måndag 21 december 2015

Julkladdkakor

I lördags  när vi åt tapas på Tapas de Papá så hade vi fullt upp med att äta av alla goda smårätter så nån efterrätt hann vi inte med under de två o en halv timmar som vi hade bordet. Fast det var inte planen heller för jag hade bjudit hem tjejerna på efterrätt hemma hos mig.

Och vad passar bättre i jultider än att baka kladdkakor med julsmaker. Eftersom jag inte kunde bestämma vilken variant jag vill ha så gjorde jag två, en med pepparkakssmak och en med saffran.


Saffranskladdkaka
100 g smör
0,5 g saffran (1 paket)
100 g vit choklad
2 ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl 

Smörj en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
Smält smöret i en kastrull, ta kastrullen från plattan. 
Rör ner saffranet. 
Bryt chokladen i mindre bitar och lägg ner dem i smöret, rör om så att chokladen smälter.
Vispa ägg och socker i en skål. 
Rör ner smörblandningen och sikta ner mjölet. 
Häll smeten i formen.
Grädda kakan mitt i ugnen i 175°C 15-20 minuter.
Låt svalna.


Pepparkakskladdkaka
100 g smör
2 ägg
3 dl strösocker
2 dl vetemjöl
3 msk kakao
1 msk vaniljsocker
2-3 tsk pepparkakskrydda

Smält smöret. 
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda samman mjöl, kakao, vaniljsocker och pepparkakskrydda. 
Sikta ner blandningen i äggsmeten och rör försiktigt till en slät smet.
Rör ner smöret. 
Häll smeten i en smord springform. 
Grädda kakan i mitten av ugnen i 175 grader i 15-20 minuter. 
Låt svalna.

Båda dessa kladdkakor är verkligen favoritkakor och båda är så goda på sitt sätt så det är verkligen svårt att välja. Båda kakorna passar perfekt att servera med lingongrädde, dvs vispa grädde och rör ner lingonsylt lite slarvigt. Jag vill ha ganska mycket lingonsylt, men prova er fram.

****

Nu ska jag stänga ner datorn, dricka upp teet och börja åka mot jobbet. Det känns som jag har klivit upp mitt i natten för det är så mörkt och tyst, övriga familjen ligger o sover eftersom de är lediga. Men eftersom jag var sjuk förra veckan känns det faktiskt ganska bra att åka o jobba och avsluta vissa grejer innan det blir lite ledighet.

Ni har väl inte missat bilderna jag la upp i gårkväll på det vackra och mäktiga norrskenet. Hela mitt Facebook-flöde är fullt med vackra bilder från olika platser i Norrbotten där norrskenet var synligt.

söndag 20 december 2015

Wow vilket norrsken

Vilket mäktigt norrsken i alla möjliga färger vi fick se över Luleå ikväll.


Norrsken är så underbart vackra och mäktiga och en bild gör det inte rättvisa. Det måste upplevas!

Det är såna här gånger jag önskar att jag var en bättre fotograf och vet vilka inställningar jag ska ha på kameran. Jag tar gärna emot tips på hur man fotograferar ljusa saker på mörk himmel, så som norrsken och månen.

Tapas de Papá

I går fick jag äntligen prova Luleås nya Tapasrestaurang, Tapas de Papá, där Brolle är en av delägarna. Jag och två av mina kompisar passade på att äta tapas och surra innan julstressen sätter igång. Vilken mysig kväll vi hade med god mat och mycket mat, det blir ju lätt att man äter lite för mycket när det finns så mycket gott o välja på.


Det är ett roligt koncept de har. I kyldiskar kan man hämta pinchos, kalla rätter, som antingen serveras i små skålar eller med tandpetare. De varma rätterna kommer de runt med i restaurangen på en bricka och man får ta en skål om det verkar gott eller så väntar man på nästa bricka och hoppas att det är nå godare. Sen när man har ätit klar och det är dags att betala så räknar de hur många skålar och tandpetare man har och så betalar man efter det.

Pinchos, kalla rätter
Kom ihåg att spara formar och tandpetare till betalning.

Vi började med två pinchos var. Jag tog en salladsskål med bl.a. mozzarella, tomater och marinerad manchego och en tandpetare med bl.a. timjankryddad kyckling.

Den övre är min tallrik och den nedre Annas

Sen började varmrätterna att komma och vi började med, Patatas bravas, friterad potatis med tomatsås o aioli. Bra början för det var nästan det godaste. Sen fortsatte vi med chiligryta, sötpotatispommes, calamares fritos (friterade bläckfiskringar) och steak sandwich. Men vi hoppade över lammracks, minihamburgare av lammfärs, köttbullar, chiliräkor och musslor i chilimarinad.

Ibland tog man en egen skål, ibland var vi två som delade och ibland så delade vi alla tre. Många beslut att ta på en o samma kväll :)

Patatas bravas
Steak Sandwich
Sötpotatispommes med aioli 
Calamares fritos

Nästa gång serveras kanske något annat för de gör inte alla rätter varje kväll. Har jag tur så finns mina favoriter även då tillsammans med nya godsaker, har jag otur så gör det inte det :)

Jag tycker om att de olika rätterna serveras i olika typer av skålar och formar för det gör måltiden extra mysig. Jag som älskar köksprylar fick mycket tips på hur jag ska servera olika sorters mat i framtiden.

Jag kan verkligen rekommendera er att gå hit o äta för maten var god, miljön mysig och personalen trevlig. Vad mer behövs? Att äta tapas är ett underbart sätt att umgås, man äter lite, surrar lite, äter lite till och så vidare i flera timmar.

lördag 19 december 2015

Grahamsrutor med chiafrön

Om man har ett bra grundrecept på bröd så är det perfekt att använda sig av det när man vill experimentera lite. Jag hade kvar chiafrön som jag ville använda upp - perfekt att slänga ner lite i brödet. Dessutom hade jag kvar lite av både philadelphiaost och crème fraîche - perfekt istället för originalreceptets kesella, som jag inte hade i kylskåpet.


Grahamsrutor med chiafrön
50 g jäst
1,5 msk chiafrön
1+4 dl ljummet vatten, 37 grader
25 g smör, rumsvarmt
1,5 tsk salt
2 msk honung eller sirap
100 g philadelphiaost
1,5 dl crème fraiche 
2 dl grahamsmjöl
12 -13 dl vetemjöl

Häll 1 dl av det ljumma vattnet över chiafröna och låt stå några minuter.
Smula jästen i en bunke och häll över resten av vattnet. Rör om tills jästen löst sig.
Tillsätt smör, salt, honung, ost, crème fraîche, chiafröblandningen och det mesta av mjölet. 
Arbeta degen smidig.
Jäs under bakduk ca 40 min.
Stjälp upp degen på bakplåtspapper i en långpanna.
Strö över lite grahamsmjöl och platta ut degen så att den täcker plåten. 
Skär degen i rutor med en vass kniv.
Låt degen jäsa övertäckt ca 30 min.
Grädda i mitten av ugnen i 225 grader ca 15 min.
Låt brödet svalna på galler under bakduk.

Det här brödet blev lika luftigt och gott som originalreceptet, det är verkligen ett kanonreceptet som ni kommer få se fler varianter på. Just matbröd är enkelt att experimentera med och inte följa slaviskt, det blir nästan alltid bra. Våga prova!

Nu blev jag så sugen på grahamsrutor med ost och paprika så nu måste jag fixa frukost. Det är ju lördag så dags för långfrukost! Ägg ska kokas, grönsaker ska skäras, te ska fixas, pålägg ska läggas upp och ljusen ska tändas.

Ha en bra lördag och passa på att njut!

Jag tror att jag tjuvtänder fjärde ljuset redan i dag.

fredag 18 december 2015

Julinspiration

Det blev ännu en dag hemma i sjuksängen, men nu känner jag mig äntligen bättre igen så nu hoppas jag att det har vänt på riktigt. Jag kände mig ju hyfsat bra på onsdag-eftermiddagen också men sen blev jag sämre igen. Men nu tror jag att det är sista sjukdagen för det här året :)

Nu ska jag planera det sista inför julbordet och för att söka inspiration har jag två av mina favorit-mattidningar, Elle mat & vin och Matmagasinet. Tror att jag kryper ner under filten i soffan.


Tyvärr blir det ju ingen riktig fredagskänsla när man inte har jobbat. Men jag får försöka hitta den ändå för inte vill man vara utan den härliga fredagskänslan, eller hur? Barnen lär vara lyckliga när de kommer hem för nu har de ett rekordlångt jullov framför sig. 12 januari börjar skolorna igen och det känns ju som en evighet dit :)

torsdag 17 december 2015

Ädelostpasta med broccoli

Gårdagens middag till mig och Olivia blev en riktigt god pastarätt av rester. Skönt med snabbfixat när jag inte var riktigt pigg.


Ädelostpasta med broccoli
70 g ädelost
1,5 dl grädde
200 g kokt broccoli
kokt pasta
salt o svartpeppar

Smält ädelosten på svag värme tillsammans med grädden.
Låt koka ihop några minuter.
Tillsätt den kokta broccolin och den kokta pastan.
Blanda runt och koka upp.
Smaka av med salt och svartpeppar.
Servera med tomater, både för färgen och smakens skull.

Jag använde fryst broccoli som jag hade tinat i micron först, sen kramade jag ur allt vatten så att inte såsen skulle bli så blaskig. Trots att jag använde matlagningsgrädde blev det en krämig och god sås.

Tomat är så gott och fräscht till ädelost och till den här rätten blir det dessutom en vacker färgklick.


I dag har jag legat i soffan mest hela da'n, känner mig riktigt duktig fast nu börjar jag bli lite rastlös. Men nu ska jag bli frisk! Jag har inte ens satt igång en disk- eller tvättmaskin som annars brukar vara standard när jag är hemma en hel dag. Jag funderar även på om det blir hämtmat till middag, sushi till mig o Olivia och pizza till de övriga, så kan jag fortsätta ligga i soffan hela kvällen.

Försöker ta det lugnt

Det blev visst ännu en sjukdag hemma, det var inte vad jag hade räknat med. Jag har ju lite svårt för att vara hemma och ta det lugnt tills jag är riktigt frisk, men nu ska jag försöka. Jag har ju varit sjuk nästan hela hösten så det är väl bäst att lyssna på kroppen nu som skriker efter vila. Dessutom vill jag ju inte smitta mina kolleger inför jul, så det är väl bara att stanna hemma trots att jag blir en aning rastlös.


Men man får göra det bästa av situationen. Dricka te och sitta vid datorn med tända ljus och Nyhetsmorgon på tv:n i bakgrunden är en rogivande avkoppling och här ska jag sitta ett tag. Sen ska jag flytta till soffan och lägga mig o läsa min nya bok - Andra delen om polisen Emma Sköld av Sofie Sarenbrant, Andra andningen heter den och den har börjat riktigt spännande. Älskar svenska deckare!