Det blev visst ännu en sjukdag hemma, det var inte vad jag hade räknat med. Jag har ju lite svårt för att vara hemma och ta det lugnt tills jag är riktigt frisk, men nu ska jag försöka. Jag har ju varit sjuk nästan hela hösten så det är väl bäst att lyssna på kroppen nu som skriker efter vila. Dessutom vill jag ju inte smitta mina kolleger inför jul, så det är väl bara att stanna hemma trots att jag blir en aning rastlös.
Men man får göra det bästa av situationen. Dricka te och sitta vid datorn med tända ljus och Nyhetsmorgon på tv:n i bakgrunden är en rogivande avkoppling och här ska jag sitta ett tag. Sen ska jag flytta till soffan och lägga mig o läsa min nya bok - Andra delen om polisen Emma Sköld av Sofie Sarenbrant, Andra andningen heter den och den har börjat riktigt spännande. Älskar svenska deckare!
torsdag 17 december 2015
onsdag 16 december 2015
Knäcktratt
Bästa hjälpmedlet i köket just nu är utan tvekan denna knäcktratt. Ville ha den redan i fjol men då hann de ta slut överallt. Men i år såg jag till att köpa en redan i början av december. Vilken tur, för nu kan jag knappt förstå hur jag kunde klara mig utan den.
Tratten består av två delar som enkelt kan tas isär för att diskas och sen enkelt sättas tillbaka.
Inga välta knäckformar, inget kladd, inga brända fingrar. Jag är såå himla nöjd och funderar vad man mer kan kan använda den till. Är det något mer man kan underlätta med denna knäcktratt?
Sån enkel konstruktion men så bra!
![]() |
| Med ett en-hands-grepp öppnar o stänger man tratten. |
Tratten består av två delar som enkelt kan tas isär för att diskas och sen enkelt sättas tillbaka.
![]() |
| Pinnen med kulan längst ner tas lätt bort från tratten |
![]() |
| 2 delar som är lätta att ta isär vid disk. |
![]() |
| Inget kladd när knäck- eller chokladkolasmeten ska portioneras ut i knäckformarna. |
Lingongrottor med pepparkakssmak
Då var jag hemma o sjuk igen. Det här är andra sjuktillfället jag har den här hösten/vintern, det måste vara ett (tråkigt) rekord. Åkte hem från jobbet i går och bäddade ner mig i soffan för att senare på kvällen flytta mig till sängen. Så nu, efter många timmars sömn och vila, känner jag mig något bättre, hoppas jag slipper bli besviken senare i dag. Det som är roligare är att Ida, som lätt blir förkyld, har varit frisk och verkar ha klarat sig riktigt bra trots mina sjukbaciller som jag har dragits med hela hösten. Peppar, peppar.....
Hoppas ni håller er friska och kan baka och fixa inför jul. Om ni tänker baka så tycker jag att ni ska prova dessa krispiga och goda kakor. Pepparkakskryddor och lingon är en perfekt smak-kombination, framför allt till jul. Så då förstår ni hur goda dessa lingongrottor är :)
Så spröda och krispiga kakor, tack vare potatismjölet. Jag älskar pepparkakssmak och det hade kunnat vara lite mer pepparkakssmak i dessa kakor enligt mig, så nästa gång ökar jag nog på med ytterligare en tesked pepparkakskryddor.
Hoppas ni håller er friska och kan baka och fixa inför jul. Om ni tänker baka så tycker jag att ni ska prova dessa krispiga och goda kakor. Pepparkakskryddor och lingon är en perfekt smak-kombination, framför allt till jul. Så då förstår ni hur goda dessa lingongrottor är :)
Lingongrottor med pepparkakssmak 40-50 st
3 dl mjöl
1 dl potatismjöl
1,5 dl socker
1 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
3 tsk pepparkakskryddor
200 g smör
1,5 dl lingonsylt
Lägg alla torra ingredienser i en mixer och blanda.
Skär smöret i bitar och lägg ner i mixern. Mixa ihop till en jämn deg.
Ställ ut ca 40 små pappformar på två plåtar. Gör små bollar av degen och lägg ner i formarna.
Tryck hål i mitten med fingret och lägg i sylt.
Grädda kakorna mitt i ugnen i 200° i 10 minuter.
Så spröda och krispiga kakor, tack vare potatismjölet. Jag älskar pepparkakssmak och det hade kunnat vara lite mer pepparkakssmak i dessa kakor enligt mig, så nästa gång ökar jag nog på med ytterligare en tesked pepparkakskryddor.
![]() |
| Små bollar i småbrödsformar |
![]() |
| Bästa Assistenten som rullade små bollar, gjorde fördjupningen och fyllde med sylt. |
![]() |
| Redo för ugn! |
![]() |
| Fikat är klar! |
tisdag 15 december 2015
Olaplex reparerar mitt hår
Oj vad jag är nöjd med mitt hår!
Färgen blev perfekt - svart underhår, brun-rött i det övriga och sen lite ljusare slingor på det. Samtidigt med min färgning gjorde jag en Olaplex-behandling. Har ni hört talas om Olaplex? Det är en nyhet som faktiskt reparerar ditt hår, det som man i alla år har sagt inte fungerar. Men utvecklingen går framåt.Jag har hört talas så mycket om Olaplex, det verkar ha varit höstens grej, så jag blev glad när Catrin föreslog att jag skulle testa. Eftersom det är en sån pass ny behandling trodde jag inte att den fanns i Luleå än. Men på Salong Icon finns den!
Jag känner verkligen skillnad på mitt hår redan efter en behandling. Det blev mjukt och lent utan att kännas tunnt och flygigt.
Olaplex består av 3 delar, No.1 och No.2 används på salongen, No.3 är produkten som kan användas hemma. Om ni klickar här så kan ni läsa mer på Icons hemsida där de har förklarat det så bra, där hittar ni även priser och tidsbokning. Perfekt julklapp till de som har "allt".
Förutom att jag fick underbart hår och att Catrin är trevlig så är det bästa med Icon deras mysiga lokal och stämningen där. Jag älskar att vara där, det är så lugnt och harmoniskt och det är avkoppling på högsta nivå. Svårt att förklara det måste upplevas!
![]() |
| Olaplex-behandlingen No3 kan du göra hemma. |
EN MOLEKYL SOM FÖRÄNDRAR ALLT
Olaplex flyttar gränserna för vad som är möjligt att göra med ett hår utan att äventyra hårets kvalitet. För första gången någonsin kan frisörens värsta mardröm, strukturskadat hår, vara ett minne blott.
På samma gång är Olaplex en behandling där konsumenten själv kan behandla sitt hår och bygga upp kvaliteten mellan frisörbesöken. Olaplex kan användas i alla typer av kemiska behandlingar som man utför hos frisören! Med Olaplex återskapas hårets egna svavelbindningar. Håret blir starkare, friskare och man får mer långlivade färgresultat med vitalitet!
Olaplex är skapad med avancerad kemi och forskning i framkant, den skyddas dessutom av åtta världspatent!
måndag 14 december 2015
Små julpajer med skinka och västerbottensost
Usch vad hängig jag känner mig. Vill inte, vill inte, vill inte! Jag vill vara frisk o pigg och njuta av julmyset, julbakning, julmat och den kommande ledigheten. Istället ligger jag här i soffan o deppar för att hals och näsa är täppt o värker och jag har ingen energi. Hoppas det är nå snabbt övergående för inte har jag tid o lust och känna mig så här.
Kom på att jag har ju inte gett er alla recept från glöggminglet. De här småpajarna med julskinka var enkla att förbereda, fina på buffébordet och goda att äta.
Små julpajer med skinka och västerbottensost
Pajdeg
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
125 g smör
1 tsk salt
Fyllning
2 st ägg
2,5 dl vispgrädde
100 g riven västerbottenost
200 g julskinka i strimlor (eller kokt/rökt vanlig skinka)
salt
nymalen svartpeppar
Pajdeg
Kör alla ingredienser till degen i en matberedare eller arbeta snabbt ihop för hand.
Tumma ut den i små folieformar. Ställ i kyl.
Fyllning
Vispa upp ägg tillsammans med grädde.
Krydda med salt och peppar
Fyll pajformarna med skinka och ost.
Häll i äggbladningen.
Grädda i 200 grader i 20-30 minuter, eller tills pajerna stannat.
Efter att jag hade tummat ut pajdegen i folieformarna frös jag ner formarna. Dagen före festen tog jag upp pajerna, fyllde dem och gräddade dem. Sen innan servering värmde jag på dem lite så att de serverades ljumma. Perfekt med mat som går att förbereda.
Ett gott och juligt tillbehör till pajerna var denna lingonmousse som jag också kunde förbereda :)
Lingonmousse
1 dl lingon
1 tsk rapsolja
1 tsk vit balsamvinäger
1 tsk flytande honung
2,5 dl crème fraiche
salt
nymalen svartpeppar
några lingon
Lägg alla ingredienser till lingonmoussen, utom crème fraiche, i en kastrull.
Koka upp.
Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
Låt lingonen svalna och blanda dem sedan med crème fraichen.
Häll upp i små glas, snapsglas till exempel och servera tillsammans med pajerna.
Garnera med några lingon.
Dessa recept hittade jag på recept.nu, ett guldkorn för inspiration.
söndag 13 december 2015
Städfirma
Glad Lucia och Tredje advent!
Ska ni äta lussekatter o pepparkakor och se luciatåg idag? Vi får väl se om det blir något sånt hemma hos oss. Vi är alla lite småkrassliga och ska nog försöka vila så mycket som möjligt så vi är redo för skola o jobb imorgon. Sista skolveckan för barnen som sen har ett låångt jullov framför sig, 24 dagar! Själv har jag nån ledig dag då o då.
En tråkig sak som står på dagens att-göra-lista är dammsuga och skura, extra tråkigt eftersom jag har lyxat till det och anlitat en städfirma i december som jag hade hoppats skulle städa medan jag kunde ägna all ledig tid till att pyssla i köket och umgås med vänner o familj. Men städa verkar inte vara deras specialitet! Blir såå less! Första gången de var hit hade de inte torkat nånstans, inte ett endaste skåp eller bord var avtorkat. Som tur var hade jag en hemmalunch just den da'n så jag kunde säga åt dem på en gång. Lite slarvigt torkade de då vissa bord och skåp.
I fredags var det dags igen och då "glömde" de skura alla golv. Hur kan man glömma det! De blev tillbaka-skickade och var här i 20 minuter, men jag vet inte vad de gjorde då för de flesta fläckar var kvar då jag kom hem.
Den blåa ringen visar en massa smulor. Har man både dammsugit och skurat borde man inte ha kunnat missa det.
Stora skräpet i den gröna ringen borde man också ha sett om man både har dammsugit och skurat.
Fläcken i röda ringen var precis nedanför trappen och gick inte att missa och det var flera småfläckar runt om (Ida o hennes kompisar hade haft läskkalas och hade nog spillt en del).
Fläcken i gula ringen var precis innanför dörren och var det första jag såg när jag kom hem. Hur kan man missa?
Nog förstår jag om man kan missa nått skräp eller nån fläck men inte alla! Kameran är "full" med kort på fläckar de glömt, det här är bara en bråkdel. Det är ju inte gratis med städfirma men jag ville unna mig den lyxen i december. Men nu börjar jag ångra mig.
Om nån har tips på en firma i Luleå som kan städa får ni gärna tipsa mig om den!
lördag 12 december 2015
En heldag i köket
Efter en heldag i köket har jag nu sjunkit ner i tv-soffan. Allt är som vanligt alltså :) På kvällarna sitter jag nästan alltid i soffan med datorn i knäet samtidigt som jag tittar på tv.
Vi började morgonen med att klä julgranen. Mys deluxe. När granen var klar satte jag igång att baka mina söta jullimpor som jag alltid vill ha på julbordet. Den söta limpan passar perfekt till det salta på julbordet.
Sen fortsatte jag med chokladkola, ett godare alternativ till knäck. Är man chokladtokig som jag så föredrar man alltid choklad. Leif hjälpte att portionera ut kolan i knäckformarna med vår nyaste leksak i köket. Vilket hjälpmedel - men den ska jag visa mer av imorgon.
Sen var det dags att börja marinera och koka köttet till middagens glögg-gryta. En favoritgryta som jag gör varje december, det blir en sån underbar smak tack vare den söta och kryddiga vinglöggen och stark sambal oelek.
När köket ändå var stökigt var det lika bra att baka ett till bröd och valet föll på luftiga och goda grahamsrutor, som jag snart ska provsmaka. Det finns inte mycket som är godare än nybakat bröd och en kopp te. Bästa kvällsfikat.
Förutom allt detta var jag även tvungen att frosta av frysskåpet i köket. Det var absolut inte planerat men eftersom dörren hade stått öppen lite för länge för nån dag sedan så var det väldigt nödvändigt. Skittråkigt jobb men så skönt när det är gjort och man har ordning och reda i skåpet igen.
Vi började morgonen med att klä julgranen. Mys deluxe. När granen var klar satte jag igång att baka mina söta jullimpor som jag alltid vill ha på julbordet. Den söta limpan passar perfekt till det salta på julbordet.
Sen fortsatte jag med chokladkola, ett godare alternativ till knäck. Är man chokladtokig som jag så föredrar man alltid choklad. Leif hjälpte att portionera ut kolan i knäckformarna med vår nyaste leksak i köket. Vilket hjälpmedel - men den ska jag visa mer av imorgon.
Sen var det dags att börja marinera och koka köttet till middagens glögg-gryta. En favoritgryta som jag gör varje december, det blir en sån underbar smak tack vare den söta och kryddiga vinglöggen och stark sambal oelek.
När köket ändå var stökigt var det lika bra att baka ett till bröd och valet föll på luftiga och goda grahamsrutor, som jag snart ska provsmaka. Det finns inte mycket som är godare än nybakat bröd och en kopp te. Bästa kvällsfikat.
Förutom allt detta var jag även tvungen att frosta av frysskåpet i köket. Det var absolut inte planerat men eftersom dörren hade stått öppen lite för länge för nån dag sedan så var det väldigt nödvändigt. Skittråkigt jobb men så skönt när det är gjort och man har ordning och reda i skåpet igen.
Det var min dag! Hur var din, vad har du gjort?
Prenumerera på:
Kommentarer (Atom)



















