onsdag 11 januari 2017

Halvvägs

Vilken tur att jag tog två kanonhärliga promenader i går, en vid lunch och en på kvällen. Det var nästan vindstilla och nollgradigt, kändes som vår i luften. Det var hur härligt som helst. Men det var i går det. I dag är det halv storm ute och jag är glad att jag håller mig inomhus.


Tänk att vi redan är halvvägs genom veckan, nu är det nedförsbacke kvar till helgen. Det är en hel del jag måste hinna innan det är helg, men jag ligger bra till enligt planen så det kommer nog gå bra.

Dessutom ser det ut att bli en bra helg med en efterlängtad middagsgäst på fredag och fika med kompisar på lördag. En helg helt i min smak alltså - äta o fika gott med trevlig sällskap.

Men nu kör vi några få arbetsdagar först innan det är helg.

tisdag 10 januari 2017

Citron- och dilltorsk i ugn

Vilken är er favoritfisk? Jag älskar lax och det är den fisk vi äter oftast. Ibland, men väldigt sällan, varierar vi oss och då är det oftast torsk vi äter. Inte lika gott, enligt mig, men ibland får vi till fullträffar även med torsk. Som den här citron- och dilltorsken!


Citron- och dilltorsk i ugn

600 g torskfilé
salt och peppar
2 dl crème fraiche
1 fiskbuljongtärning
1 dl mjölk/grädde
1 citron
0,5 dl fryst dill

Tina torsken om den är fryst och låt den rinna av ordentligt.
Lägg torskfiléerna i en ugnssäker form. Salta och peppra.
Koka upp crème fraîche med buljongtärning och mjölk eller grädde i en kastrull.
Skölj och riv skalet av citronen och rör ner i såsen tillsammans med dillen.
Smaka av med citronsaft, salt och peppar.
Häll såsen över fisken och tillaga mitt i ugnen, 225 grader i ca 20 minuter.

Den här torskrätten var riktigt, riktigt god och så enkel att göra. Ni som har följt mig ett tag vet ju att jag älskar att tillaga mat i ugnen. Om ni äter enligt lchf då använder ni grädde istället för mjölk i såsen. Jag åt broccoli till fisken och det var kanongott, men jag kokade även några potatisar till Ida för torsk och potatis är en perfekt kombo.


Det har varit mycket gnäll från min sida den senaste tiden om hur trött jag har varit. För jag har verkligen varit trött, sjukt trött. Men vet ni vad?! I dag känner jag mig pigg och full med energi, trots att jag inte har sovit så mycket i natt. Vilken härlig känsla det är. Hoppas jag får ha kvar den länge länge. Nu håller vi tummarna att jag inte jinxar genom att skriva det här 😀

måndag 9 januari 2017

Västerbottensomelett

Västerbottenspaj är en klassiker till skaldjur. Men eftersom vi undviker mjöl så skippade jag pajskalet och fick då en supergod omelett med smak av Västerbottensost. Eller om man så vill en västerbottenspaj utan paj 😁


Västerbottensomelett 

5 ägg
3 dl grädde
1 dl crème fraîche
175 g västerbottenost
lite salt o peppar

Vispa ihop ägg, grädde och crème fraîche.
Smörj en pajform och lägg sedan osten i botten på formen.
Häll äggblandningen över osten.
Grädda i 200 grader, ca 25 min, lite beroende på formens storlek.

Oj vilken god middag vi åt i lördags! Grönsaker och räkor är en perfekt kombo till denna omelett. Me like! Om man vill ha omeletten på en buffé t.ex. så kan man garnera med räkor och créme fraiche så blir den finare att servera.

Jag har aldrig varit så jätteförtjust i själva pajskalet när jag äter paj så det är ingen uppoffring att skippa pajen eftersom jag ändå får äta det goda där inne. Ren bonus!

Lägg riven ost i en smord pajform
Häll på äggblandningen
Ställ in i ugnen
Ät o njut

söndag 8 januari 2017

Lyxfrukost

Ida och Isak avslutar sitt jullov med en lyxfrukost - varm choklad med vispgrädde och minimarshmallows!


Det är så roligt (och gott) att leka med vår julklapp - gräddsifonen. Så enkelt att få perfekt "vispad" grädde till choklad, kaffe eller till min favorit - hallon. Jag måste se till att steka (lchf)pannkakor snart så jag får använda sifonen lite mer, så himla gott med pannkakor, grädde och hallon. Synd bara att steka pannkakor är bland det tråkigaste som finns.


