Igår var jag, Olivia och Isak på Melodifestivalen och hade en jätterolig kväll. Vi hade perfekta platser, precis i mitten på rad 7 främre parkett. Vi missade ingenting som hände på scenen och fick konfetti på oss i sann schlager-anda. Timmen före tv-sändningen sjöng Karl Dyall, Rennie Mirro, Jocke Bergström och Hanna Hedlund gamla schlagerlåtar. Den underhållningen var minst lika bra som själva tävlingen kanske snäppet bättre t.o.m. Danny var en storfavorit hos oss tre så vi blev alla glada när han gick vidare. Men sen hade vi olika åsikter vem den andra finalisten borde vara. Jag som är en schlagernörd tyckte förstås om Jenny Silvers schlagernummer, medan Isak diggade Swingfly.
Fläskfilégryta med sparris
fläskfile
1 gul lök
300 gram färska champinjoner
1 burk inlagd sparris
2 röda paprikor
1 msk smör el margarin
2 krm svartpeppar
salt
1-2 tsk mejram (jag hade i mer)
1-2 vitlöksklyftor
1 1/2 msk vetemjöl
5 dl grädde
Putsa filén och skär den i skivor som bultas ut lite lätt.
Skala och klyfta löken.
Strimla paprikorna och sila av sparrisen (spara lagen till såsen).
Bryn fläskfilé-skivorna, krydda med salt, peppar och mejram. Lägg över i en gryta.
Fräs paprika, lök och champinjoner och lägg sen över det i grytan.
Pressa i vitlök och strö över mjölet i grytan och rör om.
Tillsätt sparrislagen och grädden och låt grytan puttra 5-20 min, köttet blir mörare ju längre det står och puttrar.
Tillsätt sparrisen strax innan servering.
Servera till potatisklyftor, ris eller bara till en sallad.
Jag tog hälften crème fraiche och hälften grädde i grytan. Vi var inte sugna på vare sig ris eller potatis så vi åt bara en sallad med fetaost till grytan idag. Grytan var god och det var gott med sparris som vi tyvärr äter väldigt sällan trots att jag tycker om det.
söndag 6 februari 2011
lördag 5 februari 2011
Mer muffinsformar i silikon
Nu har jag köpt ännu fler muffinsformar i silikon. Den här gången är det "vanliga" formar utan mönster men i fina färger. Det är så smidigt att använda silikonformar. Jag börjar ha en hel del nu.
torsdag 3 februari 2011
Fiskkakor
När jag var på stan på min lunch idag ringde mobiltelefonen och jag kände igen telefonnumret - Idas förskola. De sa att hon var lite varm, hängig och rödblommig så det var bara att gå tillbaka till jobbet och säga att jag vabbar resten av dagen och sen fara och hämta lilltjejen. Då hade hon piggnat till lite men inte var hon helt frisk. Hon har varit lite smågrinig på eftermiddagen och somnade tidigt så jag hoppas att hon sover sig frisk. Hon får dessutom vara hemma imorgon och krya på sig ordentligt.
Nu har vi en massa bruna bananer igen. Ibland är det en rykande åtgång på bananer och ibland blir hela klasen liggande orörd i fruktfatet. Jag tar tacksamt emot förslag på vad jag ska göra med dem.
Fiskkakor
2 kokta, mosade potatisar (ca 200 g)
3 salladslökar eller en bit purjolök
1 tsk salt
1 krm peppar
1 paket hoki- eller torskfilé (400 g)
1 tsk potatismjöl
1/2 dl ströbröd
1 röd chilifrukt
Blanda kokta, mosade potatisar med finstrimlade salladslökar, finhackad chili, salt och peppar.
Skär fisken, tinad och avrunnen, i bitar. Mixa till en färs i matberedare eller med stavmixer.
Blanda med potatisen och potatismjöl för hand.
Forma till 12 små biffar och vänd i ströbröd.
Stek fiskkakorna ca 3 minuter på varje sida i olivolja i en stekpanna.
Servera med ris, broccoli, sweet chilisås, japansk soja och gärna en citronklyfta.
Inget av barnen var speciellt förtjusta i det här, inte ens Ida som brukar tycka om fisk. Vet inte om det var fisken det var fel på eller om det är för att hon inte är riktigt frisk. Jag tyckte de var helt ok.
Nu har vi en massa bruna bananer igen. Ibland är det en rykande åtgång på bananer och ibland blir hela klasen liggande orörd i fruktfatet. Jag tar tacksamt emot förslag på vad jag ska göra med dem.
Fiskkakor
2 kokta, mosade potatisar (ca 200 g)
3 salladslökar eller en bit purjolök
1 tsk salt
1 krm peppar
1 paket hoki- eller torskfilé (400 g)
1 tsk potatismjöl
1/2 dl ströbröd
1 röd chilifrukt
Blanda kokta, mosade potatisar med finstrimlade salladslökar, finhackad chili, salt och peppar.
