söndag 7 augusti 2011

Smulpaj med blåbär

Leif gjorde en rök för några år sedan som vi inte har använt så mycket men ikväll tänker han försöka röka älgkött. Vi får väl se om han lyckas. Har ni nå tips hur man ska göra? Själv är jag inte så förtjust i rökt mat, men lite måste jag väl smaka i alla fall.

Eftersom vi har haft en kanonsommar med mycket sol (leder solligan överlägset) och lite regn är det ont om bär i skogarna här omkring, men i Jämtland fick vi tag i jättefina blåbär så nu har jag flera kilon i frysen. Så härligt för nu kan vi baka blåbärspajer eller blåbärsbullar eller göra god blåbärsglass i vinter. Jag älskar ha frysen full med bär under vintern. Igår gjorde jag en vanlig smulpaj till efterrätt. Eftersom blåbär är så blöta får man tänka på att använda lite mer potatismjöl än till andra bär och frukter.
Smulpaj med blåbär
5 dl blåbär
3 msk socker
1,5 msk potatismjöl
smulpaj
120 g margarin
2-3 msk socker
2 dl mjöl
2 dl havregryn

Häll blåbären i en pajform.
Blanda ihop socker och potatismjöl. Häll blandningen över blåbären.
Smält margarinet i en kastrull.
Tillsätt övriga ingredienser till smulpajen.
Strö pajsmulorna över blåbären.
Grädda i 225 grader i ca 20 minuter.

Blåbärspaj med vaniljsås är en riktig höjdare, eller hur? Det här är den enklaste varianten av smulpaj, här finns det andra varianter av smulpaj, t.ex. med kokos, kardemumma eller mandelmassa.

Byt ut blockchokladen

Är det sista dagen på semestern för dig? Det är nog många som börjar jobba imorgon, men jag är faktiskt ledig en vecka till. Men jag är rädd för att den veckan går jättefort. Det känns som det är mycket jag vill hinna med, bl a ska jag förbereda nästa helg då vi ska ha målarhelg. Huset ska målas om och vi ska bjuda hit snälla vänner som vill hjälpa oss, i utbyte ska de få äta och dricka gott och mycket.

I väntan på bilder från kameran på nya maträtter, kakor, pajer och sylt tänkte jag komma med ett tips. Choklad är bland det bästa jag vet och ofta när jag bakar så blir det något med choklad. Även om receptet innehåller blockchoklad så använder jag aldrig det utan jag köper riktig choklad istället. Mörk blockchoklad byter jag ut mot mörk choklad och ljus blockchoklad byter jag ut mot mjölkchoklad. Har ni inte provat än så gör det snarast för det blir mycket godare. Marabous 200 g är ofta på extrapris så det behöver inte ens bli dyrare.

I kladdkakor använder man ofta choklad, här hittar du tips på olika kladdkakor, t.ex. med dajm, päron och After Eight eller som muffins med fyllning.

fredag 5 augusti 2011

Bakning i bagarstuga

Nu har vi kommit hem från Jämtland, det blev en lång dag i bilen igår. Vi åkte en längre väg för Leif ville hälsa på en kusin från Umeå dessutom ville Ida kissa vid varje bensinmack hon såg.

En av de varmaste dagarna i Jämtland
bakade vi mjukt tunnbröd i bagarstuga med vedeldad ugn.

Först gör man lagom stora bitar.

Sen kavlar man riktigt tunt.

Några gånger under kavlingen måste man vända kakan.

Sen gräddas den ett kort tag.

Sedan kan man njuta av sitt nygräddade mjukbröd.
Nygräddade med smör på är de absolut godast.

tisdag 2 augusti 2011

Grillad sparris

Nu har jag varit i Jämtland några dagar och haft fullt upp. Vi har varit på Storsjöyran, vi har bakat mjukt tunnbröd i bagarstuga och jag och Olivia var till Östersund på en shoppingdag igår. Den här gången har vi tur med vädret också. Oftast är det regnigt och kallt när vi är här men i år är det faktiskt ganska varmt, i alla fall på dagarna.

