Nu har jag jobbat två dagar och det går riktigt bra. Men eftersom jag bara jobbar den här veckan känns det lite småstressigt för det är mycket jag vill hinna innan semestern. Jag har ju två veckors semester kvar. Igårkväll när jag var ensam hemma hann jag jättemycket. Jag tömde garderober i Isaks blivande rum och försökte hitta ny plats till alla dem grejerna, jag strök lite, jag jobbade i tvättstugan och jag städade och röjde lite överallt. Dessutom hann jag ta det lugnt med en kopp te i tv-soffan.
Idag har städandet fortsatt dessutom har jag förberett lite inför morgondagens middag då två av mina äldsta och bästa kompisar kommer på besök. Det lär bli mycket surr.
Bondkakor med lakrits
200 g smör
5,5 dl vetemjöl
2 dl socker
1 msk ljus sirap
1 tsk bikarbonat
1 msk vatten
50 g sötmandel, hackad (ej mald)
50 g turkisk peppar, krossad
Blanda alla ingredienser i en matberedare och blanda snabbt ihop till en deg.
Forma två rullar, ca 4-5 cm i diameter och ställ i kylskåp tills de blivit hårda.
Skär rullarn ai 0,5 cm tjocka skivor och lägg på en bakpappersklädd plåt.
Grädda mitt i ugnen i 200 grader i 5-7 minuter tills de fått guldgul färg.
Låt svalna på plåten.
De smakade för lite lakrits, man anade bara lite lakritssmak och då känns det onödigt att "förstöra" bondkakan. Jag hade velat ha en skarpare lakritssmak.
tisdag 26 juli 2011
Bondkakor med lakrits
måndag 25 juli 2011
Toppits-vinnarna
Tack för alla bra tips på hur vi kan minska mat-svinnet. Läs gärna alla kommentarer till tävlingsinlägget Ni kan säkert hitta många tips som ni har användning av. För vem vill egentligen slänga mat?!
Maila era adresser till mat-ro@hotmail.se så vi kan skicka produktpåsen till er.
De tre vinnarna av Toppits produktpåse är:
Malin - Grodmalin (12 juli 16:34)
Kicki Kronborg (19 juli 11:36)
Mirre (24 juli 14:22)
Grattis!
Maila era adresser till mat-ro@hotmail.se så vi kan skicka produktpåsen till er.
söndag 24 juli 2011
Fryst polkapaj
Efter den fruktansvärda, obegripliga tragedin i Norge där så många människor dog har jag inte känt för att blogga. Så det blev några dagars bloggpaus. I går var vi och såg Diggiloo i Storforsen och de började med en tyst minut och sedan spelade Magnus Johansson den Norska nationalsången på trumpet medan alla stod upp. Det kändes mäktigt och fint.
Fryst polkapaj
Pajdeg:
10-20 småkakor med smak av choklad (beroende på storlek)
2 msk kakao
25 g smält smör
Polkafluff:
5 dl vispgrädde
1 burk marshmallowfluff
några droppar pepparmyntsolja (ganska många droppar använde jag)
några droppar röd karamellfärg
1 dl polkagrisar + några till dekorering
Chokladsås:
125 g mörk choklad
75 g smör
½ dl strösocker
½ dl sirap
1 nypa salt
½ dl vatten
Kör kakor, kakao och smör i en matberedare.
Tryck ut smulblandningen i en pajform med höga löstagbara kanter. Ställ i frysen.
Vispa grädden och blanda försiktigt med marshmallowfluff, det ska bli lite klumpigt, rör inte ut fluffet helt
Tillsätt några droppar pepparmyntsolja efter smak.
Lägg ungefär en tredjedel av krämen i en separat skål och ställ åt sidan.
Krossa polkagrisarna i en mortel. Blanda ner i den större mängden kräm.
Ta ut pajformen ur frysen och bred ut krämen i pajskalet.
