fredag 18 juli 2014

Fredag o förberedelser

Perfekt att jag har varit in o jobbat två dagar för nu fick jag njuta av att ha fredagskänsla igen.

Här har det vispats, mosats, blandats och en massa annat inför morgondagens kalas. Medan jag höll på med det fixat Leif dagens middag - grillade marinerade kycklingfiléer, grillad majs, grönsaker och pitabröd (för de som ville, jag skippade brödet). Till det drack vi ett gott rosévin. Det har blivit väldigt lite rosé i sommar, men än är inte sommaren slut….


Nu är jag rätt trött både i kropp och huvud så jag ska ta mig ut på en kvällspromenad innan sängdags...och en kopp te måste jag så klart också fixa mig. Jag har bara druckit en enda kopp efter jobbet och det var direkt efter jag kom hem så nu är jag tesuuuuugen.

Hörs i morgon då ni kommer få se hela födelsedagsmenyn (vill inte avslöja den redan).

torsdag 17 juli 2014

Rabarberchutney med ingefära och chili

Då var första arbetsdagen efter drygt fyra veckors semester avklarad. Det gick hyfsat bra, men motivationen och arbetstempot var väl kanske inte på topp. Sex dagar kvar att jobba innan det är semester igen :)

Ett roligare arbete som jag har påbörjat är det inför lördagens kalas, tårtbotten är i ugn och köttet ligger i marinad. I morgon blir det storhandling, tillsammans med en massa andra förmodligen (puuh). Tur att man självscannar så att det går snabbt och smidigt. Bästa uppfinningen!

Jag har ju glömt ge er receptet på rabarberchutneyn som jag gjorde för länge se'n. Men här kommer det, bättre sent än aldrig.


Rabarberchutney med ingefära och chili
300 g rabarber
1 rödlök
0,5 röd chilifrukt (t.ex. spansk peppar)
0,5-1 msk riven ingefära
2 dl socker
1 tsk salt
1 krm peppar

Skär rabarbern i ca 2 cm stora bitar.
Skala och halvera löken, skär den i tunna skivor. 
Dela ev. lökskivorna på mitten för att få något mindre bitar.
Dela, kärna ur och finhacka chilin.
Skala och riv ingefäran.
Lägg alla ingredienser i en kastrull, koka upp. 
Låt koka i ca 20 minuter utan lock, 
tills rabarbern har kokat sönder och det är en simmig konsistens.
Rör då och då.
Förvaras svalt.

En god chutney med mycket ingefärasmak, i alla fall den här eftersom jag tog den större mängden ingefära. Är ni inte lika galna i ingefära som jag är så är det bara att minska på mängden en aning. Men finns det nån som inte tycker om ingefära? Chutneyn passar perfekt till fläskkött och kyckling

onsdag 16 juli 2014

Kryddig rabarberpaj

Nu har vi precis kommit hem från en kryssning i Luleå skärgård. Efter flera da'r/veckor med strålande sol blev det en mulen dag i dag. Så typiskt när vi skulle vara till havs i 5 timmar. Men vi klarade oss undan regn i alla fall och det var ju tur. Men nu skiner solen igen och allt är som det ska i vackra SommarLuleå

Till gårdagens laxmiddag bjöd jag på en ny variant av rabarberpaj med smak av kanel och kardemumma.


Kryddig rabarberpaj
175 g smält smör
1 dl socker
3 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
Fyllning:
500 g rabarber
0,5-0,75 dl råsocker 
(ta den mindre mängden om du vill ha riktigt syrlig smak)
1 msk potatismjöl
1 tsk kanel
1 tsk kardemumma

Smält smöret.
Blanda ner de övriga ingredienserna till det smälta smöret och gör till en deg.
Skiva rabarbern i ca 0,5 cm tjocka skivor och blanda med socker, potatismjöl och kryddor. 
Fördela rabarbern i en pajform (behöver inte smörjas). 
Klicka över degen och grädda i nedre delen av ugnen i 175-200 grader i 20-30 minuter.


En perfekt paj för mig! Mycket smak av kanel och kardemumma (mina favoritsmaker) och en krispig yta (tack vare smör och socker) Hela pajen gick åt efter middagen så det tar jag som ett gott betyg.

tisdag 15 juli 2014

Grillad lax med tillbehör

Jag har inte hört av mig på hela da'n men jag har haft fullt upp med att planera inför lördagen då en viss mamma i det här huset fyller år. Vad ska bakas? Vad ska inhandlas? Vilken mat ska vi äta? När ska jag baka? När ska jag handla? När ska jag laga mat? 

Tiden är min värsta fiende för i morgon ska vi på en skärgårdskryssning och på torsdag o fredag jobbar jag. Så det blir svårt att hinna med allt jag vill. Jag älskar att planera, baka och dona inför kalas så det känns inte kul att behöva sitta på jobbet två dagar innan födelsedan. Då vill jag ju vara hemma och göra roligare saker.

Men i väntan på födelsedan bjöd vi mina och Leifs föräldrar på laxmiddag i dag. Mindre planering och mer tid. Det är verkligen smidigt att bjuda på grillad lax när man är många. Vi Leif grillade en helsida lax som var kryddad med salt och citronpeppar. Han lägger hela laxen med skinnsidan neråt och vänder den ingenting under grillningen. Det blir perfekt!


