fredag 1 juli 2011

Jordgubbar med smaksatt Kesella

Idag har barnen badat många timmar i flera omgångar nere i älven. De har dessutom hunnit med att bada i Idas pool på gården och duscha med vattenslangen. Med strålande sol, klarblå himmel och vindstilla har man verkligen behövt bada flera gånger för att inte få värmeslag. Här brukar det alltid fläkta lite grann men idag var det nästan spegelblankt på vattnet. Nu regnar det lite, lite grann, om det nu ändå ska regna kan det väl vräka ner hela natten för det måste vara otroligt torrt överallt efter den här värmeböljan. 
Den senaste tiden har vi ätit mycket vatten- och honungsmelon och framför allt mycket jordgubbar. Jag har fått prova Kesella smaksatt med rabarber, som är en nyhet för sommaren. Vi åt den tillsammans med jordgubbar och det var riktigt gott men jag vet inte om det smakade så mycket rabarber. Jag har även fått hem den andra Kesella-nyheten som är smaksatt med hallon. Den tycker jag låter godare och mer spännande att äta. Har ni nå tips vad man ska använda den till?

Nu när det har svalnat ner något ska jag passa på att baka barnens favoritmuffins, äggfria kokosmuffins till söndagens 4-årskalas. Jag ska baka dem i småbrödsformar för till små barn brukar det vara rätt bra storlek för de brukar ju ofta bara ta någon tugga och sen är de nöjda.

torsdag 30 juni 2011

Mangosalsa

Vilka härliga dagar vi har, jag njuter av varje minut och det känns extra bra att både jag och Leif har semester den här veckan. Jag hoppas kanonsommarvärmen håller i sig över helgen, men framförallt att vi slipper regn på söndag för då ska Ida ha sitt första barnkalas och jag vill mer än gärna att kalaset ska vara utomhus. Om en vecka är det dags för hennes 4-årsdag och då får gärna solen också skina. Sommarkalas är så mycket mysigare om man kan vara ute. Idag satte vi upp Idas pool med dusch så hon och grannpojken har badat i flera omgångar och haft så kul.

I dag åt vi en älgstek som har marinerats i 2 dygn och sedan grillade vi hela biten på indirekt värme. Till det åt vi fransk potatissallad och mangosalsa.
Mangosalsa
Tärna i små kuber och blanda ihop
1 mango
2 tomater
1 rödlök
10 cm gurka
1 avokado
0,5 dl koriander eller persilja
Riv skalet och pressa saften ur
1 lime
Smaka av med
salt o peppar

Jättegod salsa som passar perfekt till grillad mat.

onsdag 29 juni 2011

Jordgubbs- och mozzarellasallad

Solen skiner även i dag. Det är så härligt att vakna till strålande väder och det bästa av allt är att äta frukost ute. Undra vad vi ska hitta på idag? Leif ska nog kakla klart vår nya toalett och dusch, men jag tror att jag och barnen ska göra pastasallad och ta med till en badstrand. Förmodligen blir det till badstranden nedanför mamma och pappa för det är så praktiskt att ha nära till dusch, toalett, sällskap mm. Jag är lite bekväm av mig.

Den här salladen har jag gjort flera gånger i sommar och den är så god. Smakerna passar perkekt ihop.
Jordgubbs- och mozzarellasallad
2 st mozzarellaostar
1 l jordgubbar
1 st rödlök, skivad
1 knippe sparris
150-200 g blandad sallad, t.ex. ruccola och babyspenat
1 dl svarta oliver, urkärnade
Dressing
0,5 dl olivolja
1 msk vit balsamvinäger
Flingsalt och nymalen svartpeppar
Till garnering
Crema di balsamico

Vispa ihop dressingen.
Lägg salladen på ett vackert fat, häll över dressingen och blanda.
Dela sparrisen i 3 delar och koka den i lättsaltat vatten i 1 minut.
Häll av och spola i kallt vatten. Blanda ner i salladen.
Riv mozzarellan i bitar. Halvera jordgubbarna och skiva löken tunt.
Lägg på mozzarella, jordgubbar, lök och oliver.
Ringla Crema di balsamico över alltihop.

En riktig sommarsallad som är både vacker och god. Crema di balsamico är en storfavorit här hemma, som nästan alltid ställs fram på bordet vid måltider.

tisdag 28 juni 2011

Alla vinner

Nu har jag lyckats slita mig från det fina vädret och gå in en sväng för att meddela vinnarna i Knorr-tävlingen. Den här gången är de extra kul att meddela vinnarna för ALLA som kommenterade tävlingsinlägget vinner. Maila era adresser till mat-ro@hotmail.se så skickar jag kryddmixen+stekpåsen till er.

