torsdag 18 februari 2016

Korvstroganoff

Korvstroganoff är en god och enkel vardagsrätt och ett perfekt alternativ till korv o makaroner (som jag börjar bli en aning less efter tre barn). Dessutom kan man variera den på så många sätt t.ex. med ajvar relish, röd currypasta eller krossade tomater. Men godast är nog den "vanliga" som jag gör på den här sättet. Hur gör du din?


Korvstroganoff

falukorv
lök
tomatpuré
grädde
ev. vatten
salt
peppar

Skär korv och lök i mindre bitar och stek.
Blanda i tomatpuré och grädde. Späd ev såsen med lite vatten.
Krydda med salt och peppar. Smaka av.
Servera till ris.

På såna här vardagsrätter som jag bara gör på känn är det svårt att ange några mått, tyvärr. Jag vill ha ganska mycket sås, så jag brukar tillsätta lite vatten på slutet för att få mer och lite tunnare sås.

onsdag 17 februari 2016

Lemon lady

Jag har hört så mycket om White lady och många verkar ha den som en favoritdrink. Eftersom den inte innehöll några konstiga ingredienser och jag hade allt hemma var jag ju tvungen att prova (men jag skippade äggvitan).

Men White lady var ingenting för mig, den var alldeles för spritstark trots att jag minskade ner på både cointreau och gin. Det kanske jag hade kunnat räkna ut men jag ville i alla fall prova. Istället för att hälla bort det jag hade blandat ihop så fyllde jag på med mer citron och fyllde även på med lite russian, men bara lite för jag ville inte ha för mycket kolsyra.

Så istället för en White lady blev det en Lemon lady!


Lemon lady
2 cl Gin
2 cl Cointreu
6 cl pressad citron
2 isbitar
ca 4 cl russian

Blanda allt utom russian i en shaker.
Häll upp i ett glas, fyll upp med russian.

En riktigt syrlig drink som nog passar perfekt att svalka sig med en varm sommardag. Jag som tycker om syrliga/sura drinkar tyckte verkligen om det här, men jag kan tänka mig att många tycker att den är för sur.

Det är mitt påhitt att kalla den för Lemon lady eftersom det är så mycket citron i den. Jag hoppas det inte finns nån annan drink som redan har det namnet så att ni som googlar "lemon lady" blir besvikna på min drink.

tisdag 16 februari 2016

Citronsås till fisk

Oj vad tiden går fort när man har roligt! Jag sitter och spånar o letar drinktilltugg till lördagens schlagerparty. Det finns så mycket gott. Vad ska jag välja? Det ska vara fräscht, gott, enkelt och passa perfekt till välkomstdrinken :) Hur roligt det än är så är det nog bäst jag sliter mig från festplaneringen nu för det är hög tid att göra kväll för att orka upp utan problem i morgon.

Den här såsen gjorde jag ofta tidigare (innan bloggens tid) och ursprungsreceptet kommer från Annas kokbok, men jag har förenklat den något.


Citronsås
1 citron
vatten
2 dl crème fraiche
1 dl grädde
salt
vitpeppar

Strimla det yttersta gula skalet av citronen.
Koka skalremsorna i lite vatten i ett par minuter (för att göra skalet mindre beskt).
Häll bort vattnet.
Tillsätt crème fraîche och grädde i kastrullen med skalremsorna (men inte vattnet).
Krydda med lite salt o peppar och pressa i lite citron.
Koka i några minuter utan lock.

En god fräsch sås som passar perfekt till fisk. Syrligheten bestämmer du själv beroende på hur mycket citron du pressar ner i såsen. Jag vill ha mycket citronsmak. Vad vill du?

måndag 15 februari 2016

Morotsröra

Efter en lång dag på språng har jag äntligen landat hemma. Så nu blir det lite te och lite datorjobb innan det är dags att säga God natt. Först ska jag börja med att ge er ett recept för jag ligger lite efter med det och har många recept på lager.

Denna goda med lite annorlunda morotsröra serverade jag till ingefära-steken, ni kommer väl ihåg steken med min favoritsmaker.


Morotsröra
4 morötter
1 dl matyoghurt
2 cm färsk ingefära
1 vitlöksklyfta
Flingalt och nymalen svartpeppar

Skala och koka morötterna mjuka. 
Mixa dem tillsammans med yoghurt, riven ingefära och riven vitlök till en slät röra. 
Smaka av med flingsalt och svartpeppar.

Den här röran passar perfekt till kött och framför allt till ingefära-steken. I förkylningstider är den en höjdare eftersom den innehåller både ingefära och vitlök som sägs lindra förkylningar.

söndag 14 februari 2016

Schlager Prosecco

Redan söndagkväll! Vart försvann den här da'n och helgen? Jag hade behövt några timmar till för att hinna allt jag hade velat. På lördag ska jag ha SchlagerParty och jag hade velat hinna förbereda lite till i helgen, men nu får jag göra det i veckan istället. Men jag har i alla fall hunnit hämta ut min vinbeställning med dessa snygga flaskor.


