Idag har det varit riktigt varmt med blåsigt. Vi var ner och badade och fikade hos mormor och morfar på eftermiddagen. Förberedelserna inför min födelsedag fortsätter. Nu när det var dags för middag så är ugnen upptagen och jag kände mig lite slö så vi köper pizza istället. Igår grillade vi lax som vi åt med potatis och en kall gräslök- och pepparrotsås.
Gräslök- och pepparrotsås
1 dl crème fraiche, turkisk yoghurt eller liknande
0,5-1 dl gräslök
1-2 tsk pepparrot
salt och peppar
Klipp eller skär gräslöken i småbitar.
Blanda med crème fraiche (eller liknande) och pepparrot.
Smaka av med salt och peppar.
En enkel och god sås som passar perfekt till fisk. Jag använde turkisk yoghurt som jag ofta har en hink av i mitt kylskåp.
måndag 12 juli 2010
Vinnarna utsedda
Nu har barnen dragit lott i min senaste Kelda-tävling.
1:a pris, 2 soppskålar går till Anette
2:a pris, top eller t-shirt går till Karin W
3:e pris, top eller t-shirt går till Vicky
Maila era adresser till mat-ro@hotmail.se så får ni priserna hemskickade. Karin W och Vicky måste även skriva om ni vill ha top eller t-shirt och vilken storlek.
GRATTIS!
1:a pris, 2 soppskålar går till Anette
2:a pris, top eller t-shirt går till Karin W
3:e pris, top eller t-shirt går till Vicky
Maila era adresser till mat-ro@hotmail.se så får ni priserna hemskickade. Karin W och Vicky måste även skriva om ni vill ha top eller t-shirt och vilken storlek.
GRATTIS!
lördag 10 juli 2010
Önskelista
Jag tycker inte om att skriva önskelistor. Det känns som att man förväntar sig att få saker om man skriver önskelistor. Om det nu ska köpas presenter så känns det roligare, personligare och mer överraskande när nära och kära själv har kommit på saker än om man exakt säger vad man vill. Men nu när det närmar sig min födelsedag är det såå många som har bett om lista så det är väl bäst att skriva ner några saker jag tycker om i alla fall.
Det är väl ingen stor överraskning att jag älskar köksgrejer av alla de slag.
Uppläggningsfat - tycker om att servera t.ex. sallad på fat istället för skål.
Kakfat på fot är fint att servera fika eller tårta på.
Assietter - kul att kunna variera assietter till go'fikat.
Gratängformar - tycker om att laga mat i ugnen och göra efterrättspajer och då är det kul att kunna variera sig både vad det gäller färg och form.
Just nu är jag helt såld på märkena Gerbera och Mateus (finns på Lilla Köksboden i Luleå), men även billigare märken har jättefina saker.
Men som sagt var jag älskar allt som man använder i köket, bakformar, skålar, redskap osv.
Smycken tycker jag om men är lite dålig på att använda, men det är nog för att jag inte har så mycket fint. Jag föredrar armband och korta halsband.
Inredningsgrejer tycker jag också om t.ex. ljuslyktor, dukar och kuddar. Jag såg en fin "skylt/tavla" för ett tag sedan där det stod Lycka. Den tyckte jag om. Det är ju så populärt nu med bara text dvs bokstäverna(hoppas ni förstår vad jag menar, för jag var ju värdelös på att förklara) t.ex. Carpe diem, kärlek, kärleken övervinner allt osv. Men just Lycka tyckte jag om - kort och konsist.
Det är väl ingen stor överraskning att jag älskar köksgrejer av alla de slag.
Uppläggningsfat - tycker om att servera t.ex. sallad på fat istället för skål.
Kakfat på fot är fint att servera fika eller tårta på.
Assietter - kul att kunna variera assietter till go'fikat.
Gratängformar - tycker om att laga mat i ugnen och göra efterrättspajer och då är det kul att kunna variera sig både vad det gäller färg och form.
Just nu är jag helt såld på märkena Gerbera och Mateus (finns på Lilla Köksboden i Luleå), men även billigare märken har jättefina saker.
Men som sagt var jag älskar allt som man använder i köket, bakformar, skålar, redskap osv.
Smycken tycker jag om men är lite dålig på att använda, men det är nog för att jag inte har så mycket fint. Jag föredrar armband och korta halsband.
Inredningsgrejer tycker jag också om t.ex. ljuslyktor, dukar och kuddar. Jag såg en fin "skylt/tavla" för ett tag sedan där det stod Lycka. Den tyckte jag om. Det är ju så populärt nu med bara text dvs bokstäverna(hoppas ni förstår vad jag menar, för jag var ju värdelös på att förklara) t.ex. Carpe diem, kärlek, kärleken övervinner allt osv. Men just Lycka tyckte jag om - kort och konsist.
Avokado- och tomatsalsa
Igår var det avslutning på musikkollot som Olivia har gått en vecka. Alla var så duktiga när de sjöng var sin låt. Gissa vem jag tyckte var bäst? Olivia, så klart, när hon sjöng Jag vill om du vågar.
Avokado- och tomatsalsa
2 avokador
2 tomater
1 rödlök
1-2 msk crème fraiche
2 krm salt
peppar
Dela avokador, gröp ur och skär fruktköttet i små bitar.
Dela tomater, ta ur kärnorna och skär i små bitar.
Skala och hacka rödlök.
Blanda ihop allt med crème fraiche, salt och peppar.
En god röra som passar till det mesta på grillen. Eller som ett taco-tillbehör.
Avokado- och tomatsalsa
2 avokador
2 tomater
1 rödlök
1-2 msk crème fraiche
2 krm salt
peppar
Dela avokador, gröp ur och skär fruktköttet i små bitar.
Dela tomater, ta ur kärnorna och skär i små bitar.
Skala och hacka rödlök.
Blanda ihop allt med crème fraiche, salt och peppar.
En god röra som passar till det mesta på grillen. Eller som ett taco-tillbehör.
fredag 9 juli 2010
Hel kyckling grillad på ölburk
Jag har hört talas om det men aldrig provat förrän nu. Att grilla en hel kyckling på en ölburk. Lite knäppt, eller? Det var i alla fall riktigt gott och det luktade underbart när kycklingen var på grillen.
Hel kyckling grillad på ölburk
1 hel kyckling
1 burk öl (0,5 l), gärna någon smakrik
Kryddblandning:
1 tsk salt
1 tsk torkad basilika
1 tsk torkad oregano
1 tsk torkad timjan
1 tsk spiskummin
0,5 tsk svartpeppar
0,5 tsk cayennepeppar
0,5 tsk chilipeppar
2 tsk paprikapulver
Fyllning:
3 krossade vitlöksklyftor
1 halv kruka timjan
1 halv kruka oregano
2 chipotle (rökt chili), grovhackade
Gör dig av med hälften av innehållet i ölburken på ett eller annat sätt.
Ta bort överdelen på burken med en konservöppnare och stoppa ner kryddgrönt, vitlök och chili.
Blanda ihop kryddblandningen. Gnid in kycklingen med den, både in- och utvändigt.
Trä sedan kycklingen försiktig över burken så att den förblir stående rakt upp och ner och för sedan över hela paketet på grillen.
Grilla på indirekt värme, ungefär 160 grader, under lock i 1,5 till 2 timmar. När den tjockaste delen på låret nått 80 grader är kycklingen klar.
Låt vila i 10 minuter innan du serverar.
Det blev en väldigt smakrik, saftig och god kyckling som vi kommer göra fler gånger. Nästa gång gör vi två kycklingar och då använder vi nog 33cl-burkar för att rymma två st på grillen och ändå ha locket på.
Hel kyckling grillad på ölburk
1 hel kyckling
1 burk öl (0,5 l), gärna någon smakrik
Kryddblandning:
1 tsk salt
1 tsk torkad basilika
1 tsk torkad oregano
1 tsk torkad timjan
1 tsk spiskummin
0,5 tsk svartpeppar
0,5 tsk cayennepeppar
0,5 tsk chilipeppar
2 tsk paprikapulver
Fyllning:
3 krossade vitlöksklyftor
1 halv kruka timjan
1 halv kruka oregano
2 chipotle (rökt chili), grovhackade
Gör dig av med hälften av innehållet i ölburken på ett eller annat sätt.
Ta bort överdelen på burken med en konservöppnare och stoppa ner kryddgrönt, vitlök och chili.
Blanda ihop kryddblandningen. Gnid in kycklingen med den, både in- och utvändigt.
Trä sedan kycklingen försiktig över burken så att den förblir stående rakt upp och ner och för sedan över hela paketet på grillen.
Grilla på indirekt värme, ungefär 160 grader, under lock i 1,5 till 2 timmar. När den tjockaste delen på låret nått 80 grader är kycklingen klar.
Låt vila i 10 minuter innan du serverar.
Det blev en väldigt smakrik, saftig och god kyckling som vi kommer göra fler gånger. Nästa gång gör vi två kycklingar och då använder vi nog 33cl-burkar för att rymma två st på grillen och ändå ha locket på.
torsdag 8 juli 2010
Italienskt bjudbröd - köttfärsfyllt
Vilken härlig dag vi hade igår när vi firade Idas 3-årsdag. På morgonen var det mulet och regnigt så jag fick panikstäda hela övervåningen för jag hade inte räknat med att kalaset skulle vara inomhus. När jag var klar med det vid lunchtid så spricker det upp och blir soligt och skönt ute, så då fick jag skynda mig ut för att städa till där och torka bort allt vatten från alla bord och stolar. Känns jätteskönt att jag fick städat trots att det kändes lite stressigt när jag höll på. Vi satt ute hela eftermiddagen och kvällen tills solen försvann från altanen. Till middag åt barnen spagetti och köttfärssås och de vuxna åt Italienskt bjudbröd - ett lantbröd fyllt med en smakrik köttfärsröra.
