Jag kan inte sluta skriva om vädret för det är ju otroligt vilken underbar sommar vi har. Vaknar varje dag till strålande sol och äter frukost ute på altan. Vår altan har skugga på morgonen så det måste vara varmt i luften för att man vill sitta där och äta frukost, men den här sommaren har varit varm så det är inte många frukostar vi har ätit inomhus. Vi är knappt inomhus nånting överhuvudtaget förutom när vi sitter i källaren och svalkar oss lite då och då. Hela familjen sover i källaren nu för tiden, Olivia och Isak sover i bäddsoffan och på en uppblåsbar madrass i gillestugan för i deras rum är det alldeles för varmt.
Ett gott tillbehör eller lättare lunch är dessa grillade baconlindade halloumi som vi åt en kväll när vi inte var så hungriga.
Grillad baconlindad halloumi
1 paket halloumi
1 paket bacon
Dela halloumin i stavar.
Linda en hel eller halv baconskiva, beroende på hur stora stavar du gjorde, runt varje ost.
Grilla tills baconet har fått fin färg.
Halloumiost är tacksamt att grilla eftersom den inte smälter som vanlig ost. Det här är ett perfekt tillbehör för de som undviker kolhydrater.
söndag 10 juli 2011
lördag 9 juli 2011
Kebabsås
Till dagens goda kycklingkebabrulle åt vi den här kebabsåsen.
Kebabsås
0,75 dl majonnäs
2 dl crème fraiche
0,5 dl chilisås
1 krm paprikapulver
salt och svartpeppar
1 msk färsk finhackad persilja
1 tsk dragon
1 tsk kebabkrydda
1 krm cayennepeppar
1 tsk citronsaft
Blanda alla ingredienser i en skål.
Servera till kebab eller som dip.
Jag använder lätt-majonnäs för den är äggfri, däremot innehåller den mjölk men mjölk är bättre än ägg för oss.
Kebabsås
0,75 dl majonnäs
2 dl crème fraiche
0,5 dl chilisås
1 krm paprikapulver
salt och svartpeppar
1 msk färsk finhackad persilja
1 tsk dragon
1 tsk kebabkrydda
1 krm cayennepeppar
1 tsk citronsaft
Blanda alla ingredienser i en skål.
Servera till kebab eller som dip.
Jag använder lätt-majonnäs för den är äggfri, däremot innehåller den mjölk men mjölk är bättre än ägg för oss.
Kycklingkebabrulle
Vi är en familj som älskar att grilla. Vi grillar i stort sett varje dag på sommaren, nån dag då det regnar kan vi laga mat på spisen istället. Men idag regnade det inte och ändå gjorde vi något annat än grillade till middag. Vi blev så sugna på kycklingkebabrulle så vi gjorde det istället. Jag var lite sugen att göra en nektarinpaj idag men det har varit så varmt och så hög luftfuktighet så jag orkade inte börja göra paj.
Kycklingkebabrulle
1 kg kycklingfilé
Marinad:
0,75 dl rapsolja
1 vitlöksklyfta
1 msk sambal oelek
1 msk färsk oregano
1 msk färsk timjan
1 tsk mald spiskummin
1 tsk kebabkrydda
salt och peppar
2 msk citronsaft
Tillbehör:
libabröd
isbergsallad
tomat
gurka
rödlök
kebabsås
Blanda ingredienserna till marinaden.
Skär kycklingen i småbitar och rör ner det i marinaden, låt det stå och dra i nån timme.
Ta upp och stek i omgångar.
Skär alla grönsaker i småbitar.
Lägg libabröden på tallrikar och lägg på ordentligt med sallad, gurka, rödlök, tomat, kycklingen och sist kebabsåsen.
Rulla ihop till en rulle. Sätt lite folie i slutet av rullen så ramlar det inte ut på "baksidan" dessutom blir det inte lika kladdigt att hålla.
Vilken succé det här blev till middag. Vi åt upp ett helt kilo kycklingfilé och alla tyckte det var såå gott. Isak åt tacosalsa till kebabrullen istället för kebabsåsen och tyckte att det var gott. Det här kommer vi göra många fler gånger. Nästa gång gör jag nog även en vitlöksdressing.
Det var första gången jag provade libabröd och jag tyckte de var riktigt goda. Hittar man inte libabröd kan man använda mjuka tortilla som man kan använda till tacos. Men jag är inte så förtjust i tortillabröd så det här var en positiv överraskning. De var inte så lätta att hitta däremot, till slut hittade vi det på Willys.
