Jag tycker om att bjuda på flera sorters kakor när jag bjuder på fika (kanske hänger det ihop med min beslutsångest) och då kan man ju inte bjuda på några stora bakverk. Därför blev jag så glad när jag hittade en muffinsplåt med plats för 24 småmuffins. Perfekt, eller hur?
Här använde jag den när jag gjorde nonstop-muffins i småbrödsformar. Av en halv sats blev det 20 stycken små söta muffins. Småbrödsformarna gick inte ner i botten på plåten så vill man kan man göra lite större muffins än vad jag gjorde, men jag tyckte det blev en perfekt storlek till vårt kalas på lördag.
onsdag 26 september 2012
tisdag 25 september 2012
Mandelmassekakor med mörk choklad
Tisdag och hockey på tv! Lule har bortamatch mot Färjestad och eftersom Lule inte har förlorat en enda match "so far" så hoppas vi så klart att den trenden fortsätter. Men klockan nio byter jag kanal för Svenska Hollywoodfruar vill jag inte missa. Veckans bästa underhållning :) Det har blivit dåligt med promenader för mig den senaste tiden men i dag på lunchen hann jag med en halvtimmes promenad i strålande solsken. Eftermiddagarna blir så mycket enklare när man tankar lite solljus och frisk luft på luncherna, måste verkligen skärpa mig.
Jag hade kvar mandelmassa i kylskåpet sedan jag bakade blåbärspaj för ett tag sedan, så i dag passade jag på att använda upp ytterligare en bit av en-kilos-biten.
Mandelmassekakor
250 g mandelmassa
1 ägg
rivet skal från 1 apelsin
100 g mörk choklad
Riv mandelmassan och blanda den med apelsinskal och ägg till en jämn smet.
Jag hade kvar mandelmassa i kylskåpet sedan jag bakade blåbärspaj för ett tag sedan, så i dag passade jag på att använda upp ytterligare en bit av en-kilos-biten.
Mandelmassekakor
250 g mandelmassa
1 ägg
rivet skal från 1 apelsin
100 g mörk choklad
Riv mandelmassan och blanda den med apelsinskal och ägg till en jämn smet.
Hacka chokladen grovt och rör ner det också.
Klicka ut degen till 20-25 kakor på en pappersklädd plåt och grädda kakorna i 10-12 minuter i 175 graders ugnsvärme.
Klicka ut degen till 20-25 kakor på en pappersklädd plåt och grädda kakorna i 10-12 minuter i 175 graders ugnsvärme.
Lossa kakorna från papperet så snart de svalnat lite.
Känns nästan mer som godis än kakor för de är så goda. De är jätteenkla att göra och perfekt att bjuda gluten-allergiker/intoleranta på eftersom man inte använder nå mjöl i dessa kakor.
måndag 24 september 2012
Lax med thaichilisås och fetaost
I dag var det första gången för säsongen som det var frost på rutan när vi vaknade, men det lär inte vara den sista. Leif letade fram kupévärmare och sladdar (han behövde inte leta så länge eftersom jag i somras la allt i en låda som jag märkte dessutom), så jag kom ut till en varm och skön bil.
När jag i går bad om hjälp att komma på middagar i veckan så sa Isak "Lax, för fisk ska vi ju äta nån dag". Han verkar äntligen ha förstått att vi äter fisk minst en gång i veckan, oftast är det gnäll när det är dags för fisk men när han väl har ätit så tycker han oftast att det är gott. Så undra varför hans (och många andra barns) första reaktion är att fisk inte är gott.
Lax med thaichilisås och fetaost
4 portionsbitar lax
2 dl crème fraiche
100 g smulad fetaost
0,5 dl thaichilisås
Salta laxfiléerna och lägg i en smord ugnssäker form.
Blanda crème fraiche, finhackad paprika, smulad fetaost och sweet chilisås i en bunke.
Fördela röran över fisken.
Tillaga mitt i ugnen i 200°C i ca 20 minuter.
