onsdag 4 maj 2011

Marinad till lamm

Under påskhelgen grillade vi bitar av lamm. I år är det ju första gången vi har lamm i frysen och jag har aldrig tidigare tillagat lamm så jag har inte riktigt koll på alla bitar än. Vi hade en del bitar med ben som vi kom på att vi skulle grilla. Bitarna var lite stora så det tog tid att få dem klara, vi borde ha kokat dem först som man gör med tjocka revbensspjäll.
Marinad till lamm
1 kg lammkött, stek, ytterfilé eller kotlett
Marinad:
1 msk kinesisk soja
2 msk olja
2 tsk timjan
1 msk oregano
2 st smulade, lagerblad
2 krm svartpeppar
2 st vitlöksklyftor, små, pressade
1 st citronskal, rivet

Blanda samman marinaden, blanda ner köttet och låt det ligga svalt några timmar eller längre.
Grilla.

Det var en god marinad som passade bra till lammkött. Har sån dålig koll på alla lammbitar så jag vet inte vad det var för bitar vi använde till grillning. Nästa gång grillar vi förmodligen kotletter som vi känner igen.

tisdag 3 maj 2011

Citrontårta med mycket bär

Den "engelska tårtan" smakade citron, det var Lemon curd i den. Barnen var väldigt imponerade över garneringen och jag var lite stolt själv också:) Eftersom jag inte är så förtjust i grädde tycker jag om när det är mycket bär på tårtor och den här tårtan hade riktigt mycket bär på sig. Jag använde samma recept på tårtbotten som alltid fast den här gången gräddade jag den i en liten långpanna för att den skulle få en "flaggform" istället för att vara rund.

De andra smakerna jag hade till pappas kalas var en bil-glasstårta med Ahlgrens bilar och långpannebullar där toppingen smakar vanilj.
Citrontårta med mycket bär
Tårtbotten
4 ägg
4 dl socker
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
8 msk vatten, ljummet (1,2 dl)
Fyllning och garnering:
blåbär
6 dl grädde
1 burk lemon curd
hallon, blåbär eller andra bär

Vispa ägg och socker poröst.
Rör ner mjölet blandat med bakpulver växelvis med vattnet.
Grädda längst ner i 175° i 25-35 minuter.
Låt svalna.
Skär i tre delar.
Vispa grädden.
Blanda ordentligt lite grädde med alla lemon curd. Blanda sen ner resten av grädden.
Sätt blåbär på nedersta botten och lägg sedan lite lemon curd-grädde ovanpå blåbären.
Lägg på nästa botten och täck med lemon curd-grädde.
Lägg på översta botten och täck med lemon curd-grädde. Täck även sidorna med grädde.
Garnera med bär.

Citron och blåbär är en god kombination så därför har jag riktigt mycket blåbär på den här tårtan. Jag fyller tårtor dagen innan kalaset och sen garnerar jag samma dag som de ska ätas. När jag använder det här receptet till runda tårtor så är den enkel att dela i tre delar. Nu blev den något platt så det var lite klurigt att få till 3 bottnar, men det gick bra till slut.

söndag 1 maj 2011

Tårtkalas och kungligt bröllop i Storbritannien

Imorgon fyller pappa år men vi ska fira honom redan idag då alla är lediga. I present av mig får han tårtor och bulla. Jag har bakat tre saker med helt olika smaker. Men var och en är med en av pappas favoritsmaker. Vad det är avslöjar jag inte än, men recept kommer så småningom.

I fredags var det kungligt bröllop i Storbritannien men då hann jag inte göra någon tårta att fira med. Istället garnerade jag dagens tårta för att hedra prins William och hans Kate.
Tårta garnerad med blåbär, hallon och grädde.
Men vad är det för smak på tårtan?

lördag 30 april 2011

Grillspett på Valborg

Idag är det Valborgsmässoafton och traditionsenligt har vi grillat här hemma och sen gått ner till älven och tittat på fackeltåg och majbrasa och hört en manskör sjunga "Vintern rasat....". En ganska lugn och behaglig kväll. Barnen är nöjda med att vara vid majbrasan och springa omkring med sina kompisar i ungefär en timme sen vill även de gå hem till värmen.

Ida var på sitt första barnkalas idag då hennes dagiskompis Amanda fyllde 5 år. Det var fika, lekar och fiskdamm. Amanda ville ha ett maskeradkalas så de som ville fick klä ut sig, så Ida hade sin Spanien-klänning på sig och var såå nöjd. Till sommaren är det nog dags för Ida att själv få ha ett barnkalas för första gången. På tal om kalas så ska vi fira pappa imorgon fast han fyller år på måndag. Så i dag har jag tillverkat två pappa-tårtor i present till honom.

