tisdag 29 januari 2019

Kålpudding

Förra veckan åt vi en av mina favoriträtter. Varför äter vi det så sällan?!

Jag kunde knappt sluta äta för det är ju så otroligt gott med köttfärs och vitkål. Perfekt kombo! Tillsammans med lite lingonsylt blir det en kanonmiddag. Vill du så kan du även äta potatis och/eller broccoli till, men eftersom kålpuddingen är så god i sig äter jag bara den 😀

Låt dig inte skrämmas av att det är några olika moment, för det är så mycket enklare än man kan tro att tillaga kålpudding.


Kålpudding


Stek
1 litet vitkålshuvud, i mindre bitar
1 gul lök, finhackad


Köttfärsröra

500 g köttfärs
1 dl grädde
1 ägg
200 g keso, avrunnen
2 msk kalvfond
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
hälften av det stekta kålfräset
stekta löken

Blanda ihop alla ingredienser till köttfärsröran.
Bred ut kål- och köttfärsblandningen i en liten långpanna.
Lägg resten av den stekta kålen ovanpå.


Sås till kålpuddingen i ugnen

2 msk kalvfond
1 dl vatten
1 dl grädde

Koka ihop alla ingredienser till såsen.
Häll det sedan över kålpuddingen.

Grädda i 175 grader i ca 45 minuter.
Efter 30 minuter i ugnen:
Häll av ca 2 dl spad från kålpuddingen till sås

Sås som tillbehör

2 dl spad från kålpuddingen
1-2 dl grädde
ev maizena
salt och peppar

Koka ihop några minuter.
Servera kålpuddingen med såsen, lingonsylt, kokt broccoli och/eller potatis


Kålpudding låter kanske inte så roligt och barnen gnällde lite när jag berättade vad vi skulle äta. Men när de väl hade smakat så tyckte de faktiskt om det och så är det oftast. Varför ska det då gnällas?


Ikväll blir det nog en fläskfilégryta av något slag. Köttet är redan stekt i skivor men jag måste komma på vilken smak jag vill ha på grytan och vilka tillbehör. Tips?

måndag 28 januari 2019

Torskgratäng med räkost

Då är det måndag igen och vardagen drar igång. Långa jobbdagar och sedan skjutsande till olika idrottsaktiviteter för både Ida o Isak innebär att det blir mindre tid för matlagning, men för den skull vill vi ändå äta gott och bra.

Dagens recept är en riktig god vardagsrätt med torsk. Vi äter fisk alldeles för sällan och torsk äter vi nästan aldrig. Men nu när vi har det här receptet blir det kanske oftare. Ni måste prova!


Torskgratäng med räkost

1 pkt torskfilé
salt, citronpeppar

200 g räkost
1 dl crème fraiche
1 msk dill
riven ost

Tina torskfilén, lägg den i en smord ugnsform. Krydda med salt o citronpeppar.
Blanda räkost, crème fraiche och dill, bred röran över fisken.
Strö riven ost över.
Gratinera i 200 grader i ca 20 minuter.
Servera med kokt potatis och broccoli.


"Såsen" var såå god och vi såg till att skrapa med oss allt innan vi la formen i disken. Ni vet ju redan hur mycket jag älskar mat som klarar sig själv i ugnen och under tiden kan man duka, göra sallad eller annat (kanske hämta från nån träning). Perfekt!

Kryddat torskblock och "sås".
Riven ost överst och se'n in i ugnen.

söndag 27 januari 2019

Det går framåt

I dag har jag äntligen fått tvättat av mig lite och tvättat håret. Så himla underbart💖 Jag älskar att duscha och det är inte ovanligt att jag gör det flera gånger per dag, framför allt nu när det är så kallt och jag är så frusen. Så gissa om jag längtar efter en lång och varm dusch, men i väntan på den så var det skönt att få rent hår i alla fall.

Vet ni hur många sår jag har på benen? 15 stycken! Så det sliter o drar i all plasttejp. Hoppas de hinner lossna lite innan det är dags att dra bort dem, annars lär det göra riktigt ont. Vågar inte ens tänka på den stora i ljumsken 😱


Trots att jag har tagit det lugnt hela helgen känner jag mig tyvärr inte utvilad för jag sover inte speciellt bra pga såren, tejpen och strumporna. Men det blir bättre.... I natt har jag i alla fall sovit bättre än tidigare nätter, så det verkar gå åt rätt håll.

Hoppas jag får sova ordentligt i natt så jag är pigg i morgon när det är dags för jobb igen. Och på jobbet är det full fart varje dag numera så det gäller att vara utvilad och full av energi för att kunna och orka prestera.

Snart är det dags för bästa avslutningen av helgen - "Så ska det låta" i tv-soffan under filten och se'n en tidig kväll för att få maximalt med sovtimmar i natt.

Matsedel v.5 sista veckan i januari 2019

Nu är jag såå less denna kyla. Hur länge kan vi ha så här kallt! 

Jag vill gå ut o promenera utan att frysa ihjäl om ansiktet. Resten av kroppen kan man täcka men ansiktet är svårt att skydda från kylan. Det ser underbart ut ute med strålande sol och vit krispig snö, men termometern visar minus 21 grader och jag som är så frusen orkar inte gå ut o frysa. Längtar tills det blir 10 grader varmare och enklare att vara ute.