Oj vilka blandade reaktioner jag fick vid middagen. Olivia som älskar thaichilisås och äter det till det mesta tyckte inte det passade till fisk. Leif som inte brukar ösa beröm över något (norrlänning?!) sa flera gånger att det var jättegott. Vi åt risoni och sallad till fisken men den passar nog lika bra till potatis eller ris.
Leif åkte hem från jobbet eftersom han var förkyld och febrig, hoppas vi andra klarar oss. Igår kände jag mig hängig och frusen, men det berodde nog på en timme i en iskall ishall med för lite kläder på mig. Vi har ju kalas på gång till helgen så vi måste ju vara friska och krya hela veckan så vi hinner och orkar städa, baka och laga mat. Halva nöjet med fester är ju förberedelserna, så de vill jag inte gå miste om.
När jag i går bad om hjälp att komma på middagar i veckan så sa Isak "Lax, för fisk ska vi ju äta nån dag". Han verkar äntligen ha förstått att vi äter fisk minst en gång i veckan, oftast är det gnäll när det är dags för fisk men när han väl har ätit så tycker han oftast att det är gott. Så undra varför hans (och många andra barns) första reaktion är att fisk inte är gott.
Lax med thaichilisås och fetaost
4 portionsbitar lax
2 dl crème fraiche
100 g smulad fetaost
0,5 dl thaichilisås
Salta laxfiléerna och lägg i en smord ugnssäker form.
Blanda crème fraiche, finhackad paprika, smulad fetaost och sweet chilisås i en bunke.
Fördela röran över fisken.
Tillaga mitt i ugnen i 200°C i ca 20 minuter.
Oj vilka blandade reaktioner jag fick vid middagen. Olivia som älskar thaichilisås och äter det till det mesta tyckte inte det passade till fisk. Leif som inte brukar ösa beröm över något (norrlänning?!) sa flera gånger att det var jättegott. Vi åt risoni och sallad till fisken men den passar nog lika bra till potatis eller ris.
Leif åkte hem från jobbet eftersom han var förkyld och febrig, hoppas vi andra klarar oss. Igår kände jag mig hängig och frusen, men det berodde nog på en timme i en iskall ishall med för lite kläder på mig. Vi har ju kalas på gång till helgen så vi måste ju vara friska och krya hela veckan så vi hinner och orkar städa, baka och laga mat. Halva nöjet med fester är ju förberedelserna, så de vill jag inte gå miste om.
söndag 23 september 2012
Matsedel v.39 sept 2012
Då var det söndagkväll igen och dags att planera för en ny vecka. Väskor är packade, kläder framtagna och scheman kollade. Kommande vecka verkar än så länge som att den kan bli ovanligt lugn. Skönt i så fall efter flera jättestressade veckor med många kvällsaktiviteter för oss alla så behöver vi alla lite lugnare dagar och kvällar.
Matsedel v.39 sept 2012
Må: Lax med feta och thaichilisås
Ti: Korv och potatismos
On:
To: Ravioligratäng
Fr:
Lö: Olivias födelsdagsbuffé med massa godsaker (förhoppningsvis)
Sö: Tacopizza
Nu ska jag bänka mig med en kopp te framför tv:n och se Beck, som jag hoppas att jag inte har sett men tyvärr känner jag igen den.
Matsedel v.39 sept 2012
Må: Lax med feta och thaichilisås
Ti: Korv och potatismos
On:
To: Ravioligratäng
Fr:
Lö: Olivias födelsdagsbuffé med massa godsaker (förhoppningsvis)
Sö: Tacopizza
Nu ska jag bänka mig med en kopp te framför tv:n och se Beck, som jag hoppas att jag inte har sett men tyvärr känner jag igen den.
Falsk toscakaka - Kladdkaka med kokostäcke
Olivia var nöjd med gårdagens kalas men nu längtar hon till nästa lördag då det är dags för släkten att fira vår tonåring. Men sen är det färdigfirat! Jag och Olivia hann även med en stund på stan igår innan det var dags att förbereda tjejmiddagen. I present av oss fick hon nämligen en dag på stan med mig där både shopping och lunchfika ingick.
I går bakade jag en gammal favorit som jag inte har gjort på länge, en godsak där både kladdkaka och knäckig kokos ingår.