Dagens grillmiddag blev grillspett som vi åt med pommes frites, sallad och bearnaisesås.
Grillspett
2 kycklingfiléer
0,5 dlthaichilisås
1-2 msk soja
1-2 msk olja
6 hg fläskytterfilé
2 msk balsamvinäger
2 msk soja
2 msk olja
1-2 vitlöksklyftor
0,5 tsk sambal oelek
köttbullar
skivad ananas
röd paprika
champinjoner

Dela kycklingen och fläskytterfiléen i bitar.
Blanda ihop thaichilisås, soja och olja i en påse. Sätt ner kycklingbitarna och låt marinera i minst en timme.
Blanda ihop balsamvinäger, soja, olja, pressad vitlök och sambal. Sätt ner fläskytterfilébitarna och låt marinera i minst en timme.
Lägg grillpinnar av trä i blöt.
Dela paprika, ananas och champinjoner.
Trä upp kyckling, kött, köttbullar, paprika, ananas och champinjoner på spett och grilla.
Grillspetten innan grillning
Detta använde vi idag men grillspett går ju att variera hur mycket man vill. Korv kan vara gott och zucchini använder jag ofta. Champinjonerna var dock inte så populära idag. Grillad ananas och kyckling är en god kombination.

fredag 29 april 2011

Tjocka grillade revbensspjäll med amerikansk glaze

Nu är det fredagkväll och som vanligt på fredagkvällar är jag trött. Ska bara skriva det här inlägget sen ska jag gå och sova. Man blir ju inte piggare av att höra Idas snarkningar. Har ni sett det engelska kungliga bröllopet? Jag såg lite på eftermiddagen, kul att se lite kändisar och fina klänningar...och alla hattar. Var lite sugen på att baka en bröllopstårta till efterrätt. Men det hann jag inte med för vi åkte och tittade på kakel och klinker istället.

När jag var och helghandlade hade de tjocka revbensspjäll riktigt billigt så jag köpte 2 kg som vi grillade ikväll. För att det skulle gå lite fortare på grillen kokade jag dem först i ca 40 minuter.
Tjocka grillade revbensspjäll med amerikansk glaze
2 kg tjocka revbensspjäll
1 msk salt
1,5-2 liter vatten
10 svartpepparkorn
10 vitpepparkorn
2 lagerblad
2 morötter
3 vitlöksklyftor
Glaze:
2 dl passerade tomater
0,5 dl worcestershiresås
0,5 dl sirap
2 tsk paprikapulver
2 krm chilipeppar
2 vitlöksklyftor

Lägg spjället i en stor kastrull och häll på vatten så att det täcker. Lägg i salt, peppar, lagerblad, delade vitlöksklyftor och skivade morötter. Koka upp.
Låt sjuda på svag värme under lock i 30-45 minuter, beroende på tjocklek.
Ta upp spjällen och låt dem svalna.
Glaze:
Blanda samman passerade tomater, worcestershiresås, sirap, paprikapulver och chilipeppar. Pressa ner vitlöken.
Skär upp spjället så att varje bit har ben i sig.
Pensla med glaze.
Grilla spjällen runt om, långt från glöden. Pensla ev. med mer glaze under grillning och före servering. Grillningen tar inte så lång tid när man först har kokat spjällen. Det tar ca 10 minuter men är beroende på hur länge man kokade dem och hur stora bitar man har.
 
Vill man kan man grilla hela spjället och dela det i portionsbitar efter grillning. Men vi tycker det är gott med glaze och grillyta runt hela biten. Har man ingen grill kan man ugnssteka spjällen istället genom att lägga revbenen på ett galler i en långpanna med benen uppåt. Stek i 275° i ca 20 minuter. Vänd och pensla med glaze. Stek i ca 10 minuter till. Pensla med mera glaze före servering.
 
Det här var riktigt gott och alla åt hur mycket som helst. Revbensspjäll kommer definitivt att ligga på grillen fler gånger i sommar. I dag åt vi det tillsammans med grillad sparris, sallad och chili-bearnaise. En riktig höjdarmåltid.

tisdag 26 april 2011

Ros-kakform

Jag älskar köpa nya saker till köket, trots att jag har fullt tillräckligt. Mitt senaste inköp är en ny sockerkaksform som har formen av en ros. Blev fint att göra en sockerkaka i den, kanske lite svårt att se på bild. Jag gjorde en kanelbullesockerkaka som är en av mina favorit-sockerkakor.
Det bruna är kanel och inte bränt:)
Fat från Mateus.

