måndag 4 november 2019

Kycklinggryta med paprika, champinjoner och tomat

Då var första arbetsdagen den här veckan avklarad och det gick ju riktigt bra. Det var kanske tack vare min lugna morgon. Middagen var färdigplanerad och Leif hade påbörjat den när jag kom hem och slutförde den. Bra teamwork! Älskar när vi har planerat våra middagar. Så himla skönt att slippa middagsstressen då alla är hungriga och man inte kommer på en enda maträtt att göra. Försöker ha middagsplanerna klara varje dag men det är inte alltid vi lyckas.

I lördags hade jag bestämt att vi skulle äta kycklinglårfilé men det tog länge innan jag hittade nån smaksättning jag var sugen på. Så blir det ibland - inget känns gott, men se'n plötsligt kom jag på två olika grytor med olika smaksättningar.


Kycklinggryta med paprika, champinjoner och tomat

7 hg kycklinglårfilé
färska champinjoner
1 röd paprika
1 vitlöksklyfta
0,75 tsk chilipaste
1msk tomatpuré
1,5 dl passerade tomater
2,5 dl grädde
1,5 dl crème fraiche

Dela paprikan i mindre bitar och stek lite lätt. Lägg åt sidan för att tillsätta till grytan i slutet.
Dela kycklingen i mindre bitar, salta o peppra och stek i stor sett klar. Lägg över i en gryta.
Dela champinjonerna i mindre bitar, salta o peppra och stek. Lägg över i grytan.
Rör ner pressad vitlök, chilipaste, tomatpuré och passerade tomater.
Tillsätt grädde och crème fraiche. Koka ihop i 10-15 minuter.
Tillsätt paprikan.
Smaka av med salt, pepper och ev. chili för mer hetta.


Jag tycker om att tillsätta paprikan i slutet för att behålla lite tuggmotstånd. En mjuk paprikabit som har fått koka länge gör ingen glad, eller hur? Eftersom flera i familjen inte tycker om svamp serverade jag den på sidan om så får man själv välja om man vill äta av den eller inte.

Jag använde kycklinglårfilé men det går lika bra med kycklingfilé, som dock kan uppfattas lite torrare. Fast i en gryta tycker jag inte det är så stor skillnad.


Många runt bordet och många olika smakfavoriter så jag serverade ris, ugnsstekt potatis och blomkål och stekta champinjoner till de två kycklinggrytorna i lördags. Dessutom hade jag en salladskål och liba-bröd som stod på matbordet (som jag helt glömde att fota). Inte så mycket extra ansträngning och alla verkade nöjda med middagen. I love!

Lugn morgon innan vi tar över världen

Swish sa det och så var det måndag igen!

Sitter här med en kopp te, datorn och tänt ljus och försöker göra det lite mysigt och låtsas att det fortfarande är helg. Skönt att få en lugn start på veckan💕


Den här veckan innebär att jag både ska jobba heltid OCH fixa med Ida. Men hon går bättre o bättre så vi har förhoppningar om att hon ska kunna åka buss snart och samtidigt drömmer vi om när hon ska kunna gå helt obehindrat till och från skolan🙏


Trots att helgen, som vanligt, går alldeles för fort så känns det som jag har hunnit med jättemycket den här helgen. En skön känsla! Vi planerade bland annat in en festmiddag nu på fredag och det innebär att jag måste festplanera och förbereda under veckan. Även den tråkiga städningen måste vi hinna med. Av någon anledning så är det alltid städningen som har lägst prio 🙈 det är ju så mycket roligare att planera, handla och laga mat.

Dags att ta över världen! 😍

söndag 3 november 2019

5 godaste sätten att tillaga potatis på

Efter gårdagens regn verkar det bli en fin dag idag. Få se om vi hinner njuta av vädret eller om vi har fullt upp inne med att packa upp väskor, tvätta, förbereda middagar och få i ordning inför kommande arbetsvecka. Nu är familjen samlad igen och det är full fart med allt och inget som vanligt😀

Just nu undviker jag kolhydrater i några veckor, så det blir ingen potatis för mig. Men jag kan ändå drömma om god potatis och jag tillagar mycket potatis för Ida älskar potatis och vill nästan alltid ha det som tillbehör.