Jag ska försöka hinna skriva in ett recept lite senare i dag. Fast det blir kanske lite svårt eftersom det är säsongspremiär på både Allsång på Skansen och Morden i Midsomer. Men blir det inte i kväll så blir det imorgon. Jag har glömt att ge er ett jättegott salladsrecept med jordgubbar och mozzarella. Det var riktigt mumsigt och vi har hunnit äta det flera gånger.

måndag 27 juni 2011

Kom ihåg tävlingen

I dag är sista chansen att kunna vinna Knorrs Bag of Taste - kryddmix och stekpåse. Jag lottar ut flera stycken så det är stor chans till vinst för er. Klicka här för att komma till tävlingen. Imorgon drar jag eller barnen vinnarna.

Vi har haft sovmorgon idag men nu ska jag ordna frukost och gå ut och äta på altanen för det är soligt och varmt redan. Det kommer nog bli en härlig dag i dag. Har ni också kanonväder idag?

söndag 26 juni 2011

Nattjästa rågsiktsfrallor

Vilken mysig och härlig dag det har varit i dag. Vi började redan i morse med att äta en härlig frukost med nygräddade frallor som hade jäst i kylskåpet under natten. Sedan på eftermiddagen hade vi hela trädgården full med folk, det var kusiner både till mig och barnen här. Då fikade vi bland annat en nygjord knäckig rabarberpaj. Vi har även börjat planera Idas första barnkalas som hon ska ha nästa söndag, fyra dagar innan hon fyller 4 år. Hon tycker att det är såå spännande.
Nattjästa rågsiktsfrallor
0,5 paket jäst
5 dl kallt vatten
1 msk honung
1 msk olivolja
2 tsk salt
12 dl rågsikt

Rör ut jästen i det kalla vattnet.
Tillsätt honung, olivolja, salt och rågsikt. Blanda ihop degen som ska vara ganska kladdig.
Täck med handduk och ställ i kylen över natten.
Ta fram degen på morgonen och häll ut den på rejält mjölat bakbord, knåda inte.
Häll över lite mjöl, skär i bitar och lägg på plåt med bakplåtspapper.
Grädda i 225 grader i ca 20 minuter.

Det är så gott med nygräddat redan till frukost. För att inte frallorna ska bli för kompakta gäller det att degen är kladdig när man ställer den på jäsning på kvällen.

Västerbottenssill

Igår var det soligt och varmt och det vädret verkar fortsätta i dag fast med lite mer blåst. Perfekt torkväder alltså, ska försöka tvätta bort lite smutstvätt.

Vi åt ingen sill-lunch på midsommarafton därför gjorde jag en silltallrik till förrätt istället. På silltallriken fanns färskpotatis, lite ägg, en hjärtformad smörgås, inlagd sill och västerbottenssill.
Västerbottenssill
420 g (1 burk) 5-minuterssill
1 dl majonnäs
1 dl matlagningsyoghurt
1.5 dl riven västerbottensost
1 st vitlöksklyfta, pressad
1 msk dijonsenap
1 krm cayennepeppar
salt och nymalen peppar

Låt sillen rinna av noga i ett durkslag.
Blanda samman övriga ingredienser och vänd till sist ner sillen. Smaka av med salt och nymalen peppar.

Jag brukar tycka att sill med klar inläggning är godare, t.ex. löksill, citronsill eller inlagd sill. Men det här var en riktigt god sill som jag kommer göra fler gånger. Det är ju dessutom så himla smidigt med 5-minuterssillen som inte behöver förberedas någonting den är t.o.m skuren i bitar. Bara att blanda ihop och sen färdig att äta.

Igår skar jag 3 kg rabarber till den absolut godaste saften - rabarbersaft. Den har stått med varmt vatten och citron tills i dag och senare ska jag sila och tillsätta socker och citronsyra sen är den klar att avnjutas. Vi har så enormt mycket och stor rabarber. Det märks knappt att jag har tagit nå. Grannarna började prata om att de skulle köpa en rabarberplanta men det tyckte jag var onödigt så jag sa åt dem att ta en planta (eller vad det heter) från oss och det märks knappt heller. Hoppas den tar sig hos dem så att de också får njuta av härlig rabarber.

Nu ska jag baka ut och grädda frallor som har kalljäst i kylskåpet i natt sen ska vi äta en god frukost.