onsdag 6 november 2019

Fläskfilégryta med rosépeppar

Nu kommer ett recept på en gryta med fläskfilé och rosépeppar, kanske det sista med fläskkött på ett tag. Vi har hela frysen full med älgkött, som vi nu måste börja äta av. Men vem vet, jag kanske hittar en bit fläskkött när jag kommer neråt i frysen. Just nu är den så proppfull så man tar det som ligger överst och orkar inte börja leta.


Fläskfilégryta med rosépeppar

700 g fläskfilé
färska champinjoner
salt o peppar
1,5 dl crème fraiche
2 dl grädde
2 msk chilisås
1 msk kalvfond
1 msk soja
1 msk rosépeppar

Putsa filén och skär den i skivor. Bryn på båda sidor och krydda med salt och peppar. Lägg köttet i en gryta.
Skär champinjonerna i bitar, stek och salta o peppra. Lägg åt sidan.
Tillsätt crème fraiche, grädde, chilisås, kalvfond, soja och krossad rosépeppar till grytan.
Låt småkoka i 10-15 minuter.
Tillsätt champinjonerna och låt allt bli varmt.


Både ris och potatis funkar kanonbra till grytan, själv åt jag stekt vitkål som också var supergott. Eftersom det blir rätt mycket sås enligt det här receptet så tycker jag nog att ris som suger upp såsen är bästa tillbehöret.


Den här grytan gjorde jag lite då och då innan Ida föddes, men se'n visade det sig att hon är rejält allergisk mot cashewnötter och eftersom de är släkt med rosépeppar avrådde läkaren från att vi skulle äta det. Rosépeppar äter man ju inte så ofta så det var inget svårt råd att följa. Mango är också släkt med cashewnöt och det undvek vi i några år men nu äter Ida det för fullt och får inga problem. Tack o lov! 

Om jag ska fortsätta prata släktskap så är även pistagenöt släkt med cashewnöt och det släktskapet är kanske närmare för den är Ida lika allergisk mot som cashew.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar