Ida är prickig på framför allt benen. Undra om det är vattkoppor? Hon har ingen prick på magen eller ryggen och det är ju lite ovanligt om det nu är vattkoppor. Vi får avvakta nån dag och se.
Lax med purjo och två ostar
4 st laxfiléer
1/2 purjolök
30 gram ädelost
3 msk hackad persilja
1 ask philadelphiaost
Salt och peppar
Lägg laxfiléerna i en form.
Hacka purjolöken i små bitar.
Blanda den finhackade purjolöken med ädelosten, persiljan och philadelphiaosten. Smaka av med salt och peppar.
Lägg blandningen på laxbitarna och sätt in i ugnen 200 grader 20 min.
Vilken god och enkel lax det här var, smakade dock inte så mycket ädelost. Det blir nog lika gott att bara ha philadelphiaost, men då måste man kanske krydda lite mer. Vi åt laxen tillsammans med potatispuckarna som blev över från nyårsafton. Jag värmde dem i ugnen tillsammans med fisken och de blev inte torra och tråkiga utan lika goda som när de var nygjorda.
söndag 3 januari 2010
fredag 1 januari 2010
Potatispuckar
Idag har vi rensat och städat i källaren. Vi försöker tömma nästa rum för att ta upp golvet, ta bort lera, lägga dit singel och golvvärme innan vi gjuter platta och lägger golv. Det går framåt men sakta. Till gårdagens kött åt vi potatispuckar, ser nästan ut som vaniljbullar.
Potatispuckar
8 skalade potatisar
1 rulle smördeg (finns i kyldisken)
1 ask Cantadouost m vitlök
3 dl riven Västerbottenost
salt, peppar
1 ägg till pensling
Skala och koka potatisen. Pressa den och låt svalna.
Kavla ut smördegen lite grann och bre Cantadouosten över.
Fördela den avsvalnade pressade potatisen ovanpå, salta och peppra.
Strö till sist riven Västerbottensost över det hela.
Rulla ihop degen som en rulltårta och skär ca 3 cm skivor.
Lägg på plåt, pensla och strö lite Västerbottenost över.
Grädda i 200-gradig ugn ca 10-15 min.
Gott både till kött, fisk och till vegetarisk.
Jag penslade inte med ägg och det gick så klart bra. Jag använde cream cheese smaksatt med vitlök istället för Cantadou. Det här var gott och annorlunda tillbehör som ser mycket finare ut en vanlig potatis på tallriken. Till dagens lax-middag värmde jag de puckar som blev över och det gick jättebra, de blev inte torra och tråkiga. Det var jättegott till lax också.
Potatispuckar
8 skalade potatisar
1 rulle smördeg (finns i kyldisken)
1 ask Cantadouost m vitlök
3 dl riven Västerbottenost
salt, peppar
1 ägg till pensling
Skala och koka potatisen. Pressa den och låt svalna.
Kavla ut smördegen lite grann och bre Cantadouosten över.
Fördela den avsvalnade pressade potatisen ovanpå, salta och peppra.
Strö till sist riven Västerbottensost över det hela.
Rulla ihop degen som en rulltårta och skär ca 3 cm skivor.
Lägg på plåt, pensla och strö lite Västerbottenost över.
Grädda i 200-gradig ugn ca 10-15 min.
Gott både till kött, fisk och till vegetarisk.
Jag penslade inte med ägg och det gick så klart bra. Jag använde cream cheese smaksatt med vitlök istället för Cantadou. Det här var gott och annorlunda tillbehör som ser mycket finare ut en vanlig potatis på tallriken. Till dagens lax-middag värmde jag de puckar som blev över och det gick jättebra, de blev inte torra och tråkiga. Det var jättegott till lax också.
After eight-päron
Nyårsaftonens efterrätt var en riktig retro-rätt. Men det var gott i alla fall.
After eight-päron
1 burk konserverade päron
after eight
glass eller grädde
Lägg päronhalvorna på ett ugnsäkert fat.
Lägg en platta after eight på varje päron.
Ställ in i ugnen 200 grader i ca 5 minuter, tills chokladen smält.
Servera direkt till vispad grädde eller glass.
After eight-päron
1 burk konserverade päron
after eight
glass eller grädde
Lägg päronhalvorna på ett ugnsäkert fat.
Lägg en platta after eight på varje päron.
Ställ in i ugnen 200 grader i ca 5 minuter, tills chokladen smält.
Servera direkt till vispad grädde eller glass.
Räkröra med ingefära
Ida har vaknat feberfri och pigg så vi hoppas det är ett tecken för hur 2010 kommer bli. Till förrätt igår åt vi toast. Barnen åt med skinka och grönsaker, jag och Leif åt räkröra smaksatt med ingefära.
Räkröra med ingefära, 2 pers
250 g räkor med skal
2 msk gräslök, hackad
½ msk ingefära färskriven, eller ½ tsk malen
1 krm salt
½ dl crème fraiche
Skala och grovhacka räkorna.
