fredag 12 februari 2016

Fredagsmyskväll

Det är inte mycket som slår en fredagsmyskväll hemma med familjen! 
Ja, det skulle vara fredagsmyskväll utan syskonbråk :)


Vi började med en fredagsdrink och lite tilltugg för att orka laga mat. Jag drack en French 75, Leif en öl och barnen fick fest-läsk. Till det åt vi rågkrustader med räkröra och tacochips o salsa.



Sen var det dags för festligare varma mackor, antingen med räkröra eller med kycklingröra. En typisk fredagsmiddag hos oss. Lätt att göra, lite lyxigare ingredienser och jättegott.



Och som festlig avslutning på middagen blev det Bellini Float. Läskande och gott, en fräsch avslutning på en middag.

torsdag 11 februari 2016

Tips till Alla hjärtans dag

Tänkte tipsa om lite enkla saker för att göra Alla hjärtans dag lite finare och godare!

Min favorit-chokladmuffins med hallonmousse är en perfekt kombination av söt chokladmuffins 
och lite syrlig krämig hallonmousse.


Sen kan man göra tvärtom, man sätter hallonmoussen i ett glas och dekorerar med 
chokladmuffins-hjärtan.


Lite enklare är det att göra en långpannekaka och stansa ut hjärtan med hjälp av ett pepparkaksmått. Kärleksmums passar väl perfekt att göra hjärtan av till Alla hjärtans dag.


Enkel och uppskattad förrätt/mellanmål/frukost till barn är att trycka ut hjärtan av vanliga mackor.


Potatistimabler i form av hjärtan är ett gott och uppskattat sätt att servera potatis på. Blir jättegott till en god köttbit och lite sås.


Servera en paj i en hjärtform och dekorera med några extra hjärtan på toppen gjorda av pajdeg. 
Här har jag gjort en god salamipaj.


Jag älskar Alla hjärtans dag för det är ett sånt enkelt tema att fixa maten och fikat efter. 
Nu ska jag fundera och planera vad vi ska äta för hjärtformad mat i år.

Ha en bra torsdagkväll - imorgon är det fredag. 
I love it!

Ingefära-stek med balsamvinäger

Tänk nu är det snart fredag och helg igen. Den här veckan har gått fortare än vanligt och det beror nog på att jag var hemma med en krasslig Ida i början av veckan. Vad har ni för planer för helgen? Berätta gärna! Jag ska, som oftast, vila, äta gott, pyssla i köket och umgås med nära och kära. Och på söndag är det Alla hjärtans dag. Glöm inte det! Viktigt att ta varje chans till att fira :)

I helgen åt vi en stek med mina favoritsmaker - ingefära och balsamvinäger. Så skönt att ha en stek i ugnen som sköter sig själv. Det gäller bara att ta upp köttbiten från frysen i tid för det tar ju ett tag för en fryst stek på ca 1 kg att tina.


Ingefära-stek med balsamvinäger
Ca 1 kg stek, t.ex. fransyska eller ytterlår
Glaze:
3 cm färsk ingefära
1 dl rapsolja
0,5 dl flytande honung
0,5 dl balsamvinäger
2 msk soja
ev. 0,5 msk timjan
Flingsalt och nymalen svartpeppar

Hetta upp smör i en gryta eller stekpanna med hög kant som tål att sättas in i ugn.
Bryn fransyskan runtom i smöret, salta och peppra.
Blanda ihop alla ingredienser till glazen och häll den över köttet.
Bryn ytterligare någon minut.
Stick in en termometer i tjockaste delen på steken. Ställ in grytan eller pannan i ugnen på 175° och låt steka tills temperaturen når ca 57-58°. (lite drygt en timme)
Späd ev med lite vatten ett par gånger under tiden.
Ta ut steken och låt vila. Sila skyn.
Skär köttet i tunna skivor, häll över lite sky och servera med morotsröra, sallad och ev. potatis.

