torsdag 4 april 2019

Edamamebönor med flingsalt

Förutom grönkålschipsen som jag tipsade om igår har jag ett annat favoritsnacks som också är lite nyttigare. Edamamebönor med flingsalt! Har ni provat? Så gott. Eftersom man inte äter själva skidan utan trycker ut bönorna och äter bara dem känns det konstigt och onödigt att sätta flingsalt. Men det är inte onödigt - man får i sig saltet ändå.


Edamamebönor med flingsalt

frysta edamamebönor
flingsalt

Koka edamamebönor i saltat vatten 3-4 minuter.
Häll av och strö över flingsalt.
Ät o njut! (Ät bara bönorna, skidorna ska du inte äta)


Prova nu att göra o äta dessa vackra och goda bönorna. Skidorna är kanske inte så vackra, men själva bönorna är. 

*********************

Nu har vi städat hela huset och alla hjälpte till (vissa mer än andra dock 😃). Sån underbar känsla att veta att det snart är helg och huset är städat. Love it! Eller hela huset är inte riktigt städat faktiskt, köket är kvar men det fixar jag snabbt imorgon efter jobbet. Köket är det absolut roligaste rummet att städa. Går fort att få stor skillnad 💖

Nu har vi varit så duktiga så nu kan vi slappa i tv-soffan resten av kvällen - med gott samvete. Vi har några avsnitt av Robinson som vi ska se i kapp. Annars är det mest hockey på tv hos oss just nu - slutspel i SHL, kval till SHL och i dag började även dam-vm.

onsdag 3 april 2019

Grönkålschips

Vi fortsätter att äta och njuta av grönkål. Nu var det dags att göra grönkålschips. Så gott att äta som snacks till ett glas bubbel eller att strö över en sallad för lite crunch.


Grönkålschips

300 g grönkål plockad
0,5 dl olivolja
flingsalt

Repa bladen från den tjocka bladnerven.
Lägg grönkålen på en plåt med bakplåtspapper och ringla över olivoljan.
Vänd runt bladen så att det kommer olivolja överallt.
Fördela bladen jämnt över plåten.
Rosta grönkålen mitt i ugnen i 150 grader i 15-20 minuter, så att de blir knapriga och krispiga.
Salta före servering och njut som tilltugg eller tillbehör.


Det här är verkligen supergott. Men passa grönkålen när den är i ugnen för de bränns lätt. Samtidigt vill man inte ta ut dem innan de har blivit krispiga. Det bästa är att passa, provsmaka o hålla koll.


Skönt att veckan nu vänder! Längtar nå så otroligt till helgen, så det känns som det kan bli två jobbiga dagar av väntan och längtan. Men sen ska jag njuta av en ledig helg. Har ni börjat planera helgen än?

Nu ska vi snart i väg och hjälpa Olivia med hennes nya gardiner. Hon har varit smart och skippat att köpa strykjärn och strykbräda, hon vet att mamma rycker ut när det behövs. Skönt att vi har planer för ikväll annars hade jag nog slocknat i soffan och blivit kvar där hela kvällen.

måndag 1 april 2019

Matsedel v.14 april 2019

Bättre sent än aldrig 😀
En hel dag försent kommer här en ny veckomatsedel. Trots att jag var vaken många timmar i går och hade förberett matsedeln litegrann hann jag inte publicera den. Vi steg upp redan före 7, dvs före 6 normaltid och sen var det full fart hela dan. Så typiskt att vi hade en tidigt morgontid att passa precis när vi hade ställt om klockorna till sommartid så vi gick miste om en hel timmes sömn.

Men här är matsedeln i alla fall och jag hoppas ni hittar något gott att testa.


Matsedel v.14 april 2019

Köttfri måndag

Tisdag

Onsdag

Torsdag

Mysfredag

Veckans godsak

fredag 29 mars 2019

Fredagsfunderingar

Varför ska det vara så svårt att sova? 

Jag har tänkt för mycket och sovit för lite den här veckan och hade tänkt ta några minuter sovmorgon i morse. Men icke, istället vaknar jag en timme före klockan ska ringa och kan absolut inte somna om. Suck!

Men det är bara att göra det bästa av situationen så jag steg upp och fick en lugn och skön vardagsfrukost innan morgon-ruschen sätter igång. Inte helt fel det heller.


Solen skiner från en klarblå himmel så det blir perfekt med en morgonpromenad till jobbet. Tror faktiskt att jag ska försöka hinna med en lunchpromenad också. Gäller att passa på! Se'n blir det AW ikväll med två andra mammor. Lär blir mycket snack, mat och dryck. 3 av mina favoritintressen 😀

Och har jag tur så klarar jag av att ta sovmorgon imorgon lördag istället. Skulle verkligen behöva det.

