tisdag 19 juli 2011

Födelsedag

Då är ännu en underbar födelsedag slut. Jag vaknade av sång och paket från familjen, otroligt att de fick upp Olivia ur sängen innan jag ens hade vaknat. På förmiddan var det regnigt och jag förberedde mig för ett inomhuskalas för ovanlighetens skull. Sara-dagen brukar oftast vara solig och varm och tänka sig vid tvåtiden sprack det upp och blev riktigt soligt och varmt även det här året. Sen kunde vi sitta ute resten av dan för att fika, äta och dricka i flera omgångar.
Ser ni tårtfatet med kupa? Det är en av årets
födelsedagspresenter. Fint va?

På eftermiddan fikade vi smörgåstårta, bulla, chokladbollar, syltkakor, bondkakor med lakrits, hallonkaka, fryst polkapaj med chokladsås, kladdkaka med dajm, umekaka med äpplen och det viktigaste av allt jordgubbstårta.

Efter fikat fortsatte vi att sitta ute o mysa i det fina vädret, Ida o Lukas badade och hade vattenkrig medan vi vuxna drack vin. Till middag se'n grillade vi lax med färska örter och citron som vi åt med kokt potatis, nektarinsallad, hollandaisesås, limeaioli, fisksås med cream cheese och gräslök, bröd och smör. Till efterrätt dukades alla tårtor fram igen.

Men det absolut bästa med dagen var att f.d. äggallergikern Ida åt två bitar jordgubbstårta utan att få någon reaktion så nu kan vi nog anse henne fri från den allergin, så skönt! Nu gör vi allt för att även nötallergin ska försvinna. Isak har också ätit nå'n tugga sockerkaka och det har gått bra, men han har inte vågat sig på att äta så mycket ägg. Det känns nog lite nervöst för honom.

måndag 18 juli 2011

Ost- och kantarellomelett - LCHF

Idag har vi städat huset, handlat, bakat lite till och förberett tårtor så nu är jag redo för kalas i morgon. Hoppas vädret är med mig så att vi kan sitta ute, sommarkalas är så mycket mysigare om de firas i trädgården. Barnen är roliga, vid 22-tiden började de storstäda och röja i Isaks rum. Men man får väl vara nöjd att de alls vill städa och otroligt att Olivia vill hjälpa lillebror. Hon är inne i en städperiod, förra veckan röjde hon och gjorde jättefint i sitt rum och nu styr hon upp Isaks rum.

Som jag redan har skrivit ligger jag efter med recept. Den här kantarell-och ostomeletten gjorde jag till mina föräldrars guldbröllopsdag den 23 juni, nästan en månad sedan. Omelett är ett bra alternativ till paj för de som vill undvika kolhydrater.
Ost- och kantarellomelett - LCHF
5 ägg
3 dl grädde
2-3 dl kantareller
3 dl Västerbottensost
salt och peppar

Fräs svampen i smör. Krydda med salt och peppar.
Häll svampen i en smord ugnsform.
Strö över osten.
Vispa ihop ägg och grädde. Smaka av med lite salt och peppar. Tänk på att osten är salt.
Häll äggstanningen över svampen och osten.
Grädda i ca 200 grader i ca 20 min, till omeletten har stelnat och blivit gyllenbrun.

Kantareller och Västerbottensost passar så bra ihop och denna omelett var inget undantag. Recepten på kantarellpaj och varm kantarellsallad innehåller också kantareller och Västerbottensost. Har ni inte provat så gör det!

Nektarinpaj med mandelmassa

Igår var Ida på 4-årskalas för förskolekompisen Emmy, kalaset var på Leos lekland så jag satt där inne i två timmar trots det fina vädret och allt jag hade att göra hemma. Isak och en kompis följde också med så att de fick springa av sig lite. Innan jag for till Leos gjorde jag i ordning två småkaksdegar som fick ligga i kylskåpet och stelna några timmar. När jag kom hem skar jag dem i skivor och gräddade.

