Nu har jag hunnit skriva ner det enkla och goda receptet på gårdagens "skink-janssons" som är perfekt att göra av rester från julskinkan.
Janssons frestelse med skinka
400 g julskinka eller annan skinka
1,2 kg rå potatis
2,5 dl matlagningsgrädde
2 dl lättmjölk
salt
malen vitpeppar
2 dl riven ost
Skala och strimla potatisen.
Strimla skinkan.
Smörj en stor form med flytande margarin.
Varva potatis och skinka. Salta och peppra lite försiktigt mellan varven.
Börja och sluta med potatis.
Häll på gräddmjölken och strö till sist över lite riven ost.
Tillaga i 200 grader i 60-70 minuter eller tills potatisen känns mjuk.
Jag använde mitt vanliga janssons-recept men bytte ut ansjovis mot skinka, dessutom struntade jag i löken så att barnen skulle bli glada. Det var inget speciellt men ändå så gott. Ibland är det enkla det bästa. Barnen (och vi vuxna) åt flera portioner var - men det kan ju även ha berott på att vi alla var så hungriga eftersom det blev riktigt sen middag.