Förra veckan åt vi en av mina favoriträtter. Varför äter vi det så sällan?!
Jag kunde knappt sluta äta för det är ju så otroligt gott med köttfärs och vitkål. Perfekt kombo! Tillsammans med lite lingonsylt blir det en kanonmiddag. Vill du så kan du även äta potatis och/eller broccoli till, men eftersom kålpuddingen är så god i sig äter jag bara den 😀
Låt dig inte skrämmas av att det är några olika moment, för det är så mycket enklare än man kan tro att tillaga kålpudding.
Kålpudding
Stek
1 litet vitkålshuvud, i mindre bitar
1 gul lök, finhackad
Köttfärsröra
500 g köttfärs
1 dl grädde
1 ägg
200 g keso, avrunnen
2 msk kalvfond
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
hälften av det stekta kålfräset
stekta löken
Blanda ihop alla ingredienser till köttfärsröran.
Bred ut kål- och köttfärsblandningen i en liten långpanna.
Lägg resten av den stekta kålen ovanpå.
Sås till kålpuddingen i ugnen
2 msk kalvfond
1 dl vatten
1 dl grädde
Koka ihop alla ingredienser till såsen.
Häll det sedan över kålpuddingen.
Grädda i 175 grader i ca 45 minuter.
Efter 30 minuter i ugnen:
Häll av ca 2 dl spad från kålpuddingen till sås
Sås som tillbehör
2 dl spad från kålpuddingen
1-2 dl grädde
ev maizena
salt och peppar
Koka ihop några minuter.
Servera kålpuddingen med såsen, lingonsylt, kokt broccoli och/eller potatis
Kålpudding låter kanske inte så roligt och barnen gnällde lite när jag berättade vad vi skulle äta. Men när de väl hade smakat så tyckte de faktiskt om det och så är det oftast. Varför ska det då gnällas?
Ikväll blir det nog en fläskfilégryta av något slag. Köttet är redan stekt i skivor men jag måste komma på vilken smak jag vill ha på grytan och vilka tillbehör. Tips?