Formad som en ros

Den var inte svår att smörja trots mönstret.

I morse spöregnade det här och jag trodde det fina vädret för över för ett tag. Men efter nån timme kom solen fram och det blev kanonvädet igen. Tyvärr är man inte ledig nu när vardagen är här igen så det blir till att sitta på kontorsstolen och njuta av vädret genom fönstret. Nu är det bara fyra dagar till nästa fest - valborg! Vad gör ni då? Är ni vid nån majbrasa? Grillar ni? Eller är det bara en vanlig lördag för er? Vi brukar grilla till middag och sen gå och titta på en majbrasa här i området där många av barnens kompisar också brukar vara. Efter en stund där brukar de vara rätt nöjda och vi kan gå hem. Efter att äntligen ha fått i ordning i källaren kanske vi premiäreldar i öppna spisen.

Jag har tagit upp röda vinbär från frysen så nu ska jag göra en omgång rödavinbärsmarmelad med kardemumma.

måndag 25 april 2011

Blåbärscheesecake med chokladbotten

Idag tog vi ledigt från källarjobbet, istället förberedde vi oss för den kommande arbetsveckan. Jag hade gärna haft en veckas påsklov att se fram emot. Vi var på påsklunch hos mina föräldrar med syrran och hennes familj. Efter det följde mamma med hem till oss och rensade lite snabbt i rabatten för att få bort allt snömögel som jag förmodligen är allergisk mot. När vi smorde upp cyklarna och letade fram cykelhjälmarna märkte vi att Olivias cykel var en aning för liten. Hon har tjatat om att hon vill ha en kärringcykel som hon kallar det. Var inte sugen att köpa en ny cykel för flera tusen igen så vi kollade Blocket och hade sån tur att det precis hade kommit in annons på en gammal cykel, precis sån som Olivia ville ha, till bra pris. Nu har vi gjort två jättefynd på Blocket under påsk.

Jag hade lite svårt att bestämma vad jag skulle göra för påsktårta i år. Som vanligt var jag sugen på choklad, men ville inte göra en vanlig chokladtårta. Var lite sugen på en cheesecake med bär, men tycker ofta att digestivebotten blir för smulig och tråkig. Därför gjorde jag en chokladbotten istället. Det blev en väldigt mastig cheesecake som räcker till många. Vi åt den efter lördagens påskbuffé, jag tog en stor bit i solen igår och vi åt den till efterrätt till dagens påsklunch.
Vill man ha en mer lila kaka så vispar man sönder blåbären mer.
Men jag tycker det är gott och fint med hela bär också.
Blåbärscheesecake med chokladbotten
Chokladbotten:
115 g smör
115 g mörk choklad
2 dl strösocker
2 ägg
1/2 dl mjölk
2 1/2 dl vetemjöl
Blåbärscheesecake
450 g Philadelphia ost
200 g blåbär
3 ägg
1 1/4 dl Strösocker
Crème fraiche-topping
2 dl creme fraiche
2 msk strösocker
2 tsk vaniljsocker

Chokladbotten:
Smörj och bröa en rund form.
Bryt chokladen i bitar och smält den tillsammans med smöret i en kastrull på låg värme och under flitig omrörning tills blandningen är slät.
Vispa ägg och socker ordentligt.
Tillsätt mjölk och chokladsmöret, vispa.
Vänd ner mjölet och blanda tills smeten är slät.
Häll smeten i formen.
Grädda långt ner i ugnen i 180 grader i ca 20 min.
Ta kakan ur ugnen och gör i ordning resten.
Blåbärscheesecake:
Kör alla ingredienserna i matberedare eller med elvisp till en jämn smet. Häll i formen.
Grädda i nedersta delen av ugnen 25-30 min.
Crème fraiche-topping:
Blanda ihop ingredienserna och bred på kakan. Grädda ytterligare 5 min.
Låt kakan sedan stå över natten i kylskåp.
Servera gärna en klick vispad grädde till.

Eftersom jag hade sån beslutsångest vad jag skulle göra för påsktårta hann den bara stå kallt några timmar. Den var god men lite lös i konsistensen. Dagen efter var den mycket bättre. Jag hade gärna haft lite kladdigare chokladbotten så nästa gång tar jag lite mindre mjöl och hoppas att den inte blir för kladdig. Blåbär och choklad är en sån bra kombination och jag är väldigt nöjd med mitt cheesecake-experiment. Hallon passar också bra till choklad så jag kommer nog prova det framöver också.