Uppesittarkväll med familjen i lugn o ro och en massa godsaker - finns inte mycket som slår den känslan i jul. Efter en massa stress för att hinna bli klar med allt så är det så himla skönt att sjunka ner i soffan och bara njuta.
Nu börjar matros julkalender lida mot sitt slut och nästsista luckan innehåller en god vegetarisk paj smaksatt med saffran. Kanske något för julbordet imorgon?
Vegetarisk saffranspaj
Mager pajdeg
3 dl vetemjöl
50 g kallt smör eller margarin
1 dl kall kesella
Arbeta samman alla ingredienser till en deg.
Platta ut degen något och svep in den i plastfolie.
Lägg degen kallt att vila ca 1 timme.
Här hittar du tips på andra pajdegar om du hellre vill ha någon annan variant.
Fyllning
10-14 körsbärstomater
1 bit purjolök
1 zucchini
2-3 morötter
1,5 dl riven ost
Äggstanning
3 ägg
3 dl vispgrädde
0,5 g saffran
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
Skär zucchini i bitar, strimla purjolöken, skala och riv morötterna.
Stek allt i lite olja.
Häll alla stekta grönsaker i pajskalet.
Halvera tomaterna och lägg längs pajkanten.
Strö över riven ost.
Vispa ihop ägg och grädde.
Tillsätt saffran, salt och peppar.
Häll äggstanningen i pajformen.
Grädda mitt i ugnen i 200 grader i 30-40 minuter, tills pajen stannat helt och fått fin färg.