Ha en fab fredag🌟

torsdag 28 mars 2019

Frallor

Hembakat bröd kan vara bland det godaste som finns. Tyvärr bakar jag alldeles för sällan numera när jag försöker dra ner på kolhydrater. Men för nån vecka sedan blev suget för stort så jag var tvungen att baka några frallor som jag sen avnjöt med en massa ost och en kopp te. Såå gott.

Dessa frallor gjorde jag jätteofta när jag hade småbarn. Eftersom man bakar ut dem direkt och de bara jäser en gång - på plåten, så var det enkelt att planera att baka när barnen sov middag.


Frallor

25 g jäst
7,5 dl ljummet vatten
2 tsk salt
1 msk honung
1,5 msk olja
2,5 dl grahamsmjöl
17 dl vetemjöl

Smula jästen i en bunke. Lägg i salt och honung.
Häll på lite av vattnet och rör tills jästen har lösts.
Slå på resten av vattnet, lägg i olja och nästan allt mjöl.
Arbeta samman degen, knåda ordentligt och tillsätt mer mjöl.
Degen ska bli ganska fast och inte klibba.
Ta upp på bakbord och forma till ca 25 runda bullar.
Låt frallorna jäsa på plåtar i 1 timme.
Grädda mitt i ugnen i 15-20 minuter i 225-250 grader.
Låt svalna på galler under en bakduk.


Det här är verkligen ett superenkelt recept på frallor, det går fort både att göra degen och att baka ut frallorna. Dessutom innehåller de inga konstigheter, utan det är bara ingredienser man ofta har hemma.

Jag tror nästan jag måste ta lite kvällsfika i dag, blir så sugen på dessa frallor som jag har i frysen.

Få och vanliga ingredienser

Efter en berg-och dalbane-vecka känns det väldigt bra att det är fredag imorgon och dessutom ska jag på After Work. Bra avslut på arbetsveckan att få skvallra och äta o dricka lite gott. Helgen i övrigt blir lugn, det enda vi har planerat är Idas basketmatcher på söndag. Sista matcherna för säsongen så nu gäller det för dem att tagga till ordentligt och avsluta på topp.

onsdag 27 mars 2019

Idas pasta- & skinksås

Idag har jag en gästbloggare 😍

Ida lagade en supergod pasta för några veckor sedan. Hon kom på receptet, tillagade det, skrev ner receptet här på bloggen och tog kort helt själv. Både Isak och Olivia provsmakade och blev riktigt imponerade och trodde inte att hon hade kommit på och fixat allt själv. Men så var det.

Så varsågod här kommer Idas recept!


Jag(Ida) har gjort en pasta- och skinksås när dom andra i familjen åt spagetti och köttfärssås eftersom jag inte gillar det.


Pasta- och skinksås

1 portion

ca 50g skinka
ca 150g färdigkokad pasta(själv har jag kalla)
en halv msk tomatpuré
en tsk grillkrydda
en dl grädde

Börja med att steka skinkan ett tag tills den får lite färg, sen lägger du i pastan så dom blir lite varma sen lägger du i tomatpurén och grillkryddan så det får steka in sig i pastan sen lägger du i grädden och låter det koka ihop ett tag sen är det färdigt.


                                                                                        //Ida

tisdag 26 mars 2019

Fira de som firas bör

Ida älskar att se Luleå hockeys tjejer spela hockey. Killarnas matcher är hon inte så intresserad av, men tjejernas missar hon inte gärna. När Ida och klasskompisarna tidigare spelade hockey på skolgården så ville alla vara Harju, Lassinantti och andra populära kill-spelare, medan Ida alltid ville vara Emma Nordin eller Emma Eliasson (som tyvärr la ner sin karriär för tidigt). 
Coolt tycker jag

Nu har vi firat Luleås SM-guld i flera da'r 💛
Det började i torsdags då Ida gick ner på isen direkt efter matchen och fick ta kort med alla idolerna. Och vi fortsatte i lördags med hyllningar i Stadsparken.

Emma Nordin, storfavoriten, som var så snäll och gav Ida en signerad klubba 💕
Önskar att hon hade fått se Idas reaktion. Glädje deluxe.
Nathalie Ferno
Ebba Berglund
Michelle Karvinen
Rebecka Stenberg, som tyvärr avslutar sin hockeykarriär nu.
En blyg Ida snackar lite med Emma Nordin efter hyllningarna i Stadsparken.
Självklart ville Ida känna på bucklan.