onsdag 12 april 2017

Helstekt kalkon

Är det nån som tänker bjuda på kalkon i helgen istället för det traditionella påsklammet? Vi lär nog varken äta lamm eller kalkon. Men kalkon åt vi i lördags då vi hade gäster, en kalkon räcker till många så det är inget vi gör när vi bara är familjen. Låt dig inte skrämmas av det långa receptet, det var väldigt enkelt men det tar tid...


Helstekt kalkon

1 st kalkon, ca 5 kg
0,5 st citron

Skölj kalkonen i kallt vatten både in- och utvändigt. Torka med papper.
Stoppa en citronhalva i ”halsgropen”.

Fyllning

0,5 påse katrinplommon
2  äpplen, klyftade

Stoppa fyllningen inuti kalkonen.
Bind kalkonen för att få jämnare fördelning av värmen och för att den inte ska ramla sönder. 
Lägg låren i kors och knyt. Knyt även så att vingarna håller sig mot kroppen.

Pensling

0,5 citron
0,5 dl smält smör
salt, peppar
kinesisk soja

Gnid in kalkonen med citronhalvan. 
Blanda smöret med kryddor och soja och pensla kalkonen runt om. 

Till ugnsformen

1 gul lök, i klyftor
2 st morötter, i bitar
5 dl vatten
1-2 msk kycklingfond

Lägg lök, morötter, vatten och fond i en långpanna. 
Placera kalkonen på ett galler med ryggen uppåt, ovanpå långpannan.
Tänk på att du ska komma åt vätskan i formen under tiden kalkonen är i ugnen.
Stek i 175 grader till en innertemperaturen på 80 grader, använd stektermometer. 
Beräkna 30-50 minuters stektid per kg kalkon. 
Pensla med smör- och sojablandningen ytterligare en gång efter 20 minuter.
Ös sedan kalkonen var tjugonde minut tills den är klar.
De sista 30-60 minuterna vänder du bröstet uppåt.

Sås

5 dl sky
4 dl grädde
3 dl crème fraiche
salt och peppar

Sila bort skyn, använd ca 5 dl som du låter reducera ner, 
dvs koka den länge så det blir mer koncentrerad smak.
Tillsätt grädde och crème fraiche, koka ihop.
Smaka av med salt o peppar.

Tranchera

Låt den svalna något innan du skär upp den (trancherar den).
Börja med att bryta lårbenen utifrån kroppen så att du kommer åt lårbensleden. 
Skär loss dessa. 
Dela sedan lårbenen i två delar i mittleden, behåll klubban som den är. 
Lossa försiktigt benet och avlägsna detta från den andra delen, skiva sedan lårköttet.
Bryt ut vingarna och skär loss i leden. Dela eventuellt till två delar i mittenleden.
Skär loss bröstköttet genom att skära längs med ryggbenet, följ bröstskrovet nedåt tills bröstet lossnar helt. 
Skär upp i fina skivor. 
Plocka loss eventuellt missat bröstkött.

Om du förbereder kalkonen i god tid kan du lägga upp kalkonskivorna på ett ugnssäkert fat och värma i 150 grader innan servering.
Servera kalkonen med potatis, broccoli, sallad, gelé och sås.

Kalkonen var på 4,5 kg och det tog nästan 4 timmar i ugnen men då drog jag ner värmen till 150 grader ett tag. När du placerar kalkonen på ett galler i en ugnsplåt är det bra att tänka på att du ska komma åt vätskan som är i ugnsformen som du ska ösa kalkonen med. Det tänkte inte jag på i början. Men löste det efter ett tag.

Trancherad och färdig att servera.
Färdigpenslad och redo för ugnen.

Rabarbervaniljdrink

Börjar morgonen med att ge er ett riktigt vårrecept, för rabarber känns "vårigt" då det är första vårtecknet i trädgårdslandet. Våra rabarber är dock fortfarande helt täckta med snö, men de brukar kämpa på rätt bra så fort snön är borta.

Blanda ihop en tillbringare och bjud gästerna på innan det är dags att ta för sig av påskmaten. Läskande och gott!


Rabarbervaniljdrink

2 delar koncentrerad rabarbersaft
3-4 delar sodavatten
citron
jordgubbar
is

Blanda alla ingredienser i en tillbringare.
Blanda runt, smaka av och servera.

Om ni inte vill göra egen vaniljsnaps med jordgubbar och rabarber kan ni använda färdig vaniljvodka. Jag har egengjord supergod rabarbersaft i frysen men självklart går det att använda en köpesvariant också.


Rabarber är ett vårtecken, ett annat är när barnen tar fram cyklarna och i går tog Ida fram sin cykel och var ute hela kvällen. När barnen "tinar fram" och börjar vara ute på kvällarna är nog det bästa vårtecknet som finns. Jag hoppas att de snart kommer och sopar gatorna från allt grus, så att det blir lättare att cykla och framför allt enklare att spela basket ute på gatan.

Nu ska jag packa ihop och börja åka mot stan och jobbet för sista helda'n på ett tag. Påsken kommer väldigt lägligt och är efterlängtad för jag är såå extremt trött på morgnarna...och jag verkar inte vara ensam i familjen om det. Blir bra med lite ledigt med slöa morgnar och lugna dagar.

tisdag 11 april 2017

Pizzalåda med salami lchf

Nu är det snart påskhelg med flera dagar ledigt och för oss brukar helg betyda att vi äter lite extra gott och festligt. Men vi har en vardag kvar innan påsken är här och då ska vi passa på att äta rester för att tömma kylen innan vi ska fylla den med påskmaten. Den här pizzalådan är en perfekt vardagsrätt och en perfekt rätt att tillaga av rester.


