Till varmrätt helstekte vi en älgfilé som vi hade fyllt med vitlöksost och sedan virat bacon runt. Till det åt vi sallad och potatisgratäng. Mums!
Helstekt älgfilé
800 g älgfilé i bit
1 tsk torkad örtkrydda, t.ex. timjan eller rosmarin
2 msk smör
140 g bacon
150 g färskost med t.ex. vitlöksmak
Salt
Peppar
Ø Ta fram köttet i så god tid som möjligt. Det bästa är om det hunnit få rumstemperatur precis när du ska bryna det.
Ø Klappa in filén med örtkryddan, salt och peppar.
Ø Bryn runt om i smöret i en stekpanna på hög värme.
Ø Skär en 4 cm djup ficka längs med filén. Peta in osten i fickan på köttet.
Ø Kläm ihop öppningen lite lätt och vira sedan baconskivorna runt filén.
Ø Lägg köttet i en långpanna eller på ett ugnssäkert fat och stoppa in en ugnstermometer så att spetsen hamnar mitt i den tjockaste delen. Sätt in i ugnen i 125°.
Ø Ta ut köttet vid 65 grader.
Ø Höj ugnsvärmen till 250 °. Låt köttet vila minst 10 minuter i folie och sätt sedan in det ytterligare ett par minuter i den heta ugnen så att baconet får lite färg. Skär sedan upp filén.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar