måndag 28 februari 2011

Stek med ingefära, honung och balsamvinäger

I dag börjar sportlovet för Olivia och Isak men tyvärr blir det ingen skidresa i år. Jag ska inte vara ledig nån hel dag under lovet men har tagit sovmorgon idag för att hinna äta en mysig frukost med storbarnen, sen kommer jag nog sluta tidigare vissa dagar och ta långluncher andra dagar.

Igår gjorde vi en stek med en glaze med bland annat en av mina favoriter - balsamvinäger. Det blev så gott som jag hade hoppats.
Stek med ingefära, honung och balsamvinäger
Ca 1 kg fransyska, jag använde fransyska av älg
Glaze:
3 cm färsk ingefära
1 dl rapsolja
1/2 dl flytande honung
1/2 dl soja
1/2 dl balsamvinäger
1/2 msk timjan
Flingsalt och nymalen svartpeppar

Hetta upp smör i en gryta eller stekpanna med hög kant som tål att sättas in i ugn. Bryn fransyskan runtom i smöret. salta och peppra.
Blanda ihop alla ingredienser till glazen och häll den över köttet. Bryn ytterligare någon minut.
Stick in en termometer i tjockaste delen på steken. Ställ in grytan eller pannan i ugnen på 175° och låt steka tills temperaturen når ca 57-58°. (Ca 1 1/2 timme)
Späd med lite vatten ett par gånger under tiden.
Ta ut steken och låt vila. Sila skyn.
Skär köttet i tunna skivor och servera med skyn, morotsröra, potatis och sparris.

Ida är lite sugen att smaka en köttbit.

Alla tyckte det var jättegott kött, så vi åt och vi åt och vi åt. Det här kommer vi definitivt att göra många fler gånger.

lördag 26 februari 2011

Silviakaka

Ikväll är det dags för sista deltävlingen i Melodifestivalen och vi hoppas få höra flera bra låtar. Har ni någon favorit till slutsegern redan, eller? Barnen hoppas det blir Danny eller Eric Saade som får representera Sverige och jag har inte hittat nån riktig favorit i år.

I eftermiddags bakade jag en Silviakaka som jag bjöd mamma och pappa på när de var här för att inspektera bygget. Jag smakar nog en liten bit till när jag myser med barnen i soffan till Melodifestivalen ikväll.
Silviakaka
2 hela ägg
1 äggvita
2,5 dl socker
2,5 dl vetemjöl
2,5 tsk bakpulver
1 dl vatten
Glasyr:
1 äggulor
100 g smör
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1,5 dl kokos

Vispa de hela äggen, äggvitan och strösockret pösigt med elvisp.
Blanda mjöl och bakpulver, sikta ner i äggsmeten. Rör i vattnet.
Häll i rund och smord springform.
Grädda 175 grader i 20-25 min på nedersta falsen.
Låt kallna
Glasyr:
Smält smöret, tillsätt socker och vaniljsocker. Rör tills sockret löst sig och smeten har svalnat något.
Rör sedan ner äggulan när smeten har svalnat något.
Bred glasyren på den kalla kakan, strö över kokos.

Kreolskans vardagsgryta

I går blev det äntligen lite varmare, kring minus tio, men då var det halv storm ute och var ändå svinkallt. I dag blåser det inte speciellt mycket och bara några minusgrader - äntligen. Egentligen behöver vi städa i helgen men eftersom vi väntar hem hantverkare nästa vecka känns det onödigt att städa för de lär skita ner med allt byggdamm som brukar vara svårt att undvika.

I går kväll gjorde Olivia slingor i håret. Det var hennes kusiners kusin, Emma, som gjorde det och det blev jättefint. Till middag bjöd vi Emma på Kreolskans vardagsgryta. Oftast använder man fläskfilé till den, men vi gjorde en vardagsvariant med fläskkarré istället.
Kreolskans vardagsgryta
600 g fläskkarré, i tärningar
2 st kabanosskorv, i skivor
2 tsk olivolja
1 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymalen
0,5-1 tsk mejram
2 msk vetemjöl
1 dl syltlök
1 dl svarta oliver, urkärnade 
1 dl ättiksgurka, hackad
2,5 dl grädde
2,5 dl vatten eller mjölk
1 st röd paprika, strimlad

Bryn fläskkarrén i olja i en tjockbottnad gryta. Krydda med salt, peppar och mejram.
Tillsätt korven. Strö över mjölet. Slå över grädden och mjölk eller vatten. Koka under lock i 5-10 min.
Rör ner syltlök, oliver och gurka. Koka under lock i ytterligare 5-10 min.
Blanda ner paprika. Koka upp.
Servera med ris och sallad.

torsdag 24 februari 2011

Scones

Ursäkta att jag tjatar, men jag är såå less kylan nu! När ska vi få lite värme? Idag har det blåst riktigt mycket också så det känns betydligt kallare än de tjugo minusgraderna termometern visar. I dag har längd-VM börjat och jag var väldigt nöjd med att sluta tidigare på torsdagar för då hann jag hem till sprint-finalerna som resulterade i ett guld och ett brons.