Ta resterande kräm och blanda i några droppar karamellfärg.
Klicka ut den röda krämen över den den vita i formen.
Gör ev ett mönster i krämen med en kniv..
Ställ in formen i frysen i minst 5 timmar.
Ta fram den i 10-15 minuter innan den ska serveras. Dekorera med polkagrisar.
Chokladsås:
Blanda ihop ingredienserna till chokladsåsen i en kastrull. Koka upp och rör tills all choklad smält.
Låt småsjuda i ca 10 minuter eller tills såsen blivit tjock och glansig.
Servera såsen varm eller kall till pajen.
Jag som alltid har haft polka som en favoritsmak när det gäller glass tyckte så klart att det här var gott. Det var fler på kalaset som berömde den också. Vid kalas då det är mycket att fixa med är det skönt att ha förberett vissa saker någon dag i förväg och sedan bara behöva plocka fram ur frysen när det är dags att fika.
Fryst polkapaj
Pajdeg:
10-20 småkakor med smak av choklad (beroende på storlek)
2 msk kakao
25 g smält smör
Polkafluff:
5 dl vispgrädde
1 burk marshmallowfluff
några droppar pepparmyntsolja (ganska många droppar använde jag)
några droppar röd karamellfärg
1 dl polkagrisar + några till dekorering
Chokladsås:
125 g mörk choklad
75 g smör
½ dl strösocker
½ dl sirap
1 nypa salt
½ dl vatten
Kör kakor, kakao och smör i en matberedare.
Tryck ut smulblandningen i en pajform med höga löstagbara kanter. Ställ i frysen.
Vispa grädden och blanda försiktigt med marshmallowfluff, det ska bli lite klumpigt, rör inte ut fluffet helt
Tillsätt några droppar pepparmyntsolja efter smak.
Lägg ungefär en tredjedel av krämen i en separat skål och ställ åt sidan.
Krossa polkagrisarna i en mortel. Blanda ner i den större mängden kräm.
Ta ut pajformen ur frysen och bred ut krämen i pajskalet.
Ta resterande kräm och blanda i några droppar karamellfärg.
Klicka ut den röda krämen över den den vita i formen.
Gör ev ett mönster i krämen med en kniv..
Ställ in formen i frysen i minst 5 timmar.
Ta fram den i 10-15 minuter innan den ska serveras. Dekorera med polkagrisar.
Chokladsås:
Blanda ihop ingredienserna till chokladsåsen i en kastrull. Koka upp och rör tills all choklad smält.
Låt småsjuda i ca 10 minuter eller tills såsen blivit tjock och glansig.
Servera såsen varm eller kall till pajen.
Jag som alltid har haft polka som en favoritsmak när det gäller glass tyckte så klart att det här var gott. Det var fler på kalaset som berömde den också. Vid kalas då det är mycket att fixa med är det skönt att ha förberett vissa saker någon dag i förväg och sedan bara behöva plocka fram ur frysen när det är dags att fika.
torsdag 21 juli 2011
Syltkakor
Ännu en varm och solig dag som vi tillbringade på stranden, men idag var det bara Ida som badade, vår lilla badtjej. Hon springer runt, runt i vattnet och sen kastar hon sig på magen. Eftersom Leif jobbade i dag och dessutom var tvungen att jobba över blev det inte grillat till middag. Jag orkade inte göra nå komplicerat i värmen heller så det blev spagetti och köttfärssås med en stor sallad till. Det blir inte många nya matrecept den här sommaren.
Efter maten började barnen ta bort de sista markstenarna som vi har sålt på Blocket och som ska hämtas i helgen. De lyfter bort dem och lägger dem sen snyggt och prydligt på lastpallar. Ett varmt och svettigt sommarjobb, men de kämpar på bra.
Syltkakor
100 g smör
2 dl mjöl
0,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
garnering:
sylt
pärlsocker
Blanda ihop alla ingredienser till en deg.