Falsk toscakaka - Kladdkaka med kokostäcke
175 gr smör
4 ägg
5 dl socker
3 dl vetemjöl
8 msk kakao
2 tsk vanlijsocker
2 tsk bakpulver
Kokostäcke
75 g smör
1 dl socker
1,5 dl grädde
1 dl sirap
1 påse kokos (200 g)
Smält smöret och låt svalna.
Vispa ägg och socker poröst.
Blanda ihop de torra ingredienserna och rör ner i äggsmeten.
Tillsätt det smälta smöret.
Häll smeten i en långpanna klädd med bakplåtspapper.
Grädda i 200 grader i 12-15 minuter.
Under tiden kakan är i ugnen blanda ihop alla ingredienser till kokostäcket i en kastrull.
Koka upp.
Bred över kakan och grädda i ytterligare 10 minuter.
Det här är en riktig favoritkaka så jag förstår inte varför den inte har hamnat på bloggen tidigare. Kan det verkligen stämma att jag inte har bakat den på de senaste fyra åren. Den här gången lyckades jag riktigt bra för kakan var fortfarande lite kladdig. Precis som man vill ha den, eller hur?
Vaknade alldeles för tidigt denna söndagmorgon. Är det ett ålderstecken :) Just nu sitter jag och letar inspiration till en lammgryta som jag tänkte jag skulle göra till middag i dag, men vet inte riktigt hur jag vill krydda den. Vad är jag sugen på? Ska även hinna med lite bakning i dag, bl.a. tänkte jag göra äppelmuffins kryddade med kardemumma och kanel. Passar på att använda äpplen mycket nu när det finns goda svenska äpplen.
I går bakade jag en gammal favorit som jag inte har gjort på länge, en godsak där både kladdkaka och knäckig kokos ingår.
Falsk toscakaka - Kladdkaka med kokostäcke
175 gr smör
4 ägg
5 dl socker
3 dl vetemjöl
8 msk kakao
2 tsk vanlijsocker
2 tsk bakpulver
Kokostäcke
75 g smör
1 dl socker
1,5 dl grädde
1 dl sirap
1 påse kokos (200 g)
Smält smöret och låt svalna.
Vispa ägg och socker poröst.
Blanda ihop de torra ingredienserna och rör ner i äggsmeten.
Tillsätt det smälta smöret.
Häll smeten i en långpanna klädd med bakplåtspapper.
Grädda i 200 grader i 12-15 minuter.
Under tiden kakan är i ugnen blanda ihop alla ingredienser till kokostäcket i en kastrull.
Koka upp.
Bred över kakan och grädda i ytterligare 10 minuter.
Det här är en riktig favoritkaka så jag förstår inte varför den inte har hamnat på bloggen tidigare. Kan det verkligen stämma att jag inte har bakat den på de senaste fyra åren. Den här gången lyckades jag riktigt bra för kakan var fortfarande lite kladdig. Precis som man vill ha den, eller hur?
Vaknade alldeles för tidigt denna söndagmorgon. Är det ett ålderstecken :) Just nu sitter jag och letar inspiration till en lammgryta som jag tänkte jag skulle göra till middag i dag, men vet inte riktigt hur jag vill krydda den. Vad är jag sugen på? Ska även hinna med lite bakning i dag, bl.a. tänkte jag göra äppelmuffins kryddade med kardemumma och kanel. Passar på att använda äpplen mycket nu när det finns goda svenska äpplen.
lördag 22 september 2012
Tjejmiddag pågår...
Nu pågår det tjejmiddag här i vårt hus, men tyvärr är det inte mina tjejkompisar som är här utan det är Olivias kompisar som är här för att fira henne. Själv sitter jag i köket med datorn som enda sällskap.
I dukningen ingick en goodie-bag till var och en, som även var bordsplacering. Varje påse innehöll lite smått o gott bl.a. godis, Flux tandskölj, läppstift, foundation och luktpinnar.
Till middag serverades Astrids ugnskyckling Ketjap manis, ris och sallad. Kycklingen har jag tipsat om flera gånger och har ni inte gjort den än så är det bara att planera in den till i morgon! Den är jätteenkel att göra eftersom man slipper steka kycklingen (så skönt att slippa stekos) och den har en jättegod smak.