5 godaste sätten att tillaga potatis på


Fylld bakpotatis

Supergoda och vackra blir dessa potatisar som du först bakar, sedan gröper ur och blandar med en massa godsaker innan du sätter tillbaka i skalet och gratinerar med ost.


Citronpotatis

Fräsch potatis som passar till det mesta. Älskar ni, liksom jag, citron i mat så är det här något för er.


Potatistimbaler

Blanda kokt potatis med örter och forma till roliga figurer innan de gratineras i några minuter.


Krossad potatis med örter och Västerbottensost

Det här är en ganska ny favorit som jag bjudit många gäster på och den blir alltid lika uppskattad. 


Balsamicopotatis

Den här goda potatisen har jag själv nästan glömt bort, den måste jag göra snart igen. Är det fler som älskar balsamvinäger?

lördag 2 november 2019

Idas småplättar

Idag kommer äntligen Ida och Leif hem igen efter en veckas höstlov💕 I vanliga fall brukar jag plocka, städa och fixa när jag är ensam hemma men den här gången har jag bara vilat, lyssnat på ljudbok och sett på tv på kvällarna. Ganska skönt, men i långa loppet blir det lite tråkigt och nu längtar jag efter familjen, full fart och lite ordentliga middagar. Det har blivit några te-o-macka-middagar ska jag erkänna.

Jag är sååå nyfiken på om Ida har gjort några framsteg med att lära sig gå igen. Eller rättare sagt Hur stora framsteg hon har gjort på en vecka.

För ett tag sedan var Ida sugen på småplättar till frukost/lunch men jag var inte lika sugen på att göra det åt henne. Grädda plättar och pannkakor kan vara bland det tråkigaste jag vet. Men det slutade på bästa sätt - Ida fixade både smeten och gräddningen själv.


Idas småplättar

1,5 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
0,5 tsk salt
6 dl mjölk
3 ägg

Blanda mjöl och salt i en bunke.
Tillsätt hälften av mjölken (3 dl) och vispa till en jämn smet.
Häll sedan i resten av mjölken.
Vispa sist i äggen.
Hetta upp plättlaggen med smör.
Häll i smet och sänk värmen lite.
När ytan stelnat vänds plättarna. Lättast går det med en gaffel.
Lägg upp på ett fat och fortsätt grädda resten av smeten.
Rör om smeten i bunken lite då och då så att mjölet inte sjunker till botten.


Ida gjorde halv sats och använde då bara 1 ägg och det går jättebra. När Isak var lite och var ordentligt äggallergisk använde jag inget ägg alls och det funkade också.

Jag tycker om att använda grahamsmjöl i plättar och pannkakor för då känns de lite nyttigare och mättar något bättre. Eller lurar jag mig själv?

Perfekt att sitta på barstol när man inte kan stå på benet. Blir perfekt höjd för matlagning.

fredag 1 november 2019

Recept oktober 2019

Ny månad innebär numera att jag bjuder er på en sammanställning av föregående månads alla recept. Det är så lätt att tappa bort godbitarna bland alla blogginlägg, så här kommer en liten påminnelse.

Det blev inte lika många recept i oktober som i september, men det känns inte så konstigt för oktober har varit en sjukt stressig månad med minimalt med sömn som gjort mig sjukt trött och utan energi. Så nu ser jag fram emot november och hoppas på lite mer lugn, mer sömn och fler recept på bloggen. Hoppas ni hänger med 💖

Recept oktober 2019


Den här smarriga tårtan bjöd jag på när Olivia fyllde 20 år, men receptet kom först i oktober. Kokosbolltårtan är glutenfri och även perfekt när man vill förbereda saker till stora och/eller stressiga fester.


Godaste krämigaste kålrotsgratängen har vi ätit flera gånger i oktober. Visst har ni provat den?


Jag tillsatte en massa rotsaker i en vardagsfavorit och den blev ytterligare lite godare. Min höst-köttfärssås är långkokt och innehåller kålrot, morot och rotselleri. 


Sockerfri äppelmos av egna äpplen har jag fyllt frysen med. Nu längtar jag till årets första macka med julskinka och äppelmos. Jag tror det blir under november, för inte klarar jag vänta till december.


En annan höstfavorit är lång kokt köttgryta med rotsaker och rödvin. Yummi.


En typisk söndagsmiddag hos oss kan vara denna ost- och skinkrulle av fläskytterfilé. Det blir så himla gott att fylla den med lite godsaker, den här gången var det ost, skinka och paprika.


