söndag 22 september 2019

5 godaste grytorna

Vad förknippar ni med höst? Härliga färger, tända ljus och grytor är lite av det jag tänker på när jag tänker på hösten. I södra Sverige har ni ju haft sommarvärme i helgen har jag hört, men här upp i norr har vi höst och kallt redan nu. Så då passar det med goda värmande grytor, eller hur? Här bjuder jag på fem helt olika grytor.

5 godaste grytorna

Krämig och smakrik lövbiffsgryta

En krämig och god lövbiffsgryta med ganska många men vanliga ingredienser, så det mesta har man redan hemma i kyl och skafferi. Sånt gillar jag!

Chili sin carne

En vegetarisk storfavorit, som är underbart god att äta som den är men passar lika bra med olika tillbehör. Vill man inte äta helvegetariskt så kan man steka en köttbit till. Men varför skulle man vilja det?

Het räkgryta

Det här är verkligen en favorit för hela familjen. Kom på nu att det var alldeles för länge sedan vi åt den. Börjar definitivt bli dags igen.

Citrontimjankyckling

Kycklinggrytor har jag hur många recept som helst på och det här är en av mina nya favoriter. Jag har kvar citrontimjan i min utekruka, så jag borde kanske passa på att göra den här grytan innan kryddorna fryser.


Älggryta med kokosmjölk

En härlig och annorlunda kombination som jag älskar.


På tal om hösten så är det nog hög tid nu att fixa trädgården. Så i dag ska jag försöka hinna o orka göra vinterfint i trädgårdslanden och krukorna, fixa vinterförvaring för alla utemöbler (lika mycket som jag älskar att ha flera olika grupper på sommaren, lika jobbigt är det att ställa undan allt för vintern) och ta fram kupévärmare o motorvärmarsladd till bilen.

Pga Idas brutna ben tog vi bort poolen och studsmattan för ett bra tag sedan. Skönt att det redan är gjort. Det är mer än en gång vi har stått i snöslask och plockat ner studsmattan och nästan förfrusit fingrarna.

lördag 21 september 2019

After Work för Olivia 20 år

Igår firade vi Olivias 20-årsdag här hemma hos oss med After Work och som vanligt vid fest börjar vi med bubbel och snittar och dagen till ära hade vi riktig champagne. För självklart ska världens bästa Olivia firas ordentligt💖 Tänk att min kloka, kärleksfulla, underbara förstfödda dotter nu är 20 år.



Champagne o snittar

popcorn
lantchips och grillchips
finn crisp-snacks
chili-dipp
chilisalami
fröknäcke med brie och pesto


AW-buffé


rostbiff på ruccolabädd med tryffelkräm och riven parmesan

ugnsrostad potatis, morötter, kålrötter och rotselleri
pizzasallad

baguetter
brieost


Efterrätt

äppelpaj med kokos
kokosbollstårta
grädde 
vaniljsås
hallon

Är det årets sista blommor från trädgården?

Nu är det dags att lämna det här kalaset och börja fundera på nästa för det är knappt en månad till nästa firande då Isak fyller 18 år. Alltså hur kan jag ha så gamla barn?! Måste snart sätta mig ner med Isak och festplanera lite inför hans stora dag som i år infaller på en söndag.


Jag hoppas på en lugn o skön lördag här hemma.
Hoppas ni får en precis så bra dag som ni önskar!

fredag 20 september 2019

Bresaola med tryffelkräm, ruccola och parmesan

Idag smäller det! 

För det är inte vilken fredag som helst 💖 Underbara, kloka, empatiska och högt älskade Olivia fyller 20 år. Alltså jag kan inte förstå att min förstfödda redan är 20. Hur gick det till? Vi ska fira henne hela kvällen med god mat o dryck och en av maträtterna kommer vara en variant på denna godsak som vi åt i lördags.

Alltså det här måste ni prova laga som en förrätt eller bufférätt, det var så himla gott.