Skär fisken, tinad och avrunnen, i bitar. Mixa till en färs i matberedare eller med stavmixer.
Blanda med potatisen och potatismjöl för hand.
Forma till 12 små biffar och vänd i ströbröd.
Stek fiskkakorna ca 3 minuter på varje sida i olivolja i en stekpanna.
Servera med ris, broccoli, sweet chilisås, japansk soja och gärna en citronklyfta.
Inget av barnen var speciellt förtjusta i det här, inte ens Ida som brukar tycka om fisk. Vet inte om det var fisken det var fel på eller om det är för att hon inte är riktigt frisk. Jag tyckte de var helt ok.
Tacksam
Idag fick jag en så otroligt fin kommentar på ett inlägg om Äggfri rulltårta så jag måste lyfta fram den.
"Hej! Vill bara säga att jag är oerhört tacksam över att det finns människor som du som vill delge oss dina goda recept. Jag har en son som varken tål ägg eller mjölk och din sida har verkligen kommit till användning och sonen är jättenöjd och tycker allt är smaskens.
Tack!"
Det är sådana här kommentarer som gör att jag älskar att blogga. Tidigare drömde jag om att göra en kok- eller bakbok för mjölk- och äggallergiker men visste inte hur jag skulle gå tillväga. Då började jag blogga istället. Jag vill få så många som möjligt, helst hela världen (varför nöja sig med mindre?), att inse att det går så himla bra att göra det mesta utan mjölk- och äggprodukter.
Till barnkalas t.ex. då det nästan alltid finns chokladbollar, om de skulle göras på mjölkfritt margarin så skulle fler kunna äta av dem. Muffins är också populärt på barnkalas, jag har flera bra muffinsrecept utan varken ägg eller mjölk. Oj, vad jag hade blivit glad om mina barn hade fått gå på barnkalas och sluppit ha med sig eget fika. Inte för min skull (vi har ju ändå alltid fikabröd i frysen) utan för deras så att det inte skulle behöva känna sig annorlunda.
Självklart använder jag mjölk- och äggprodukter ibland, t.ex. omelett, men oftast gör vi varianter utan vare sig ägg och mjölk. Mjölkprodukter, t.ex. ost, använder vi oss mer och mer av eftersom Isak nu måste börja prova äta det. Men det blir inte så ofta som vi borde eftersom vi är så vana med andra alternativ.
"Hej! Vill bara säga att jag är oerhört tacksam över att det finns människor som du som vill delge oss dina goda recept. Jag har en son som varken tål ägg eller mjölk och din sida har verkligen kommit till användning och sonen är jättenöjd och tycker allt är smaskens.
Tack!"
Det är sådana här kommentarer som gör att jag älskar att blogga. Tidigare drömde jag om att göra en kok- eller bakbok för mjölk- och äggallergiker men visste inte hur jag skulle gå tillväga. Då började jag blogga istället. Jag vill få så många som möjligt, helst hela världen (varför nöja sig med mindre?), att inse att det går så himla bra att göra det mesta utan mjölk- och äggprodukter.
Till barnkalas t.ex. då det nästan alltid finns chokladbollar, om de skulle göras på mjölkfritt margarin så skulle fler kunna äta av dem. Muffins är också populärt på barnkalas, jag har flera bra muffinsrecept utan varken ägg eller mjölk. Oj, vad jag hade blivit glad om mina barn hade fått gå på barnkalas och sluppit ha med sig eget fika. Inte för min skull (vi har ju ändå alltid fikabröd i frysen) utan för deras så att det inte skulle behöva känna sig annorlunda.
Självklart använder jag mjölk- och äggprodukter ibland, t.ex. omelett, men oftast gör vi varianter utan vare sig ägg och mjölk. Mjölkprodukter, t.ex. ost, använder vi oss mer och mer av eftersom Isak nu måste börja prova äta det. Men det blir inte så ofta som vi borde eftersom vi är så vana med andra alternativ.
onsdag 2 februari 2011
Matsedel v.5 februari 2011
Två av veckans middagar har redan passerat och jag kommer inte på nån matsedel för veckan. Jag vet inte var inspirationen har tagit vägen. Men nånting så här kanske det blir. Förmodligen blir det många förändringar.
Matsedel v.5 februari 2011
Må: Pytt i panna
Ti: Korv och makaroner
On: Pizza
To: Fiskkakor
Fr: Tacos och tacogratäng
Lö: Fläskfilégryta med sparris
Sö: Olivias risotto
Matsedel v.5 februari 2011
Må: Pytt i panna
Ti: Korv och makaroner
On: Pizza
To: Fiskkakor
Fr: Tacos och tacogratäng
Lö: Fläskfilégryta med sparris
Sö: Olivias risotto
På lördag smäller det!
