söndag 14 april 2019

Matsedel v.16 påskveckan 2019

Barnen är glada att de har påsklov och jag njuter av att jag bara har en 3-dagarsvecka framför mig på jobbet eftersom jag har tagit ledig på skärtorsdag. Tänk, nästa helg är jag ledig i 5 dagar och vi har inga speciella planer. Me like!

Kommande veckomatsedel innehåller lite påskinspiration med ägg, lamm, röror och gult.


Matsedel v.16 påskveckan 2019

Köttfri måndag
Ägglåda ev. med räkor

Tisdag
Bakad potatis med gravlaxröra

Onsdag

Skärtorsdag

Långfredag

Veckans godsak
Key lime pie

***********************


Dagens planer är bl.a. att leta lite inspiration till några goda middagar och efterrätter med påsktema. Jag måste ju testa lite ny påskmat så jag får nya goda recept att dela med mig av, fast gravlaxröran här ovanför blev jag så sjukt sugen på så den lär nog finnas på fått påskbord i år.

Förhoppningsvis kan jag sitta ute i våra nya utemöbler och njuta av solen samtidigt som jag letar godsaker. Vilka påskfavoriter har du? Tipsa gärna om något gott som jag kan testa till påsk.

Men först långfrukost... 😍

fredag 12 april 2019

Idas chokladmousse

💖 F.R.E.D.A.G 💖

Efter (ytterligare) en vecka med för lite sömn och vakna nätter känns det sååå skönt med fredag och helg. Jag har dessutom planer på att sluta tidigare idag, för att åka hem o vila så jag orkar vara pigg o njuta riktigt mycket av helgen.

Helg betyder, i alla fall för oss, lite godare mat och kanske nån efterrätt. När Ida fixade 3-rättersmiddag åt oss för några veckor sedan, gjorde hon en supergod chokladmousse till efterrätt som hon garnerade med färska bär.


Idas chokladmousse

2,5 dl vispgrädde
200 g Marabou (mörk) choklad
Bär till garnering

Smält chokladen över vattenbad, låt svalna något.
Vispa grädden ganska löst.
Rör ner en tredjedel av chokladen i grädden. Rör om.
Rör ner ytterligare en tredjedel medan du rör.
Rör sedan ner det sista av chokladen.
Rör till en jämn mousse-smet.
Portionera i glas, muggar eller andra fina efterrättsskålar.
Låt stå kallt i ca 3 timmar.
Garnera med goda bär.


Jag trodde det skulle vara svårt för Ida att smälta chokladen över vattenbad. Men det klarade hon galant alldeles själv. Hon garnerade moussen med jordgubbar och passionsfrukt - så gott.


Nu ska jag väcka Ida och se till att hon tar sig upp istället för att somna om, se'n ska jag cykla i väg till jobbet. Tidig jobbstart=tidig hemgång 🙌

Nu kan vi prata hockey igen, för igår vann - äntligen - Luleå i semifinalserien och reducerade till 1-2 i matcher. Nu har det vänt. Match i Göteborg i morgon!

Ha en underbar fredag - det tänker jag ha!

torsdag 11 april 2019

Luleå by night

Efter att ha gått i ide och varit väldigt osocial i över ett halvår är det nu dags att börja umgås med alla mina fina vänner igen. Så igår var det dags för After work igen, mindre än två veckor sedan senast. Börjar bli en härlig tradition att gå direkt från jobbet för att äta o dricka lite gott och surra en massa.

Jag åt en god lax med en gudomlig sås och till det drack jag ett glas Prosecco - en bättre onsdag 💖 Det känns lite busigt och extra lyxigt med ett glas bubbel mitt i veckan.


När vi hade ätit upp maten och druckit vårt vin gick vi vidare till nästa ställe där det blev mer surr, en kopp te och en liten godsak. Som tyvärr inte var så liten så jag blev lite illamående för den var så otroligt god så jag var tvungen att äta upp hela. Att jag aldrig lär mig...

Jag ska inte ta åt mig äran av bilden som Åsa har tagit #nofilter.

Kolla bilden här ovanför, sånt magiskt ljust när det var dags att cykla hem. Det blev sån bra bild så man behöver inget filter - det är ofta så i Luleå 😀

Så skönt att jag äntligen har kunnat ta fram cykel, för en kvälls-cykeltur hem var ett perfekt avslut på kvällen. Lite kyligt men skönt!

onsdag 10 april 2019

Fläskfilé i konjaksås

Glömde publicera inlägget igår, med detta förberedda recept. Det var fullt upp - jobbade sent, köpte cykel på annons, åkte till Elgiganten för att köpa tvättmaskin och sen hem och försöka få i sig nån mat samtidigt som hockeyn hade satt igång på tv:n. Hockeyn behöver vi inte prata nå mer om.

