fredag 18 februari 2011

Choklad- och cheesecakemuffins

Fedag igen! Min favoritdag när man har hela helgen framför sig, dessutom slutar jag tidigt på fredagar. Igår var snickarn hos oss så på måndag sätter de igång med utbyggnaden och gör innertak, mellanväggar, innerväggar, isolerar, fixar dörr- och fönsterfoder och monterar vår ytterdörr. Det är så spännande och jag längtar tills det blir klart om ca två veckor.

Istället för att sätta frosting, topping, glasyr eller likande på färdiggräddade muffins kan man göra som jag gjorde förra helgen då jag gjorde choklad- och cheesecakemuffins. Kanske nånting för er att prova till morgondagens Melodifestival.
Choklad- och cheesecakemuffins
125 g smör
2 1/2 dl råsocker
2 ägg
1 1/4 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
1 1/2 dl mjölk
3 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat
1/4 tsk salt
Cheesecake-fyllning
300 g philadelphiaost
3/4 dl socker
1 ägg
1 tsk vaniljsocker

Vispa rumstempererat smör och råsocker poröst med elvisp.
Tillsätt äggen ett i sänder och vispa till en smet.
Blanda ner kakaon och vaniljsockret.
Vispa ner mjölken och blanda till en jämn smet.
Blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat och salt i en bunke.
Rör ner mjölblandningen i chokladsmeten.
Blanda ingredienserna till fyllningen i en annan skål.
Fyll muffinsformarna till hälften med chokladsmeten.
Toppa med cheesecake-fyllningen så formarna är fyllda till tre fjärdedelar.
Grädda i mitten av ugnen 175 grader i cirka 25 minuter.

Det går förmodligen lika bra att använda vanligt strösocker istället för råsocker, men när jag nu hade råsocker hemma så använde jag mig av det.
Färdigfyllda formar redo för ugnen.

Visst blev de läckra?
Jag har ätit en liknande variant men med mörk choklad istället för kakao i chokladsmeten, självklart var det snäppet godare. Men det här är en billigare och enklare variant då man gör en vanlig chokladmuffins med cheesecake-fyllning.

onsdag 16 februari 2011

Sojakyckling

Nu är jag less den här kylan som gör att man inte vill vara ute några längre stunder. Solen skiner hela dagarna så det ser så härligt ut att man glömmer att det är nästan 30 minusgrader. Men när man väl kommer ut glömmer man inte bort kylan. Jag längtar efter en långpromenad på isvägen som kommunen alltid plogar upp på älven. På förskolan tyckte de att det var lite för kallt idag så Ida har inte varit ute något...och det märks. Nu busar hon av sig lite i badet innan det är dags för välling och sängen.
Sojakycklingen är kanske inte så vacker, men den är god och enkel att tillaga.
Sojakyckling
1 kg kycklingfiléer
3 dl grädde
2 dl creme fraiche
0,5 dl soja
1-2 tsk sambal oelek, beroende på hur starkt man vill ha det
2 vitlöksklyftor

Lägg kycklingfiléerna i en ugnsform.
Blanda allt till såsen och häll över kycklingen.
Låt stå i 175 C i ca 1,5 timma.
Vänd gärna kycklingen ett par gånger under tiden så den riktigt får gotta sig i såsen från alla håll och bli mör.

Den här rätten har jag tidigare gjort med kött flera gånger med gott resultat, enklare kan det knappt bli och såsen blir så god. Det här var första gången jag provade med hel kycklingfilé och det var minst lika gott som med kött. Till Isak blandade jag havregrädde och laktosfri Smetana med samma goda resultat.

tisdag 15 februari 2011

Smörgåstårta

I dag jobbade jag sent och Leif är på kurs i Skellefteå så mormor och morfar hämtade barnen på skola och förskola. Efter det for hela gänget på biblioteket innan de for hem och fixade middag. När jag hade jobbat klart åkte jag dit och fick sätta mig till dukat bord och äta en god middag med lövbiff, potatis, sallad och två olika såser. Vardagslyx! Sen åkte barnen och jag hem till oss och satte igång med kvällsrutinerna.

Igår på Alla hjärtans dag åt vi hemmagjord smörgåstårta som blev så god. Det bästa är om man lägger ihop den dagen före så att alla smaker kommer fram och brödet suger åt sig av rörorna. Dessutom går det fort att fixa ihop en festmåltid när den väl ska ätas. Det är bara ta fram den och göra det roligaste, nämligen garnera. En smörgåstårta passar alla möjliga tillfällen, t.ex kalaset, tjejträffen eller till lite online poker.
 
Smörgåstårta 4-6 ganska stora bitar
Dagen före servering:
Kantskär
16 skivor Rasker rostbröd

Blanda ihop allt till lager 1:
ca 100 g bredbar leverpastej
lite grädde för att göra det smidigare
några skivor smörgåsgurka, i små bitar

lager 2:
ca 250 g räkost

Blanda ihop allt till lager 3:
3 kokta ägg
100 g philadelphiaost
lite grädde för att göra det smidigare
salt och peppar

Samma dag som tårtan ska ätas:
Vispa ihop allt till täcklagret:
1,5 dl vispgrädde
1 dl crème fraiche
2 msk majonäs

Garnering:
3 kokta ägg
0,5 kg oskalade räkor som skalas
vindruvor
körbärstomater
isbergssallad

Dagen före smörgåstårtan ska ätas:
Lägg 4 skivor på ett fat. Bred på leverpastejblandningen.
Lägg på 4 skivor till. Bred på räkosten.
Lägg på ytterligare 4 skivor. Bred på äggblandningen.
Lägg på de sista 4 skivorna.
Plasta in och låt stå kallt i ca 1 dygn.
Samma dag som tårtan ska ätas:
Bred på täcklagret och garnera.

