söndag 23 maj 2010

Mini-halloncupcakes med crème fraiche-frosting

Väderprognosen visade på dåligt väder i helgen så jag hade planerat in en bak-helg. Nu blev ju vädret hyfsat bra, soligt men lite blåsigt, trots det bakade jag mini-cupcakes idag. Eftersom jag tycker om att bjuda på många och små kakor istället för stora och få bakade jag dem i småbrödsformar. Småbrödsformar är storleken mellan knäck- och bullformar.
Mini-cupcakes med crème fraiche-frosting
1 st ägg
0,75 dl strösocker
25 g smör
1,75 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
0,5 dl mjölk
0,5 dl frysta hallon, (behöver inte tinas)
crème fraiche-frosting
1 dl crème fraiche (den fetaste varianten)
100g philadelphiaost
1-2 tsk florsocker
lite rivet citronskal

Ställ ut småbrödsformar med jämna mellanrum på en bakplåt.
Rör ihop ägg och socker lätt. Smält smöret och rör ner i äggsmeten.
Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker och rör ner i smeten tillsammans med mjölken.
Häll smeten i en spritspåse och spritsa en klick i varje form. Smeten ska fyllas till en liten bit under formens kant. Det går också att klicka ut smeten med en sked, men det är jobbigare.
Lägg en liten bit hallon i varje form och grädda mitt i ugnen i 200° ca 10 min. Låt kallna.
Frosting
Vispa crème fraîche så den blir så hård som möjligt. Vispa sedan ner philadelphiaosten.
Smaksätt med rivet citronskal och lite florsocker. Det ska bara ta udden av det lite syrligt vassa i cf:en.

Det här blev en bra storlek om man har flera olika sorter eller på barnkalas. Frostingen blev ganska syrlig men det tycker jag om. Det skulle vara finare om man garnerade med ett hallon också, men när det var dags för garnering längtade jag ut i solen.

lördag 22 maj 2010

Kelda bearnaisesås

Vilken högsommarvärme vi haft i en veckas tid...så härligt. Men nu verkar det bli kallare med mer normala maj-temperaturer. Vi har grillat nästan varje kväll så då passade det bra att jag fick två paket bearnaisesås hemskickade från Kelda. Den innehåller bara 15% fett och kan ätas både varm och kall. Vi har ätit den kall till grillat kött och den var riktigt god tyckte jag. Fast eftersom jag egentligen inte är så mycket för bearnaisesås vet jag inte om det är positivt eller negativt att jag tyckte om den :)

tisdag 18 maj 2010

Bulgursallad med halloumi

Sommarvärmen fortsätter och jag njuter varje dag jag får sitta ute och äta. Idag hade vi dessutom trevligt sällskap till middag. Idas kompis Elsa med mamma och storasyster var här och lekte, surrade och åt. Småtjejerna var så söta när de sprang omkring på gräset. Jag bjöd på varma mackor och bulgursallad med halloumi.

Bulgursallad med halloumi
2 dl bulgur
0,5 isbergssalladshuvud
0,5 gurka
10 körsbärstomater
1 burk stora vita bönor
1 avokado
1 lime
olivolja
örtsalt
1 paket halloumi

Koka bulgur enligt förpackningen.
Skölj (skala) och skär grönsakerna i mindre bitar.
Blanda ihop grönsaker och bulgur.
Pressa över lime och lite olivolja. Krydda.
Stek halloumin i olivoja. Lägg ovanpå salladen.
Servera!

Dessa grönsaker hade jag hemma därför använde jag mig av det. Se det här som en receptskiss och ta de grönsaker som du vill ha.

söndag 16 maj 2010

Snabb cheesecake i glas

Vilket väder vi har. Ryssvärme redan i maj. Så underbart, hoppas sommaren fortsätter på det här sättet. Känns konstigt att vi måste upp tidigt och i väg till jobb, skola och dagis imorgon. Vi har fått så mycket gjort de här dagarna, vi har tömt garaget, sålt garageporten, storstädat övervåningen, krattat klart gräsmattan, sågat ner häcken, tvättat en massa maskiner, hälsat på syrran, rensat ut barnkläder, börjat riva i källaren och bara myst i sommarvärmen. Vi älskar sitta ute o äta och försöker göra det så ofta vi kan. När det är så här fint väder vill man nästan inte att måltiden ska ta slut för det är så mysigt att sitta o äta o prata i solen. Om man inte har förberett nån efterrätt går den här supersnabba cheesecaken lätt att fixa till medan de andra dukar bort efter maten.

Snabb cheesecake i glas 4-6 port
200 g cream cheese
1 dl crème fraiche
0,5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
8 digestivekex
100 g färska hallon eller något annat gott
citronmeliss

Rör ihop cream cheese, crème fraiche, florsocker och vaniljsocker.
Krossa digestivekexen grovt och fördela i portionsglas.
Fördela hälften av krämen och hallonen över kexen i glasen.
Strö över resten av kexen, fyll på med den resterande krämen och avsluta med lite mer hallon och en kvist citronmeliss.
Servera. Vill du förbereda kan den stå i kylskåp 1-2 timmar men då mjuknar kexen upp.

Det här blev en jättegod efterrätt och så enkel den var. Olivia tyckte att jag skulle utesluta kexen nästa gång och bara ha ostkräm och bär. Det tror jag inte att jag gör men jag kanske provar med havrekakor istället. Jag använde jordgubbar istället för hallon och det var jättegott. Isaks glas vavade jag med mjölkfri vaniljsås, kex och bär.

lördag 15 maj 2010

Mjölkchokladkladdkaka

Vilken härlig långhelg vi har med högsommarvärme. Perfekt med kristihimmelfärdshelg och extraledigt, hade känts jobbigt att sitta inne på kontoret dessa dagar när sommaren äntligen kom. Känns nästan som att sommarlovet har börjat. Ida är ute och busar hela dagarna och blir så svettig så igårkväll tog jag fram saxen och klippte kort lugg på henne. Hon blev så gullig och jag tror att hon själv tycker det är skönt att slippa hår i ögonen. I dag varierade vi oss lite till middag, istället för att grilla åt vi surströmming. Efter surströmming är det extra gott med kladdkaka och eftersom jag hade en chokladkaka i skåpet som behövde användas upp gjorde jag en smarrig mjölkchokladkladdkaka.
Mjölkchokladkladdkaka
100 g smör
100 g mjölkchoklad
2 dl socker
2 ägg

2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1½ tsk vaniljsocker
2 msk kakao

Smält smör. Bryt chokladen i bitar och lägg i smöret så det smälter.
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och kakao. Rör ner i äggsmeten.
Rör sedan ner smör- och chokladblandningen.
Smörj och bröa formen. Häll i smeten.
Grädda i 200 grader i ca 12-15 min. Håll koll, så den är kladdig i mitten.
Servera med glass eller grädde och bär!

Jag tog ut kakan exakt rätt tid, den höll ihop men var ändå kladdig. Istället för vanlig mjölkchoklad använde jag Marabous specialutgåva som heter Vinter och har smak av bl.a. kanel och kardemumma. Det blev väldigt gott i kakan.

torsdag 13 maj 2010

Smörgåstårta majonäs- och äggfri

Det är inte ofta jag gör smörgåstårta och jag förstår inte varför eftersom jag tycker det är gott och jag älskar att garnera och pynta med mat. I dag var det äntligen dags att äta en hemmagjord smörgåstårta igen efter flera års väntan. De man köper är ju inte alls lika goda. Eftersom jag inte är så förtjust i majonäs och grädde använde jag philadelphiaost och crème fraiche istället och det blev riktigt gott. Det brukar vara gott att ha ägg på eller i smörgåstårtor men eftersom jag ville att Ida och Isak skulle få smaka om de ville så uteslöt jag det idag. Men inget av barnen tyckte att det var speciellt gott så nästa gång gör jag nog någon äggröra på ett lager.
Skriver inga mått på ingredienserna. Det beror på hur stor tårta du gör, dvs hur mycket bröd du använder och hur "geggig" tårta du vill ha. Prova dig fram till goda fyllningar.
Smörgåstårta majonäs- och äggfri
landgångsbröd
fyllning 1:
leverpastej
bostongurka
mjölk
fyllning 2:
crème fraiche
philadelphiaost
pepparrot
hamburgerkött eller liknande
äpple
purjolök
fyllning 3:
räkost
räkor
garnering:
crème fraiche
philadelphiaost
gurka
räkor
konserverade mandarinklyftor
tomater
philadelphiaost
basilikablad
ostbågar
salta pinnar

Blanda ihop fyllning 1, smaka av. Bred på understa lagret av landgångsbröd.
Skär köttet, pujolöken och det skalade äpplet i mindre bitar. Blanda med crème fraiche och ost. Smaka av med lite pepparrot.
Lägg ett lager bröd på tårtan och bred på fyllning 2.
Lägg på ytterligare ett lager bröd.
Bred på räkost och strö räkor över.
Lägg på sista lagret bröd.
Vispa ihop lika delar crème fraiche och philadelphiaost. Bred över hela tårtan, även kanterna.
Krossa ostbågarna och garnera kanterna med det.
Skär av toppen på körsbärstomaterna, gröp ur innehållet och fyll med philadelphiaost. Garnera med basilikablad. Ställ tomaterna på tårtan och garnera med andra godsaker, t.ex. gurka, mandarinklyftor, räkor och/eller vindruvor.

Tänk på att tårtan blir godare om den får stå till sig någon dag. Sätt ihop den med fyllningarna dagen innan den ska ätas men garnera precis innan servering.

Kardemummakaka äggfri

Idag är det årets första dag med sommarvärme, i alla fall om man håller sig lite i lä. Sedan Isaks pricktest har jag funderat vad jag ska baka med lite ägg i för att han ska kunna testa. Jag vill göra nånting som ska vara länge i ugnen och inte innehålla alltför mycket ägg. En vanlig sockerkaka var inte att tänka på pga äggmängden. Då kom jag på att jag har ett recept på en jättegod kardemummakaka som är äggfri. Jag använde det receptet men tillsatte dessutom en äggula. En första liten liten tugga gick bra för honom. Lite senare ska han få en till tugga.
Kardemummakaka äggfri
6 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 dl strösocker
1 tsk stött kardemumma
100 g smör
2,5 dl mjölk eller grädde
pärlsocker till garnering

Blanda alla torra ingredienser i en skål.
Finfördela margarinet i de torra ingredienserna.
Rör ner mjölken eller grädden.
Häll smeten i en smord, ströad rund form.
Strö på rikligt med pärlsocker.
Grädda i 200-225˚ i ca 45 minuter.

Det här kardemummakakereceptet är från mamma ursprungligen, hon gjorde den lite då och då under min uppväxt. Eftersom den är äggfri i orginalet har jag också gjort kakan ibland för den fungerar lika bra som mjölkfri. Då använder jag mjölkfritt margarin och havremjölk.