onsdag 31 december 2008

Helstekt älgfilé

Till varmrätt helstekte vi en älgfilé som vi hade fyllt med vitlöksost och sedan virat bacon runt. Till det åt vi sallad och potatisgratäng. Mums!

Helstekt älgfilé
800 g älgfilé i bit
1 tsk torkad örtkrydda, t.ex. timjan eller rosmarin
2 msk smör
140 g bacon
150 g färskost med t.ex. vitlöksmak
Salt
Peppar

Ø Ta fram köttet i så god tid som möjligt. Det bästa är om det hunnit få rumstemperatur precis när du ska bryna det.
Ø Klappa in filén med örtkryddan, salt och peppar.
Ø Bryn runt om i smöret i en stekpanna på hög värme.
Ø Skär en 4 cm djup ficka längs med filén. Peta in osten i fickan på köttet.
Ø Kläm ihop öppningen lite lätt och vira sedan baconskivorna runt filén.
Ø Lägg köttet i en långpanna eller på ett ugnssäkert fat och stoppa in en ugnstermometer så att spetsen hamnar mitt i den tjockaste delen. Sätt in i ugnen i 125°.
Ø Ta ut köttet vid 65 grader.
Ø Höj ugnsvärmen till 250 °. Låt köttet vila minst 10 minuter i folie och sätt sedan in det ytterligare ett par minuter i den heta ugnen så att baconet får lite färg. Skär sedan upp filén.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar