tisdag 19 mars 2019

Nya favoriten

Vi har fått en ny favorit!

Jag och framför allt Ida har fått en ny storfavorit. Vilken tur att det är en nyttig favorit, annars är det väl vanligare att få favoriter bland onyttigheter 😀

Känns som vi är sist på grönkåls-hypen, men bättre sent än aldrig. I helgen när jag öppnade en påse grönkål kunde Ida knappt sluta äta och redan efter första tuggan utbrast hon "Mmmm så gott". Grönkål är god rå som den är eller i en sallad, men den är även supergod stekt några minuter med lite salt o peppar och blir då ett perfekt tillbehör.

I lördags åt vi stekt grönkål tillsammans med sallad, ugnsstekt broccoli, bearnaisesås och stekt älgbiff. En riktig festmåltid.

En tallrik full med godsaker!
Vackert och gott!
Mums!

Äter ni grönkål? Har ni några tips på hur ni tycker grönkål blir godast? Visst vet ni hur nyttigt grönkål är? Den är fullproppad med järn, c- och a-vitamin. Me like! Perfekt för mig som ofta har lågt blodvärde (lite järn).

Ha en bra tisdag!

måndag 18 mars 2019

Vin- o citronsås

Det jublas inte speciellt högt när det är fisk till middag, så för nån vecka sedan när vi skulle äta supergod röding var jag smart o bjöd hit mamma så att nån skulle berömma maten 😀

Till den perfekt stekta fisken gjorde jag en fräsch och god sås med smak av citron och vitt vin.


Vin- o citronsås

1,5 dl crème fraiche
2 dl grädde
1 fiskbuljongtärning
1 dl vitt vin
0,5 citron, skal o saft
citronpeppar
(salt)

Koka ihop crème fraiche, grädde och buljongtärning.
Tillsätt rivet skal och saft från citron tillsammans med vinet.
Koka ihop några minuter.
Smaka av med citronpeppar och ev. mer salt (tänk på att buljong ofta är väldigt salt).


Den här såsen blir verkligen så fräsch o god och perfekt att använda upp överblivet vin. Den här gången använde jag en skvätt bubbel som hade blivit kvar från kvällen före. Älskar att ta tillvara på allt möjligt. Jag vill inte behöva kasta, vare sig mat eller dryck.

Till den goda såsen åt vi perfekt stekt röding.
Gult är inte fult!

söndag 17 mars 2019

Söndagkväll

En lugn och skön dag avslutades med en god middag och nu är det efterrätt och tv-soffan som hägrar💖

Snön har vräkt ner utanför fönstret hela dan och jag har sett skidsport och hockey på tv. 
Sköna mysiga söndag! 
Och våra favoriter i Luleås damlag vann dagens match så nu vänder finalserien hem till Luleå igen. 
Två till segrar och SM-guldet är där det hör hemma 👏🏆💪

Örtkyckling, stekt vitkål och sallad 👌

Jag känner mig inte helt ok, är trött både i kropp och knopp. Få se var det här slutar för trots att jag har tagit det väldigt lugnt hela helgen så känner jag mig trött och orkeslös. Inte likt mig.

Hoppas att ni mår bra och har en fin söndagkväll!

Matsedel v.12 mars 2019

Förra helgen snöade det hela helgen och nu verkar det snöa hela helgen igen. Vi som trodde det skulle bli en snöfattig vinter. Men icke. Snön kände bara för att komma lite senare i år. Men bara man inte behöver ut i snökaoset med oplogade snöiga vägar och en översnöad bil så är det ganska mysigt och vackert.

Jag håller mig inne i värmen för att planera kommande veckas middagar och nöjer mig med att titta ut på det vackra. Ett tag till i alla fall, för om nån timme måste vi ut.


Matsedel v.12 mars 2019

Köttfri måndag

Tisdag
Lax eller röding med god örtsås

Onsdag

Torsdag

Mysfredag

Veckans godsak

lördag 16 mars 2019

Idas 3-rättersmiddag

Jag tittar igenom och kameran och märker att jag har ju glömt visa er vår mysiga lördagsmiddag förra helgen. Då Ida fixade förrätt och efterrätt helt själv medan jag gjorde varmrätten. Efter en sportlovsvecka i Jämtland var det skönt o mysigt att vara hemma i sitt egna kök. Det verkade även Ida tycka för det var hon som övertygade mig om att det var dags för en 3-rättersmiddag och att hon ville fixa det mesta själv. Sagt o gjort!

