måndag 2 april 2018

Pinchos-besök

Igår åkte vi in till Östersund en sväng för att äta på Pinchos. En av Idas favoritrestauranger som inte finns i Luleå än, men snart! Om en månad hoppas vi att de öppnar Luleå-restaurangen. Min plan var att hinna med lite shopping också men eftersom vi kom i väg senare än vad jag hade planerat hann vi bara med Lager157. Men vi hittade lite där i alla fall, som tur var.

Ny shopping i dag eller kanske i morgon. Vi hinner ju aldrig fylla på garderoberna när vi jobbar då all tid går åt till allt annat så då gäller det att passa på när man har semester.

Har ni ätit på Pinchos nån gång? En app-restaurang där man beställer mat och dryck via deras app i telefonen och sedan även betalar via appen. Enkelt och smidigt! Jag tok-gillar konceptet. Så skönt att i lugn o ro få bestämma vad man vill äta utan servitris som stressar på. Och perfekt att beställa flera smårätter så man slipper välja endast en. Alltid kul att prova många alternativ.

Ida väljer alltid en av deras alkoholfria drinkar, den här gången blev det en med jordgubbar och lime.
Själv valde jag ett glas Cava att börja med.
Mina första matval blev langos, plankstek och sötpotatispommes. Planksteken är min favorit och den väljer jag alltid.
Till efterrätt valde jag Crème brulée. Supergod, över förväntan faktiskt.

Hoppas ni har en bra Annandag Påsk!

söndag 1 april 2018

Honungsbakad lax i ugn med goda tillbehör

Har ni det bra i i det fina påskvädret? För det verkar väl vara kanonväder överallt just nu. 

Vi är i Jämtland över påskolovet och i fredags när vi kom hit blev vi bjudna på en god fiskrätt som de hade sett på Go'kväll. Vi åt rätten med vissa modifikationer - lax istället för röding, lite annat i salladen, potatis som ett tillbehör osv, gott även det men jag ger er originalreceptet. Framför allt eftersom det inte var jag som lagade maten och då är det svårt att veta vilka förändringar som gjordes.


Honungsbakad lax i ugn med goda tillbehör

Fisk i ugn

700 g laxfilé
1 dl grov senap
3 msk honung
2 klyftor vitlök, rivna
1 citron, det gula skalet
2 tsk chiliflakes eller svartpeppar
4 röda lökar, skalade
olivolja

Lägg laxen i en långpanna, salta. Blanda senap, honung, vitlök, citron och chili, bred ut över laxen. Lägg lökarna med rotfästet neråt på skärbrädan, skär klyftor men inte helt igenom. 
Lägg lökarna bredvid fisken. Ringla olja på lökarna och salta. 
Grädda allt mitt i ugnen i 200 grader ca 20 minuter.
Kontrollera laxen mot slutet, den ska dela sig lätt när man känner med en gaffel och få en gyllene yta så ge den en snabb skjuts genom att flytta upp den en fals i ugnen och öka värmen till grill om det behövs. 

Citrondressing

2 dl tjock yoghurt
1 citron, det gula skalet
1knippa dill
salt och vitpeppar

Smaksätt yoghurt med rivet citronskal, hackad dill, salt och peppar. 
Ställ i kylen tills den ska ätas.

Blodapelsinvinägrett

1 blodapelsin, pressad samt lite av det gula av skalet rivet
2 kvistar timjan
2 msk olivolja
salt och peppar

Skaka ihop ingredienserna till vinägrett i en burk med lock, ställ åt sidan. 

Vårgrön sallad

1 salladshuvud
1 paket edamamebönor, frysta
3 vårlökar, tunt skivade på snedden
1 gurka, i bitar
1 knippa rädisor, klyftade
1 ask ärtskott
2 avokado, klyftade
garnering 
1 dl blandade rostade fröer t ex pumpa, solros, blå vallmo, sesam
dill eller timjan
 
Lägg grönsakerna på ett fat, toppa med avokado och blanda varsamt med blodapelsinvinägretten. 
Garnera med frön och ev. dill eller timjan.


Det var verkligen gott och en liten annorlunda kryddning på fisken. Jag och Ida som inte är så förtjust i senap blev lite oroliga eftersom det luktade så mycket senap när fisken kom ut ur ugnen. Men det smakade faktiskt inte speciellt mycket senap.

Ida älskade edamamebönorna. Vilken tur att hon inte är allergisk mot dem. Edamame är en sojaböna och jordnötsallergiker är ofta allergisk mot även bönor och framför allt sojabönor. Men eftersom Ida har gjort en provokation mot soja vågade jag låta henne äta hur mycket hon ville av dem. Så'n skön känsla! För ett par år sedan hade vi inte vågat det eftersom råden var att undvika alla sojaprodukter pga hennes kraftiga jordnötsallergi.

God o fräsch sallad
Mycket gott på ett o samma fat.
Mums!