Ett gott grilltillbehör är grillad sparris.
Grillad sparris
grön sparris
olivolja
flingsalt

Lägg sparrisen på ett fat, ringla över olivolja och vänd sparrisarna.
Strö över salt och vänd sparrisen igen.
Grilla sparrisen i ca fyra minuter på hög värme. Vänd sparrisen flera gånger.
Sparrisen ska börja få bruna fläckar, men inte bli bränd.

fredag 29 juli 2011

Libanesisk kyckling

Nu har jag två veckor semester, jippi! Den första veckan tillbringar vi i Jämtland och den andra veckan kommer vi vara i Luleå och förbereda oss inför skolstarten och hösten. Usch vad tråkigt det lät med höst. Fast hösten kan vara rätt mysig också när man får börja tända ljus och mysa i soffan. Vilken är er favoritårstid?
Kyckling, tabbouleh och libabröd serverat på samma fat.
Libanesisk kyckling
800 g kycklingkött, i mindre bitar
2 msk olja
100 g delade champinjoner
1 msk ketchup
1 msk dijonsenap
2 pressade vitlöksklyftor
1 msk ajvar relish
0,5 tsk salt
1 krm malen svartpeppar
0,5 citron, pressad saft
15 körsbärstomater, halverade om de är stora
1 dl hackad färsk koriander

Stek kycklingen gyllene runt om i olja, cirka 3 minuter. Lägg i champinjonerna och låt steka ett par minuter.
Tillsätt ketchup, fransk senap, vitlök, ajvar relish, salt och peppar. Låt koka samman, cirka 3 minuter.
Tillsätt citron och tomater och koka ett par minuter till. Toppa med koriander.
Servera gärna till tabbouleh.
 
God sommarfräsch kyckling som passar perfekt att äta till tabbouleh. Det här tyckte alla om och det jobbigaste med rätten var väl att skära kycklingfilén i småbitar, dvs den var inte speciellt svårt att tillaga. Jag förberedde dagen innan genom att steka kycklingen och svampen redan då, så gick det väldigt fort och blev lite disk samma dag vi skulle äta kycklingen. Ganska många har svårt för koriander-smaken, så det kanske är värt att fråga gästerna om de tycker om koriander för den går ju lika bra att servera på sidan om. Den här kycklingen är nog god att äta i pitabröd också, det ska jag prova längre fram.

torsdag 28 juli 2011

Aubergineröra Baba ghanough

En dag kvar att jobba innan jag har semester igen i två veckor. Till middag i dag blev det rester från i går, mums. Sitter ute och njuter av vädret och kvällen. Ska snart börja packa för imorgon flyger jag till Jämtland där resten av familjen är. Jag hinner vara där några få dagar innan vi bilar hem igen.

Aubergineröra Baba ghanough
2 stora auberginer
1/4 dl tahini (sesampasta)
1/2 citron
3-5 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
1/2 tsk kajennpeppar
1/2 tsk malen spiskummin (eller stött hel rostad)
salt och nymalen svartpeppar

Stick hål på auberginerna med en sticka eller en gaffel.
Lägg auberginerna på ett fat och ställ in i ugnen i 200 grader i cirka 45 minuter. De ska sjunka ihop och bli lite mosiga.
Ta ut och skölj under kallt vatten, dra av skalet.
Kör innanmätet i (stav)mixer tillsammans med pressad citron, olivolja, tahini och kryddor.
Pressa i en vitlöksklyfta i taget och smaka av med mera citron eller kryddor.

Jag använde bara två vitlöksklyftor och det räckte (tyckte vi). Röran var väldigt god att dippa libabröd i men även att äta som tillbehör till tabbouleh och libanesisk kyckling.

onsdag 27 juli 2011

Libanesisk meny

Vilken kväll! Eftersom jag var både barn- och manfri ikväll bjöd jag hit två av mina bästa kompisar på middag och vi har suttit ute hela kvällen utan att frysa. Sånt är så underbart.
Tabbouleh, libanesisk kyckling och libabröd.

När jag skulle bestämma kvällens mat hade jag väldiga problem. Jag ville inte grilla eftersom det är Leif som gör det bäst och han inte var hemma. Eftersom jag förmodade att vädret som vanligt den här sommaren skulle vara varmt och fint ville jag inte ha för kraftig mat. En sallad var jag inte heller så sugen på. Men sen hittade jag ett recept på libanesisk kyckling och äntligen en maträtt som kändes rätt i sommarvärmen. Jag fortsatte på det libanesiska temat med tabbouleh, som är en libanesisk bulgursallad. Sen kom jag på att jag hade två auberginer i kylen som behövde ätas upp och kom på att det finns nån aubergineröra. Jag googlade lite och hittade Baba ghanough och det bästa av allt är att det är en libanesisk aubergineröra. Passande eller hur? Eftersom jag nu hade en libanesisk meny serverade jag libabröd till maten.

Till efterrätt gjorde jag dock en gammal hederlig kladdkaka, enklast möjliga, som jag serverade med dumleganache och bär, till det drack vi så klart chai-te.