Jag får alltid sån beslutsångest när jag ska välja fyllningar, men det här blev en god kombination av smaker. Eventuellt tog leverpastejen över lite för mycket, men eftersom jag tycker om leverpastej gör det inte så mycket.

Smaksatt crème fraiche och bearnaise

Nu söker Smartson fler testpiloter!

Arla Köket® crème fraiche gourmetsortimentet är en serie lite lyxigare produkter med mer karaktärsfulla smaker. Varje år låter Arla vinnaren av Årets Kock sätta sin prägel på en av Arla Köket® crème fraiche gourmet. Årets nya tillskott med smaken dill, vinäger och svartpeppar har utvecklats i samarbete med 2010 års Årets Kock vinnare, Gustav Trägårdh. De välutvecklade och speciella smakerna i Arla Köket® gourmetsortiment inspirerar och gör matlagningen roligare!

Läs mer och anmäl dig som testpilot till crème fraiche gourmet här: http://smartsontestpilot.se/arla-koket-creme-fraiche-gourmet/bli-testpilot/

Läs mer och anmäl dig till testpilot för Rydbergs Bearnaise här: http://smartsontestpilot.se/rydbergs/bli-testpilot

måndag 14 februari 2011

Matsedel v.7 feb 2011

I söndags bakade vi semlor och åt till efterrätt. Det var årets första semla för oss alla och det var så gott. Alla barnen ropade "En till!" när den första var uppäten. Men nu får de vänta ett tag på semla nummer två.
Ida längtar att få provsmaka sin semla.
Matsedel v.7 feb 2011
Må: Småplock bl.a smörgåstårta, chicken nuggets och kycklingklubbor
Ti: Barnen äter hos mormor och morfar
On: Pastasallad med kassler
To: Rester
Fr: Lammkotletter med citron och honung
Lö: Pytt i panna. Sedan ostbricka till Melodifestivalen
Sö: Stekt panerad röding med potatis
Ida hjälper att vispa grädde till semlorna.

Alla hjärtans dag

Brukar ni fira Alla hjärtans dag? Vi brukar inte fira så mycket förutom att vi äter lite festligare mat, ofta blir det en trerätters middag. När jag frågade barnen igår vad de ville äta så svarade de i kör "Småplock". Småplock är alltså inte bara min favorit utan nu har även barnen insett storheten med det. Dessutom ville de att vi skulle sitta i vardagsrummet och äta så att det blir riktigt mysigt.
Tre godishjärtan låg och väntade på tallrikarna
till mina småhjärtan när det var dags för middag.

Eftersom jag jobbade till 17 idag hann jag inte göra så många smårätter, men alla verkade nöjda med middagen i alla fall. Vi hade chicken nuggets, kycklingklubbor, pommes frites, tacochips, salsa, gurkstavar, körsbärstomater, räkor och smörgåstårta. Vi blev så mätta allihop att vi inte orkade nå efterrätt.

söndag 13 februari 2011

Päron-och jordgubbspaj

Nu håller Leif och en kompis på med källarens yttervägg som måste fixas till innan vi kan måla och lägga golv, så nu hoppas jag att vi snart kan börja måla. Men allt tar sån tid när det görs från grunden. Men förhoppningsvis blir det bra och ordentligt gjort.

Igår till melodifestivalen åt vi en smulpaj med päron och jordgubbar. Kanske en lite konstig kombination, men det blev riktigt bra faktiskt. Vi hade päron i fruktskålen som behövde ätas upp och lite jordgubbar kvar i en påbörjad förpackning i frysen, så då blev det den annorlunda kombon. Smulpaj är ju så bra eftersom man kan ta lite allt möjligt och det blir oftast bra. Till smuldegen tömde jag en påse kokos och lite riven mandelmassa som jag hade i kylskåpet. Blir så glad när jag kan använda upp "slattar".
Päron-och jordgubbspaj
4 små päron
3 dl jordgubbar
0,5 dl socker
1 msk potatismjöl
1 tsk kardemumma
Smuldeg:
150 gram smör
2,25 dl vetemjöl
1,5 dl havregryn
1,5 dl socker
1,5 dl kokos
2-3 dl riven mandelmassa

Blanda alla ingredienserna förutom smöret till smuldegen i en bunke.
Smält smöret och häll i bunken. Blanda till en smuldeg.
Skala, kärna ur och klyfta eller skiva päronen. Dela jordgubbarna om de är stora. Lägg frukt och bär i en smord form.
Blanda socker, potatismjöl och kardemumma. Strö över frukt och bär i formen.
Strö över smuldegen och baka smulpajen i 175 grader ca 35 minuter tills den fått fin färg.
Ta ut och låt svalna något innan serverering.

Använd de frukter eller bär du vill, tillsammans ska de väga ca 600 g eller täcka en pajform. Krydda med din favoritkrydda. Eftersom kardemumma är min favoritkrydda använde jag den igår men det hade nog blivit lika gott med t.ex. vaniljsocker.