Italienskt bjudbröd - köttfärsfyllt
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
10 soltorkade tomater
500 köttfärs
smör att steka i
1 burk krossade tomater
2 msk torkad basilika alt. en kruka färsk
1-2 tsk salt
peppar
en nypa socker
1 dl blandade oliver utan kärnor
125 g mozzarella
150 g riven ost (gärna med mycket smak)
1 lantbröd el liknande (runt eller avlångt)
Hacka gul lök, vitlök och tomaterna.
Stek färsen med löken och tillsätt sedan krossade tomater, soltorkade tomater. Låt sjuda 10 min.
Smaka av med basilika, salt, peppar och socker.
Ställ åt sidan och låt svalna något.
Skär av ett lock på brödet och gröp ur det till det återstår en kant på ca 1-2 cm runtom.
Skär mozzarellan i bitar. Blanda ner riven ost, mozzarella och oliver i köttfärsblandningen och fyll brödet med detta.
Lägg på locket och slå in brödet i aluminiumfolie. Grädda i 175 C ca 30 min tills det är genomvarmt.
Servera med en god blandad sallad.
Väldigt smakrik och god köttfärsröra, men nästa gång tar jag något mer oliver eftersom jag älskar det. Jag behöll oliverna hela så kan de som inte tycker om oliver ta bort dem. Jag hade inne brödet mer än 30 min i ugnen, mest för att allt skulle bli klart samtidigt och det var inga problem.
Italienskt bjudbröd - köttfärsfyllt
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
10 soltorkade tomater
500 köttfärs
smör att steka i
1 burk krossade tomater
2 msk torkad basilika alt. en kruka färsk
1-2 tsk salt
peppar
en nypa socker
1 dl blandade oliver utan kärnor
125 g mozzarella
150 g riven ost (gärna med mycket smak)
1 lantbröd el liknande (runt eller avlångt)
Hacka gul lök, vitlök och tomaterna.
Stek färsen med löken och tillsätt sedan krossade tomater, soltorkade tomater. Låt sjuda 10 min.
Smaka av med basilika, salt, peppar och socker.
Ställ åt sidan och låt svalna något.
Skär av ett lock på brödet och gröp ur det till det återstår en kant på ca 1-2 cm runtom.
Skär mozzarellan i bitar. Blanda ner riven ost, mozzarella och oliver i köttfärsblandningen och fyll brödet med detta.
Lägg på locket och slå in brödet i aluminiumfolie. Grädda i 175 C ca 30 min tills det är genomvarmt.
Servera med en god blandad sallad.
Lantbrödet är fyllt med köttfärsröra
Paket färdigt för ugnen
Väldigt smakrik och god köttfärsröra, men nästa gång tar jag något mer oliver eftersom jag älskar det. Jag behöll oliverna hela så kan de som inte tycker om oliver ta bort dem. Jag hade inne brödet mer än 30 min i ugnen, mest för att allt skulle bli klart samtidigt och det var inga problem.
måndag 5 juli 2010
Vaniljbollar
Nu har vi skjutsat i väg Olivia till musikkollot i Piteå. Under den här veckan ska hon sjunga, sjunga och sjunga. De ska träna med en sångpedagog och de ska lära sig spela in i studio, där emellan ska de hinna med lite bad och bus också. På fredag är det stor show vid hämtning då de ska framföra sina låtar på scen inför publik dessutom får de med sig en skiva hem som de själv har spelat in. Jag tror det blir en kanonvecka för min sångtokiga tjej.
När vi kom hem från Piteå satte jag igång bakning till Idas 3-årskalas på onsdag. Jag bakade bland annat chokladbollar och vaniljbollar.
Vaniljbollar
150 g smör eller margarin
1,5 dl socker
1 msk vaniljsocker
4,5 dl havregryn
Garnering
kokos
Rör smör, socker och vaniljsocker smidigt.
Tillsätt havregryn. Rör ihop till slät smet.
Rulla till bollar i valfri storlek.
Rulla i kokos.
Ställ i kylskåp för att stelna.
Rolig variant till chokladbollar. Jag tyckte det blev lite för mycket socker så jag tillsatte lite mer smör och havregryn. Det blev mycket kokossmak, men det var gott till vanilj. Om man vill kan man rulla i något annat, strössel t.ex. eller helt strunta i garnering.
När vi kom hem från Piteå satte jag igång bakning till Idas 3-årskalas på onsdag. Jag bakade bland annat chokladbollar och vaniljbollar.
Vaniljbollar
150 g smör eller margarin
1,5 dl socker
1 msk vaniljsocker
4,5 dl havregryn
Garnering
kokos
Rör smör, socker och vaniljsocker smidigt.
Tillsätt havregryn. Rör ihop till slät smet.
Rulla till bollar i valfri storlek.
Rulla i kokos.
Ställ i kylskåp för att stelna.
Rolig variant till chokladbollar. Jag tyckte det blev lite för mycket socker så jag tillsatte lite mer smör och havregryn. Det blev mycket kokossmak, men det var gott till vanilj. Om man vill kan man rulla i något annat, strössel t.ex. eller helt strunta i garnering.
Chokladbollarna till vår lilltjejs kalas rullade jag i rosa pärlströssel och rosa o lila hjärtan
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)