Bresaola med tryffelkräm, ruccola och parmesan

bresaola, 3-4 skivor per portion
ruccola, en näve/portion
riven parmesan
tryffelkräm

Tryffelkräm
1 dl crème fraiche
0,5 dl tryffelmajonnäs
salt o svartpeppar

Blanda samman ingredienserna till tryffelkrämen. Smaka av.
Lägg upp bresaola på tallrikar och toppa med ruccola i mitten. 
Riv parmesan och strö över. 
Ringla över tryffelkrämen och servera.


Nu måste jag stänga ner datorn och förbereda festkvällen, det är en hel del kvar att fixa innan gästerna kommer på dagens After Work för att fira vår 20-åring. Det är i stort sett bara närmaste familjen men vi blir ändå 12 stycken runt bordet. Tolv stycken med olika allergier och önskemål om mat. Det är inte lätt att göra alla nöjda men jag gör mitt bästa. För jag vill ju att alla ska kunna äta lika gott och varierat 💕

Ha en underbar fredag!

torsdag 19 september 2019

Fest o konferens

Åh vad jag längtar till Stockholm, måste nog försöka boka in en resa före jul 💖 De två senaste åren har jag haft två olika resor inbokade till huvudstaden i november, både en bloggresa och en jobbresa. Men i år tror jag inte att det blir vare sig blogg- eller jobbresa.

Konferensen jag brukar vara på med jobbet varje november är i år flyttad till Malmö och det tycker vi är för långt bort och det tar för lång tid för oss att ta oss dit så vi skippar den konferensen i år. Tyvärr!


Det bästa är när konferenser är centralt i Stockholm så att man kan förena nytta med nöje. Perfekt att kunna springa ut och shoppa lite på lunchen, innan flyget går hem eller innan konferensmiddagen. För konferensmiddag vill man ju ha, eller hur? Konferens och fest är de bästa konferenserna 😀

En annan fördel när konferensen är i Stockholm city är att när man landar på Arlanda så är det så enkelt och smidigt att kunna ta sig in till city. Så skönt att slippa taxi och bilköer som annars är risken att man hamnar i, för att inte tala om väntan på den förbokade taxin.

tisdag 17 september 2019

Tacotårta

I fredags hade vi taco-fredag då jag gjorde en tacotårta och en tacogratäng som vi njöt av innan vi åkte i väg till ishallen för damernas seriepremiär. Som förväntat blev det en hemmaseger och vi hoppas på ännu ett guld till Luleå-tjejerna. Många matcher kvar...

Till tacogratängen använde jag samma tacoköttfärs som jag la i en ugnsform och sedan toppade jag med ett tjockt lager av ostfyllningen. Smarrigt och gott. Tacotårtan fick också mer än godkänt av de som åt av den.


Tacotårta

5 hg köttfärs
1 pkt tacokrydda
200 g krossade tomater
6-8 tortillabröd
riven ost

ostfyllning
1 dl crème fraiche
100 g philadelphiaost
1 dl grädde
3-4 dl riven ost
salt o peppar

Stek köttfärsen, tillsätt kryddan.
Tillsätt tomaterna och låt koka några minuter.
Blanda ihop alla ingredienser till ostfyllningen.
Smörj en springform.
Varva tortillabröd, köttfärs och ostfyllning. 
Avsluta med riven ost på toppen.
Tillaga i 225 grader i ca 20 minuter.


Jag hade bara 1 dl crème fraiche hemma så jag spädde ut med grädde men jag tror att jag nästa gång bara tar crème fraîche och jag kanske minskar till 1,5 dl. Men som ni förstår kan man göra ostfyllningen lite hur man vill. Våga testa!

Fösta lagret tortillabröd, köttfärs och ostfyllning.
Färdig tacotårta

Idag fick Ida äntligen byta ut sitt helbensgips mot ett kortare som slutar nedanför knäet. Ett stort steg på vägen men det är långt kvar ännu. Nu ska hon börja våga lita på knäet och inte vara rädd för smärtan. För smärta kommer hon ha ett tag nu när knäet ska börja användas. 

Men hon får fortfarande inte stödja på eller markera med foten. Men vi gläds åt de små framstegen... Bara en sån sak som att hon kan sitta fram i bilen igen, i alla fall när vi åker korta sträckor.

måndag 16 september 2019

Lördagsmys med ost o chark

Efter en helg full med aktiviteter och gäster har jag nu lite tid över för att sitta vid datorn och tänkte visa vilken mysig och god lördageftermiddag vi hade med  ost o chark och Prosecco i väntan på SHL-premiären.

