fredag 15 januari 2016

F.R.E.D.A.G

Äntligen dags för fredagskänsla igen. 
Det är en månad sen senast. Fredag 18 december var jag sjuk och hemma från jobbet och efter det har det varit jul, helg och ledigheter. Men nu är det äntligen dags igen.


Nu ska jag skynda mig till jobbet så att jag kan flexa ut tidigt och njuta lite extra länge av att det är fredag och helg. Woohoo!

Ha en bra dag så hörs vi lite senare!

torsdag 14 januari 2016

Kesofröbröd

Oj så trött jag är! Men det är kanske inte så konstigt eftersom jag sov så dåligt i natt och sen har det inte varit en lugn stund på hela da'n. När jag kom hem från jobbet blev det först en middagsrusch som sen övergick i en städrusch men nu har jag bänkat mig i tv-soffan för att se hockeymatchen mellan Luleå och Skellefteå. Just nu leder Luleå och det hoppas jag att de fortsätter med matchen igenom.

Det var lite skåptömning som ledde fram till det här brödet, perfekt!


Kesofröbröd 18 bitar 2 smartpoints/bit
1,5 dl krossade linfrön
0,25 dl sesamfrön
0,75 dl kokosmjöl
1,5 msk fiberhusk
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
3 ägg
3 dl keso

Blanda ihop de torra ingredienserna.
Rör ner ägg och keso. 
Bre ut smeten på bakplåtspappersklädd plåt så den ligger jämt.
Grädda i 225 grader i ca 14-15 minuter.

Det blev en aning kompakt smet och svår att trycka ut. Men det var inget fel på smaken eller konsistensen. Jag är ju lite ovan att baka såna här lågkolhydratbröd så jag vet ju inte riktigt hur smeten/degen ska vara för att få ett perfekt bröd. Vid vanligt jästbröd med mjöl har jag stenkoll :) Men fördelen med sånt här bröd är ju att det är så enkelt att baka, så jag tänker göra nya försök. Och jag tror att jag hade en aningen för mycket kokosmjöl så nästa gång ska jag prova med lite mindre.

Favoritpålägg - ost, sallad och paprika.
Jag skar brödet med en pizzaskärare och det fungerade perfekt!

onsdag 13 januari 2016

Is och frö

Nu börjar jag bli less kylan vi har här. 
I dag var det minus 20 och blåste ordentligt så med köldfaktorn var det nog rejält kallt så jag skippade tyvärr lunchpromenaden i dag. Prognosen lovar lite mildare i morgon med bara drygt tio minusgrader så då blir det nog en promenad på min älskade isväg. Det går inte att förklara hur underbart det är att promenera där, det måste upplevas.

Motionen, ljuset och utsikten gör mig lycklig!


Blev så sugen på nybakat bröd till kvällsteet, efter lite skåprensning fick jag till ett gott kesofröbröd med lite smått o gott som behövde användas upp, t.ex. sesamfrön, linfrön, kokosmjöl, fiberhusk, keso och ägg. Det är nog bäst att jag skriver ner receptet på en gång medan jag kommer ihåg det.

Kålpudding

Jag förstår inte att jag inte har gjort kålpudding tidigare eftersom jag tycker om kombinationen vitkål och köttfärs. Men nu har jag äntligen gjort det, bättre sent än aldrig.... Tycker det känns lite vuxenpoäng på det :)


Kålpudding 4-6 portioner
Stek
1 litet vitkålshuvud, i mindre bitar
1 gul lök, finhackad

Blanda ihop
500 g köttfärs
1 dl grädde
1 ägg
200 g keso, avrunnen 
2 msk kalvfond
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
med 
hälften av det stekta kålfräset
stekta löken

Bred ut kål- och köttfärsblandningen i en liten långpanna.
Lägg resten av den stekta kålen ovanpå.

Koka ihop
2 msk kalvfond
1 dl vatten
1 dl grädde

Häll det sedan över kålpuddingen.

Grädda i 175 grader i ca 45 minuter.

Efter 30 minuter i ugnen: 
Häll av ca 2 dl spad från kålpuddingen till sås

Koka ihop såsen
2 dl spad från kålpuddingen
1-2 dl grädde
ev moaizena
salt och peppar

Servera kålpuddingen med såsen, kokt broccoli, lingonsylt och ev. potatis


Ja, ni har väl inte missat mina hyllningar, i tidigare inlägg och på Instagram (@matro_sara), så ni förstår att jag tyckte om det här. Det som gjorde mig mest positiv och glad var att hela familjen åt av det.

Receptet hittade jag hos Åse på 56kilo.se, vill ni äta lågkolhydratkost är det där ni ska hämta inspiration.

Åse använder så klart vispgrädde medan jag bara hade matlagningsgrädde hemma och använde då det. Jag minskade även ner på grädden i såsen, jag använde det som var kvar i paketet efter att jag använt grädde i köttfärsröran och i det som hälldes över kålpuddingen. Så för mig gick det bara ett paket grädde till hela rätten inklusive såsen.


