tisdag 24 december 2013

Julbord 2013

Hoppas ni har haft en bra jul. Jag är såå nöjd med vår julafton, hoppas våra gäster är lika nöjda. Vi har ätit gott, haft besök av tomten, spelat lite spel, pratat och haft det riktigt mysigt. Klockan är nu rätt mycket men Ida har inga planer på att gå och sova. När vi påpekar att klockan är mycket och det är dags att gå o sova säger hon bara "Men på julafton ska man väl vara lycklig".

Julbord 2013
janssons frestelse
gravad lax
ägghalvor
löjrom

potatis
köttbullar, hemmagjorda o köpta
prinskorv
rotsakslåda

hårdbröd
tunnbröd
mjukbröd
smörgåsrån
havrekex

Norrgott
brieost och andra ostar

päronskivor
senap
rödbetsallad

julmust
mineralvatten
rabarbersaft


ris à la malta med tillbehör
julgodis
kaffe
te



Nu är det dags för te och en kvällsmacka (ska jag välja lax eller skinka?) och självklart måste vi se Tomten är far till alla barnen. God jul på er alla!

God jul

God jul alla fina!
Här har vi nyss vaknat och kollat strumporna där tomten hade lagt lite godis och annat smått o gott. Snart ska vi duka fram go-frukost, tända ljus och se sista avsnittet av kalender som är så spännande just nu. Hur ska det sluta?

Sån härlig bild med tre glada och förväntasfulla barn

Igår tjuvstartade vi julklappsutdelningen lite. Tomten hade så mycket att göra så han hann bara lämna in julklapparna i hallen. Där lämnade han två påsar med paket och en lapp där han bad barnen lägga alla klappar under granen. Som tack för hjälpen fick de en överraskning.

Överraskningen bestod av varsin julklappspåse med tomte-mugg, trisslott, dricka, chips, jul-värmeljus-hållare och en massa mjuka paket så nu är det bara hårda paket kvar tills i dag.

måndag 23 december 2013

Lingonkola

Da'n före dopparedan och jag känner mig ovanligt lugn. Få se om jag säger detsamma imorgon :) Men just nu sitter jag med familjen i soffan och bara myser. Snart ska jag kolla att-göra-listan, men jag tror det mesta är fixat redan. Jag och Leif var på stan strax efter öppning och det var nog tur det för våra ärenden gick hyfsat fort att fixa. Jag förmodar att det blev mer o mer folk på stan desto senare det blev.

Lingonkola stod på årets nyhetslista. Eftersom vi har mycket lingon i frysen blev jag sugen att prova lingonkola när jag såg receptet på det.


Lingonkola
2 dl lingon frysta
1,5 dl vispgrädde
2,5 dl strösocker
1 msk sirap, ljus

Klä en fyrkantig form, ca 20x20 cm, invändigt med bakplåtspapper.
Låt lingonen tina och mixa dem med mixerstav eller i matberedare. 
Blanda de mixade lingonen med vispgrädde, strösocker och sirap i en vid kastrull.
Låt koka upp och sedan sjuda på medelvärme till 120°. 
Kontrollera med termometer eller häll lite smet i ett glas med kallt vatten. Om du kan rulla en liten kula är kolan färdig. 
Rör regelbundet för den här kolan hade en tendens att bränna fast, till skillnad mot för t.ex. knäck. 
Häll upp i formen och låt stelna.
Klipp eller skär kolan i fyrkantiga bitar och förvara i rumstemperatur.

Godis som smakar lingon och kola! Det blir nog ingen ny favorit men den var helt ok i alla fall och fick en fin färg. Vanlig knäck/kola brukar jag låta stormkoka för sig själv men den här lingonkolan var man tvungen att röra i rätt ofta för att det inte skulle bränna fast. Eftersom man då rör ner kall-luft hela tiden tog det ganska länge att koka kolan.

söndag 22 december 2013

Elva timmar senare

Såå värt väntan...
Efter nästan 11 timmar var det äntligen dags att smaka årets skinka. Godaste skinkmackan är när skinkan är nygjord och fortfarande varm. Sååå gott! Knäckebröd och äppelmos är också ett måste.


Med tanke på att vår skinka vägde sex kilo lär det bli några skinkmackor i jul :)

Godaste teet

Äntligen har jag gott chai-te igen. Direktlevererat från Stockholm! 6 hg beställde jag men jag borde nog ha tagit ett helt kilo på en gång. För det här goda teet går åt alldeles för fort.

Så här ska ett bra chai-te se ut!

Nu kan vi bocka av pepparkakor, julgodis och sill från att-göra-listan. Snart kan vi även bocka av julskinka. Vilken lyx att få skinkmackor med nygriljerad skinka två kvällar i rad. Vi har en stooor skinka (6 kg) från en "glad gris" som vi köpt av en bonde i närheten. Den har stått i ugnen i snart 7 timmar och det är ett tag kvar tills den är klar eftersom vi steker den på låg temperatur enligt det här receptet. Men den som väntar på nå gott....

lördag 21 december 2013

Glögg, skinka och bibeln

Julförberedelserna fortsätter i lugnt tempo för mest myser jag på och njuter av hela familjens ledighet. Vid middagstid gick vi till mina föräldrar där vi blev bjudna på glögg, nygriljerad skinka, köttbullar, rödbetssallad och annat gott. Till efterrätt åt vi en nybakad, god och saftig saffranskaka.


Vid middagsbordet satt Isak och mormor o pratade om olika personer i Bibeln, vem som var barn till vem osv. Jag blev riktigt imponerad av Isak som visste så mycket. Själv har jag glömt det mesta, men jag kommer i alla fall ihåg att Sara födde en son som hette Isak.

Matro är viktigt

Det är inte bara jag som tycker det är viktigt att Få lite matro när man äter. 
Men sen kan man ju ordna det på olika sätt. 

Rubrik från Nsd.se 2013-12-21

På morgontidningens förstasidan kunde man läsa detta i morse och jag log lite smått för mig själv.