torsdag 7 juli 2011

Ida 4 år

Nu är snart Idas 4-årsdag slut. Hon ligger och sover efter en lång och rolig dag som började i morse med att hon låtsades sova och vi kom in och sjöng för henne. Sedan öppnade hon några paket redan i sängen innan det var dags för frukost ute. Även i dag har det varit en otrolig sommardag och det är inte många minuter vi har varit inomhus.
Frukost på altanen
och Ida visar hur många år hon fyller.

På eftermidda'n kom mormor och morfar med fler paket. Det var smådockor med säng och garderober som mormor berättade en saga om och det blev väldigt uppskattat för Ida ville höra sagan om och om igen. Till fikat blev det kokosmuffins med rosa frosting, chokladbollar, havrekakor med rabarber, kanellängder, marängjordgubbstårta och för att väga upp det söta hade jag även polarkaka med skinka och gurka. Efter fikat ville barnen åka och bada så de följde med mormor och morfar hem till dem för ett dopp i älven medan jag fixade middagen.
Dagens fikabord

Till middag åt vi surströmming och det var lika gott som vanligt. Vi hade de klasssika tillbehören - hårt och mjukt tunnbröd, potatis, smör, lök, tomat och även turkisk yoghurt. Dagen avslutades med jordubbar och trots att klockan var över åtta så sken och värmde solen som om det var mitt på dan.
Jordgubbar i strålande kvällssol.

onsdag 6 juli 2011

Rabarberslush

Nu är alla paket inslagna till morgondagens huvudperson. Än så länge har hon inte så höga krav på presenterna, tack o lov. När mormor frågade vad hon önskade sig svarade hon "Ja, vad har ni?". Ibland svarar hon "mobil" eller "ny dator" och då förstår man att hon har lyssnat på sina storasyskon. Det mesta är klart inför morgondagens kalas men jag skulle även vilja hinna baka havrekakor så att det åtminstone finns en ny sort på fikabordet mot för barnkalaset. Men det borde jag hinna imorgon efter frukost och paketöppning. Dessutom hoppas jag att vi får tag i fina jordgubbar till tårtan imorgon, de som fanns på affären idag var inte fina.

Har ni samma härliga sommar som vi? Det är så härligt med sommar när den är så här - solig och varm. Hoppas vädret fortsätter så här och då behöver man svalka sig lite då och då. Jag har gjort rabarberslush några gånger redan, bl.a. på Idas barnkalas.
Rabarberslush
250 g rabarberstjälkar
5 dl vatten
1 dl socker
1 msk citronsaft
1 tsk vaniljsocker

Skär rabarbern i mindre bitar och lägg ner dem i en kastrull. Tillsätt vatten och socker.
Koka upp och låt koka tills rabarberbitarna blivit mjuka.
Häll upp att rinna av i en finmaskig sil. Låt lagen kallna.
Tillsätt citronsaft och vaniljsocker i den kalla lagen.
Ställ lagen i frysen i ett par timmar, men ta fram ett par gånger och rör/vispa den porös. Det går även att djupfrysa lagen och ta fram den en stund före serveringen och vispa till en porös issörja.
Häll upp slushen i glas och servera genast med sugrör och sked.

Jag tyckte det här var svalkande och gott men omdömena har varierat. Många har tyckt om det men det har även funnits en del som inte tyckte det var gott, framför allt av barnen. Det blev en ganska stark rabarbersmak, det kanske var det som var felet för dem.

Barbie-glasstårta

I dag blir det nya kalasförberedelser för imorgon är det Idas riktiga födelsedag, då hon blir 4 år. Tänk att vår lilla sladdis redan är 4 år. Måste röja lite, när det är så fint väder är man inne så lite som möjligt och då hamnar grejer på fel plats extra lätt. För man bara lägger in det man måste på närmaste ställe och det känns som att vi har badkläder och handdukar överallt. Dessutom är köksgolvet fullt med melon, barnen äter det hela dagarna och hinner droppa en hel del på väg ut.

Till Idas barnkalas gjorde jag en glasstårta, dels för att barn oftast tycker bättre om glass än tårta och dels för att Ida är ägg-allergisk. Har tidigare sett Barbie-tårtor av princesstårtetyp men jag gjorde den som en glasstårta. Jag valde en blåbärs- och vaniljglass som blev lila när jag vispade ihop den.

