fredag 22 februari 2019

Ska det lugna ner sig?

Vilken vecka!

Det är full fart på jobbet med en massa nya saker att lära sig varje vecka. Jag har aldrig varit med om något liknande. Men jag älskar det - oftast. Men det skulle vara skönt med lite lugnare tempo nån vecka åtminstone och få lite vila och återhämtning, eller allra helst 4 arbetsdagar och 3 helgdagar 😃

Jag är systemförvaltare för ett personalsystem och ni som jobbar med HR kanske känner till alla nyheter som kom i år och som personalsystemen måste klara av. Och ni som inte jobbar med HR men arbetar borde googla för detta är något ni måste känna till.

Det gäller bl.a. karensavdrag istället för karensdag när man är sjuk och AGI (Arbetsgivardeklaration på individnivå), dvs den årliga kontrolluppgiften skrotas och vi ska varje månad leverera rätt uppgifter till skatteverket för alla anställda. Vilken utmaning!

Det har även varit en massa andra nyheter, sånt som alla bara tar för givet ska fungera och inte förstår hur mycket arbete som ligger bakom.


Men i dag lyckades jag faktiskt sluta riktig tidigt och kom hem redan vid fyra - Vilken lyx! Dessutom är det inga träningar i kväll så vi har haft en riktigt harmonisk, lugn och skön middag. Ingen stress vid tillagning och ingen stress runt middagsbordet. Lovely!

Vad vi åt? En god köttfärssås med tillbehör. Jag åt ugnsstekt blomkål, riven pecorino och sallad till köttfärssåsen, medan de övriga valde spagetti.


Nu ska jag släppa allt jobbtänk (så gott jag kan, jag är svindålig på det), koka en kopp te och krypa ner i tv-soffan med familjen och där tänker jag stanna hela kvällen. Imorgon ska jag ha sovmorgon och äta frukost i flera timmar - det bästa jag vet och mitt bästa sätt att fylla på energi.

Ha en härlig fredagkväll💫

tisdag 19 februari 2019

Krämig tacogratäng

Vill man variera taco-middagarna, som jag ofta vill, så är det perfekt att göra krämiga och goda gratänger. Eftersom barnen ofta vill ha vanlig tacoköttfärs serverar jag oftast både köttfärs och gratänger när det är dags för tacos hemma hos oss.

Eftersom jag serverade gratängen på Alla hjärtans dag var det perfekt att använda en hjärtformad ugnsform 💕


Krämig tacogratäng

500 g köttfärs
1 påse tacomix
400 g krossade tomater
röd jalapeño
200 g philadelphiaost, naturell
0,5 purjolök
riven ost

Bryn köttfärsen.
Tillsätt kryddmix och krossade tomater. Låt koka i ca 10 minuter.
Lägg köttfärsblandningen i en ugnssäker form.
Fördela avrunna och grovhackade jalapenos ovanpå.
Bred/klicka sedan över ett täcke med Philadelphiaost.
Strimla purjolök och strö över, avsluta med riven ost på toppen.
Gratinera i ca 15 minuter i 225 grader.
Servera tillsammans med sallad och eventuellt tacochips.


Supergod gratäng som jag kommer göra fler gånger. Röd jalapeno kommer jag minska ner på för att dra ner styrkan, kommer även ta mer philadelphiaost för att få den krämigare.

Gratängen före riven ost och ugnen 😃
Mums!

Trots två nätter med lite si o så med sömnen - Hej fullmåne! -  så har jag i kväll haft ovanligt mycket energi och hunnit mer än jag hade hoppats på. Sååå nöjd. Hoppas hela veckan fortsätter på samma sätt 👏

Nu ska jag avsluta kvällen med lite lugn o ro i soffan med en kopp te.
Ha en bra tisdagkväll!

måndag 18 februari 2019

Nu kör vi

Varför går helgerna så fort? 
Jag hinner ju inte alls det jag vill hinna göra. Måste nog sluta att ha så många planer för helgerna så jag slipper bli besviken för att jag inte hinner allt. Tänk om man fick jobba fyra dagar och ha helg tre dagar, så underbart det vore 💕

Måndagar är verkligen inte favoritdagen, oftast är jag extra trött då, det känns som en evighet till helgen och det är en massa logistik och tider att få ihop hela veckan som ibland känns övermäktigt. Men se'n säger det bara swish och det är helg igen och veckan har gått hur bra som helst. 
Så nu kör vi så är det snart helg igen 😁

söndag 17 februari 2019

Matsedel v.8 februari 2019

Efter en otroligt blåsig natt har vi vaknat upp till en solig och härlig söndag. Men som det blåste! Jag kunde inte somna dels för jag låg o oroade mig för allt som riskerade blåsa bort eller sönder och dels för det levde om så mycket.

Nu har jag knåpat ihop en veckomatsedel till er samtidigt som jag suttit i soffan med en kopp te i handen och Vinterstudion på tv. Bästa starten på dagen! Hoppas att ni hittar något gott som ni blir sugen att provlaga.


Matsedel v.8 februari 2019

Köttfri måndag

Tisdag

Onsdag

Torsdag

Mysfredag

Veckans godsak

fredag 15 februari 2019

Saftig semmelkaka

Vill ni baka nå gott i helgen så måste ni baka den här kakan. Den blev verkligen god, en riktig lyckoträff. Den goda och populära vaniljsockerkaka uppdaterades med kardemumma och mandelmassa. Passar perfekt i dessa semmeltider.