Snart har halva arbetsveckan gått och det säger bara swisch som vanligt. Trodde nog att första veckan efter ledigheten skulle kännas lite segare. Leif är hemma så jag behöver bara tänka på mig själv på morgonen och åker i väg innan de övriga har vaknat, det är lyx! Men nästa vecka är ordningen återställd och jag fixar morgonpasset igen.

tisdag 12 januari 2016

Socker, socker, socker

När man tittar på sociala medier verkar det som att det är fler än jag som tänker dra ner på socker och kämpar med sockerabstinens efter julens frosseri. Det är inte lätt när det finns frestelser överallt! På jobbet har vi fikabordet fullt med paradis-choklad, pepparkakor och chokladbollar. Hemma har vi huset fullt av julgodis och julkakor. Hur ska det här gå?!

Nä nu ska jag sluta skriva om godis, kakor och choklad så att jag slipper frestas och fresta. Istället kan jag berätta om vår underbart goda middag som hela familjen åt av. Det trodde jag inte att de skulle göra! Jag gjorde en kålpudding och jag älskade den, de andra kanske inte håller med om att de älskade den men alla åt upp sin portion utan gnäll. Och så himla enkelt det var att göra!  Recept kommer.....

Mums!

Gratinerade tacobåtar

Jag lovade att ge er receptet på gårdagens goda rester. Vem säger att rester måste vara tråkigt? Stämmer inte! Jag älskar rester och att använda dem till att göra nya goda maträtter. När det är dags för tacos steker jag alltid extra mycket köttfärs för tacoköttfärs kan man alltid göra nå gott av nån dag senare. Och skulle man inte använda upp köttfärs-resterna går det perfekt att frysa om köttfärsen när den är stekt och kryddad för att använda senare nångång.


Gratinerade tacobåtar
mjuka tacobåtar
tacokryddad köttfärs
purjolök, finstrimlad
paprika, i småbitar
2 dl crème fraiche
200 g philadelphiaost
riven ost

Ställ ut båtarna på en plåt.
Fyll dem med tacoköttfärs.
Strö purjo o paprika över köttfärsen.
Blanda ihop crème fraîche och philadelphiaost och bred det över köttfärsen och grönsaker.
Strö riven ost överst.
Gratinera i 200 grader i ca 10 min.
Servera till grönsaker, salsa och guacamole.

Jag hade en aning för lite köttfärs i varje båt, men det är lätt fixat till nästa gång. För det kommer bli en nästa gång för det var riktigt gott och ett roligt sätt att servera taco på. Jag serverade sallad, grönsaker, salsa och övriga taco-tillbehör på sidan om som vanligt. Om man dessutom ställer fram den tacoköttfärs som blir över så kan var och en själv få välja hur man vill äta tacoköttfärs, bröd och grönsaker - Som gratinerade tacobåtar eller som "vanliga" tacos.

Det är dessa mjuka tacobåtar jag använde. Har ni provat dem? Väldigt lättanvända till mycket.

Lånad bild




I kväll ska jag göra kålpudding för första gången i mitt liv och det blir en kolhydratfattig variant. dvs inget ris och ingen sirap som jag har förstått att många använder till kålpudding. Ska bli kul att testa. Jag älskar kombinationen kål o köttfärs och har alltid gjort det, men det blev inga glad miner hemma när jag sa att det skulle bli kålpudding till middag. Vi får väl se om jag lyckas omvända dem.

måndag 11 januari 2016

Pasta- och korvgratäng

I går njöt vi av sista lediga dagen lite för länge så vi "glömde" planera nån middag och hade ingenting upptaget från frysen. Däremot hade vi en falukorvsring i kylskåpet. Korv är verkligen ingen söndagsmat utan vi brukar styra korv-dagarna till stressiga vardagar. Men i går gjorde vi ett undantag eftersom vi inte hade något alternativ. 


Pasta- och korvgratäng
500 g pasta
800 g falukorv 
4 dl matlagningsgrädde
1 burk, ca 4 dl, pastasås (kryddad tomatsås)
2 bollar mozzarella, nersmulad
Riven ost

Koka pastan nästan färdigt o häll i en ugnsform. 
Skär korven i strimlor.
Smula ner mozzarellan.
Häll ner tomatsåsen och grädden.
Rör om ordentligt.
Strö riven ost överst.
Gratinera i 200-225 grader i ca 20 minuter. 

En lite roligare variant på korv och makaroner :) Det blev en ganska stark tomatsmak på gratängen så jag rekommenderar att dra ner på tomatsåsen och bara använda 2-3 deciliter. Om du använder kall pasta bör du koka upp tomatsåsen och grädden först, så att den är värm när du blandar ihop allt. Annars är risken stor att det kommer ta tid innan maten är helt varm.

************

Det gick riktigt bra att stiga upp i morse för mig och Ida. Hur gick det för er andra som började jobba i dag? Men nu känner jag mig riktigt trött och ska snart stänga ner datorn och gå o lägga mig så att det finns chans att det går lika bra att stiga upp i morgon.

Dagens middag var snabbfixade tacobåtar där jag använde rester från lördagens tacomiddag. Älskar rester! Men det receptet får ni i morgon!

God natt!