Gör till en rulle som rullas i pärlsocker.
Låt vila i kylskåp så blir det lättare att skära.
Skär tunna skivor, gör en grop och fyll med sylt.
Grädda 175 grader i 10 minuter.
De här småkakorna blev nog en ny favorit för mig, de var krispiga med god smak. Jag hade kvar rosa pärlsocker från bakandet till Idas kalas som jag använde mig av.
Efter maten började barnen ta bort de sista markstenarna som vi har sålt på Blocket och som ska hämtas i helgen. De lyfter bort dem och lägger dem sen snyggt och prydligt på lastpallar. Ett varmt och svettigt sommarjobb, men de kämpar på bra.
Syltkakor
100 g smör
2 dl mjöl
0,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
garnering:
sylt
pärlsocker
Blanda ihop alla ingredienser till en deg.
Gör till en rulle som rullas i pärlsocker.
Låt vila i kylskåp så blir det lättare att skära.
Skär tunna skivor, gör en grop och fyll med sylt.
Grädda 175 grader i 10 minuter.
De här småkakorna blev nog en ny favorit för mig, de var krispiga med god smak. Jag hade kvar rosa pärlsocker från bakandet till Idas kalas som jag använde mig av.
Kalas-smörgåstårta
Vaknade för ett tag sedan och har precis suttit på altan och ätit lyx-frukost, jag tog en bit från smörgåstårtan som blev kvar från min födelsedag. Jag och Ida är de enda som är hemma och vakna, Olivia sover, Isak har sovit med min kusin i deras stuga och Leif var tvungen att jobba idag. Funderar på att göra en till omgång rabarbersaft av all vår rabarber. Jag har ett nytt recept på saft som ligger och väntar men jag tror jag använder det gamla vanliga som är så enkelt och blir så god saft av.
På måndag börjar jag jobba medan Leif och barnen åker till Jämtland så jag måste hinna tvätta lite kläder också som de kan ha med sig. Jag ska bara jobba en vecka sen har jag semester i två veckor till, så nästa fredag efter jobbet flyger jag till Jämtland och är där några dagar innan vi bilar hem tillsammans.
Kalas-smörgåstårta
Dagen före servering:
Kantskär
36 skivor Rasker rostbröd, både vanlig och fiber använde jag
Blanda ihop allt till lager 1:
4 kokta ägg
150 g philadelphiaost
lite grädde för att göra det smidigare
salt och peppar
Blanda ihop allt till lager 2:
ca 15 (ganska små) skivor skinka, klippt i små bitar
2 små burkar krossad ananas, avrunnen
1 burk crème fraiche
1 msk majonäs
salt o peppar
Blanda ihop allt till lager 3:
ca 100 g bredbar leverpastej
ca 100 g gurksallad
lite grädde för att göra det smidigare
Vispa ihop allt till täcklagret:
2,5 dl vispgrädde
1,5 dl crème fraiche
0,5 dl majonäs
Samma dag som servering
Garnering:
krossade ostbågar runt om
3 kokta ägg
0,5-1 kg oskalade räkor som skalas
citronskivor i kvartar
några skivor skinka, klippt i småbitar
vindruvor
körbärstomater
konserverade mandarinklyftor
salta pinnar
Dagen före smörgåstårtan ska ätas:
Lägg 9 skivor på ett fat. Ev. behöver några skivor delas för att passa på fatet.
Bred på äggblandningen.
Lägg på 9 skivor till.
Bred på skinkblandningen.
Lägg på ytterligare 9 skivor.
Bred på leverpastejblandningen.
Lägg på de sista 9 skivorna.
Bred på täcklagret. Ev. kan man vänta med det tills dagen efter och garneringen.
Plasta in och låt stå kallt i ca 1 dygn.
Garnera strax innan servering.