Jag kokade rödbetor som jag kan använda till mycket gott, trots att rödbetor nog är godast nykokta med en klick smör. 


Sista maträtten jag bjöd er på i oktober var en fläskytterfilégryta med lingon och kantareller som jag serverade till ris, stekt vitkål och sallad. Lingonen och kantarellerna gjorde att man lurades att tro att det inte var fläskkött man åt.


 Månaden avslutades med att jag gav er receptet på chili-cheese-snittar som vi ofta bjuder på som tilltugg till välkomstdrinken. Starka o goda!

Grönskande trädgård

Snart är det vinter och trädgården kommer helt täckas av snö, men jag drömmer redan om nästa sommar. Vår stora altan är min favoritplats och få titta ut över blommor och buskar eller kanske gömma sig bakom dem är ju bara så härligt. Buskar är väl bästa och snyggaste insynsskyddet, eller hur?

En av mina favoriter! Doftschersmin som ofta blommar som finast till min födelsedag.
💖
Helst ska alla gröna växter klara sig själva så jag bara kan njuta av dem utan speciellt mycket arbete. Jag har inte gröna fingrar men jag blir mer o mer intresserad av trädgårdsskötsel för jag njuter så när det blommar och är fint runt mig på sommaren. I somras hade jag så många fina blommor som blommade så fint långt in på höst. Kul att man ser resultat på en gång, för jag har nog aldrig skött om mina blommor så mycket som i somras. Sent ska syndaren vakna.

Har ni några växt-tips att delge mig? Vad ska jag satsa på? Äppelträd har jag kommit på är en ny favorit. De blommar underbart vackert i början av sommaren och i slutet av sommaren kan man njuta av god frukt. I år fick vi såååå mycket äpplen. Som vi har njutit av paj, mos, kaka och bara gå ut och plocka ett äpple när vi varit sugna.

🍎🍏🍎🍏

Vem vet, snart är kanske trädgårdsskötsel mitt största intresse. Skulle dock bli förvånad om jag börjar så fröer och driva upp mina egna blommor. Men man ska aldrig säga aldrig. Sallad, morötter och rädisor är ju faktiskt olika saker som jag har sått själv och sedan fått skörda av. Med varierande resultat.

torsdag 31 oktober 2019

Chili-cheese-snittar

Nu jag tipsa om några riktigt goda och starka snittar, fast styrkan kan du anpassa själv genom att ta mer eller mindre jalapeño. Alla har väl testat chili-cheese-krustaderna vid det här laget. Det här en variant på dem - starka och superpopulära.

Jag har gjort dem ganska många gånger med det har aldrig blivit några bra bilder. Men nu senast på Isaks 18-årsdag lyckades jag ta kort så ni får se hur dem ser ut.


Chili-cheese-snittar

mjukt tunnbröd
philadelphiaost
finhackad jalapeno
riven Västerbottensost

Bred på rejält med philadelphiaost, hacka jalapeno och strö över.
Avsluta med riven Västerbottensost.
Rulla ihop som en rulltårta. 
Skiva upp rullen i ca 1 cm tjocka bitar och lägg dem på en plåt med bakpapper. 
Grädda i 200 C tills osten smält och de fått fin färg.


Jag har provat både röd och grön jalapeño och det går bra med båda. Den här gången hade jag ganska lite Västerbottensost, ibland tar jag mer. Som ni förstår är det inte så noga med måtten. Det mesta blir bra med så goda ingredienser.

Philadelphiaost, jalapeño och västerbottensost
Rulla och skär upp
Servera nygratinerade och ljumma

Efter en heldag i Skellefteå igår tänkte jag försöka sluta tidigare idag. Bästa sättet att använda plustid är att ta ut den i nära anslutning till övertid, så eftersom det blev 12 timmars arbetsdag igår tänkte jag försöka med en 6-timmarsdag idag. Då hinner jag med lite återhämtning och roligheter också. Se'n blir det halv dag imorgon innan även jag får helg och lite ledigt.

Visst vet ni att det är idag och bara idag som det är Halloween? Varje år den 31 oktober är det Halloween, fast i Sverige verkar barnen gå "bus eller godis" hela höstlovet (eller läslovet som det heter numera).

Dags att jobba!
Ha en bra och lagom läskig halloween 👻