Saftig semmelkaka

3 st ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl kokhett vatten

Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. 
Blanda vetemjöl och bakpulver och rör ner det 
Blanda ner vattnet och rör till en slät smet.
Häll smeten i en smord och bröad form.
Grädda kakan längst ner i ugnen i 175 grader ca 30 min. 
Låt den svalna i formen.

Fyllning
100 g smör
1 dl mjölk
1 msk vaniljsocker
0,5 tsk kardemumma, mortlad 

Extra fyllning
125 g mandelmassa, riven

Smält smör.
Tillsätt mjölk, vaniljsocker och kardemumma.
Låt sjuda 1-2 min.
Dela kakan på mitten och häll vanilj-kardemumma-mjölken på bägge delarna. 
Tänk på att kardemumman lägger sig på botten av kastrullen så se till att fördela kardemumman jämnt över kakan.
Riv mandelmassa och lägg på den understa bottnen. 
Lägg den andra botten ovanpå mandelmassan (den kladdiga sidan mot mandelmassan)
Pudra över florsocker vid servering och servera med vispad grädde.


En god kaka som blev ännu godare med min favoritkrydda - kardemumma, och god mandelmassa. Mycket enklare att baka än semlor och nästan lika gott. Den här kommer jag göra fler gånger!

Eftersom jag bakade den till Alla hjärtans dag använde jag en hjärtform, i vanliga fall hade jag använd en vanlig springform.

Inspiration hittade jag hos Lindas bakskola på Facebook.

Supergod kaka med en klick grädde.
Dela i två delar
Fördela fyllningen över båda bottnarna.
Lägg den extra fyllningen - mandelmassan - på ena botten.
Pudra över florsocker vid servering, inte för tidigt så att sockret smälter.

torsdag 14 februari 2019

Alla-hjärtans-dag-middag

Jag hann 💖

Jag var ju inte helt säker på att jag skulle hinna fixa nån god o mysig alla-hjärtans-dag-middag efter jobbet och före alla aktiviteter. Men jag hann! Min bästa o finaste present i dag var att hela familjen var samlad till middag och vi satt riktigt länge vid bordet och åt o pratade. Mys deluxe.


Alla-hjärtans-dag-middag

Vi började med att äta en supergod tacogratäng med tillbehör, tillagad i en hjärtformad ugnsform dagen till ära. När vi var alldeles för mätta kom vi på att vi skulle ju äta efterrätt också. Men lite sött orkar man alltid.


Redan i går bakade jag en hjärtformad semmelkaka som fick stå och safta till sig ett dygn. Till den åt vi en klick grädde, allt för att det skulle bli så likt vanliga semlor som möjligt.

Isak som inte tål ägg och Ida som inte gillar mandelmassa fick istället äta hjärtformade gifflar och var nöjda med det.

Semmelkaka med grädde
Hjärt-gifflar.

Kvällen ska jag nu avsluta i soffan med att se hockey, lär förmodligen slumra en stund också känns det som. Känns nästan som fredag, när hela familjen var samlad till festmiddag. Men den riktiga fredagskänslan får vänta till i morgon. Underbart med två härliga dagar/kvällar i rad. Älskar att fira allt som kan firas, så underbart att sätta lite guldkant på vardagen.

Men jag har inte planerat nån fredagsmiddag, kom jag precis på. Har haft fullt fokus på dagens middag. Nu gäller det att tänka till så vi får det lika mysigt och gott i morgon när vi ska fira in helgen.

onsdag 13 februari 2019

Fläsk- och nudelwok

Kommer ni ihåg när vi åt kycklingwok för nån vecka sedan och Ida tyckte att det var så himla gott så hon tyckte att vi skulle införa wok-fredagar? Nu blev det ingen wok-fredag men väl en wok-söndag med en helt annan smaksättning på och ingredienser i woken. Men det blev lika populärt och gott.


Fläsk- och nudelwok

1 kg bogfläsk, skinkstek eller liknande
röda paprikor
skivad ananas
nudlar

marinad
1 dl soja
1 dl olja
2 msk tomatpuré
3 vitlöksklyftor

Blanda ihop marinaden.
Strimla köttet och lägg det i marinaden i minst 1 timme.
Stek köttet.
Stek paprika- och ananasbitar ett tag.
Blanda ihop, se till att allt blir varmt.
Koka nudlarna enligt förpackningens anvisningar.
Blanda ihop med kött och grönsaker.
Smaka av med lite salt och svartpeppar.


Det här receptet hittade jag i min gamla receptpärm från way-back. Kul att det finns några guldkorn där med. För det går faktiskt mode o trender även i mat. Vi äter andra saker i dag än för 20 år sedan, eller hur?

Det lär bli några wok-recept framöver här på bloggen för barnen är helt galna i det. Så himla kul när maten man lagar uppskattas av alla. Det händer inte varje dag...

💖💖💖💖💖

Nu håller jag på att förbereda morgondagens alla-hjärtans-dag-middag så att vi kanske hinner fira lite trots ett fullproppat schema. Det blir nog ingen tre-rätters som planerna var från början utan vi får nöja oss med två rätter, en varmrätt och en efterrätt. Det är gott nog för det är ju trots allt en vardag.

Men för att kunna fixa klart inför imorgon måste jag på affären och det är jag inte det minsta sugen på. Men efter en kopp te och lite vila kanske jag orkar ta mig ut. Vill först passa på att njuta av lugnet och tystnaden här hemma för helt plötsligt fick jag några timmar för mig själv.