söndag 13 november 2011

Fyra nya glöggsmaker från Kiviks musteri

Dricker ni mycket glögg på vintern? Har ni redan börjat eller väntar ni till första advent? Vi dricker mycket glögg och vid första advent har vi redan haft många glöggkvällar. Inför varje jul kommer det alltid en massa nya smaker, Blossa är väl mest känd som varje år har en ny smak i vacker flaska.

I år kommer Kiviks musteri med fyra nya smaker med låg alkoholhalt. De vill visa att styrkan sitter i smaken och inte i antalet procent.

Fina att ha i hyllan...så länge glöggen är kvar i flaskan.

De tre smakerna med en alkoholhalt på 2,2% är:
Tranbärsglögg med ingefära
Hallonglögg med kardemumma
Äppelglögg med kanel & vanilj

Dessutom har de en äppelglögg med apelsin & saffran som har en alkoholhalt på 0,5%.

Igår smakade vi glöggen som nästan är alkoholfri, dvs äppelglöggen med apelsin och saffran, och den var riktigt god. De övriga smakerna kommer vi prova allt eftersom för nu har glöggsäsongen börjat på riktigt.

Helstekt älgfilé med bacon och ost

Nu har jag städat bort från gårdagens festmiddag. Skönt att vi har diskmaskin. När det var dags för frukost ville Ida titta på Eric Saade på Youtube så jag fick en lugn stund i tv-soffan med te och mackor samtidigt som jag lyssnade på Leila Lindholm, så nu är jag inspirerad att baka. Men jag tror inte det finns tid till det i dag. Eftersom det ser ut att kunna bli en härlig dag så hoppas jag att jag hinner med en promenad i alla fall. Barnen längtar efter snö, Isak frågar nästan varje dag när det ska snöa och det är ju lite svårt att svara på. I fjol hade det redan snöat en del vid den här tiden. Det har blivit kallare nu i alla fall och det ligger ett frostlager på marken, så snön kan nog komma vilken dag som helst.
Helstekt älgfilé med bacon och ost
800 g älgfilé i bit
1 tsk torkad örtkrydda, t.ex. timjan eller rosmarin
2 msk smör
140 g bacon
150 g färskost med t.ex. vitlök- eller kantarellsmak
Salt
Peppar

Ta fram köttet i så god tid som möjligt. Det bästa är om det hunnit få rumstemperatur precis när det ska brynas.
Klappa in filén med örtkryddan, salt och peppar.
Bryn runt om i smöret i en stekpanna på hög värme.
Knaperstek bacon i småbitar. Låt svalna.
Blanda ost och bacon.
Skär en djup ficka längs med filén. Peta in ostblandningen i fickan på köttet.
Knyt ev. ihop filén med steksnöre.
Lägg köttet i en långpanna eller på ett ugnssäkert fat och stoppa in en ugnstermometer så att spetsen hamnar mitt i den tjockaste delen. Sätt in i ugnen i 125°.
Ta ut köttet vid 65 grader.
Låt köttet vila ca10 minuter i folie. Skär sedan upp filén.

Vår stektermometer gick sönder, typiskt när man slår på stort och ska servera älgfilé, så vi tog ut köttet lite för tidigt enligt mig. Leif tyckte det var bra när det var blodigt. Jag tog några skivor och satte in i ugnen några minuter extra så att de blev mer stekt och då blev det perfekt tyckte jag. Om en vill ha blodigt och en vill ha mer stekt så går det alldeles utmärkt att göra på det sättet så blir alla nöjda och glada. Igår åt vi filén med potatispuckar, balsamicosås och kantarellsås. Riktigt god kombination.

lördag 12 november 2011

Fars Dag-middag

Ikväll har vi firat Leif dubbelt. Vi bjöd mina föräldrar på middag för att fira Leif i efterskott, men vi firade även fars dag i förskott.

Vi började kvällen med att premiärdricka glögg för säsongen. Dels drack vi en vinglögg med lakritssmak som Leif fick i födelsdagspresent och dels en alkoholfri äppelglögg. Till det åt vi pepparkakor med ädelost eller lingonkräm. Lingonkrämen görs av philadelphiaost och lingonsylt och passar alldels utmärkt till pepparkakor.