Efterrätten har jag ju redan berättat om. Att det blir fjolårets succétårta - Nutella- och marängglasstårta. Hoppas den blir lika uppskattad i år!
I dukningen ingick en goodie-bag till var och en, som även var bordsplacering. Varje påse innehöll lite smått o gott bl.a. godis, Flux tandskölj, läppstift, foundation och luktpinnar.
Efterrätten har jag ju redan berättat om. Att det blir fjolårets succétårta - Nutella- och marängglasstårta. Hoppas den blir lika uppskattad i år!
Kalas på Leos för allergiker
God morgon! Jag vaknade tidigt i dag trots att det är lördag och inget är inplanerat förrän i kväll, men det är kanske inte så konstigt med tanke på hur tidigt jag gick och la mig igår. Jag var såå trött så jag orkade inte hålla mig vaken i tv-soffan och då var det ju lika bra att gå och lägga sig i sängen. Men lite tråkigt är det ju att det är just på fredagar man lägger sig tidigast på hela veckan när man egentligen kan vara uppe eftersom man får sova ut morgonen efter.
Jag fortsätter allergi-snacket och gör lite reklam för astma- och allergiföreningen i Luleå som anordnar kalas på Leos lekland. Allt som serveras är allergianspassat och för en gångs skull är inte barnen med allergier annorlunda. Isak tyckte det lät jättekul men tyvärr så är han på hockeyläger den helgen. Men vi hoppas på fler aktiviteter i framtiden.
Söndagen den 7/10 kl 13-15 anordnar Astma- och Allergiföreningen i Luleå kalas på Leos Lekland Initiativet kommer från några föräldrar i föreningen som vill göra det möjligt för familjer som har barn med astma och/eller allergier att träffas för att utbyta erfarenheter och ha trevligt tillsammans. Vi föräldrar ansvarar själva för våra barn på Leos Lekland.
Anmälan sker till astmaochallergiforeningen.lulea@gmail.com Vi har begränsat antal platser så det är “först till kvarn” som gäller, dock senast den 30/9. I anmälan uppger ni barnens namn, ålder och eventuella födoämnesallergier (det är viktigt att vi får den informationen så att vi är förberedda). Meddela gärna hur många vuxna som följer med.
Kalasmeny: Glass, festis och godispåse; allt anpassat efter behov.
Kostnad: medlemmar 80 kronor/barn (det räcker att det finns en huvudmedlem i familjen), icke medlemmar 140 kronor/barn. Ni betalar kontant till oss (jämna pengar är att föredra).
Jag fortsätter allergi-snacket och gör lite reklam för astma- och allergiföreningen i Luleå som anordnar kalas på Leos lekland. Allt som serveras är allergianspassat och för en gångs skull är inte barnen med allergier annorlunda. Isak tyckte det lät jättekul men tyvärr så är han på hockeyläger den helgen. Men vi hoppas på fler aktiviteter i framtiden.
Söndagen den 7/10 kl 13-15 anordnar Astma- och Allergiföreningen i Luleå kalas på Leos Lekland Initiativet kommer från några föräldrar i föreningen som vill göra det möjligt för familjer som har barn med astma och/eller allergier att träffas för att utbyta erfarenheter och ha trevligt tillsammans. Vi föräldrar ansvarar själva för våra barn på Leos Lekland.
Anmälan sker till astmaochallergiforeningen.lulea@gmail.com Vi har begränsat antal platser så det är “först till kvarn” som gäller, dock senast den 30/9. I anmälan uppger ni barnens namn, ålder och eventuella födoämnesallergier (det är viktigt att vi får den informationen så att vi är förberedda). Meddela gärna hur många vuxna som följer med.
Kalasmeny: Glass, festis och godispåse; allt anpassat efter behov.
Kostnad: medlemmar 80 kronor/barn (det räcker att det finns en huvudmedlem i familjen), icke medlemmar 140 kronor/barn. Ni betalar kontant till oss (jämna pengar är att föredra).
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)