Mina påskplaner var att vila och läsa en massa böcker och det har jag lyckats med så här långt och det tänker jag fortsätta med. Ida och Leif åker slalom och jag ligger och läser. Perfekt!

I eftermiddag åker vi dock in till Östersund för shopping på bl.a. Lager 157 och middag på Pinchos men vi struntar i den allsvenska premiären mellan Östersund och Djurgården.

torsdag 29 mars 2018

Gravlaxrullar med wasabikräm

Har helglugnet infunnit sig hos er eller är det påskstress istället?
Här är det lite småstressigt med packandet, jag hatar verkligen att packa och tänka på om jag har kommit ihåg allt.

På vår förfest förra helgen bjöd jag på dessa goda gravlaxrullar som smakar sushi. Lchf-sushi eftersom det inte är något kolhydratrikt ris till. Perfekt!


Gravlaxrullar med wasabikräm

ca 300 g gravad lax, skivad
ca 100 g Crème Bonjour Wasabi
gurka
ca 1-2 msk sesamfrön
ev. inlagd ingefära

Lägg ut en bit plast- eller alumniumfolie och lägg laxskivorna omlott på folien. 
Bred ut Wasabi- färskosten på laxen. 
Skär gurkan i stavar och lägg i ena kanten på färskosten. 
Rulla med hjälp av folien ihop till en rulle. 
Rulla laxrullen i sesamfrön.
Låt rullen ligga i frysen i ca 30 minuter.
Skär rullen i ca 1 cm breda skivor med en vass kniv. 
Vill du ha lite mer sushi-känsla så kan du garnera med inlagd ingefära.

Det här är nya favoriten och jag längtar redan till nästa gång jag kommer få äta några rullar. Jag som älskar ingefära av alla de slag tog en stor skiva inlagd ingefära på varje laxrulle. Men eftersom det finns de som inte tycker om ingefära serverade jag det på sidan om så fick var och en bestämma hur de ville ha det.

Goda rullar serverade tillsammans med inlagd ingefära
Lax, wasabiost och gurka redo att rullas ihop.
Ihoprullad och rullad i sesamfrön. Nu redo för frysen.
Så gott. Sushi lchf-style
De blev inte så runda och fina men otrolig goda och det är ju viktigast.

Det gick jättebra för Ida på sjukhuset i dag då hon provocerades mot hasselnötter och fick inte minsta lilla reaktion och har även mått bra hela kvällen så ingen sen reaktion heller. Så nu ser hon fram emot att få proväta Ballerina och Nutella. Men vi avvaktar med det tills vi kommer hem efter påsklovet. I dag har kroppen fått i sig nog med hasselnötter så det är onödigt att utsätta den för mer och när vi åker till Jämtland är det så långt till sjukvård så då är det också onödigt utifall att det skulle bli någon reaktion. Vi följer sjukvårdens råd för det gäller att vara försiktig för det är trots allt nötter det handlar om.

Gott till Påsk

Äntligen är dagen här som vi har väntat på så länge!

Vi ska alldeles strax bege oss till sjukhuset för Idas hasselnötsprovokation och vi hoppas det går lika bra och smärtfritt som för Isak och som Idas tidigare provokationer mot soja och mandel. Jag är lite orolig att vi hoppas för mycket att det kommer gå bra så om det inte gör det kommer vi bli så himla besvikna. Ida drömmer om Ballerina och Nutella...

Innan vi åker hinner jag tipsa er om lite godsaker till påsk. Påsk betyder mycket ägg, räkor, lax och lite sötsaker.


Den här skagencheesecaken är ett måste på påsk- jul- och midsommarbordet. Så god och så vacker.


Ägghalvor finns ofta på påskbordet med olika fyllningar/toppingar. Här toppas äggen med en god dillkräm och löjrom. Lyx!


Smakrik, smarrig kräm av löskokta ägg, toppas med räkor och eventuellt löjrom.


Lite pyssel men så värt det. Baka stjärnor av färdig smördeg och fyll med en god röra av t.ex. gravlax.


Om man inte vill ha bröd kan man använda paprika- eller gurkbitar istället. Toppa med en god pepparrotskräm och gravad lax.



Påskhare-cupcakes äggfria om man vill
Mycket enklare att göra än vad de ser ut som. Så effektfulla och roliga.


Citron och gult hör påsken till, här i en god minimuffins som jag pyntat med godis-kycklingar.


Enklaste påskgodiset är en blandning av sött och salt och du gör dem på några få minuter.


Ha en bra skärtorsdag så hörs vi lite senare med ett nytt recept 
och glöm inte att hålla tummarna för Ida!

onsdag 28 mars 2018

Keep Calm

Tiden går lite för fort just nu. Jag hinner inte med.

I dag är sista arbetsdagen på 1,5 vecka, i morgon ska vi vara på sjukhuset hela da'n för Idas hasselsnötsprovokation och på fredag åker vi till Jämtland för en veckas ledighet. Jag skulle behöva tvätta en hel del innan vi åker, men vet inte när jag ska hinna det. I värsta fall får jag väl ta med mig smutstvätt och tvätta där på plats. Det löser sig nog....