Middagen är serverad!

Till varmrätt åt vi älgfilé som jag stekte i ugnen med dessertost och bacon. Till det serverade jag potatispuckar, potatismos, balsamicosås, kantarellsås, broccoli, ugnsbakade tomater och sallad. Till allt detta drack vi ett jättegott Amaronevin som jag fick när jag fyllde 40 år. När man helsteker kött i ugnen måste man ha en stektermometer, i alla fall jag måste det, för att veta när köttet är perfekt stekt. Nu när jag skulle helsteka en fin älgfilé och dessutom ha gäster så går stektermometern sönder. Lite irriterande! Men det blev bra i alla fall, mer tur än skicklighet. Kantarellsåsen blev jättebra och hemligheten är att jag använde kantarellost. Tack vare den blev det extra mycket kantarellsmak.

Key Lime paj, grädde och blåbär

Till efterrätt åt vi Key Lime paj, grädde, hjortron och blåbär. En paj som jag länge funderat på att göra men aldrig gjort. Nu när jag väl har gjort den kommer jag definitivt göra den fler gånger.

torsdag 10 november 2011

Födelsedagsmiddag

Idag fyller Leif år och vi har inte firat honom så mycket men en trerättersmiddag bjöd jag honom på i alla fall. Eftersom jag inte hade förberett något och kom hem vid 4-tiden fick det bli några gamla snabba favoriter till förrätt och varmrätt. Till efterrätt hade jag för ovanlighetens skull köpt en tårta.


Till förrätt eller rättare sagt för-snacks åt vi chili-tacochips med antingen limemarinerade räkor eller tacosalsa. De limemarinerade räkorna är så goda, jag tror jag måste göra en ny omgång till morgondagens fredagsmys. Nu använde jag frysta räkor med skal istället för skalade räkor i lag som det är i ursprungsreceptet och då blev det så klart mycket godare.


Till varmrätt värmde jag köpt klyftpotatis, stekte lövbiff och gjorde vår favoritsås som är så enkel och god. Man kokar bara ihop grädde och smaksatt ost, idag med smak av soltorkade tomater, sen saltar man och pepprar lite också. Har ni inte provat någongång så är det dags att ni gör det. Till det serverade jag en sallad med fetaost.


Till efterrätt åt vi en köpt Tobleronetårta med mandelbotten. Jag har smakat varianten med dajm tidigare och jag tycker nog att den är godare än Tobleronetårtan som var för söt.

Svårare än så här behöver det inte vara att bjuda på en god och festlig trerättersmiddag. På en dryg halvtimme var bordet dukat och middagen färdig att servera.

onsdag 9 november 2011

Köttgryta med Escabeche och vin

Nu är vi alla tillbaka på jobb, förskola och skola och då är även stressen tillbaka. Idag var det Idas dans som gjorde att vi kom hem hungriga och trötta. Nu har vi fått i oss lite mat och är därför också på bättre humör. Nu ska jag sätta mig och planera morgondagens födelsedagsmiddag. Undra vad jag ska hitta på för gott och enkelt. Jag har ju inte allt för mycket tid att laga mat imorgon, men något lite festligare ska jag försöka åstadkomma.

Jag hade kvar lite i burken med Escabeche från vår Tapas-kväll så då använde jag den att smaksätta gårdagens köttgrytan med. Dessutom hade jag en skvätt grädde i kylskåpet och vin i frysen så de använde jag mig också av. Det är det som är så himla bra med köttgrytor, man kan använda lite allt möjligt och det blir gott.
Köttgryta med Escabeche och vin
5 hg grytbitar
1 lök
5 hg krossade tomater
0,5 dl escabeche (Santa Marias Tex Mex Tapas)
2 dl vin
2 morötter
1 dl grädde
salt
svartpeppar
spiskummin
chilipeppar

Bryn grytbitarna i lite smör. Krydda med salt, peppar, spiskummin och chilipeppar. Häll över i en gryta.
Skala och skär löken i klyftor, bryn dem något. Tillsätt till grytan.
Tillsätt krossade tomater, escabeche och vin till grytan.
Låt koka i ca 1 timme.
Skala och skär morötterna i bitar. Tillsätt till grytan. Koka tills morötterna är mjuka.
Tillsätt grädden och smaka ev. av med mer kryddor.