Den här smörgåstårtan blev god tycker jag, förra gången jag gjorde en smörgåstårta tog leverpastejsmaken över för mycket så den här gången hade jag mindre leverpastej. Dessutom var jag lite slö och köpte färdig gurksallad som jag blandade leverpastejen med. Jag tycker om att ha mycket frukt och grönsaker på tårtan för att den inte ska bli så mastig. Nästa gång struntar jag i att ha skinka uppepå, den var onödig tycker jag.
På måndag börjar jag jobba medan Leif och barnen åker till Jämtland så jag måste hinna tvätta lite kläder också som de kan ha med sig. Jag ska bara jobba en vecka sen har jag semester i två veckor till, så nästa fredag efter jobbet flyger jag till Jämtland och är där några dagar innan vi bilar hem tillsammans.
Kalas-smörgåstårta
Dagen före servering:
Kantskär
36 skivor Rasker rostbröd, både vanlig och fiber använde jag
Blanda ihop allt till lager 1:
4 kokta ägg
150 g philadelphiaost
lite grädde för att göra det smidigare
salt och peppar
Blanda ihop allt till lager 2:
ca 15 (ganska små) skivor skinka, klippt i små bitar
2 små burkar krossad ananas, avrunnen
1 burk crème fraiche
1 msk majonäs
salt o peppar
Blanda ihop allt till lager 3:
ca 100 g bredbar leverpastej
ca 100 g gurksallad
lite grädde för att göra det smidigare
Vispa ihop allt till täcklagret:
2,5 dl vispgrädde
1,5 dl crème fraiche
0,5 dl majonäs
Samma dag som servering
Garnering:
krossade ostbågar runt om
3 kokta ägg
0,5-1 kg oskalade räkor som skalas
citronskivor i kvartar
några skivor skinka, klippt i småbitar
vindruvor
körbärstomater
konserverade mandarinklyftor
salta pinnar
Dagen före smörgåstårtan ska ätas:
Lägg 9 skivor på ett fat. Ev. behöver några skivor delas för att passa på fatet.
Bred på äggblandningen.
Lägg på 9 skivor till.
Bred på skinkblandningen.
Lägg på ytterligare 9 skivor.
Bred på leverpastejblandningen.
Lägg på de sista 9 skivorna.
Bred på täcklagret. Ev. kan man vänta med det tills dagen efter och garneringen.
Plasta in och låt stå kallt i ca 1 dygn.
Garnera strax innan servering.
Den här smörgåstårtan blev god tycker jag, förra gången jag gjorde en smörgåstårta tog leverpastejsmaken över för mycket så den här gången hade jag mindre leverpastej. Dessutom var jag lite slö och köpte färdig gurksallad som jag blandade leverpastejen med. Jag tycker om att ha mycket frukt och grönsaker på tårtan för att den inte ska bli så mastig. Nästa gång struntar jag i att ha skinka uppepå, den var onödig tycker jag.
onsdag 20 juli 2011
Kladdkaka med dajm
I morse blev vi väckta strax efter halv nio av att det både knackade på dörren (en kompis till Leif) och att telefon ringde (min kusin Susanne) nästan exakt samtidigt. Helt otroligt att t.o.m. Ida sov den tiden, det märks att vi har haft semester länge. Olivia sov hos Susanne i natt och de hade vaknat redan vid åtta. Eftersom det var så fint väder ringde de i tid så vi kunde planera för en dag i mina kusiners stuga. Vi tog det lugnt på morgon (förmiddan), åt lunch hemma och for sen till stugan där vi fikade rester från igår och till middag åt vi grillad fläskfilé. Barnen busade stor del av tiden med Bris, deras tremännings gulliga hundvalp. Isak hann även med både att bada och fiska. När vi sedan for hem stannade Isak kvar och kommer hem imorgon någongång.
Kladdkaka med dajm
100 g smör
2 ägg
2 dl strösocker
2 ½ dl vetemjöl
4 msk kakao
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 dubbeldaim
Smält smöret. Vispa ägg och socker. Tillsätt smöret.