På en schlagerfest måste man ha bubbel och vad passar bättre än Schlager Prosecco. Det kommer i alla fall vara en given mittpunkt på mitt SchlagerParty för jag älskar schlager och jag älskar Prosecco.  Menyn är nästan klar och vi kommer ha Prosecco både i glasen och tallrikarna :)

Den är en beställningsvara på Systembolaget, men beställer du imorgon så har du vinet hos dig innan helgen. Bra service! Här hittar du vinet: http://www.systembolaget.se/dryck/mousserande-viner/schlager-prosecco-7711101

En rolig detalj på flaskorna är att det ser ut som en mikrofon med en on/off-knapp.


Vad tänker ni på när ni tänker på schlager? Jag tänker på bubbel, glitter, ballonger och rosa, så allt det kommer finnas hemma hos oss på lördag. Mer bilder kommer under veckan både här och på Instagram där jag heter matro_sara.

lördag 13 februari 2016

Tekakor till Alla hjärtans dag

Jag hade ju tänkt ha en innedag eftersom snön vräkte ner i morse, men helt plötsligt slutade det snöa och då hann jag faktiskt ut på en liten promenad i det härliga vädret. Ljust, nollgradigt och vindstilla - inte ofta vädret är så perfekt :)

Men jag har även hunnit baka en del i dag, precis som planerat. Jag började med dessa tekakor så att vi har god och fin frukost i morgon på Alla hjärtans dag.


Tekakor till Alla hjärtans dag
3 dl + 2 dl mjölk
1 dl linfrön
1,5 dl havregryn
50 jäst
2 dl turkisk yoghurt eller liknande
1 tsk salt
3 msk brödsirap
0,5-1 tsk bakpulver
10 dl vetemjöl

Koka en gröt av 3 dl mjölk, linfrön och havregryn. Låt den svalna.
Värm 2 dl mjölk till fingervarmt, 37 grader. 
Smula jästen i en bunke och häll mjölken över. Rör tills jästen löst sig.
Tillsätt gröt, yoghurt, salt, sirap, bakpulver och nästan allt mjöl. 
Arbeta ihop till en smidig deg, tillsätt ev. mer mjöl.
Låt degen jäsa övertäckt ca 40 minuter. 
Kavla ut en del av degen i taget och ta ut tekakor med pepparkaksformar.
Lägg på bakpappersklädda plåtar. 
Nagga bröden och låt jäsa ytterligare ca 15 minuter.
Grädda mitt i ugnen i 225 grader ca 10 minuter. Låt svalna på galler.

Det här är mitt favoritrecept på tekakor! De blir så goda med linfrön och så luftiga tack vare bakpulver. Dessutom är det så kul att kunna göra figurer :) När jag bakar ut tekakorna så här med pepparkaksformar så använder jag lite mer mjöl än vad jag annars gör. Men trots det så blir inte tekakorna torra. Perfekt recept alltså!

Festlig räkmacka

God morgon!
Snön vräker ner utomhus men här inne har jag det varmt o skönt i soffan med morgonens andra kopp te. Jag tror det blir en inne-dag i dag med städning, bakning och planering inför kommande festligheter. Låter som en perfekt lördag i mina öron. Vad har ni för planer?

Gårdagens fredagsmiddag blev en lyxigare variant av varma mackor, för visst känns det alltid lite lyxigare med räkor :)


Festlig räkmacka
1 kg räkor med skal
6-8 stora skivor rostbröd
ca 150 g mjukost med räkor
0,5 dl crème fraiche
0,5 röd chili, finhackad
4+2 dl riven ost
Garnering
citronklyftor
dill

Skala alla räkorna och hacka hälften (5 hg). 
Blanda mjukost, crème fraiche och chili med 4 dl av den rivna osten och de hackade räkorna.
Lägg brödskivorna på en plåt med bakpapper.  
Fördela räkblandningen på bröden, strö över resten av osten. 
Gratinera mitt i ugnen 225-250 grader i 5–10 min.  
Lägg på resten av räkorna och garnera.

Det här var en typisk fredagsmiddag helt i min smak. Tyvärr hade jag glömt köpa dill, det hade varit fint med lite grönt på toppen :) Men smaken var god och det är ju det viktigaste. Beroende på vilken ost du väljer kan du variera styrkan på mackorna rätt mycket. Välj din favoritost!


Receptet såg jag först i en veckotidning och sen hos Matplatsen, men jag har gjort vissa justeringar.