I dag bjuder jag er på en god fläskfilé-gryta smaksatt med konjak och en skvätt rödvin jag hade över. Inget ska kastas, allt ska tas tillvara 😍


Fläskfilé i konjaksås

1 fläsk(ytter)filé, ca 700 g
salt o peppar
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
3 msk rött vin
2 msk konjak
0,5 msk soja
1,5 msk kalvfond
100 g philadelphiaost
4 dl grädde

Finhacka lök och vitlök, stek mjukt i lite smör. Lägg i en kastrull/gryta.
Putsa fläskfilén fri från hinnor och skär den i ca 1 cm tjocka skivor. Salta och peppra. 
Bryn skivorna i smör så de får färg på båda sidor, lägg i grytan.
Häll på vin, cognac, soja, fond, philadelphiaost och grädde. 
Låt puttra ca 10 min till såsen blivit riktigt krämig och god. 
Smaka av innan servering.


Jag använde fläskytterfilé och det funkade jättebra. Jag steker filén i skivor och sen klipper jag dem i stora strimlor innan jag lägger ner i grytan. Den här såsen skulle nog funka till kyckling också om ni föredrar det.

Jag steker ofta lite olika grönsaker bredvid istället för att tillsätta det till grytan (för att minska gnället 😄), dessutom serverade jag sallad och ugnsstekt potatis till grytan.

Yummie!
Jag kokade grytan på spisen men sedan hällde jag över i min fina ugnsform inför servering.

måndag 8 april 2019

Grönpepparkyckling

Har veckan börjat bra för er? 
Är ni som jag och tycker att det är segt och tråkigt med måndagar eller älskar ni nystarten som en måndag innebär? Nu längtar både jag och barnen till påsk då vi får lite extra ledigt. Hoppas på kanonväder så vi kan vara ute jättemycket.

Idag tänkte jag bjuda er på ett gammalt klassiskt vardagsrecept som är extra enkelt att tillaga eftersom man använder färdiggrillad kyckling. Förbered ikväll och ställ in i ugnen i morgon så går middagen fort.


Grönpepparkyckling

Bena ur
1 grillad kyckling

Koka upp
1 msk fransk senap
2 msk soya
0,5 msk grönpeppar
3 dl vispgrädde
3 dl crème fraiche

Lägg kycklingbitarna i en ugnsform.
Häll såsen över kycklingen.
Låt gärna vila i ett par timmar eller över natten. (Det går bra att strunta i detta också)
Värm sedan i ugn, 225 grader ca 20 min och servera med ris.

söndag 7 april 2019

Matsedel v.15 april 2019

Även i dag kunde jag sova lite längre på morgonen. Underbart! Det är kanske sommartiden som hjälper mig, eftersom kroppen tror att klockan är en timme tidigare. Känner mig pigg o utvilad och har precis ätit frukost så snart är det dags för te-kopp nummer två, ska bara ge er det här inlägget först.

Veckans matsedel bjuder på lite smått o gott och en del gamla recept, så korten är inte de bästa. Jag är fortfarande ingen mästerfotograf, men jag har definitivt blivit bättre.


Matsedel v.15 april 2019

Köttfri måndag

Tisdag

Onsdag

Torsdag

Mysfredag

Veckans godsak
Snabb-butterkaka


*******************************

I dag drar Luleå hockeys semifinal-serie igång med match mot Frölunda på hemmaplan. Så hela vår dag planeras utifrån det, för den matchen tänker vi inte missa. Solen försöker kämpa sig fram men lyckas inte riktigt, trots det ska jag försöka hinna med en promenad idag.

Se'n är det en till och tråkig grej jag måste hinna med. Vi har fått hem det där hemska brevet från skolan som man helst vill slippa - det går löss. Så alldeles strax ska jag sätta mig o luskamma Idas hår. Även om man inte tror att barnen har löss är det sååå viktigt att alla gör sin plikt och luskammar ordentligt så att man får stopp på spridningen. 

lördag 6 april 2019

Bättre, eller?

Vilken härlig lördag jag har haft. 
En lördag helt utan måsten och tider att passa och i ett rent hus. Lovely 💕 Jag önskade mig sovmorgon....och det fick jag. Men eftersom jag har varit vaken flera timmar i natt (suck) så känner jag mig ändå inte jätte-utvilad. Men så himla skönt det var att titta på klockan och att den var nästan nio och inte sex, sju som den brukar vara. Får njuta av det lilla 😀

När jag var på shoppingrunda med Olivia var Leif hos den lokala slaktaren och köpte fin-kött. Tyvärr är våra grillar fortfarande insnöade så vi var tvungna att steka köttet. Riktigt gott, men som jag längtar efter våra grillmiddagar...


Hängmörad entrecôte, ugnsstekt blomkål o potatis, pesto-ostsås och en sallad med en massa gott njöt vi av till middag.

Se'n hamnade vi i soffan (som vanligt) och såg första två avsnitten av Störst av allt på Netflix. Har ni sett? Har ni läst boken? Boken var jättebra och serien är riktigt bra den också. Tips!

Snart ska jag gå o sova och sen hoppas jag på en lika bra söndag.
Kan den kanske bli bättre än i dag?