Nu har båda skolbarnen sommarlov. Isak hade skolavslutning redan i går och i dag var det Olivias tur. Ida får sommarlov om två veckor. Traditionsenligt firar vi sommarlovet med en buffé som vi äter i solen på altanen.
I år åt vi kycklingfilé i marinad, chicken nuggets, kycklingklubbor, teriyakilax, brieostpaj, basilikapotatis, risoni, grönsaker, spenatsallad, yoghurt+thaichilisås, örtyoghurtsås, ostbollar med gräslök, brieost, hälla-ut-bröd. När det var dags för efterrätt kom glassbilen så då gjorde vi det enkelt för oss. Om vi inte hade ätit glass hade vi ätit den mjölk- och äggfria jordgubbstårtan som jag gjorde i går för att fira Isaks sommarlov.
fredag 11 juni 2010
måndag 7 juni 2010
Kantarellpaj
Idag har Isak klippt av sig sitt långa hår och han blev så fin och cool. Olivia har också klippt sig och blev jättefin även hon, de klippte upp håret rätt mycket så alla hennes lockar kom fram. Helt otroligt vad lockigt hår hon har.
Kantarellpaj
pajdeg
200 gram kantareller
0,5 gul lök
1 vitlöksklyfta
50 gram rucola
1 msk smör
3 st ägg
2 dl vispgrädde
0,75 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymalen
1,5 dl Västerbottensost, riven
Gör din favoritpajdegen enligt anvisningarna, här finns några varianter. Förgrädda i 200 grader i ca 10 minuter.
Grovhacka kantarellerna, finhacka gul lök och vitlök. Ta bort grova stjälkar från rucolan och hacka den.
Stek svamp, lök och vitlök. Vänd ner rucolan på slutet. Ta upp och låt svalna något.
Fördela svampfyllningen i pajskalet.
Vispa samman ägg och grädde. Salta och peppra. Häll äggstanningen i formarna. Strö över osten.
Grädda i 200 grader i 30-40 minuter tills pajen fått fin färg.
Jag gjorde 1,5 sats i en liten långpanna, sedan delade jag pajen i småbitar och serverade dem kalla som snittar. När pajen var varm hade den en väldigt tydlig kantarellsmak, den smaken dämpades något när pajen var kall.
Kantarellpaj
pajdeg
200 gram kantareller
0,5 gul lök
1 vitlöksklyfta
50 gram rucola
1 msk smör
3 st ägg
2 dl vispgrädde
0,75 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymalen
1,5 dl Västerbottensost, riven
Gör din favoritpajdegen enligt anvisningarna, här finns några varianter. Förgrädda i 200 grader i ca 10 minuter.
Grovhacka kantarellerna, finhacka gul lök och vitlök. Ta bort grova stjälkar från rucolan och hacka den.
Stek svamp, lök och vitlök. Vänd ner rucolan på slutet. Ta upp och låt svalna något.
Fördela svampfyllningen i pajskalet.
Vispa samman ägg och grädde. Salta och peppra. Häll äggstanningen i formarna. Strö över osten.
Grädda i 200 grader i 30-40 minuter tills pajen fått fin färg.
Jag gjorde 1,5 sats i en liten långpanna, sedan delade jag pajen i småbitar och serverade dem kalla som snittar. När pajen var varm hade den en väldigt tydlig kantarellsmak, den smaken dämpades något när pajen var kall.
Mandeltårta med chokladkräm
När jag letade recept på Oscar II-tårta hittade jag bl.a ett recept med mandelmassa i botten och ett annat med chokladkräm så jag slog ihop dessa recept till en mandeltårta med chokladkräm.
Mandeltårta med chokladkräm
Bottnar:
400 g mandelmassa
4 st äggvitor
Chokladkräm:
4 st äggulor
1 dl vispgrädde
1 dl strösocker
100 g mörk choklad
100 g kallt smör
Garnering:
25 g mandelspån
Rita två rundlar på ett bakplåtspapper cirka 20 centimeter i diameter. Pensla rundlarna med smält smör och pudra med mjöl.
Riv mandelmassan grovt, det går lättast om den är kylskåpskall. Vispa äggvitorna till hårt skum. Vänd ner dem i mandelmassan.
Bred ut smeten i rundlarna. Grädda i mitten av ugnen i 150 grader 20 minuter. Låt bottnarna kallna på pappret innan de lossas.
Chokladkräm
Blanda äggulor, grädde och socker i en liten kastrull. Sjud på svag värme under ständig vispning tills krämen tjocknat, den får inte koka.
Ta kastrullen från värmen. Bryt chokladen i bitar och rör ner dem i den heta krämen.
Vispa i smöret i små klickar. Låt krämen kallna och förvara den i kylen så stelnar den ytterligare.
Bred hälften av krämen mellan bottnarna och resten ovanpå.
Rosta mandelspånen i en torr och het panna och strö dem över tårtan.
Tårtan kan med fördel frysas, den tinar på cirka 30 minuter. Lägg annars ihop tårtbottnar och fyllning i god tid före servering.
En god och söt tårta. Mycket mandelmassasmak på botten vilket jag tyckte var gott och chokladkrämen var underbart god. En riktig godistårta.
Mandeltårta med chokladkräm
Bottnar:
400 g mandelmassa
4 st äggvitor
Chokladkräm:
4 st äggulor
1 dl vispgrädde
1 dl strösocker
100 g mörk choklad
100 g kallt smör
Garnering:
25 g mandelspån
Rita två rundlar på ett bakplåtspapper cirka 20 centimeter i diameter. Pensla rundlarna med smält smör och pudra med mjöl.
Riv mandelmassan grovt, det går lättast om den är kylskåpskall. Vispa äggvitorna till hårt skum. Vänd ner dem i mandelmassan.
Bred ut smeten i rundlarna. Grädda i mitten av ugnen i 150 grader 20 minuter. Låt bottnarna kallna på pappret innan de lossas.
Chokladkräm
Blanda äggulor, grädde och socker i en liten kastrull. Sjud på svag värme under ständig vispning tills krämen tjocknat, den får inte koka.
Ta kastrullen från värmen. Bryt chokladen i bitar och rör ner dem i den heta krämen.
Vispa i smöret i små klickar. Låt krämen kallna och förvara den i kylen så stelnar den ytterligare.
Bred hälften av krämen mellan bottnarna och resten ovanpå.
Rosta mandelspånen i en torr och het panna och strö dem över tårtan.
Tårtan kan med fördel frysas, den tinar på cirka 30 minuter. Lägg annars ihop tårtbottnar och fyllning i god tid före servering.
En god och söt tårta. Mycket mandelmassasmak på botten vilket jag tyckte var gott och chokladkrämen var underbart god. En riktig godistårta.
söndag 6 juni 2010
Oscar II-tårta
Har länge funderat på att prova den här tårtan men eftersom den innehåller så mycket ägg har det inte känts så kul att göra den med tanke på att både Isak och Ida är ägg-allergiker. Men nu kunde jag inte hålla mig längre för receptet dyker upp lite här och där. Jag gör en snabb-variant med färdighackad mandel istället för att mala mandel själv. Den här tårtan kallas även Zuleika-tårta, jag tror i alla fall att det är samma sorts tårta.
Oscar II-tårta
Bottnar
2 påsar hackad och skållad sötmandel (à 50 g)
1 1/2 dl strösocker
4 äggvitor
Smörkräm
5 äggulor
1 dl strösocker
1 dl vispgrädde eller mjölk
175 g osaltat smör, rumsvarmt
Garnering
25 g flagad mandel
Rita två runda bottnar, ca 22-23 cm i diameter, på bakplåtspapper. Smörj och mjöla dem lätt.
Blanda den hackade mandeln med sockret. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd försiktigt ner dem i mandelsockret.
Bred ut smeten så jämnt och fint som möjligt i cirklarna på plåtarna.
Grädda i 150–175° varm ugn i ca 15 minuter. Lossa bottnarna från pappret och låt dem svalna.
Smörkräm
Rör ihop äggulor, mjölk/grädde och socker i en kastrull. Låt koka upp under omrörning.
Vispa kraftigt och låt smeten sjuda (ej koka) tills den tjocknat. Vispa kraftigt under tiden!
När smeten tjocknat låt den svalna något. Tillsätt sedan det kalla smöret, lite i taget, och vispa ner till en jämn smet.
Låt sedan smeten kallna och stelna i kylskåp.
Lägg ihop bottnarna med hälften av krämen emellan.
Lägg resten ovanpå.
Rostade mandelspån
Rosta mandelspånen till garneringen i en stekpanna. Sätt på plattan strax under medelvärme och "stek" den flagade mandeln i en stekpanna tills den blivit guldgul, ca 5 min. Passa noga så att de inte bränns.
Strö över de rostade mandelspånen över det översta lagret smörkräm. Låt stå kallt innan servering.
Det här är en riktigt god tårta i små mängder. Den är väldigt söt så man vill inte ha för mycket av den. Det som är bra med tårtan är smakar lika bra när den varit fryst. Praktiskt att ha i frysen och ta fram när man får oväntat besök. Eftersom den är så tunn så tinar den snabbt.
Oscar II-tårta
Bottnar
2 påsar hackad och skållad sötmandel (à 50 g)
1 1/2 dl strösocker
4 äggvitor
Smörkräm
5 äggulor
1 dl strösocker
1 dl vispgrädde eller mjölk
175 g osaltat smör, rumsvarmt
Garnering
25 g flagad mandel
Rita två runda bottnar, ca 22-23 cm i diameter, på bakplåtspapper. Smörj och mjöla dem lätt.
Blanda den hackade mandeln med sockret. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd försiktigt ner dem i mandelsockret.
Bred ut smeten så jämnt och fint som möjligt i cirklarna på plåtarna.
Grädda i 150–175° varm ugn i ca 15 minuter. Lossa bottnarna från pappret och låt dem svalna.
Smörkräm
Rör ihop äggulor, mjölk/grädde och socker i en kastrull. Låt koka upp under omrörning.
Vispa kraftigt och låt smeten sjuda (ej koka) tills den tjocknat. Vispa kraftigt under tiden!
När smeten tjocknat låt den svalna något. Tillsätt sedan det kalla smöret, lite i taget, och vispa ner till en jämn smet.
Låt sedan smeten kallna och stelna i kylskåp.
Lägg ihop bottnarna med hälften av krämen emellan.
Lägg resten ovanpå.
Rostade mandelspån
Rosta mandelspånen till garneringen i en stekpanna. Sätt på plattan strax under medelvärme och "stek" den flagade mandeln i en stekpanna tills den blivit guldgul, ca 5 min. Passa noga så att de inte bränns.
Strö över de rostade mandelspånen över det översta lagret smörkräm. Låt stå kallt innan servering.
Det här är en riktigt god tårta i små mängder. Den är väldigt söt så man vill inte ha för mycket av den. Det som är bra med tårtan är smakar lika bra när den varit fryst. Praktiskt att ha i frysen och ta fram när man får oväntat besök. Eftersom den är så tunn så tinar den snabbt.
Nationaldagsfirande med smakprover
Jag har provbakat en del saker inför kommande kalas och i dag då det är Sveriges nationaldag passade det med ett litet kalas för att proväta alla godsaker och avgöra om det duger till sommarens kalas. Vi bjöd hit mormor och morfar för att smaka pestopajsnittar, kantarellpajsnittar, äggfria kladdkakemuffins, OscarII-tårta och mandeltårta med chokladkräm. Recept kommer så fort jag hinner!
Tyvärr har det fina sommarvädret försvunnit och ersatts med lite småkallt tråkigare väder. Jag längtar tillbaka till att äta på altan och ha det mysigt. Till veckan är det skolavslutningar och sommarlov så då hoppas vi på strålande sol och badväder resten av sommaren.
Tyvärr har det fina sommarvädret försvunnit och ersatts med lite småkallt tråkigare väder. Jag längtar tillbaka till att äta på altan och ha det mysigt. Till veckan är det skolavslutningar och sommarlov så då hoppas vi på strålande sol och badväder resten av sommaren.
torsdag 3 juni 2010
Umekaka med rabarber
Idag har det regnat nästan hela dan, men jag hade tur för det var uppehåll både när jag cyklade till och från jobbet. Det får gärna regna hela natten bara det har slutat imorgon när det är dags för oss att cykla iväg till skola och jobb. En på jobbet har bjudit på en äppelkaka några gånger som varit så god. För några dagar sedan bakade jag en liknande kaka men med rabarber. Jag tyckte inte den smakade riktigt som jag kom ihåg så jag tog med mig en kaka till jobbet...och den fick godkänt.
Umekaka med rabarber
125 g margarin, smält
3 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver
1 krm salt
ca 3 stjälkar rabarber (har för mig att det var ca 150 g jag använde)
malen kardemumma
pärlsocker
Blanda de torra ingredienserna och rör ner det smälta margarinet. Rör om väl.
Dela pajdegen i och tryck ut i två mindre folieformar, eller gör en normalstor paj.