Blanda räkhack med gräslök, ingefära, salt och crème fraiche.
Fördela räkröran på rostat bröd och garnera.
Annorlunda att krydda räkröra med ingefära, men eftersom jag älskar ingefära tyckte jag att det var gott.
Räkröra med ingefära, 2 pers
250 g räkor med skal
2 msk gräslök, hackad
½ msk ingefära färskriven, eller ½ tsk malen
1 krm salt
½ dl crème fraiche
Skala och grovhacka räkorna.
Blanda räkhack med gräslök, ingefära, salt och crème fraiche.
Fördela räkröran på rostat bröd och garnera.
Annorlunda att krydda räkröra med ingefära, men eftersom jag älskar ingefära tyckte jag att det var gott.
torsdag 31 december 2009
Nyårsafton 2009
Nu är det nyårsafton och Idas sista dag liknar så många av hennes andra dagar under 2009 - hon har 39 graders feber.
Till förrätt åt vi räktoast smaksatt med ingefära. Till varmrätt hade vi tänkt äta älgfilé men den luktade lite konstigt så vi vågade inte äta av den utan slängde bort den. Snyft. Istället tillagade vi en fläskytterfilé på samma sätt som vi hade tänkt tillaga älgfilén - fylld med vitlöksost och lindad med bacon. Till det åt vi potatispuckar - pressad potatis och ost i smördeg. Till efterrätt blev det en riktig 70-talsklassiker - päron och after eight i ugn och glass.
Till förrätt åt vi räktoast smaksatt med ingefära. Till varmrätt hade vi tänkt äta älgfilé men den luktade lite konstigt så vi vågade inte äta av den utan slängde bort den. Snyft. Istället tillagade vi en fläskytterfilé på samma sätt som vi hade tänkt tillaga älgfilén - fylld med vitlöksost och lindad med bacon. Till det åt vi potatispuckar - pressad potatis och ost i smördeg. Till efterrätt blev det en riktig 70-talsklassiker - päron och after eight i ugn och glass.
Gott Nytt År
Blåbärspaj med choklad och marshmallows
Igår när Maria var här på middag och åt cannelloni med spenat och tomat gjorde jag även en smarrig efterrätt. Efter julgodisbakandet hade jag kvar både mini-marshmallows och choklad som behövde ätas upp. Idag är det nyårsafton och jag har inte menyn klar än. Inte likt mig, men nu kan jag roa mig under dagen med att komponera ihop nå gott.
Blåbärspaj med choklad och marshmallows
Smulpaj
150 g smör
1 dl socker
2½ dl mjöl
1 dl havregryn
1 tsk vaniljsocker
Fyllning
5 dl blåbär
2 msk socker
1 msk potatismjöl
50 g mörk choklad
2 dl mini-marshmallows
1. Blanda alla ingredienser till smulpajen i en matberedare.
2. Lägg hälften av smulorna i en pajform. Tryck ut smulorna i formen och grädda skalet i 200 grader i 6-8 minuter.
3. Blanda blåbären med socker och potatismjöl, lägg det i formen.
4. Hacka chokladen och blanda ihop det med pajsmulorna. Fördela smulblandningen över blåbären.
5. Grädda pajen i 20-25 minuter.
6. Lägg på marshmallows och grädda ett par minuter så de får färg.
7. Servera med vaniljglass, vaniljsås eller grädde och njut!
Jag hade lite frysrensning när det gällde bär så jag använde blåbär, hallon och björnbär. Det var lagom mängd choklad. Vissa tuggor smakade mycket choklad utan att ta över bärsmaken, medan vissa tuggor smakade lite mindre. Lite spännande för man visste aldrig hur nästa tugga skulle smaka. Jag använder mjölkfritt margarin och mörk choklad utan mjölk så pajen var helt mjölkfri.
Blåbärspaj med choklad och marshmallows
Smulpaj
150 g smör
1 dl socker
2½ dl mjöl
1 dl havregryn
1 tsk vaniljsocker
Fyllning
5 dl blåbär
2 msk socker
1 msk potatismjöl
50 g mörk choklad
2 dl mini-marshmallows
1. Blanda alla ingredienser till smulpajen i en matberedare.
2. Lägg hälften av smulorna i en pajform. Tryck ut smulorna i formen och grädda skalet i 200 grader i 6-8 minuter.
3. Blanda blåbären med socker och potatismjöl, lägg det i formen.
4. Hacka chokladen och blanda ihop det med pajsmulorna. Fördela smulblandningen över blåbären.
5. Grädda pajen i 20-25 minuter.
6. Lägg på marshmallows och grädda ett par minuter så de får färg.
7. Servera med vaniljglass, vaniljsås eller grädde och njut!
Jag hade lite frysrensning när det gällde bär så jag använde blåbär, hallon och björnbär. Det var lagom mängd choklad. Vissa tuggor smakade mycket choklad utan att ta över bärsmaken, medan vissa tuggor smakade lite mindre. Lite spännande för man visste aldrig hur nästa tugga skulle smaka. Jag använder mjölkfritt margarin och mörk choklad utan mjölk så pajen var helt mjölkfri.