Barbie-glasstårta
ca 3 liter glass
spraygrädde
barbiedocka
rund sockerkaksform med hål i mitten

Klä formen med plastfolie så är det lättare att få ut glasstårtan sen.
Vispa glassen mjuk och fyll sedan formen.
Ställ i frysen för att frysa om glassen.
Servering:
Spola lite vatten på formen så lossnar glassen enkelt.
Vänd upp glasstårtan på ett fat.
Ta bort benen på barbiedockan och linda folie runt överkroppen så blir det en silverglittrig överdel på klänningen.
Sätt ner barbie-dockan i hålet i mitten på glassen. Fyll ut tomrummet med maränger så att barbie står stadigt.
Garnera "klänningen" med grädde och ev. strössel.

Jag använde spraygrädde för att det skulle gå fort vid serveringstillfället. Det var 20 grader varmt ute och glassen smälte fort. Vill man och känner att man har tid kan man självklart vispa vanlig grädde och sen spritsa den. Klänningens överdel hade jag dessutom pyntat med rosa pärlsocker som jag "limmade" fast med vit kristyr.

tisdag 5 juli 2011

Cake pops med Ballerina kladdkaka

Solen skiner och det verkar vara vindstilla. Härligt! Nu ska jag duscha sen ska jag ordna frukost på altan till mig och barnen. Olivia som gärna sover på morgonen sa igår att hon ville bli väckt till frukost för hon saknar att äta mysiga frukostar med övriga familjen. Få se om hon har ångrat sig och vill sova vidare när jag väl försöker väcka henne. Leif måste jobba i dag så han for i väg strax efter fem i morse, stackarn. Jag undrar hur det gick att stiga upp för honom för vi har verkligen kommit in i semestertider.

Jag blev så glad när jag upptäckte att Ballerina kladdkaka vanilj inte innehåller nötter, nu väntar jag på att Göteborgs kex även tar bort nötter från choklad-varianten. Eftersom Balleringa kladdkaka inte innehåller nougat-kräm (som vanlig Ballerina) tycker jag att det är onödigt att använda nötter i chokladkrämen.
Cake pops med Ballerina kladdkaka
1 paket Ballerina kladdkaka
100 g philadelphiaost
150 g vit choklad
grillpinnar, delade på mitten

Smula sönder kakorna, gärna i matberedare.
Blanda ihop kaksmulorna med philadelphiaosten. Låt stå kallt en stund.
Rulla degen till bollar. Ställ i frysen så att de blir riktigt kalla innan de ska doppas i choklad.
Smält chokladen över vattenbad.
Doppa ena änden av pinnen i choklad stick in den i bollen. Låt stelna något så sitter pinnen fast bättre.
Rulla hela bollen i choklad. Låt stelna. Vill man att de ska glittra lite mer garnerar man med strössel eller liknande innan chokladen har stelnat.

Jag tycker fortfarande att min cake pops med kokoskaka och mörk choklad är den godaste varianten. Den här blev väldigt mjuk och trillade lätt av pinnarna. Måste nog ha de stående i kyl längre eller minska ner på philadelphiaosten. Vit choklad är ju inte heller någon favorit hos mig, men det blir snyggt med den svarta bollen mot den vita chokladen.
För att pinnarna ska stå kan man använda en bit oasis, men det kanske man inte har hemma och då går det lika bra att använda ett glas fyllt med socker som man sticker ner pinnarna i.

måndag 4 juli 2011

Rosa frosting

I dag har jag varit på plantrea och köpt lite sommarplantor. Köpte några penséer i våras och hade inte tänkt ha nå mer sommarblommor i år eftersom vi håller på att renovera och har fullt upp med det. Blommor är ju inte min starka sida och måste jag välja bort ett hemmajobb så blir det blomskötsel som väljs bort. Men nu när det var rea kunde jag inte motstå lite vackra blommor för nog är det ändå fint med lite färgklickar från blommor och inte bara buskar i trädgården.

Till Idas kalas hade jag bakat små kokosmuffins i småbrödsformar. De blev väldigt små och söta och precis lagom storlek till ett kalas med flera sorters kakor. Innan kalaset tog jag bort pappersformarna och sen spritsade jag rosa frosting på dem så att det blev ännu finare och sötare. Jag har haft problem med att hitta en bra frosting. De har varit för söta, för smöriga eller för rinniga. Men den här varianten var bra. Den var rinnig från början men efter att ha vilat i kylskåp ett tag blev det bra konsistens.
Rosa frosting
75 g smör
1 dl florsocker
150 g färskost
75 g vit choklad
0,75 tsk pressad citron
några droppar röd karamellfärg

Rör smör och florsocker fluffigt, tillsätt färskosten.
Smält chokladen i vattenbad och tillsätt den.
Droppa i lite citronsaft och karamellfärg. Rör ihop och ställ in i kylen en stund.
Spritsa på muffins.