Inte så konstigt att jag älskar den här steken för den innehåller många av mina favoritsmaker. Ingefära och balsamvinäger kan inte bli fel, eller hur? Övriga familjen tyckte också om den och åt tills nästan hela köttbiten var slut.

onsdag 10 februari 2016

Matkassar

I dag var en sån där dag då jag kom hem trött o hungrig och ingen middag var planerad eller förberedd och allt kändes jobbigt o tråkigt. Så jag gjorde barnen glada och åkte till närmaste pizzeria som fick fixa vår middag istället. Jag tycker inte om det, men ibland måste man....

Jag tror det är dags att beställa en färdig matkasse, 
både för att få igång inspirationen och för att spara tid. 

Jag har provat matkassar några gånger och tycker det är ett bra hjälpmedel i vardagen när inspirationen tryter. Efter ett tag får inspirationen sig ett uppsving igen. Tid är en bristvara för mig just nu, och om jag varken behöver planera matsedel, skriva handlingslista eller handla får jag lite extra tid. Istället får någon annan planera våra middagar för att sedan leverera varorna hem till vår dörr. Perfekt för oss just nu!


Men hur ska man kunna välja rätt i denna djungel? 

Färdiga matkassar har blivit så populärt och det kommer nya märken och varianter hela tiden. Det finns företag som är specialiserade på matkassar, men även vanliga mataffärer har börjat med matkassar. Sen har varje företag massa olika varianter - glutenfria, laktosfria, barnvänliga, lätta, lite svårare, lchf och en massa andra varianter.

matkasse.se kan man se och jämföra alla olika matkassar och sen kan man direkt därifrån beställa den matkasse som passar just mig. Man börjar med att filtrera fram de matkassar som finns där just jag bor, för alla företag finns ju inte i överallt. Sen kan man jämföra påsar, innehåll och priser. Ett perfekt hjälpmedel i matkasse-djungeln.


Nu ska jag in och jämföra matkassar för att sen beställa en. Spännande!

tisdag 9 februari 2016

Ostfylld köttfärslimpa med gräddsås

Hur många semlor har ni ätit i dag?
Jag har faktiskt bara ätit en, ovanligt lite för att vara jag för nog brukar jag hinna med åtminstone två stycken när det är fettisdag. Men det finns ju fler dagar att äta semlor på...

Dagens middag blev en ostfylld köttfärslimpa som jag har varit sugen på ett tag. Nu äntligen var det dags och det var så gott som jag hade förväntat mig.


Ostfylld köttfärslimpa
1 kg köttfärs
1,2 dl ströbröd
2,5 msk potatismjöl
1,2 dl mjölk
2 msk kalvfond
1 msk paprikapulver
2 tsk salt
svartpeppar
Fyllning
100 gram smaksatt färskost, jag använde med chilismak
3 dl riven ost

Rör ihop ströbröd, potatismjöl, mjölk, fond och kryddor.
Blanda ner köttfärsen.
Låt stå kallt i kylen medan du gör fyllningen.
Rör ihop ostarna.
Ta ca 3/4 av färssmeten och forma till en avlång limpa i en smord ugnsfast form.
Gör en urgröpning i mitten och placera fyllningen där.
Lägg på resten av färssmeten och släta till ytan.
Grädda i 175 grader i ca 1 timme.

Det här är min favorit-köttfärslimpa den blir så saftig och god. Den smälta osten är en god extra krydda till köttfärsen. Ida däremot tyckte köttfärslimpan var god men ville inte ha osten. Det blir mycket mat eftersom jag använde ett helt kilo köttfärs men det går ju självklart bra att halvera receptet om man inte vill ha så stor köttfärslimpa. Jag har nu flera matlådor, perfekt!

Servera till potatis, broccoli/blomkål och en gräddsås så har du en kanonmiddag.


Gräddsås
3 dl vispgrädde
1,5 dl creme fraiche
1,5 msk kalvfond
1 msk soja
salt och peppar

Blanda allt i en kastrull och koka upp. 
Låt puttra 5 min och smaka av med salt och peppar.