Jag ligger efter med att uppdatera med nya recept jag har provat. Förra veckan gjorde jag en nektarinpaj som jag har glömt att ge er.
Nektarinpaj med mandelmassa
Pajdeg:
4 ½ dl vetemjöl (270 g)
175 g smör
1 citron, rivet skal
5 msk vatten
Fyllning:
ca 8 nektariner
150 g mandelmassa
1 tsk hel kardemumma
2-3 msk strösocker

Hacka ihop mjöl och smör till en smulig massa, gärna i matberedare.
Tillsätt citronskal och vatten och arbeta snabbt ihop till en deg.
Platta till degen och låt vila i kylen cirka 30 minuter.
Dela och kärna ur nektarinerna. Grovriv mandelmassan.
Kavla ut degen till en rund botten, den ska vara cirka 10 cm större i diameter än formen. Lägg den i en pajform med låga kanter. Degen ska hänga cirka 5 cm över kanterna.
Fördela mandelmassan över pajens botten.
Stöt kardemumman i mortel och strö den över.
Lägg på nektarinhalvorna med den kupiga sidan uppåt. Strö över sockret. Vik pajkanterna över frukten.
Grädda pajen i nedre delen av ugnen i 225 grader cirka 40 minuter.
Garnera eventuellt med lite mer strösocker inför serveringen.

För mig som älskar mandelmassa och kardemumma var det här en perfekt paj dessutom tycker jag att det är kul att göra andra pajer än smulpajer som jag vanligvis gör. Nektarinantalet kan variera beroende på hur stor pajform man använder, jag tror att jag bara fick plats med sex stycken. Pajdegen var väldigt smidig och lätt att kavla ut, det är ju inte speciellt kul när halva pajdegen fastnar på kaveln eller på bakbordet, men det hände inte nu.

söndag 17 juli 2011

Tävlingstiden förlängs

Oj vad tiden går fort. Redan midnatt och jag har inte hunnit med allt jag ville i dag, men nu är jag så trött så jag ska sova. Det har inte blivit några recept på ett tag nu, men snart kommer det en massa bakrecept för jag bakar hela dagarna (kanske en liten överdrift men några kakor har jag bakat).

Ni har väl inte missat tävlingen där jag vill att ni tipsar om hur man kan minska matsvinnet. Klicka här så kommer ni till tävlingen. Idag har jag minskat vårt matsvinn genom att baka en kaka av Kesella där bäst-före-datumet hade passerat och till middag gjorde jag en potatissallad av kokt potatis som hade legat ett tag i kylskåpet.

Tiden går så fort så jag räknade fel när jag skrev hur länge tävlingen pågår dessutom är det så kul med alla förslag jag får så jag förlänger tävlingen till söndag 24 juli och de tre vinnarna presenteras den 25 juli.

God natt nu ska jag gå och sova så jag orkar baka lite mer imorgon för snart har vi en födelsedag till här i familjen.

fredag 15 juli 2011

Havrekakor med rabarber

I dag återvände värmen efter några dagars frånvaro, men det blev inget badande för vi har haft fullt upp. Dagen gick väldigt fort. Leif har lagt klart golvet i klädkammaren och vi har köpt en hylla dit, men det saknas fötter till den innan vi kan börja använda den. Dessutom har vi lyckats sälja både marksten och fönster på Blocket i dag, skönt att bli av med grejerna som har varit i vägen och dessutom få lite pengar. Till middag grillade vi hel kyckling på ölburk och åt den tillsammans med ugnspotatis, tzatziki och Jack Daniel's glaze som jag kokade en ny omgång av i dag.

Till Idas födelsdagskalas bakade jag havrekakor med rabarber. Vi har hur mycket rabarber som helst så jag försöker komma på alla möjliga användningsområden till dem.
Havrekakor med rabarber
1 rabarber
150 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
2 dl havregryn
2 dl vetemjöl

Skär rabarbern i 1–2 cm tjocka bitar.
Rör samman smör och socker i en bunke.
Tillsätt havregryn och mjöl och rör ihop till en deg
Forma degen till kulor. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper.
Tryck ner en bit rabarber i varje kula.
Grädda i mitten av ugnen i 200° ca 10 min.
Havrekakor är en favorit både hos mig och Isak, det här var en rolig variant med en syrlig rabarberbit i varje kaka. Lägg kakorna ganska glest på plåten för de flyter ut något under gräddning.