Första deltävlingen är i Luleå med mig, Olivia och Isak på plats.
tisdag 1 februari 2011
Marinerad helstekt fläskytterfilé
Har ni ätit nån semla än? Det är ju faktiskt över en månad kvar till fettisdag som är ovanligt sent i år, men det annonseras om semlor och semmeltest var och varannan dag redan. Jag har inte provätit någon än i år, men snart tror jag inte att jag kan vänta längre. De hemgjorda är ju klart godast så jag måste kanske baka en omgång till helgen. Ifjol bakade jag både chokladsemlor och semmelrutor, men i år blir det nog traditionella.
I dag jobbade jag över lite och när jag kom hem hade övriga familjen redan ätit eftersom Isak skulle iväg på hockeyträning. Jag tog därför bara en tallrik fil och drömde mig tillbaka till söndagens middag med fläskytterfilé, potatisgratäng och sallad.
Marinerad helstekt fläskytterfilé
600-700 g fläskytterfilé
marinad:
0,5 dl rapsolja
0,5 dl balsamvinäger
0,5 dl soja
1-2 vitlöksklyftor
ev. sweet chili sause
ev. honung
salt och peppar
Blanda ihop marinaden i en plastpåse, lägg i filén. Marinera i minst 30 min. Gärna längre.
Bryn filén runt om i smör eller margarin i en stekpanna, krydda med salt och peppar.
Flytta sedan över den till en ugnssäker form och stick in en köttermometer i köttet.
Stek i 200° till 65°, tar ca 15 minuter. Ta ut formen ur ugnen och låt filén bli klar utanför i ca 10 min.
Kött blir så saftigt och gott när man helsteker det. Fläskytterfilé är en stor favorit hos hela familjen och alla äter med god aptit. Alla skålar och fat var länsade på mat idag.
I dag jobbade jag över lite och när jag kom hem hade övriga familjen redan ätit eftersom Isak skulle iväg på hockeyträning. Jag tog därför bara en tallrik fil och drömde mig tillbaka till söndagens middag med fläskytterfilé, potatisgratäng och sallad.
Marinerad helstekt fläskytterfilé
600-700 g fläskytterfilé
marinad:
0,5 dl rapsolja
0,5 dl balsamvinäger
0,5 dl soja
1-2 vitlöksklyftor
ev. sweet chili sause
ev. honung
salt och peppar
Blanda ihop marinaden i en plastpåse, lägg i filén. Marinera i minst 30 min. Gärna längre.
Bryn filén runt om i smör eller margarin i en stekpanna, krydda med salt och peppar.
Flytta sedan över den till en ugnssäker form och stick in en köttermometer i köttet.
Stek i 200° till 65°, tar ca 15 minuter. Ta ut formen ur ugnen och låt filén bli klar utanför i ca 10 min.
Kött blir så saftigt och gott när man helsteker det. Fläskytterfilé är en stor favorit hos hela familjen och alla äter med god aptit. Alla skålar och fat var länsade på mat idag.
måndag 31 januari 2011
Bananmuffins med kanel
Kände att jag var tvungen att prova min nya muffinsform med plats för sex solros-muffins. Eftersom vi hade bruna bananer så gjorde jag bananmuffins som jag kryddade med kanel. Blev riktigt saftigt, gott och fint. När jag använder silikonformar smörjer jag dem ganska ordentligt med fett innan jag häller i smeten. Om formarna är så veckiga som de här får man vara noga så att smöret kommer in över allt. Är man noga så fastnar det ingenting och kakan/muffinsen får ett vackert mönster.
50 gram smör
2 ägg
2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 tsk kanel
2 mogna bananer
0,5 dl mjölk
Smält smöret och låt svalna. Vispa ägg och socker poröst.
Blanda mjöl, bakpluver, vaniljsocker och kanel, rör ner i smeten.
Tillsätt matfett och mosade bananer, häll i mjölken.
Häll smeten i muffinsformar, fyll till tre fjärdedelar ungefär.
Grädda 10-15 minuter i 200-225 grader lite beroende på muffinsformarnas storlek. Lägre värme och längre tid om du gör stora muffins.
Fint solrosmönster
Bananmuffins med kanel50 gram smör
2 ägg
2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 tsk kanel
2 mogna bananer
0,5 dl mjölk
Smält smöret och låt svalna. Vispa ägg och socker poröst.
Blanda mjöl, bakpluver, vaniljsocker och kanel, rör ner i smeten.
Tillsätt matfett och mosade bananer, häll i mjölken.
Häll smeten i muffinsformar, fyll till tre fjärdedelar ungefär.
Grädda 10-15 minuter i 200-225 grader lite beroende på muffinsformarnas storlek. Lägre värme och längre tid om du gör stora muffins.
Fyllda till tre fjärdedelar ungefär
Som vanligt när man bakar med banan så blev de saftiga och goda. Kanelsmaken passar jättebra ihop med bananerna.
Färdiga att vända upp o ner och hoppas att formarna är
smorda ordentligt så att ingenting fastnar.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)