Kycklingkebabrulle
1 kg kycklingfilé
Marinad:
0,75 dl rapsolja
1 vitlöksklyfta
1 msk sambal oelek
1 msk färsk oregano
1 msk färsk timjan
1 tsk mald spiskummin
1 tsk kebabkrydda
salt och peppar
2 msk citronsaft
Tillbehör:
libabröd
isbergsallad
tomat
gurka
rödlök
kebabsås
Blanda ingredienserna till marinaden.
Skär kycklingen i småbitar och rör ner det i marinaden, låt det stå och dra i nån timme.
Ta upp och stek i omgångar.
Skär alla grönsaker i småbitar.
Lägg libabröden på tallrikar och lägg på ordentligt med sallad, gurka, rödlök, tomat, kycklingen och sist kebabsåsen.
Rulla ihop till en rulle. Sätt lite folie i slutet av rullen så ramlar det inte ut på "baksidan" dessutom blir det inte lika kladdigt att hålla.
Vilken succé det här blev till middag. Vi åt upp ett helt kilo kycklingfilé och alla tyckte det var såå gott. Isak åt tacosalsa till kebabrullen istället för kebabsåsen och tyckte att det var gott. Det här kommer vi göra många fler gånger. Nästa gång gör jag nog även en vitlöksdressing.
Det var första gången jag provade libabröd och jag tyckte de var riktigt goda. Hittar man inte libabröd kan man använda mjuka tortilla som man kan använda till tacos. Men jag är inte så förtjust i tortillabröd så det här var en positiv överraskning. De var inte så lätta att hitta däremot, till slut hittade vi det på Willys.
fredag 8 juli 2011
Sallad med nektariner
Stackars Isak har bränt sig i ansiktet, på ryggen och på axlarna. Han är jätteröd och det gör ont när han ska sova och täcket eller lakanet rör ryggen. Har smörjt in honom med Aloe Vera Gelly som jag hoppas ska svalka lite. Han har varit ute i en pool hela dan och enligt temperatur.nu har det varit över 30 grader i Boden där han varit. Vi har 30 grader inomhus så snart ska jag gå ner i källaren, och lägga mig och läsa, för där är det betydligt svalare.
Nu är nektarinerna billiga och goda så då passar vi på att äta dem som de är och använda dem i sallad. Har ni fler tips vad man kan använda nektariner till?
Sallad med nektariner
ruccolasallad
2 tomater
2 nektariner
gräslök
Täck ett fint fat med ruccola.
Tärna tomater och nektariner. Lägg ovanpå ruccolan.
Klipp gräslök över.
Somrig och god sallad som passade bra till grillad lax. Jag hade tänkt smula över lite mozzarella också men det glömde jag bort. Jag får försöka komma ihåg det nästa gång istället.
Nu är nektarinerna billiga och goda så då passar vi på att äta dem som de är och använda dem i sallad. Har ni fler tips vad man kan använda nektariner till?
Sallad med nektariner
ruccolasallad
2 tomater
2 nektariner
gräslök
Täck ett fint fat med ruccola.
Tärna tomater och nektariner. Lägg ovanpå ruccolan.
Klipp gräslök över.
Somrig och god sallad som passade bra till grillad lax. Jag hade tänkt smula över lite mozzarella också men det glömde jag bort. Jag får försöka komma ihåg det nästa gång istället.
Sol och bad
Tittar bara in en snabb sväng för att visa hur bra vi har haft det idag...liksom många andra dagar den här underbara sommaren med skinande sol mest varje dag.
Isak följde med en kompis till ett utomhusbad i Boden, men jag och tjejerna åkte till mormor och morfar som vanligt och badade där. Sedan åkte vi till ett sommarcafé där vi fikade och myste ett tag. Middagen är precis avslutad, vi åt god grillad lax, färskpotatis, citronsås och nektarinsallad. Jag återkommer senare med nektarinsalladreceptet.
Olivia och Ida badar i Luleälven. Härligt, eller hur?
torsdag 7 juli 2011
Ida 4 år
Nu är snart Idas 4-årsdag slut. Hon ligger och sover efter en lång och rolig dag som började i morse med att hon låtsades sova och vi kom in och sjöng för henne. Sedan öppnade hon några paket redan i sängen innan det var dags för frukost ute. Även i dag har det varit en otrolig sommardag och det är inte många minuter vi har varit inomhus.