torsdag 14 juli 2011

Räk- och laxmacka

Idag har Isak farit på kalas till en klasskompis. Först ska de bada, sen åka till deras stuga för att grilla hamburgare och sen ska de sova i tält så han kommer inte hem förrän imorgon. Jag förmodar att de får en jättekul eftermiddag, kväll, natt och morgon. Här hemma är det lite mulet så jag passar på att rensa lite och har lagt ut tre annonser på Blocket. Leif har målat vår blivande klädkammare, när det har torkat ska han lägga golv där och sen ska jag inreda innan vi äntligen får flytta ner alla våra kläder så att vi kan börja göra i ordning vårt gamla sovrum till Isaks nya rum.

Till middag i dag grillade vi tjocka revbensspjäll med amerikansk glaze. En storfavorit, har ni inte provat så gör det! Hela familjen äter mycket och njuter. Tidigare trodde jag att det var svårt och krångligt att grilla revbensspjäll men det är inte ett dugg svårt. När vi var och fikade för någon vecka sedan så hade de räk- och laxmackor som såg så goda ut så dagen efter gjorde jag egna mackor till lunch, eller till Olivia blev det lyxfrukost eftersom hon sover halv da'n.
Räk- och laxmacka
4 tekakor
5 hg räkor med skal
8 skivor gravad lax
12 äggskivor
4 salladsblad
8 gurkskivor
4 körsbärstomater
4 citronskivor
sås till räkor eller majonäs

Skala räkorna, gör en god sås eller använd majonäs och fixa i ordning alla andra tillbehör.
Smöra tekakorna.
Lägg först salladsbladet och garnera sedan med det övriga.
Servera, ät och njut!

Så gott det var! Olivia önskar sig sån här frukost varje dag:)

onsdag 13 juli 2011

Sherrymarinerad köttgryta

Idag var vi på marknad på stan men det fanns inte mycket roligt det är samma gamla vanliga t-shirts med tryck, foppatofflor, handväskor, kläder, filmer osv. Dessutom blåste det så mycket så det var inte så roligt och mysigt som vi hade hoppats. När vi kom hem bakade jag en nektarinpaj med två av mina favoriter, mandelmassa och kardemumma, så den var riktigt smarrig. Recept kommer! Nu ska vi bänka oss i tv-soffan och se svenska tjejernas semifinal i fotbolls-VM.

Isak o Leif var och såg sista Harry Potter-filmen på eftermiddan, det är ju premiärdag för den i dag. Eftersom grillmästaren inte var hemma när det var dags för middag gjorde jag en köttgryta i dag som jag förberedde redan igår genom att lägga köttet i en marinad.
Sherrymarinerad köttgryta
6 hg grytbitar av t.ex. älg
Marinad:
1 dl sherry
1 tsk enbär, krossade
1 tsk svartpepparkorn, krossade
0,5 tsk timjan
Grytan:
vatten
1 gul lök, i klyftor
1,5-2 dl porter eller annan mörk öl
1 msk mörk oxfond
1 tsk soja
2 morötter
1 palsternacka
1 dl crème fraiche
1 msk mörk redning, Maizena
salt, svartpeppar
ev. 10 färska plommon

Lägg grytbitarna i en stor fryspåse. Tillsätt sherry, enbär, svartpeppar och timjan.
Knyt igen, lägg i en form och låt ligga i kylen, ca 1 dygn.
Häll av marinaden och torka av köttet med hushållspapper. Bryn köttbitarna i omgångar i en stekpanna med smör.
Lägg över i en stekgryta och fräs ur stekpannan med lite vatten. Slå skyn över köttet i grytan, efter varje stekomgång. Salta och peppra.
Tillsätt lök, porter, oxfond och soja, och låt grytan sjuda under lock, ca 1 timme.
Skala och skär morot och palsternacka i bitar. Tillsätt dem i grytan när 10 minuter av koktiden återstår.
Rör ner crème fraiche och redning när grytan kokat klart och köttet är mört. Smaka av med salt och peppar.
Blanda ev. ner urkärnade plommon och låt grytan koka i ytterligare 3 minuter.