I dag gäller det att förbereda kommande arbetsvecka - planera middagar, tvätta kläder, handla mat, packa väskor, fixa logistiken och förbereda så mycket som möjligt så att det bli en smidig övergång från slöa lediga dagar till skola och jobb. Det jobbigaste blir nog alla tidiga morgnar vi nu har framför oss.

Jag har även lite bloggjobb som jag borde göra klart i helgen. Strukturera upp veckans inlägg, planera samarbeten, svara på förfrågningar och lite annat. Men det blir nog kvällsjobbet som vanligt 😀

lördag 7 januari 2017

Lördag istället för söndag

Vad härligt med en tredagarshelg så att man får en dag extraledigt. Så istället för en söndagsmiddag blev det en lördagsmiddag i dag med räkor och västerbottensostomelett, dvs en lchf-variant på den traditionella västerbottenspajen.

Sån enkel middag men som ändå känns lite extra festlig, en perfekt helgmiddag alltså.


Nu är det mesta av julen bortplockad, några adventsljusstakar får dock vara kvar några dagar till. De är så fina så jag vill njuta av dem en liten stund till. Det skönaste var att få bort de mörka julgardinerna och sätta upp nya ljusa gardiner. Det blir ett helt annat ljus i vardagsrummet. Tänk att i månadsskiftet november/december älskar jag julgardinerna, granen, tomtarna och allt julpynt och en dryg månad senare är det så skönt att få plocka bort det.

Nu är jag sugen på att fortsätta pyssla här hemma och fortsätta vår renovering. Frågan är bara var vi ska börja. Mest troligt blir det sista rummet i källaren som vi kommer påbörja och det jobbiga med det är allt byggdamm som kommer grisa ner hela källaren eftersom vi måste börja med att bila upp golvet. Ett skitjobb som måste göras för att det ska bli riktigt bra se'n.

Mumsiga räkor i en favoritskål
God krämig omelett med västerbottensost

Fläskfilégryta

God morgon, härligt att vakna upp denna lördag och komma på att det är just lördag och inte söndag.

Gårdagens middag blev en lättgjord fläskfilégryta som jag snabbt slängde ihop med ingredienser som i alla fall vi oftast har hemma.


Fläskfilégryta 

ca 700 g fläskfilé
1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
2 tsk dijonsenap
1 msk tomatpure
1msk kalvfond
2 dl grädde
2 dl crème fraiche 
salt peppar

Putsa och skär fläskfilén i skivor eller strimlor. Stek, salta o peppra. Lägg över i en gryta.
Finhacka löken, stek på låg värme så att den bli mjuk utan att ta färg. Lägg över i grytan.
Tillsätt pressad vitlök, senap, tomatpuré, kalvfond, grädde och crème fraîche.
Koka upp och låt koka ihop några minuter.
Servera till goda tillbehör.

Jag serverade fläskfilégrytan till vitkålstagliatelle, broccoli, sparris, vanlig pasta (för de som ville ha det) och sallad. Mumsigt.

Trots enkla ingredienser blir det en väldigt god gryta, just tomatpuré och dijonsenap är en bra kombination som ger en riktigt bra smak.


Nu håller Leif och Ida på att göra sig i ordning för att åka i väg på utflykt med skotern, medan jag stannar hemma och städar bort julen. För nu ska det sista bort!

fredag 6 januari 2017

Skam

Jag lyckades med att sova i morse - precis som jag ville så fick jag en ordentlig sovmorgon. Jag sov till tio och sov alltså i nästan tio timmar i natt. När hände det senast? Inte konstigt att jag har varit sjukt trött hela veckan, jag hade nog lite sömnbrist. Men nu är det åtgärdat!

Efter min sovmorgon fortsatte dagen i lugnt tempo framför tv:n och Tour de Ski, så himla skönt. Men när det var klart så lyckades jag faktiskt göra lite nytta, då jag städade källaren ett litet tag innan det var dags att börja med middagen - Fläskfilégryta med vitkålstagliatelle och broccoli.


Vi fick både matgäster och övernattningsgäster. Alltid kul med spontanbesök. Så nu har Ida stängt in sig på rummet med sin övernattningskompis och jag har satt mig i soffan för att se den norska serien Skam som ALLA pratar om. Man måste ju se om den är så bra som alla säger.

Det verkar vara en riktig ungdomsserie men även vuxna verkar ge den tummen upp. Spännande att se vad det är för nå. Ser ni den?

Nej nu måste jag stänga ner datorn för teet är varmt och Skam rullar på tv:n!