torsdag 26 september 2019

To do

Vilken seg vecka det här har varit!
Trodde ju i måndags att det som vanligt bara skulle säga swish och sen var det helg igen. Men så fort gick det inte. Måste bero på att jag inte varit helt frisk, fick inte den välbehövliga helgvilan och har sen kört på som vanligt i veckan trots att jag nog skulle försökt vila mer.

Men nu är helgen nära! Och på min att-göra-lista står en massa roliga saker. Först o främst ska jag vila och se'n ska jag även äta och dricka gott, som oftast på helgerna. Det lär även bli lite städning både inne o ute, men bara rolig plocka-lite-och-få-ordning-städning. Blev inte riktigt klar med alla krukor förra helgen eftersom det blommade så fint fortfarande i några.


Idas basketlag har matcher på lördag och hon var lite sugen att åka o titta trots att hon inte kan spela. Nu var det väldigt tidiga matcher och jag tror att vi prioriterar sovmorgon, men den sista kanske vi orkar oss upp till.

Time to go - Ha en bra torsdag!
Imorgon är det Fredag 🙌💖

onsdag 25 september 2019

Kantarellpaj med Västerbottensost

Skulle leta fram den goda pajen med kantareller och Västerbottensost men inser att jag har glömt dela med mig av det receptet. Men här kommer det, bättre sent än aldrig.... Nu när jag har hittat receptet (och publicerat det) så kan jag göra det snart igen. Har gjort en massa olika pajer den senaste tiden, men är fortsatt sugen på det. Så himla gott tillsammans med en god sallad.

Den här kantarellpajen passar perfekt till skaldjur och vi hade den på vår mini-kräftskiva. Jag hade ett lchf-pajskal, men det passar med andra pajskal också så klart. Har du nån favorit så använd det, eller prova ett nytt. Här hittar du massa olika varianter.


Kantarellpaj med Västerbottensost


Lchf-pajskal

3 dl mandelmjöl
0,5 dl skalade sesamfrön
40 gram smör
1 msk fiberhusk
0,75 tsk salt
1 ägg

Mixa mandelmjöl och sesamfrön i mixer/blender.
Lägg i resterande ingredienser och kör till en deg. 
Lägg degen att vila i kylskåp ca 30-60 minuter.
Tryck ut den i en smord pajform.
Förgrädda i 175 grader i 8-10 minuter

Kantarell- och Västerbottensost-fyllning

100-200 g kantareller
0,5 gul lök
150 g riven västerbottenost
2,5 dl grädde
3 ägg
salt o peppar

Finhacka löken och skär svampen i mindre bitar. 
Stek i smör, krydda svampen med lite salt och peppar. 
Lägg svamp- och lökfräset i pajskalet. 
Strö över osten.
Blanda grädde och ägg. Dra några varv med pepparkvarnen.
Häll äggsmeten i pajskalet och grädda ca 25 min i 200 grader.
 

Ny energi

Äntligen börjar det här eländet jag har haft i kroppen att ge sig. Te smakar gott igen och matlusten är tillbaka, nu väntar jag bara på att energin ska återvända också. Men det brukar ju kunna ta någon dag extra, men dagens sovmorgon var precis vad jag behövde trots att jag tyvärr inte sov längre än vanligt. En promenad i solen med ljudbok i öronen ska jag också försöka hinna med.


Nu när matlusten är tillbaka så har jag redan börjat fundera på och planera helgens middagar. Är sugen på nå riktigt fräscht o gott. Leif är sugen på att grilla nån köttbit. Jag som trodde grillsäsongen var över för i år. Men jag hade visst fel.

Nu ska jag stänga ner datorn och fixa frukost. Härliga lugna morgon!

tisdag 24 september 2019

Kött i ugn som klarar sig själv i en timme

För nån helg sedan var min bror uppe i Luleå och som vanligt då han är här vill jag bjuda på middag.  Den här gången var det dock lite tajt om tid för förberedelser så då fick jag se till att komma på någon lättfixad maträtt som gärna klarade sig själv i ugnen medan jag förberedde tillbehör, dukade och röjde i köket.

Då kom jag på kött i ugn, där man skär köttet i skivor och sedan tillagar i minst en timme i ugnen tillsammans med en god sås. Vi använde en bit älg-bog men där blev vissa bitar tyvärr lite sega och hade behövt lite mer tid i ugnen. Men vi hade även en bit nöt-fransyska som blev bra efter timmen i ugnen.


Kött i ugn som klarar sig själv i en timme

ca 1 kg kött, t ex fransyska
2 dl crème fraiche
2-3 dl grädde
1-2 tsk sambal oelek
2-3 msk soja

Skär köttet i cm-tjocka skivor och lägg/ställ det i en ugnsform.
Blanda ihop övriga ingredienserna och häll över köttet.
Ställ in i ugnen, 175° i minst 1 timme.



