torsdag 3 oktober 2019

Kokosbollstårta

Efter en berg-och-dalbane-vecka, med både roliga o tråkiga saker, så känns det skönt att det snart är helg och vi får landa lite. Den här helgen blir lugn men nästa helg är det dags för kalas igen för då är det dags för Isak att fylla 18 år och då kommer vi definitivt inte bjuda på den här tårtan.

Eftersom han är ägg-allergisk blir det förmodligen ett helt äggfritt kalas. Jag vill ju att han ska kunna äta allt på sitt egna kalas. Men när Olivia fyllde år bjöd vi på denna kokosbollstårta som är helt glutenfri och riktigt smarrig.

När det är dags för kalas brukar det alltid bli proppfullt i våra kylskåp, så då är den här tårtan perfekt eftersom den garneras precis innan servering och därför kan den stå framme till dess.


Kokosbolltårta

5 äggvitor 
3 dl socker 
2 tsk vaniljsocker 
2 tsk bakpulver 

Till formen
ca 1 dl kokos

Garnering och servering
vispgrädde
riven choklad
bär

Vispa äggvitorna, tillsätt försiktigt socker, vaniljsocker och bakpulver efter ca 1 minut.
Vispas i ca 6 minuter till, gärna längre. 
Smörj en form med löstagbar botten ca 24 cm diameter. Bröa med kokos. 
Häll äggsmeten i formen.
Sätt in i 250 graders varm ugn. Slå av värmen.
Låt stå minst 5 timmar, det går bra att låta den stå över natten.
Garnera med vispgrädde och riven choklad, servera till bär och ev. mer grädde.


Jag gjorde tårtbotten kvällen innan sedan fick den stå väl skyddad i ugnen tills det var dags att börja laga lite mat och jag behövde ugnen några timmar innan gästerna kom. Många tårtor blir bättre om man fyller och garnerar dem dagen innan eller åtminstone några timmar före den ska ätas och efter det behöver den ju stå i kylskåp och ta upp en massa plats. Men den här tårtan som är som en kokosboll, mumsmums eller vad du kallar det blir minst lika bra om man garnerar den precis innan servering. Perfekt för stora kalas alltså!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar