måndag 1 juni 2015

Juni

Ny arbetsdag, ny vecka och ny månad!
Tänk att det är juni nu, den första sommarmånaden. Men den ständiga frågan - Var är värmen?

Texten på bilden är så självklar, men ändå så svårt att göra för vissa. Man kan inte tillräckligt påminna eller påminnas om hur viktigt det är att glädjas även när det går bra för andra…inte bara för sig själv. Och det bästa av allt - då får man ju glädjas mycket oftare.

Ha en bra 1 juni och hoppas ni omges av snälla människor som kan glädjas med er. Kika in lite senare då ska jag ge er receptet på något av alla godsaker jag ätit i helgen eller jag kanske avslöjar vad vi åt till morsdagslunch :)

söndag 31 maj 2015

Grillkväll med kyckling

Oj är det redan söndagkväll?! 
Jag hinner ju inte med att dela mig med av allt gott vi har ätit i helgen med gäster både i går och i dag. Jag börjar med gårdagskvällens grillmiddag då Leif gjorde sin favorit - grillad kyckling på ölburk, som vi åt med goda tillbehör.


Grillkväll med kyckling
grillade majskolvar
grillade ostfyllda champinjoner
chicken nuggets
pommes frites
ratatouille
babyspenat-tomat-rödlök
gurkskivor o tomatklyftor
honungsmelon
mangoraja
turkisk yoghurt o thaichilisås
baguetter
brieost


I dag firade jag och syrran vår mamma med en morsdagslunch men mer om den kommer i morgon. Nu ska jag förbereda mig inför kommande arbetsvecka som innehåller lite smått o gott, bl.a. en avtackningslunch, fortsättningen på vår fråge-turné, projektavstämning, massage och en kort dag.

lördag 30 maj 2015

Thaichililax

Lördag, ledig och sol!
Så härligt att vakna upp till en ledig dag utan huvudvärk och med solen som skiner utanför fönstret. Jag ska städa bort frukosten och sen ska jag gå ut och skura alla utemöbler för nu hoppas vi att även värmen snart kommer så att vi kan börja tillbringa mer o mer tid utomhus.

Nu när Isak är i Stockholm passar vi på att äta fisk. Visst är vi snälla med honom? Fast det är nog lika mycket för vår skull för att slippa hans gnäll.


Thaichililax
4 laxfiléer
Salt o peppar
3 dl grädde
1 dl crème fraiche
1 vitlöksklyfta
0,5 dl thaichilisås
2 msk finklippt gräslök
2 msk finklippt persilja
2 dl riven ost

Lägg laxen i en smord ugnsform. Salta & peppra. 
Blanda grädde, crème fraiche, thaichilisås och vitlök i en kastrull och koka upp. 
Låt puttra några minuter och smaka av med salt och peppar och ev mer sweet chili. 
Rör ner gräslök och persilja. 
Häll såsen över fisken. 
Strö över osten. 
Tillaga i 200 grader ca 15-20 min tills fisken är klar och osten har fått lite färg.
Servera med ris eller pressad potatis och en god sallad. 

Det blev blandade betyg och utlåtande för det här. Leif kunde inte sluta äta för att han tyckte det var så himla gott. Ida tyckte inte alls om såsen, men jag lyckades skrapa bort all sås från en fiskbit och då åt hon fisk och potatis i alla fall.

Vi åt pressad potatis till fisken och det var riktigt gott, men jag kan tänka mig att det blir gott med ris också.

Fisk, sås och riven ost på väg in i ugnen.
Så smidigt att tillaga lax i ugnen.
Pressad potatis var riktigt gott till det här.

fredag 29 maj 2015

Stress-dröm

Åh vad jag har varit duktig! 
Får man säga så? Jag slog på Let's Dance på TVn i källaren och gick ner o städade, bäddade rent och rensade bland gamla barnkläder. Så skönt att äntligen har gjort allt det. Ytterligare en sak att pricka av på min långa att-göra-lista. Bästa känslan!

I går när jag slumrade på soffan några minuter drömde jag att vi landade på Mallorca och att jag då kom på att jag hade glömt att ta med all packning. Tror ni drömmen kan bero på att jag har alldeles för mycket som måste göras hemma o på jobbet och att jag ständigt känner mig stressad? En riktig "stress-dröm". Men snart blir det bättre, mycket bättre. Längtar!
Hittade en sån bra bild på internet som jag lånade.

Räkröra med hetta

I tisdags kom Olivia hem efter att ha varit borta i en hel vecka. I dag är det dags att vinka av Isak som ska till Stockholm över helgen med fritidsgården, de ska bl.a. göra ett besök på Fryshuset men framför allt ska de tillbringa en dag på Gröna Lund. Herre gu' så stora barn jag börjar få som far o ränner utan mig.

När Olivia i tisdagskväll kom hem från Polen och jag hade gjort i ordning gott kvällsfika så fanns det självklart en räkröra på bordet. Olivia, och vi andra, älskar skaldjur i alla dess former. Den här varianten  med sambal och chilisås var riktigt god….och stark. Ett fredagsmystips!


Räkröra med hetta
500 g räkor, oskalade
0,5 dl majonäs
1 dl crème fraiche
1-2 msk chilisås
1 tsk sambal oelek
0,5 dl dill
0,5 tsk salt
1krm svartpepper
ev. chilipeppar

Skala räkorna.
Rör ihop alla övriga ingredienser.
Rör ner räkorna.
Smaka av med mer sambal eller chilipeppar om du vill ha mer hetta.
Servera t.ex. till smörstekt bröd, krustader, baguetter, kokta ägg eller sallad.

God räkröra med extra sting tack vare sambal och som passade perfekt att servera till baguetter. Det var även gott med tomatsmaken man kunde ana, tack vare chilisåsen.


Nu ska jag se till att Isak gör sig i ordning, sen ska jag skjutsa honom innan jag styr bilen mot jobbet. Jobb några timmar sen är det H-E-L-G. Vad har ni för helgplaner? Här ska det städas, röjas och planeras inför kommande fester och sovgäster. Tänk, bara två veckor kvar till sommarlovet - både mitt och barnens.

onsdag 27 maj 2015

Vit sangria

Onsdag och vi är drygt halvvägs igenom arbetsveckan, tack o lov. Igår hade jag en stressig dag med lunch först efter klockan tre och det är alldeles för sent för mig. Mitt humör klarar inte det! Men jag hoppas att det är slut på denna arbetssituation snart.

Många kallar onsdag för lill-lördag, men jag är inte en av dem. Men för er som ser det som lill-lördag och är sugen på en drink har jag ett tips till er här. Det här kommer nog bli sommarens drink! Visst kommer ni ihåg fjolårets sommardrink? Här hittar ni den.


Vit sangria 1 glas
1 dl vitt vin
1,5 dl Loka Crush citron
1-2 skivor apelsin
1 skiva citron
isbitar

Se till att allt är riktigt kallt.
Lägg citron, apelsin och en massa isbitar i ett glas.
Häll på vin och Loka.

Så här gjorde jag ett glas till mig själv. Har du gäster så blandar du allt i en fin tillbringare eller karaff istället. Se till att allt är riktigt kallt så blir det perfekt en varm sommardag.

Det här vinet använde jag.

Pasqua Sanzeno Chardonnay är ungdomlig och fruktig men på samma gång en ganska frisk karaktär med toner av tropiska frukter, päron, vanilj samt fat. Passar väldigt bra till medelkraftiga fiskrätter, grillade skaldjur och grönsaker. Vinet har även en imponerande låg sockerhalt på endast 5g/liter. Boxen har en puderrosa, sommrig design.

Välkomst-kvällsfika

Igår kom Olivia äntligen hem från sin studieresa till Polen med besök i bl.a. Auschwitz. En hel vecka har hon varit borta och varit med om så mycket, men nu känns det skönt att ha henne hemma. Det var en trött tjej som landade i Luleå i gårkväll men lite fika orkade vi med. Hon hade så mycket att berätta om alla hemska historier från andra världskriget men även om roliga saker dessa 25 ungdomar från fem skolor har varit med om.

Jag hade tänkt överraska Olivia med baguetter och andra godsaker. Men på eftermidda'n får jag ett sms med ett önskemål "Kan du inte köpa hem baguetter och annat gott som vi kan fika när jag kommer hem". Så gick det med den överraskningen :)


Välkomst-kvällsfika
baguetter
finn crisp
skagenröra med hetta
pepparsalami
chilisalami
rökt karré
rökt skinka
ost
brieost
cheddar babybel
marmelad
gurka
paprika
vattenmelon