Idas 3-rättersmiddag

Toast Skagen

Ida rörde ihop en god skagenröra med handskalade räkor och hon t.o.m. skalade alla räkor själv. Good girl!


Kycklinggratäng Cordon Bleu

Kyckling blir alltid gott (om man inte tillagar den för länge så den blir torr) och det är ofta enkelt att tillaga. Jag valde att göra en gratäng som klarade sig själv i ugn.


Chokladmousse med jordgubbar och passionsfrukt

Till efterrätt blev det en storfavorit - chokladmousse. Lite extra gott då man inte behöver tillaga den själv utan bara sitta och bli serverad. Ida klarade galant att smälta chokladen, vispa grädden och blanda ihop allt utan att bränna sig eller att moussen skar sig.


fredag 15 mars 2019

Fläskfilégryta med Västerbottensost

Äntligen fredag!
Bästa känslan, eller hur?

Vad har ni för helgplaner? Ska ni äta nå gott? Om ni inte har bestämt vad ni ska äta och ni vill äta nå gott så måste ni prova det här. Västerbottensost är verkligen perfekt som krydda. Det blev så mycket godare än man kan tro att det ska bli. Måste testas!


Fläskfilégryta med Västerbottensost

1 kg fläskfilé
1 gul lök
1 paprika
1 burk hela champinjoner
1 vitlöksklyfta
2 msk kalvfond
1 msk dijonsenap
1 msk tomatpuré
3 dl grädde
2 dl crème fraiche
2-3 dl Västerbottensost
salt, peppar

Putsa och skiva köttet. Stek, salta o peppra. Lägg över i en gryta.
Hacka lök, vitlök och paprika och stek i stekpanna. Lägg över i grytan.
Rör ner fond, senap, tomatpuré, grädde och crème fraiche.
Låt allt småputtra i ca 10 minuter. Smaka av.
Dra bort från grytan från värmen och rör ner osten.
Rör tills osten har smält ner. Servera.


Olivia som inte tycker om fläskkött, tyckte att det här var supergott och det måste vara tack vare osten. Har man däremot någon som inte tycker om ost i mat så är det bara att ta undan lite av grytan innan man tillsätter osten.

Jag hade inga färska champinjoner hemma så därför använde jag konserverade, men självklart går det bra att steka färska champinjoner och använda istället. Kom ihåg att ost inte ska koka så dra kastrullen från värmen, osten smälter ändå eftersom såsen är så varm.

tisdag 12 mars 2019

Fyllt lantbröd

Sista dagen i Åre gjorde jag en typisk fredagsmiddag (enligt mig) trots att det bara var torsdag, men det var ju sista da'n på vår Åre-vecka. Så man kan låtsas att det var fredag. Vad är typisk fredagsmat för dig? För mig är det lättlagat o gott och egentligen behöver det inte vara jätte-mättande för ofta kanske man fortsätter äta nå gott i soffan framför tv:n.


Fyllt lantbröd

1 lantbröd eller liknande
1,5 paket bacon
0,5 liten purjolök
1 röd paprika
1 liten zucchini
3 dl crème fraiche med chilismak
1 mozzarellaboll

Stek bacon och dela i småbitar.
Skölj och finstrimla purjolöken, stek den mjuk.
Skölj och skär paprika och zucchini i småbitar och stek den litegrann.
Blanda ner crème fraiche och koka upp.
Skär av ett lock från lantbrödet. Gröp ur så att du har kvar ett skal. (Som man gör med semlor)
Fyll hålet med baconröra.
Skär mozzarellan i skivor och lägg överst.
Lägg på locket.
Blöt ett eller två bakplåtspapper ordentligt och lägg runt lantbrödet.
Tillaga i 200 grader i 20 min.
Skiva upp och servera med sallad.


Man kan låta lantbrödet vila ett tag innan man skär upp det, så sätter den sig lite och man får finare skivor. Men oftast är vi så hungriga så vi har inte tid att vänta 😀

Fyll brödet med röran och toppa med mozzarella.
På med locket
Linda in brödet i blött bakplåtspapper.
Färdig att skära upp och äta
Supergott tillsammans med sallad