Pizzalåda med salami lchf

5 ägg
3 dl vispgrädde
2 dl riven ost
50 g philadelphiaost
100 g salami, finhackad
1,5 tsk oregano
0,5 tsk basilika
salt o svartpeppar

Blanda allt och häll i en smord ugnsform.
Tillaga i 200 grader ca 25 minuter, beroende på formens storlek.
Servera till sallad.

Det här har blivit en vardagsfavorit för mig. Den blir så krämig och är lika god nygjord som i matlådan dagen efter.

måndag 10 april 2017

Paprikasnittar med gravad lax o pepparrotskräm

I fredags hade jag tänkt ge er detta enkla men ack så goda lchf-tilltugget. Perfekt till fredagsdrinken! Men nu kom annat i vägen och bloggen var det sista jag tänkte på. Men jag tycker att ni ska passa på att göra några till påskbuffén. Färgglada, vackra och goda.


Paprikasnittar med gravad lax o pepparrotskräm

Paprika, ev i olika färger
100 g gravad lax i skivor

pepparrotskräm

100 g cream cheese
1,5 msk pepparrotsvisp
1,5 msk vispgrädde
1 tsk rosépeppar
citronskal

Skölj och dela paprikan i portionsbitar.
Vispa ihop cream cheese, pepparrotsvisp och grädde med elvisp i en bunke.
Klicka ut ostkräm på paprikabitarna.
Toppa med laxskivor.
Garnera med krossad rosépeppar och citronskal.

Istället för att använda kavring eller annat bröd fungerar det utmärkt med en bit paprika. Knaprigt o gott med en smak som inte tar över från pålägget som ofta är det smarriga som man vill lyfta fram.


Påskveckan är igång och det innebär endast 3,5 arbetsdagar innan påskhelgen är här. Känns väldigt välkommet! Efter påskhelgen har barnen påsklov och då kommer jag inte jobba hela dagar utan flexa hem tidigare de flesta dagarna. Vecken därpå har jag bara tre arbetsdagar och se'n är det maj. Hur sjukt är inte det! Speciellt när man tittar ut och gården är helt täckt med snö och det kommer mer....

Stockholm

Den här bilden är så underbar. 
Så många människor som vill manifestera mot våld o hat och för fred o kärlek.


I torsdag berättade Leif om en som hade tatuerat in ACAB i ansiktet och vi fick lära oss vad den förkortningen betyder. Vet ni vad ACAB betyder? All Cops Are Bastards. Efter fredagens attack i Stockholm verkar det som att vi är många som inte håller med. Så fint med alla bilder på polisbilar som är täckta av blommor som människor har lagt dit för att visa sin uppskattning.

söndag 9 april 2017

Kalkonmiddag

Hur börjar man detta blogginlägg som är mitt första efter det hemska attentatet på Drottninggatan i Stockholm där flera personer dog och ännu fler blev skadade både fysiskt och psykiskt efter att ha sett och hört så mycket hemskt.

Men livet måste gå vidare, förhoppningsvis med mer empati och medmänsklighet mellan olika människor. Vi hade planerat en kalkonmiddag med vänner och självklart genomförde vi den som planerat och självklart handlade många samtal om det som hänt i Stockholm. Men att prata, spekulera och försöka förstå är ett sätt att bearbeta det hemska.


Kalkonmiddag 

rabarbervaniljdrink

kalkon
kycklinglår
gräddsås
gelé
potatis
vitkålsgratäng
broccoli
sallad
vitlöksbröd 

bellinifloat

ostbricka
chokladpavlova
grädde
bär
glass


Våra frysar är proppfulla och när jag kom på att vi hade kvar en kalkon i frysen sedan i höstas var jag snabb att bjuda in till middag för att bli av med denna klump som tog upp en stor del av frysen. Kalkonen var i ugnen ca 4 timmar och jag öste den 2-3 gånger per timme men krångligare än så är det inte att göra kalkon och sen har man mat som räcker till många.

Jag tänkte fortsätta mitt frysrensar-projekt med att göra en veckomatsedel där vi bara använder mat från frysen. Få se om jag lyckas. Det borde jag göra för jag vet att vi har massa olika kött, kyckling, räkor och fisk och även olika sorters grönsaker och bär.

fredag 7 april 2017

Laddar

Nu har jag börjat ladda för lite helgledigt men först är det en arbetsdag kvar innan det är fredag på riktigt. För det bästa med fredag är kvällen hemma efter jobbet, eller hur? Min kväll kommer jag nog spendera i köket med att förbereda morgondagens middag med gäster. Förbereda är det bästa jag vet 😁


Tack o lov börjar mitt ryggonda ge med sig. Jag är mycket bättre i dag än i går så fortsätter det i samma tempo så är jag helt bra om någon dag och kan då njuta av helgen till max. Jag är så ovan att ha ont i ryggen så jag sköter nog inte om den på bästa sätt. Nacken däremot har jag ofta ont i och tänker hela tiden på att sitta, ligga o stå rätt och jag känner på en gång när jag gör nå fel. Har i alla fall planerat in en promenad i dag, hoppas den blir av för nu är det tredje dagen på raken jag har de planerna och jag har fortfarande inte tagit mig ut på en dagspromenad.


Vinnaren i Smakbox-tävling är utsedd och presenteras på Instagram (leta efter @matro_sara).