Grillad lax med tillbehör
grillad lax kryddad med salt och citronpeppar
kokt potatis
sallad
kokt broccoli
kokta minimorötter
sallad
örtostsås
äppelcurrysås
tunnbröd
smör


Till efterrätt bjöd jag på rabarberpaj, jordgubbar, grädde och vaniljsås.
Så mycket sommar över den här bilden, rabarberpaj i solsken
Ida var en trevlig värdinna och hälsade alla välkomna med en skål innan maten. Sen var hon ivrig att få fylla på allas glas med vin.

måndag 14 juli 2014

Ost- och skinkbaguette VV

I dag är det v-a-r-m-t! 
Det sägs att det är åska på gång och det kan nog stämma med tanke på dagens värme. Det är nästan 30 grader och mulet. Efter att ha varit på språng hela förmiddan var jag såå te-sugen, men det är nästan för varmt för te - även för mig. Och det händer inte ofta!

Vi måste köpa en ny diskmaskin så vi har börjat titta så smått. Det finns för många varianter för min beslutsångest. Har ni nå tips? Jag är lite sugen på Asko XL. Är det nån som vet nå om den?

Till lunch gjorde Olivia en ost- och skinkbaguette viktväktar-style till oss två som hon serverade tillsammans med en god sallad.


Ost- och skinkbaguette VV (1 portion 6 propoints/portion)
1 liten fullkornsbaguette
4 skivor rökt skinka (à 10 g)
3 msk mjukost 4%

Skär baguetten men inte helt igenom.
Klipp skinkan i mindre bitar.
Blanda med osten.
Fyll baguetten med ost- och skinkröran.
Gratinera i 225 grader 7-8 minuter.
Ät tillsammans med en sallad.

Enkel, viktväktarvänlig och god baguette som vi nog kommer göra fler gånger. Tillsammans med en stor god sallad mättar det ordentligt och man klarar sig på varsin baguette. Nästa gång vi gör den blir kanske till en fredagsmysmiddag i höst. På fredagar vill man ju äta nå gott som går fort att fixa, eller hur?

söndag 13 juli 2014

Chiliburgare med dressing VV

Vilken underbar kväll!

Jag satt länge ute i kvällssolen o läste. Så mysigt, så härligt, så skönt! Jag ville knappt gå in, men vm-fotbollsfinalen lockade lite för mycket. Men jag hoppas och tror på fler såna här magiska kvällar.

Till middag grillade vi de enkla chiliburgarna som vi åt för inte så länge sen. Men jag ger er receptet igen och den här gången har jag även räknat ut propoints på burgarna och en tillhörande dressing.


Chiliburgare (5 portioner 5 propoints/portion)
500 g nötfärs 15%
(Använder du 10%-nötfärs blir det istället 4 propoints/portion)
3 msk vatten
1 msk sambal oelek
0,75 tsk salt

Blanda ihop alla ingredienser.
Forma till 5 hamburgare.
Grilla eller stek hamburgarna 3-4 min per sida.

Dressing (5 portioner 1 propoints/portion)
1 dl turkisk yoghurt 10 %
(Använder du den magrare varianten av yoghurt blir det 0 propoints/portion)
1-2 msk chilisås
salt o peppar
ev. grillkrydda

Blanda ihop turkisk yoghurt och chilisås.
Smaka av med kryddor.

Vi har ju köpt nötfärsen av en bonde i närheten så det är svårt att veta fetthalten på den och eftersom vi aldrig köper köttfärs på affären så vet jag faktiskt inte vad den vanligast fetthalten på nötfärs är. Vet ni?

Jag är inte så förtjust i köpt hamburgerbröd (4 propoints) så jag struntade i det och åt chiliburgaren och dressingen med grönsaker istället, som enligt mig blir mycket godare. Leif var lika imponerad den här gången som förra att biffarna håller ihop utan problem på grillen, så de är riktigt lätt-grillade.

På tal om grillat - Visst kommer ni ihåg att rösta på mig och mitt bidrag i Icas grill-tävling. Klicka här så kommer ni till röstningssidan där ni ska rösta på Grillat kantarellfyllt älginnanlår och potatispaket. Kom även ihåg att ni kan rösta en gång per dag (och ip-adress) hela juli månad.

Lunchtallrik

Härliga, härliga sommar!

Här njuter vi till fullo, kanske lite för mycket emellanåt. Det är lätt att man jag äter lite för gott när man är ledig. Man "unnar" sig en bulle, en glass, en drink, ett glas vin, god mat, efterrätt osv. Håller ni med, eller?

Vi har dessutom många sommarkalas med fika, tårta och god mat, så det är verkligen lätt att det blir lite för mycket av det goda.


Jag tycker fortfarande att det är jobbigt att fixa vettiga luncher hela sommaren när alla är lediga. Oftast blir det rester till barnens stora besvikelse. I dag skärpte jag i alla fall till mig och gjorde en god lunchtallrik, till mig och Olivia, som bestod av äggröra, sallad, melon, stekt broccoli och tomat. Enkelt, lätt, fräscht och gott.

5 propoints (2 ägg + ngt att steka i)

Jag ska försöka lägga upp fler ViktVäktar-recept nu igen om det är fler än jag som måste skärpa till sig lite. Ikväll ska vi grilla de goda chiliburgarna, jag ska räkna ut hur många propoints det är så återkommer jag med det senare.