkel middag men jag tror inte vi kommer äta det så ofta som varje vecka 😀


Det blev inte vara en utan två kycklinggrytor under november. Den andra grytan jag bjöd på var Whiskykyckling.


I slutet av november hade jag lite mycket att göra och fick lite ont om tid (som ni kanske märkt) och då var det perfekt att ordna en snabbmiddag med färdig potatisgratäng som jag blandade skinka i så det blev en potatis- och skinkgratäng