Ikväll när jag ändå skjutsar till o från träningar tänkte jag svänga förbi Kvantum och köpa lite godsaker som vi kan ha med oss i bilen. Långa bilresor blir ju liiiite roligare och man kan roa sig med att äta under vägen.

Vad är ert bästa bilsnacks? Jag ser till att både ha söta och salta grejer liksom dryck. Vi är en stor familj med olika åsikter om vad som är gott. Jag brukar vilja ha macka, kaka, bubbelvatten och te såklart. Men vissa andra vill hellre ha godis, chips och saft/läsk så det brukar vi också ha med oss. Lika bra att alla är nöjda och glada så blir bilresan på ca 7 timmar lite enklare.

Hur går det med påskplaneringen för er, har ni planerat påskmaten, dukningen och bakandet? Jag skippar allt sånt i år. Eller jag har faktiskt lite påskris ute vid entrén, det lyser upp så fint när man kommer hem. Men resten av påskpyntet får stanna kvar i lådan till nästa år.

Enkel och vacker påskdukning

tisdag 27 mars 2018

Potatismosgratäng

Veckan startade med en rivstart och vad passar då bättre än att lyxa till vardagsmaten lite. Sätt lite riven ost i potatismos, nygjord eller rester, och gratinera i ugnen. Helt plötsligt är vardagsmoset lite lyxigare och lite godare.


Potatismosgratäng

potatismos, egengjord eller pulver
riven ost

Blanda potatismos med riven ost.
Lägg i en smord ugnsform.
Strö riven ost överst.
Gratinera ca 20 minuter i 225 grader.

Potatismosgratäng är verkligen gott. Prova istället för potatisgratängen nästa gång. Servera till kött, sås och grönsaker så har du en god festmåltid, eller till köttbullar och en sallad för en vardagsrätt.

Goda tillbehör till kött och sås

I går hade vi föräldramöte i Idas klass, ett specialinsatt möte eftersom de har problem i klassen. Men som vanligt så är det inte de föräldrar som borde vara där som är där, eller i går var faktiskt en av buspojkarnas mamma där. Men var var de övriga?

Jag skulle kunna skriva hur mycket som helst om det här men då blir jag så upprörd så jag sammanfattar det tills vidare med  "Hur elaka kan barn vara och hur mycket ska de tillåtas att göra?"

Det ska bli skönt med lite ledighet och nu har jag och Ida bara två dagar kvar på skola o jobb för på torsdag ska vi till sjukhuset för hasselnötsprovokation. Håll tummarna att det går lika bra för Ida som för Isak. Se'n på fredag åker vi till Jämtland för en veckas påsklov. Leif och Ida ska åka slalom och jag ska sova i en vecka 😀

söndag 25 mars 2018

50årsfest

Som ni redan vet var vi på 50årsfest igår (och hade behövt fler timmar i natt). Vi hade en trevlig kväll med god mat o dryck och trevliga människor. Jag tycker att det är så kul att träffa och prata med nytt folk. Extra kul när de är trevliga också 😀

Vi började med en välkomstdrink, innan vi fortsatte med en god buffé med mycket gott för alla smaker - potatissallad, tunnskivad kall fläskfilé, kycklingsallad, lax- och sparrispaj, såser, mangosalsa och bröd. Till efterrätt var det pinocchiotårta, helt klart en av de godaste tårtorna som finns.

Fläskfilén var skuren på längden i tunna skivor och sedan ihoprullad. Lite annorlunda och kul sätt att servera den på. Det ska jag kopiera nångång. Kanske till sommarens studentfest.


Under kvällen var det lite tävlingar, bland annat en musik-quiz och jag som älskar musiktävlingar tog det på fullaste allvar  😀 och vann så klart. Vinsten ser ni nere till höger i collaget - chokladharen. Den andra tävlingen som mer handlade om tur, den vann Leif 😀

Ser ni bilden längst ner i mitten? Det är servetten vikt till skål/blomma och i mitten ligger en tablett vätskeersättning. Förutseende att erbjuda gästerna det så att de slipper bli så bakis. En rolig grej som blev en snackis så det ska jag nog också kopiera nångång.

Jag tycker om både drinkar och vin, men nöjer mig ofta med något glas och när middagen väl är uppäten så håller jag mig helst till alkoholfritt - vatten och te resten av kvällen. Så nån vätskeersättning behövs sällan för mig 😀

Jag tror jag ska börja med dagfester som verkar vara populärt bland innefolket just nu. Perfekt att dricka drinkar, äta gott och ha det trevligt i flera timmar men se'n få komma hem i vettig tid och ha kvällen hemma i soffan. Det är nå för mig det som inte är nån natt-människa och ofta lämnar festerna först av alla.