Smakrik köttgryta som vi inte gjorde alltför stark med tanke på våra magar som precis återhämtat sig. Jag använde Oatlys havregrädde istället för vanlig grädde och det mildrade bra

tisdag 8 november 2011

Grahamsrutor med morötter

Igår började nån varningslampa i bilen att lysa så vi åkte in på verkstaden med den, allt enligt instruktionsboken. Imorgon får vi hämta ut den och blir då 3000 kr fattigare. Inte precis vad vi behöver just nu. Ingen toppendag alltså för jag är dessutom så himla less att vara hemma och inne. Det känns som att det är hur länge sen som helst jag var utanför dörren. Jag har ju varit ut små svängar till affärn men jag längtar efter att gå på långpromenader, hälsa på folk, få besök, gå på stan, ja jag är t.o.m sugen på att jobba.

På förmiddan när jag och Ida gick till affären köpte jag jäst för jag blev så sugen att baka nå matbröd. Det blev en variant i långpanna eftersom jag inte hade så mycket ork att stå och rulla bullar.
Grahamsrutor med morötter
7,5 dl vatten
5 dl grahamsmjöl
2 morötter
50 g jäst
2 msk olja
1 msk salt
9,5 dl vetemjöl

Koka upp vattnet. Häll det kokande vattnet över grahamsmjölet i en bunke. Rör om och låt svalna till fingervarmt, 37°C.
Skala och riv morötterna fint.
Smula ner jästen i det skållade grahamsmjölet och rör tills den löst sig.
Tillsätt morötter, olja, salt och vetemjöl. Arbeta ihop till en lös men smidig deg.
Låt degen jäsa övertäckt ca 40 min.
Stjälp upp degen i en väl smord långpanna, ca 30x40 cm. Platta ut den med mjölad hand.
Nagga degen med en gaffel. Skär degen i 24 rutor.
Låt jäsa övertäckt ca 30 min.
Grädda mitt i ugnen i 225°C ca 20 min. Låt brödet kallna på galler innan det bryts i rutor.

Det är så enkelt och bekvämt att baka matbröd i långpanna när man har ont om tid eller inte är så sugen på att baka. Vetemjölsmängden kan variera rätt mycket beroende på hur saftiga morötterna är, jag hade väldigt torra. Är morötterna saftiga kan man behöva krama ur lite vatten ur dem för att det inte ska behövas allt för mycket mjöl.

Ofta när jag ska ta kort på maten så kommer det en liten tjej och vill vara med på kortet. Självklart måste hon ju få vara med ibland. Hon verkar vara lite sugen på att få ta en tugga.

Kavla pajdeg

Nu mår vi alla lite bättre. Olivia är på skolan i dag, hoppas det går bra. Ida är feberfri och pigg än så länge, hoppas det håller i sig hela da'n. Snart ska vi gå ut på en liten promenad för att få frisk luft efter flera dagar inomhus. Jag tror vi ska gå till affären för jag saknar en del ingredienser till dagens köttgryta.


När man ska klä en pajform med pajdeg kan man antingen trycka ut den med handen, men om man vill ha det lite finare eller tunnare så är det bättre att kavla degen. Då är det enklast och bäst att kavla degen mellan plastfolie.

Lägg en bit plastfolie på bordet. Mjöla lite.
Platta till degen och lägg den på den mjölade plastfolien. Mjöla lite till.
Lägg en bit plastfolie på degbiten.
Kavla!

Det blir inget kladd på varken bord eller kavel och det är sen enkelt att lyfta över den utkavlade degen till pajformen genom att ta bort översta plasten och sen vända degen upp och ner i pajformen och sen ta bort den andra plastfolien.