Jag serverade köttet med kokt potatis o broccoli, stekt vitkål o champinjoner och två olika sallader, en "vanlig" med lite smått o gott och en caprese (tomat, basilika och mozzarella).

Som vanligt dukar jag upp maten på bänken för att inte ta upp hela bordet med alla mat.

måndag 23 september 2019

Drömmar

Måndag är ingen favoritdag framför allt inte de gånger då helgen har gått för fort och som nu då jag har varit småkrasslig och inte orkat göra allt jag velat. Har varken hunnit med nytta eller nöje i den utsträckning som jag velat.

Men lika jobbig och seg som måndagen är lika fort och enkelt går resten av veckan så snart är det helg igen och då räknar jag med att jag får vara frisk dessutom 💖


Det bästa med måndagar är att vi har sovmorgon. Så underbart att börja veckan i ett lugnt tempo och slippa morgonstressen och sura miner. I dag skiner även solen och det ser helt underbart ut ute, men det är riktigt kallt och is på bilrutorna. Så nu är det bara att klä på sig och gå ut o skrapa bilen så den är redo när vi ska i väg till jobb o skola.

Gör det bästa av dagen!


P.S För er som blev besvikna att inlägget inte innehöll ett recept på möra drömmar så kan ni kika här istället. För där hittar ni mitt kanonrecept på drömmar.

söndag 22 september 2019

Kål o köttfärs med soja

Nu är helgen snart slut och vardagen närmar sig med stormsteg och då vill man ha lättlagade och goda middagar. Så här får ni tips på just det!

Isak älskar spagetti och köttfärssås och skulle nog kunna äta det varje dag. Ida däremot tycker att vi äter det alldeles för ofta för det är ingen favorit för henne. Senast jag gjorde köttfärssås så lagade jag en supergod lågkolhydraträtt med köttfärs och vitkål till mig och Ida ville smaka. Vilken tur att hon ville det för hon älskade det. Så nu har hon önskat att jag ska göra det här varje gång vi äter spagetti o köttfärssås i fortsättningen.


Kål o köttfärs

5 hg köttfärs
4 hg vitkål
2 msk soja
lite salt
svartpeppar

Bryn köttfärsen, krydda med lite salt och peppar. Tänk på att soja är salt.
Strimla vitkålen, stek den mjuk men behåll lite tuggmotstånd.
Blanda ihop köttfärs och vitkål, krydda med soja.
Smaka av om det behövs mer salt o peppar.
Ät o njut!


Nyttigt och gott! Låter kanske inte så märkvärdigt men jag älskar kombinationen vitkål och köttfärs (t.ex. kålpudding) och kryddad med soja blev det en fullträff.

Ida åt det tillsammans med nudlar när vi åt rester nån dag senare. Tips till de som inte vill eller behöver undvika kolhydrater.

5 godaste grytorna

Vad förknippar ni med höst? Härliga färger, tända ljus och grytor är lite av det jag tänker på när jag tänker på hösten. I södra Sverige har ni ju haft sommarvärme i helgen har jag hört, men här upp i norr har vi höst och kallt redan nu. Så då passar det med goda värmande grytor, eller hur? Här bjuder jag på fem helt olika grytor.

5 godaste grytorna

Krämig och smakrik lövbiffsgryta

En krämig och god lövbiffsgryta med ganska många men vanliga ingredienser, så det mesta har man redan hemma i kyl och skafferi. Sånt gillar jag!

Chili sin carne

En vegetarisk storfavorit, som är underbart god att äta som den är men passar lika bra med olika tillbehör. Vill man inte äta helvegetariskt så kan man steka en köttbit till. Men varför skulle man vilja det?

Het räkgryta

Det här är verkligen en favorit för hela familjen. Kom på nu att det var alldeles för länge sedan vi åt den. Börjar definitivt bli dags igen.

Citrontimjankyckling

Kycklinggrytor har jag hur många recept som helst på och det här är en av mina nya favoriter. Jag har kvar citrontimjan i min utekruka, så jag borde kanske passa på att göra den här grytan innan kryddorna fryser.


Älggryta med kokosmjölk

En härlig och annorlunda kombination som jag älskar.


På tal om hösten så är det nog hög tid nu att fixa trädgården. Så i dag ska jag försöka hinna o orka göra vinterfint i trädgårdslanden och krukorna, fixa vinterförvaring för alla utemöbler (lika mycket som jag älskar att ha flera olika grupper på sommaren, lika jobbigt är det att ställa undan allt för vintern) och ta fram kupévärmare o motorvärmarsladd till bilen.

Pga Idas brutna ben tog vi bort poolen och studsmattan för ett bra tag sedan. Skönt att det redan är gjort. Det är mer än en gång vi har stått i snöslask och plockat ner studsmattan och nästan förfrusit fingrarna.