Snickarna i utbyggnaden har hunnit litegrann men i källaren står det stilla. Jag undrar om de hinner klart utbyggnaden på två veckor som det var sagt. Nästa vecka kommer de som ska fixa i källaren - hoppas jag. De hann inte komma den här veckan som det var sagt. Jag är lite ivrig för jag längtar tills det blir klart.

Igår till kvällsfikat bakade Olivia scones som blev jättegoda. Än en gång måste jag hylla skolans hemkunskap.
Scones
4,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
50 g margarin
2 dl mjölk

Blanda ihop de torra ingredienserna.
Tillsätt rumsvarmt margarin och rör ihop.
Tillsätt mjölken och gör till deg.
Ta upp på bakbord och dela i 2 delar. Platta ut till 2 runda scones ca 1 cm tjocka.
Gör ett kors tvärs över brödet och nagga.
Grädda i 225 grader i 10-15 min.
Låt svalna något.

Olivia använde mjölkfritt margarin och havremjölk och de blev jättegoda. Tänk på att scones är godast nygjorda då de bara har svalnat en aning.

tisdag 22 februari 2011

Laktosfri Smetana

Jag har provat Valios laktosfria Smetana. Eftersom Isak har varit mjölkprotein-allergisk sedan födseln men nu ska börja prova mjölk är laktosfria produkter perfekt att använda så att han inte får ont i magen av mjölksockret. Laktosfria produkter innehåller lika mycket mjölkprotein som vanliga mjölkprodukter men innehåller inget mjölksocker (laktos). De som inte är vana vid mjölkallergi har svårt att förstå skillnaden. Ska du bjuda en mjölkallergiker eller laktosintolerant på fika eller mat så är det bästa att fråga om råd vilka produkter du kan använda.
Laktosfri smetana är en tjock syrad grädde med många användningsområden. Den går att använda i både kall och varm matlagning och går jättebra att koka upp. Man kan röra ut den till rinnigare variant, eller vispa den hårt till fastare konsistens.

Jag använde den nu senast till Isaks sojakyckling och resultatet blev jättebra.

måndag 21 februari 2011

Matsedel v.8 feb 2011

Det blev en VM-medalj, ett silver, i går i herrarnas slalom, precis som jag hade hoppats och trott. Till helgen börjar längd-VM då blir det fler medaljer, eller hur? Jag hade hoppats på lite varmare väder i veckan, men i morse när jag vaknade var det kring 26 grader kallt. Så det verkar som jag får vänta ett bra tag på att kylan ska försvinna. Igår var det kring 17 minusgrader och man tyckte att det var varmt. Det är ju knäppt, i vanliga fall tycker man Inte att det är varmt vid de temperaturerna.

Matsedel v.8 feb 2011
Må: Stekt korv och potatis
Ti: Kyckling i ugn och ris
On: Spagetti och köttfärssås
To: Pizza
Fr: Kreolskans vardagsgryta med fläskkarré
Lö: Tacos och marinerad rostbiff (lammstek)
Sö: Stek med ingefära, honung och balsamvinäger

söndag 20 februari 2011

Chai te

Bland det godaste som finns är andra koppen te på helg-morgnar, då tar jag ofta ett glas chai te med skummad mjölk framför tvn. När det dessutom är sport på tv blir det extra bra, som idag då det är Alpina VM med herrarnas slalom. Visst blir det medalj?!
Det absolut godaste chai teet finns i Stockholm och jag brukar handla det när jag är där eller be min kompis ha med det när hon kommer hem. Lite krångligt. I Luleå finns bara en "riktig" teaffär och deras chai-te är så blaskigt och smakar nästan ingenting. Jag har bett dem byta leverantör men det verkar de inte vilja göra. Tyvärr.

Nu har en bekant öppnat en butik, Lilla skafferiet, med lite smått och gott, chokladpraliner, kryddor, oljor och te. Jag hade sån tur att jag fick prova två tepåsar av hennes chai-te. Tusen tack! Det var faktiskt riktigt gott, men påsarna var så fina så jag vågade knappt använda dem. Perfekta att ge bort i present i t.ex. en korg full med godsaker.
Tepåsar, med och utan förpackning