Det här är en enkel och god grundsås till köttfärsrätter såsom köttfärslimpa eller köttbullar. Vill man ha lite sötma i såsen blir det jättegott att tillsätta lite gelé.

Ostfylld köttfärslimpa redo för ugn
Dags att äta!

Långkokta möra kotletter

Vi hade kvar en påse fläskkotletter i frysen från fjolåret som det var hög tid att äta upp. Oftast grillar vi kotletter men jag var inte så sugen på det nu mitt i vintern så istället kokade jag dem riktigt länge så att de blev jätte-möra och goda. Utseende-mässigt var de ingen höjdare men smaken är ju desto viktigare och den var kanon!


Långsökta möra kotletter
4 fläskkotletter
salt, peppar
1 gul lök
2 morötter
10 vitpepparkorn
10 kryddpepparkorn
2 lagerblad
vatten
sås
1 dl buljong från kotlett-koket
3 dl grädde
kalvfond
soja

Salta och peppra och stek kotletterna på båda sidor i smör. Lägg i en gryta med lock.
Klyfta lök och dela morötterna i några delar och lägg i grytan. 
Tillsätt vitpepparkorn, kryddpepparkorn och lagerblad. 
Häll över vatten så det täcker kotletterna och lägg på ett lock, låt sjuda i ca 2-2,5 timmar.
Sila av ca 1 dl buljong, till sås, i en liten kastrull.
Vispa ihop med grädde, smaka av med lite kalvfond och soja och låt sjuda 5 min. 
Ta upp kotletterna, lök och morötter, lägg på ett serveringsfat och servera med såsen och t.ex potatis.

Mörare fläskkotletter har jag nog aldrig ätit. Hade jag kokat dem lite längre hade det blivit pulled pork istället. Så håll koll så att ni inte kokar köttet för länge så att allt kött ramlar av från benen. Jag åt den goda krämiga kålrotsgratängen till kotletterna. Perfekt kombination!

Hade vi kommit på tidigare att vi skulle äta möra kotletter till middag så hade jag använt min crock-pot istället men nu blev tiden för knapp. Men det blev gott i alla fall.

*************

Ida har fortfarande en hemsk hosta så vi stannar hemma ännu en dag men jag hoppas det är sista sjukdagen på ett tag för nu är vi ordentligt less alla baciller. Jag tror vi ska prova gå ut en sväng i dag och se om hostan klarar det eller om den blir värre, som den blev i början av hennes förkylning. Men nu när det är nollgradigt ute är det inte så mycket kalluft man andas in.

måndag 8 februari 2016

Krämig kålrotsgratäng

Om man vill dra ner på kolhydrater är kålrot ett bättre alternativ än potatis, och kålrot passar perfekt att göra gratäng av. Kålrot är lite hårdare än potatis och behöver mer tid för att bli mjuk, men det är det värt. Kålrot smakar mer än potatis och därför blir gratängen riktigt smakrik och god. Ni måste prova!


Krämig kålrotsgratäng
400-600 g kålrot
2,5 dl grädde
200 g cream cheese
1 grönsaksbuljongtärning
salt, peppar
riven ost

Skala och skiva kålroten tunt.
Lägg den i en kastrull tillsammans med grädde, ost och buljongtärning.
Koka upp på svag värme så att osten smälter.
Krydda med salt o vitpeppar.
Låt koka 10-20 minuter, beroende på hur tunna skivor du lyckades göra.
Häll kålrot och gräddblandningen i en smord ugnsform.
Strö över riven ost.
Gratinera i 200 grader 30 minuter.

Alltså det här var över förväntan. Så himla gott! Den smakrika kålroten passar perfekt till gratäng så det här kommer jag göra många fler gånger. Men gör riktigt tunna skivor för kålroten är ganska hård och behöver så lång tid i ugnen om skivorna blir för tjocka.

Kålrot, grädde mm har kokat i några minuter och är nu på väg in i ugnen.