På eftermidda'n kom mormor och morfar med fler paket. Det var smådockor med säng och garderober som mormor berättade en saga om och det blev väldigt uppskattat för Ida ville höra sagan om och om igen. Till fikat blev det kokosmuffins med rosa frosting, chokladbollar, havrekakor med rabarber, kanellängder, marängjordgubbstårta och för att väga upp det söta hade jag även polarkaka med skinka och gurka. Efter fikat ville barnen åka och bada så de följde med mormor och morfar hem till dem för ett dopp i älven medan jag fixade middagen.
Till middag åt vi surströmming och det var lika gott som vanligt. Vi hade de klasssika tillbehören - hårt och mjukt tunnbröd, potatis, smör, lök, tomat och även turkisk yoghurt. Dagen avslutades med jordubbar och trots att klockan var över åtta så sken och värmde solen som om det var mitt på dan.
Frukost på altanen
och Ida visar hur många år hon fyller.
Dagens fikabord
Jordgubbar i strålande kvällssol.
onsdag 6 juli 2011
Rabarberslush
Nu är alla paket inslagna till morgondagens huvudperson. Än så länge har hon inte så höga krav på presenterna, tack o lov. När mormor frågade vad hon önskade sig svarade hon "Ja, vad har ni?". Ibland svarar hon "mobil" eller "ny dator" och då förstår man att hon har lyssnat på sina storasyskon. Det mesta är klart inför morgondagens kalas men jag skulle även vilja hinna baka havrekakor så att det åtminstone finns en ny sort på fikabordet mot för barnkalaset. Men det borde jag hinna imorgon efter frukost och paketöppning. Dessutom hoppas jag att vi får tag i fina jordgubbar till tårtan imorgon, de som fanns på affären idag var inte fina.
Har ni samma härliga sommar som vi? Det är så härligt med sommar när den är så här - solig och varm. Hoppas vädret fortsätter så här och då behöver man svalka sig lite då och då. Jag har gjort rabarberslush några gånger redan, bl.a. på Idas barnkalas.
Rabarberslush
250 g rabarberstjälkar
5 dl vatten
1 dl socker
1 msk citronsaft
1 tsk vaniljsocker
Skär rabarbern i mindre bitar och lägg ner dem i en kastrull. Tillsätt vatten och socker.
Koka upp och låt koka tills rabarberbitarna blivit mjuka.
Häll upp att rinna av i en finmaskig sil. Låt lagen kallna.
Tillsätt citronsaft och vaniljsocker i den kalla lagen.
Ställ lagen i frysen i ett par timmar, men ta fram ett par gånger och rör/vispa den porös. Det går även att djupfrysa lagen och ta fram den en stund före serveringen och vispa till en porös issörja.
Häll upp slushen i glas och servera genast med sugrör och sked.
Jag tyckte det här var svalkande och gott men omdömena har varierat. Många har tyckt om det men det har även funnits en del som inte tyckte det var gott, framför allt av barnen. Det blev en ganska stark rabarbersmak, det kanske var det som var felet för dem.
Har ni samma härliga sommar som vi? Det är så härligt med sommar när den är så här - solig och varm. Hoppas vädret fortsätter så här och då behöver man svalka sig lite då och då. Jag har gjort rabarberslush några gånger redan, bl.a. på Idas barnkalas.
Rabarberslush
250 g rabarberstjälkar
5 dl vatten
1 dl socker
1 msk citronsaft
1 tsk vaniljsocker
Skär rabarbern i mindre bitar och lägg ner dem i en kastrull. Tillsätt vatten och socker.
Koka upp och låt koka tills rabarberbitarna blivit mjuka.
Häll upp att rinna av i en finmaskig sil. Låt lagen kallna.
Tillsätt citronsaft och vaniljsocker i den kalla lagen.
Ställ lagen i frysen i ett par timmar, men ta fram ett par gånger och rör/vispa den porös. Det går även att djupfrysa lagen och ta fram den en stund före serveringen och vispa till en porös issörja.
Häll upp slushen i glas och servera genast med sugrör och sked.
Jag tyckte det här var svalkande och gott men omdömena har varierat. Många har tyckt om det men det har även funnits en del som inte tyckte det var gott, framför allt av barnen. Det blev en ganska stark rabarbersmak, det kanske var det som var felet för dem.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)