onsdag 27 juli 2016

Pestofyllda kycklingfiléer med mozzarella och salami

I går gjorde jag i ordning några kycklingfiléer som jag fyllde med pesto, mozzarella och salami, se'n var det tänkt att Leif skulle grilla dem när han kom hem från jobbet. Men han var tvungen att jobba över och vi som skulle i väg på kvällen var tvungen att äta i hyfsad tid, så istället för grillen blev det stekpanna och ugn som gällde. Men det fick ändå godkänt betyg :)


Pestofyllda kycklingfiléer med mozzarella och salami

4 kycklingfiléer (1 kg)
röd pesto
4 salamiskivor
1 mozarellaboll, i skivor
salt
peppar

Ta bort den innerfilén (den lilla flärpen).
Skär en skåra, så att det blir en ficka, i varje kycklingfilé.
Smörj filéen invändigt med pesto. Lägg sedan dit mozzarella och salami.
Stäng igen filéen. Salta o peppra.
Stek filéerna på båda sidorna på ganska hög värme för att få lite färg.
Lägg dem sedan i en ugnsform.
Stek även innerfiléerna och lägg i formen.
Stek klart i ugnen i 225 grader i ca 20 min.
Kontrollskär kycklingen för att kolla att den är färdig.

Det här tyckte alla om och åt med god aptit. Alltid lika kul! Ida som inte ville ha fylld kyckling åt innerfiléerna som jag bara hade saltat och pepprat. Perfekt att det fanns något till alla i samma form :)

Kycklingen släppte lite vätska i ugnen så den såg kanske inte så rolig ut i formen. Hade vi kört den på grillen hade den blivit torrare och med fina grillränder, men det får vi prova nästa gång.

Smarrig smält mozzarella tillsammans med andra godsaker i kycklingen
Till kycklingen passar det med bara en sallad, fast jag kokade även lite risoni till barnen.

tisdag 26 juli 2016

Vill du ha en smakbox?

Jippie! 
Jag har fått chansen att tävla ut en till Smakbox till er mina fina läsare. Temat för den nya boxen är Nya Vanor och den innehåller ca 15 spännande produkter som förhoppningsvis utmanar dig lite och får dig att prova nya alternativ. Värdet är ca 450 kr. Nästa smakbox börjar levereras kring den 17 augusti.

Så här spännande är det att öppna sin Smakbox!

För att vara med o tävla går ni in på Instagram och letar upp mig där, 
jag heter matro_sara.
Där finns de enkla instruktionerna ni behöver för att kunna vara med o tävla om detta fina pris.

Se nu till att ta chansen att få hem en låda full med mat-saker. 

Den första smakboxens innehåll hittar ni här och den andra smakboxens innehåll finns här. Så himla bra saker! Mycket har blivit favoriter som vi har fortsatt att köpa. Men det bästa av allt är nästan överraskningen, att man inte alls vet vad som döljer sig i lådan. Jag som älskar att öppna paket :)

Ugnsrostad blomkål

Semesterlunken fortsätter för mig, det gick fort att komma in i den :) Leif däremot, han har börjat jobba och har slut på sin sommarsemester. I år delade vi upp våra semestrar så att Ida inte ska behöva vara på fritids nånting under hela sommarlovet. Nästa år hoppas jag att vi kan ha åtminstone ett par veckor tillsammans.

Mitt nya favorittillbehör är ugnsrostad blomkål. Har ni provat det nån gång?


Ugnsrostad blomkål

blomkål - fryst eller färsk
olivolja
örtsalt
nymald svartpeppar
torkad basilika

Om du använder färsk blomkål så delar du den i små buketter, använder du fryst så tinar du den något.
Lägg blomkålsbuketterna i en ugnsform.
Häll över olivolja.
Krydda.
Stek i 200 grader i 20-30 minuter, tills blomkålen har mjuknat men ändå har tuggmotstånd kvar.

Det här är så himla gott. Ni måste prova! Självklart blir det snäppet godare med färsk blomkål men det är helt ok även med fryst.

måndag 25 juli 2016

Färsk lax på grillen

Vilken middag vi åt igår! 
Vi åkte in till norra hamn och köpte färsk lax direkt från fiskebåten, se'n åkte vi hem och la den på grillen direkt. De enda kryddorna vi använde var salt och citronpeppar för vi vill inte överkrydda så'n god fisk, för det är verkligen skillnad på lax o lax! Jag kunde nästan inte sluta äta för det var så gott.

Vi dukade även fram sallad, ugnsrostad blomkål, skaldjursröra, hollandaisesås och tzatziki, men egentligen hade jag kunnat äta bara laxen för den var så himla god. Vi kommer definitivt åka in till hamnen fler gånger för att köpa lax.


I dag åt vi inte lika god middag enligt mig, men barnen var nöjda för det var tacos som stod på kvällens middagsbord. Ibland kan tacos vara gott men i dag var jag inte alls sugen på det. Får försöka komma på en roligare middag till i morgon.