Etiketter:
choklad,
efterrätt,
fikabröd,
frukt o bär,
smulpaj
onsdag 30 december 2009
Cannelloni med spenat och tomat
Oftast när Maria kommer på besök, kommer hon och fikar på kvällen. Men idag slog jag på stort och bjöd henne på middag först. Leif har länge önskat sin favorit laxcannelloni. Men varken jag eller Maria är så förtjust i rökt lax så till oss gjorde jag vegetariska spenatfyllda cannelloni i tomatsås och ostsås. Till efterrätt gjorde jag en bärpaj med choklad och minimarshmallows.
Cannelloni med spenat och tomat
14 st cannellonirör
Spenatröra:
500 g spenat
1 gul lök
125 g keso (en liten burk)
2 klyftor vitlök
citronsaft från ½ citron
Tomatsås:
1 gul lök
1 burk krossade tomater
2 msk tomatpuré
Ostsås:
1 msk smör
2 msk mjöl
4 dl mjölk
2 dl lagrad riven ost
Kryddor: salt, svartpeppar, timjan och oregano
Spenatröra:
Tina spenaten. Hacka en gul lök fint. Fräs löken, spenaten och de pressade vitlöksklyftorna tills löken är mjuk.
Låt svalna, krydda med salt, och peppar. Blanda ner keson och saften från citronen.
Tomatsås:
Hacka den andra löken fint. Häll de krossade tomaterna i en kastrull tillsammans med finhackad lök och tomatpuré.
Låt det puttra tills löken är mjuk. Krydda med salt, peppar, timjan och oregano.
Häll tomatsåsen i en ugnsform.
Fyll cannellonirullarna med spenatblandningen och lägg dem på tomatsåsen.
Ostsås:
Smält smöret. Ta kastrullen av värmen och blanda ner mjölet. Tillsätt mjölken under vispning. Låt puttra cirka 4 minuter.
Rör ner osten och krydda med salt och peppar.
Häll ostsåsen över cannellonin och ställ in formen i ugnen.
Gratinera i 200° cirka 20 minuter eller tills ytan är gyllenbrun och cannellonin mjuk. Servera med en god sallad.
En god vegetarisk rätt som jag kommer göra fler gånger. Det är många moment som ska göras men inget är svårt. Det svåraste är väl att se till att inte bränna ostsåsen. Jag använder en sprits för att fylla cannellonirören. Till spenatröran använde jag en påse färsk bladspenat som jag drygade ut med lite hackad spenat som jag hade i frysen. Jag kokade tredubbel sats av tomatsåsen som jag använder till aubergine- och mozzarellagratängen och använde en del idag och frös ner de andra två delarna.
Cannelloni med spenat och tomat
14 st cannellonirör
Spenatröra:
500 g spenat
1 gul lök
125 g keso (en liten burk)
2 klyftor vitlök
citronsaft från ½ citron
Tomatsås:
1 gul lök
1 burk krossade tomater
2 msk tomatpuré
Ostsås:
1 msk smör
2 msk mjöl
4 dl mjölk
2 dl lagrad riven ost
Kryddor: salt, svartpeppar, timjan och oregano
Spenatröra:
Tina spenaten. Hacka en gul lök fint. Fräs löken, spenaten och de pressade vitlöksklyftorna tills löken är mjuk.
Låt svalna, krydda med salt, och peppar. Blanda ner keson och saften från citronen.
Tomatsås:
Hacka den andra löken fint. Häll de krossade tomaterna i en kastrull tillsammans med finhackad lök och tomatpuré.
Låt det puttra tills löken är mjuk. Krydda med salt, peppar, timjan och oregano.
Häll tomatsåsen i en ugnsform.
Fyll cannellonirullarna med spenatblandningen och lägg dem på tomatsåsen.
Ostsås:
Smält smöret. Ta kastrullen av värmen och blanda ner mjölet. Tillsätt mjölken under vispning. Låt puttra cirka 4 minuter.
Rör ner osten och krydda med salt och peppar.
Häll ostsåsen över cannellonin och ställ in formen i ugnen.
Gratinera i 200° cirka 20 minuter eller tills ytan är gyllenbrun och cannellonin mjuk. Servera med en god sallad.
En god vegetarisk rätt som jag kommer göra fler gånger. Det är många moment som ska göras men inget är svårt. Det svåraste är väl att se till att inte bränna ostsåsen. Jag använder en sprits för att fylla cannellonirören. Till spenatröran använde jag en påse färsk bladspenat som jag drygade ut med lite hackad spenat som jag hade i frysen. Jag kokade tredubbel sats av tomatsåsen som jag använder till aubergine- och mozzarellagratängen och använde en del idag och frös ner de andra två delarna.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)