Äntligen lyckades jag med frosting. Den här kommer jag använda mig av i fortsättningen när jag ska göra frosting. När den var nygjord var den ganska rinnig och då passade jag på att sätta den i spritsen. Sen fick spritsen med innehåll vara i kylskåpet några timmar innan jag spritsade.

söndag 3 juli 2011

Idas första barnkalas

Nu är Idas första barnkalas över. Hon hade 5 kompisar här som fikade, busade och fiskade fiskdamm. Två kompisar var på semester så de kunde inte komma. Men det är sånt man får räkna med när man fyller år mitt i sommaren.
Som jag förstod blev det inte så mycket de fikade. De åt väl var sin chokladboll och en sked glass ungefär. Till "fördrink" fick de rabarberslush att svalka sig med, men sen ville de flesta ha saft. Till fikat bjöd Ida på kokosmuffins med rosa frosting, chokladbollar rullade i rosa pärlsocker, kanellängder och cake pops med Ballerina kladdkaka.
Efter fikat var det dags för glasstårta och vi alla sjöng för födelsedagsbarnet. Tårtan var en Barbie-glasstårta av blåbärsglass så den var lila och fin. Dagens höjdpunkt var nog fiskdammen där de fick mycket konstigt, t.ex. disktrasor, strumpor, pusselbit mm. Till slut fick de ordentligt napp med påsar med godis och såpbubblor.
Är det nå spännande i fiskdammspåsen?!

lördag 2 juli 2011

Kanellängder

Jag är inte riktigt klok. Trots att jag har hur mycket som helst att göra med renovering och rumsflytt och inför morgondagens kalas t.ex. blåsa ballonger, städa och packa fiskdammspåsar så ställer jag mig och bakar bullar efter middagen. Jag hade inte tänkt ha några bullar på Idas barnkalas men eftersom kanelbullar är bland det bästa jag (och Ida) vet så kändes det konstigt att ha ett kalas utan bullar. Men jag var i alla fall så klok så att jag bakade bara enkel sats och jag gjorde längder. Innan middagen bakade jag dessutom Franskt lantbröd (jag vet...jag är lite tokig), men då använde jag färdig mix så att jag slapp mäta upp mjöl osv. Jag är inte så mycket för mixer och tycker om att göra allt själv. Men brödet blev riktigt gott. Eftersom jag inte har haft tid eller ork i värmen att baka har jag ätit köpesbröd ett tag och nu är jag såå less det. Så det blir gott att ha hembakt i frysen trots att det är från mix.
Den främre längden är klippt och den bortre är flätad.
Kanellängder
Deg:
50 g jäst
125 g mjölkfritt margarin
3 dl havremjölk
2 dl vatten
0,5-1 dl socker
1 krm salt
1-2 tsk stött kardemumma
14-15 dl (ca 850 g) vetemjöl
Fyllning:
100 g mjölkfritt margarin
2 msk malen kanel
1 dl strösocker
Garnering:
pärlsocker

Smula jästen i en bunke.
Smält matfettet, tillsätt mjölken och vattnet och värm till fingervarmt. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig.
Tillsätt resten av degvätskan, socker, salt, kardemumma och nästan allt vetemjöl, spara lite till utbakningen.
Arbeta degen smidig för hand eller i maskin tills degen släpper bunkens kanter.
Låt degen jäsa övertäckt ca 30 minuter.
Ta upp degen på arbetsbänk och knåda den smidig med resterande mjöl. Dela i två delar.
Kavla ut varje del till en avlång, ca 0,5 cm tjock kaka.
Bred på fyllningen.
Rulla ihop. Dela den i två längder.Klipp med sax jämna blad och vik varannan flik/blad åt vänster och varannan åt höger.
Vill du göra en fläta istället: Vik plattan dubbelt och skär i 4 remsor som flätas. Dela i två längder.
Lägg på en plåt med bakplåtspapper.
Jäs under bakduk 20-25 minuter.
Strö på pärlsocker.
Grädda i 225 grader i nedre delen av ugnen i 15-20 minuter.
Låt kallna på galler under bakduk.
Den främre längden har jag klippt i flikar men inte vikt dem åt sidan än.
Den bortre längden är klippt och vikt.

Jag brukar sällan göra längder eftersom jag några gånger har misslyckats och fått dem för degiga. Men i dag lyckades jag. Isak tyckte att de var sååå snygga och goda så han tyckte jag skulle bli bagare. Vilket beröm! Behöver man inte äta mjölk- och äggfritt använder man smör eller vanligt margarin istället för mjölkfritt margarin. Vatten och havremjölk byter man ut mot mjölk. Dessutom kan man pensla längderna med ägg före gräddning också.