3 sorters kakor av 1 deg

Det gäller att tänka smart! Jag hade ett kalas i antågande där gäster förväntar sig hembakt men där jag själv vill undvika sötsaker. Hur löser man det på smidigaste sätt? Hade jag bakat en massa sorter i flera dagar (som jag brukar göra) hade frysen varit full med kakor och jag hade nog inte kunnat motstå frestelsen och hade tänkt alldeles för ofta "Ska bara ta en liten". Men just då dök Matmagasinet upp med ett tips. Gör tre sorters kakor av en deg! Tre olika kakor med olika smak och form. Perfekt på ett fikabord!

Jag gjorde kakorna små så att man kan smaka av alla och slipper välja. Det blev lagom många, dvs inte speciellt många blev kvar efter kalaset.


Grunddeg

5 dl vetemjöl (300 g)
1 dl strösocker
200 g smör
1 msk vatten

Blanda vetemjöl, socker och smör i matberedare eller bunke. 
Blanda ihop med maskin eller för hand.
Tillsätt sedan vattnet. 
Blanda snabbt ihop till en deg. 

Dela degen i tre delar och följ recepten nedan.


1. Kardemummakakor

Cirka 30 st
1/3 sats grunddeg
2 tsk finstött kardemumma
2 tsk strösocker

Dela degen i två bitar och rulla till längder, ca 2 cm tjocka. 
Rulla dem sedan i en blandning av kardemumma och socker på en skärbräda. 
Skär dem i 1 cm tjocka bitar och lägg dem på plåt och tryck till lite i mitten.
Grädda mitt i ugnen i 200 grader ca 10 minuter tills de börjar få lite färg.


2. Chokladknappar

Cirka 24 stycken
1/3 sats grunddeg
1 msk kakao
25 g mörk choklad

Blanda kakao i grunddegen. 
Skär chokladen i små bitar.
Rulla 2 längder ca 2 cm tjocka. Skär i 2 cm-tjocka bitar och rulla till kulor. 
Stick ner en chokladbit i varje kaka. 
Grädda mitt i ugnen i 200 grader ca 10 minuter.


3. Kolakakor

Cirka 20 stycken
1/3 sats grunddeg
1 tsk vaniljsocker
0,75 msk ljus sirap

Blanda degen med vaniljsocker och sirap.
Rulla till 2 längder ca 2 cm tjocka. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper. 
Platta till dem till 3 cm breda längder.
Grädda mitt i ugnen i 200 grader ca 10 minuter tills de börjar få lite färg.
Skär i sneda bitar medan de är varma

Så himla smidigt och enkelt det här var. Det här receptet kommer jag använda mig av ofta när det vankas kalas och jag vill ha många sorters småkakor. Jag tyckte att det var extra roligt att alla kakor hade olika form förutom att smaken var helt olika.

lördag 23 juli 2016

Kebab i muurikkan

Det blev en riktig slöardag i dag, precis som jag önskade. Så underbart det är att inte göra nånting...
i alla fall nån gång emellanåt. 

Jag har mest legat i loungen o njutit av värmen, men nu har vi gått in för kvällen - i alla fall jag, Olivia och Isak. Vi sitter i soffan och ser gamla musikvideos och sjunger med - så himla mysigt!

Till middag åt vi kebabsallad som var så himla gott så jag kunde knappt sluta äta. Vi tog upp en bit älg-ytterlår som vi skar i kebab-stora bitar, se'n stekte vi dem i muurikkan över gasolgrillen. Till det serverade jag sallad, gurka, paprika, tomat, rödlök, majs och orientdressing.

Åh så gott! Perfekt sommarmat.
Älg-kebab i muurikkan. Mums
Perfekt att sätta muurikkan på gasolgrillen.
Det bästa av allt - det finns rester kvar till lunch i morgon :)

Semestern är här

God morgon! Vilken härlig känsla att vakna upp till en ledig solig dag och veta att jag nu är ledig i flera veckor, istället för bara en helg. Så i dag tror jag faktiskt att jag inte ska göra nånting, bara vila, alla måsten får vänta tills i morgon eller nästa dag eller nästa....

Ni som följer mig på Instagram (@matro_sara) har redan sett min solgula sommardrink i gröngräset som fick inviga min semester. Vacker, god och fräsch! Efter drinken på altanen gick vi över till grannarna på grill-knytis och där blev vi kvar resten av kvällen. Vi hade med oss vår nya sommargrillfavorit - souvlaki, tzatziki och sallad. Men kvällens höjdare var nog Kickis räksallad som jag ska be om receptet till, så att jag kan ge er.

Till maten provade jag det nya rödvinet Pazzione by Pernilla Wahlgren, ett lättdrucket ekologiskt vin som passade perfekt som ett sällskapsvin. Dessutom med en vacker etikett på flaskan - ett plus men inget avgörande när man väljer vin.

En sommardrink i gröngräset för att fira semestern!
Rödvinet Pazzione drack jag före och till maten.
Souvlaki, tzatziki, sallad och räksallad