Dela rabarbern i mindre bitar och fördela i de två formarna. Tryck ner dem något i pajdegen.
Strö kardemumma och pärlsocker över rabarbern.
Grädda i 200 grader i ca 20-25 minuter längst ner i ugnen.
Rabarbern ska täcka nästan all pajdeg annars blir det för lite rabarber och för mycket kaka när den jäser upp något under gräddning.
Umekaka med rabarber
125 g margarin, smält
3 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver
1 krm salt
ca 3 stjälkar rabarber (har för mig att det var ca 150 g jag använde)
malen kardemumma
pärlsocker
Blanda de torra ingredienserna och rör ner det smälta margarinet. Rör om väl.
Dela pajdegen i och tryck ut i två mindre folieformar, eller gör en normalstor paj.
Dela rabarbern i mindre bitar och fördela i de två formarna. Tryck ner dem något i pajdegen.
Strö kardemumma och pärlsocker över rabarbern.
Grädda i 200 grader i ca 20-25 minuter längst ner i ugnen.
Rabarbern ska täcka nästan all pajdeg annars blir det för lite rabarber och för mycket kaka när den jäser upp något under gräddning.
onsdag 2 juni 2010
Skinkfylld zucchini
Igår var det fest på Idas förskola. Vi fick bl.a. se teckningar och fotografier dessutom bjöd de på varm korv med bröd, saft, kaka och te/kaffe. Hela förskolans barn, syskon och föräldrar var inbjudna till en eftermiddag/kväll ute på gården. Det var väldigt enkelt och trevligt, skönt när det inte blir för styrt när det är så många barn inblandade.
Skinkfylld zucchini
2 zucchinis
riven ost
Skinksås
250 g rökt skinka i bitar
innankråmet från zucchini
1-2 msk tomatpuré
50 g philadelphiaost
2 dl grädde
1 msk vetemjöl
vatten
salt, peppar
Dela varje zucchini på längden i två delar. Om de blir enklare kan man först dela den tvärs över en gång.
Skär ut innankråmet på varje del så det rymms fyllning. Dela det i mindre bitar.
Bryn skinkan och zucchinihacket något. Tillsätt tomatpuré och rör om.
Tillsätt philadelphiaost och grädde. Koka ihop.
Rör ut mjölet i lite vatten. Tillsätt i såsen under omrörning. Koka i 3-5 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Späd såsen med vatten, mjölk eller grädde till lagom konsistens. Den får inte bli för rinnig för då rinner den av zucchinin.
Fyll skinksåsen i zucchinin. Strö på riven ost.
Gratinera i 200 grader 15-20 minuter, tills osten smält och zucchinin mjuknat.
När jag fyllt 2 zucchinis hällde jag i ca 1 dl mjölk till såsen och kokade upp på nytt. Sedan åt barnen pasta med skinksås istället eftersom de inte är så förtjusta i zucchinis. Jag som älskar zucchini tyckte det här var en god maträtt. Jag hade gärna gjort en roligare sallad att äta till, men kylskåpet gapade ganska tomt.
Skinkfylld zucchini
2 zucchinis
riven ost
Skinksås
250 g rökt skinka i bitar
innankråmet från zucchini
1-2 msk tomatpuré
50 g philadelphiaost
2 dl grädde
1 msk vetemjöl
vatten
salt, peppar
Dela varje zucchini på längden i två delar. Om de blir enklare kan man först dela den tvärs över en gång.
Skär ut innankråmet på varje del så det rymms fyllning. Dela det i mindre bitar.
Bryn skinkan och zucchinihacket något. Tillsätt tomatpuré och rör om.
Tillsätt philadelphiaost och grädde. Koka ihop.
Rör ut mjölet i lite vatten. Tillsätt i såsen under omrörning. Koka i 3-5 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Späd såsen med vatten, mjölk eller grädde till lagom konsistens. Den får inte bli för rinnig för då rinner den av zucchinin.
Fyll skinksåsen i zucchinin. Strö på riven ost.
Gratinera i 200 grader 15-20 minuter, tills osten smält och zucchinin mjuknat.
När jag fyllt 2 zucchinis hällde jag i ca 1 dl mjölk till såsen och kokade upp på nytt. Sedan åt barnen pasta med skinksås istället eftersom de inte är så förtjusta i zucchinis. Jag som älskar zucchini tyckte det här var en god maträtt. Jag hade gärna gjort en roligare sallad att äta till, men kylskåpet gapade ganska tomt.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)