Istället sitter jag inne o dricker te och planerar några middagar 😀


Matsedel v.5 sista veckan i januari 2019

Köttfri måndag

Tisdag

Onsdag

Torsdag

Mysfredag

Veckans godsak

fredag 25 januari 2019

Pulled Beef

Har ni planerat helgens middagar? Annars får ni ett supergott tips här!

Pulled Pork, långkokt fläskkarré har väl de flesta smakat vid det här laget. Men har ni provat långkokt högrev - pulled beef? När man lessnar på tacos är det här ett perfekt alternativ. 

Eftersom vi har en crock pot är det här en perfekt middag på stressiga dagar eftersom köttbiten tillagar sig själv under dagen medan jag kan göra annat t.ex. vara på basketsammandrag med Ida. Det var så skönt förra lördagen att middagen var klar efter att vi hade varit flera timmar i en baskethall och sedan även sett hockey. Mer sån matlagning tack!


Pulled Beef

ca 1 kg högrev
1 dl chilisås
0,5 dl olja
1-2 msk balsamvinäger
salt
peppar
1 msk grillkrydda
0,5-1 dl vatten

Blanda ihop chilisås, olja, balsamvinäger och kryddor.
Bred det över köttbiten som sen sätts ner i grytan.
Häll på vatten.
Ställ crock-poten på låg temperatur i ca 8 timmar.
När köttet är tillräckligt mört delar du det i mindre bitar med hjälp av två trägafflar.


Vi äter nästan alltid pulled beef och pulled pork som tacos, dvs med sallad, grönsaker, tortillabröd, tacochips. och salsa.

Nästa gång ska jag krydda högreven med olika chili-sorter så blir det som en långkokt chili med starkare smak. För den här varianten med grillkrydda är god, men inte särskilt stark. Styrkan får var o en fixa med salsa på sin egen portion.


Vilken tur att jag inte skulle till jobbet i dag. Det jobbigaste efter gårdagens operation är inte värken utan det är att jag inte har kunnat sova ordentligt då jag inte har kunnat ligga som jag vill. Ibland värkte såren, ibland slet det i tejpen kring alla sår och ibland var bältet som håller upp kompressions-strumporna i vägen. Suck! Men det kommer nya chanser till att sova 😀

Jag har svarat på en del jobbmejl och åtgärdat några jobbsaker så nu ska jag ta en kopp te och lägga mig i soffan och försöka sova lite innan jag tar dag i några dokument som ska läsas. Vilken lyx att kunna gå o lägga sig mitt på dan. Inte för att jag är så bra på det, lär inte bli många minuter jag ligger i soffan. Men det känns lyxigt att i alla fall ha möjligheten att göra det.

torsdag 24 januari 2019

Operationsdag

Vilken annorlunda dag!

Snälla mamma kom förbi med en krya-på-dig-bukett så nu har jag fina tulpaner som lyser upp i köket. Så mycket feel good över färska blommor. Ska även se till att städa lite i morgon så att vi får riktigt fint till helgen.


Buketten fick jag eftersom jag i dag äntligen har opererat benen och det var dags att försöka bli av med åderbråcken. Håller tummarna att det blir lyckat! Jag klev upp tidigt för att förbereda mig och sedan var Olivia snäll o skjutsade mig. I nästan två timmar låg jag på operationsbritsen så gissa om jag blev rastlös till slut.

Själva operationen som bl.a. bestod av en massa små snitt kändes inte alls, men det gjorde bedövningssprutorna och ryggen började protestera mot slutet av de två timmarna. När bedövningen släppte började det svida/värka i såren men inget som inte lite värktabletter klarar av att ta bort. Men det känns skönt att jag har bestämt mig för att vara hemma och ta det lugnt i morgon.

Har så många dokument och så mycket information som jag aldrig hinner läsa igenom och sätta mig in i på jobbet där det är full fart hela tiden. Så jag hoppas att jag hinner och orkar läsa igenom det hemma i soffan imorgon.

Alla vit/röda lappar är tejp/plåster över alla snitten på benet.
Kompressionsstrumpan ska jag ha på i en vecka. Räknar med att jag kommer vara riktigt less den då.

onsdag 23 januari 2019

Sallad med caprese-topp

God morgon!

Nu ska jag tipsa om en en snabbfixad men otroligt vacker och god sallad. Den här bjöd jag på när jag hade köket fullt av middagsgäster och inte kände för att hacka och skära en massa grönsaker till en sallad. Just sallad är så himla svårt att beräkna till många, vissa äter inget, vissa smakar lite, vissa äter jättemycket. Dessutom blir en ihopblandad sallad med bl.a. gurka och tomat ofta dålig på nån dag så det är inte säkert att man hinner äta upp resterna innan de har blivit dåliga. Sånt gillar jag inte!

Därför blev jag så nöjd när jag kom på den här varianten som var god, vacker och hållbar.


Sallad med caprese-topp

blandade salladsblad 
(jag använde en påse med färdigblandad mix)
tomater
mozzarella
färska basilikablad
olivolja

Lägg salladsbladen i botten på ett fat.
Skiva tomater och mozzarella och varva på salladsbädden.
Strö över basilikablad.
Ringla över olivolja.


Jag beräknade ca 2 skivor tomat per person och det verkade vara bra beräknat. Jag hade förberett tidigare på da'n genom att skiva tomaterna och mozzarellan, så gick det sedan snabbt att fixa salladen strax innan midda'n.