SDHL-premiären var redan på fredagen och då var jag, Leif och Ida på plats i ishallen. Det gick riktigt bra både i matchen och för Ida med helgipsat ben. Hon var lite nervös hur det skulle fungera, men ryggstödet på raden nedanför hade perfekt höjd för att hon skulle kunna ha benet på det. Dessutom var det inte så mycket folk så det gjorde inget att vi tog upp många platser.

Men tillbaka till lördagen då jag dukade fram lite smått o gott, men huvudnumret var bresaola, ruccola, tryffelkräm och parmesan. Alltså hur gott var inte det?! Det var så gott så det blir en variant med rostbiff på Olivias födelsedag på fredag.

Nya favoriten.
paprika, mozzarella och tomater
serranoskinka, rostbiff, chorizo och vindruvor
crostini och fröknäcke med brieost o pesto

Kom på nu att jag gjorde ju en god Tacotårta i fredags som vi åt innan hockeyn. Jag borde kanske har börjat med det inlägget så att det blir i kronologisk ordning. Ja, ja nu blev det lördagsmyset före fredagsmyset. Men då vet ni att ni har ett recept på en tacotårta att se fram emot.

fredag 13 september 2019

Citron- och persiljekyckling på rotsaksbädd med Parmesankräm

Ibland lyckas man lite extra med maten. Så var det igår. 

Några små förändringar i en rätt vanlig och simpel maträtt som jag gjort flera gånger tidigare tog maten till nya höjder. Detta måste ni prova! Kycklingen kan man förbereda genom att försteka dagen innan, så går det ganska fort att få allt klart när man kommer hem från jobbet och alla är hungriga. Medan plåten står i ugnen hinner du duka och blanda ihop parmesankrämen. Älskar allt-i-ett-middagar som klarar sig själv i ugnen.


Citron- och persiljekyckling på rotsaksbädd

1 kg kycklingfiléer
rotsaker
1 msk olja
salt och peppar
färsk spenat

Citron- och Persiljemarinad

0,5 citron, skal o saft
0,5 kruka persilja
0,5 tsk chili-paste
1 msk olivolja
flingsalt
svartpeppar

Dela kycklingfiléerna i 3-4 bitar. Stek dem i het stekpanna några minuter för att få lite färg. 
Salta o peppra.

Skala och dela rotsakerna. Lägg dem på en plåt. Häll över lite olja och salta.
Sätt in plåten i 225 grader i ca 10 minuter.
Lägg på kycklingfiléerna på rotsakerna och fortsätt tillaga i ca 20 minuter.
Kolla att alla rotsaker är mjuka och att kycklingen är genomstekt.

Skölj och riv skalet av citronen och pressa ur saften. 
Hacka/klipp persiljan. 
Blanda med chili och olivolja.
Krydda med flingsalt och svartpeppar.

Ta ut plåten ur ugnen.
Lägg kycklingen på en tallrik och blanda med citron- och persiljeblandningen.
Blanda spenaten med rotfrukterna.
Placera åter kycklingen på rotsakerna och servera tillsammans med parmesankrämen.



Jag använde morot, kålrot och potatis men använd dina favoriter. Vill du bara ha potatis eller kanske helt utesluta potatis så funkar det också. Kom ihåg att anpassa stoleken på rotsakerna efter hur lång tid de behöver i ugnen, så att allt blir klart samtidigt. Kålrot som behöver lite längre tid i ugnen innan de blir klara skär jag i ganska små bitar.


Parmesankräm

2 dl crème fraiche
drygt 1 dl riven parmesanost
svartpeppar

Rör ihop crème fraiche och parmesan.
Smaka av med nymald svartpeppar.


Varför har jag inte kommit på det här tidigare? Jag älskar kalla såser som man snabbt blandar ihop och jag älskar parmesanost.

Morot, kålrot och potatis....
...tillsammans med kycklingfiléer.