Blanda mjöl, kakao, bakpulver och vaniljsocker, blanda ner i smeten.
Hacka dajmen och blanda ner den.
Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
Grädda i mitten av ugnen i 200 grader ca 20 min. Låt svalna. Sikta ev kakao över den färdiga kakan.
Kladdkaka är den stora favoriten för mig och det är svårt att misslyckas. Leif är inte lika förtjust i kladdkakor men den här berömde han, men då är ju dajm en av hans favoriter.
Kladdkaka med dajm
100 g smör
2 ägg
2 dl strösocker
2 ½ dl vetemjöl
4 msk kakao
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 dubbeldaim
Smält smöret. Vispa ägg och socker. Tillsätt smöret.
Blanda mjöl, kakao, bakpulver och vaniljsocker, blanda ner i smeten.
Hacka dajmen och blanda ner den.
Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
Grädda i mitten av ugnen i 200 grader ca 20 min. Låt svalna. Sikta ev kakao över den färdiga kakan.
Kladdkaka är den stora favoriten för mig och det är svårt att misslyckas. Leif är inte lika förtjust i kladdkakor men den här berömde han, men då är ju dajm en av hans favoriter.
tisdag 19 juli 2011
Födelsedag
Då är ännu en underbar födelsedag slut. Jag vaknade av sång och paket från familjen, otroligt att de fick upp Olivia ur sängen innan jag ens hade vaknat. På förmiddan var det regnigt och jag förberedde mig för ett inomhuskalas för ovanlighetens skull. Sara-dagen brukar oftast vara solig och varm och tänka sig vid tvåtiden sprack det upp och blev riktigt soligt och varmt även det här året. Sen kunde vi sitta ute resten av dan för att fika, äta och dricka i flera omgångar.
På eftermiddan fikade vi smörgåstårta, bulla, chokladbollar, syltkakor, bondkakor med lakrits, hallonkaka, fryst polkapaj med chokladsås, kladdkaka med dajm, umekaka med äpplen och det viktigaste av allt jordgubbstårta.
Efter fikat fortsatte vi att sitta ute o mysa i det fina vädret, Ida o Lukas badade och hade vattenkrig medan vi vuxna drack vin. Till middag se'n grillade vi lax med färska örter och citron som vi åt med kokt potatis, nektarinsallad, hollandaisesås, limeaioli, fisksås med cream cheese och gräslök, bröd och smör. Till efterrätt dukades alla tårtor fram igen.
Men det absolut bästa med dagen var att f.d. äggallergikern Ida åt två bitar jordgubbstårta utan att få någon reaktion så nu kan vi nog anse henne fri från den allergin, så skönt! Nu gör vi allt för att även nötallergin ska försvinna. Isak har också ätit nå'n tugga sockerkaka och det har gått bra, men han har inte vågat sig på att äta så mycket ägg. Det känns nog lite nervöst för honom.
Ser ni tårtfatet med kupa? Det är en av årets
födelsedagspresenter. Fint va?
Efter fikat fortsatte vi att sitta ute o mysa i det fina vädret, Ida o Lukas badade och hade vattenkrig medan vi vuxna drack vin. Till middag se'n grillade vi lax med färska örter och citron som vi åt med kokt potatis, nektarinsallad, hollandaisesås, limeaioli, fisksås med cream cheese och gräslök, bröd och smör. Till efterrätt dukades alla tårtor fram igen.
Men det absolut bästa med dagen var att f.d. äggallergikern Ida åt två bitar jordgubbstårta utan att få någon reaktion så nu kan vi nog anse henne fri från den allergin, så skönt! Nu gör vi allt för att även nötallergin ska försvinna. Isak har också ätit nå'n tugga sockerkaka och det har gått bra, men han har inte vågat sig på att äta så mycket ägg. Det känns nog lite nervöst för honom.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)