fredag 18 december 2009

Äppelmos

Idag jobbade jag sista dan innan min långledighet över jul och nyår. Ska bli så skönt att bara mysa på här hemma eftersom det dessutom är en Lulejul i år. Tyvärr var Isak tvungen att gå hem från skolan idag för att han kände sig krasslig. Han har feber och huvudvärk. Till middag åt vi hårdbrödmacka med nygriljerad skinka och äppelmos. Så gott!

Äppelmos
1 kg äpplen
4 hg socker

Skala, kärna ur och skär äpplena i bitar. Lägg dem sedan i en kastrull.
Tillsätt sockret och ev. lite vatten på botten.
Koka tills äppelbitarna är mjuka.
Kör med en stavmixer till slät mos-konsistens.

torsdag 17 december 2009

Jullimpa med frukt

Idag var det Olivias sista dans för terminen och då fick vi föräldrar vara med och se hur en lektion kan gå till och vad de har lärt sig. De är så duktiga.

När jag kom hem förberedde jag julklapp till Idas dagisfröknar. Efter en underbar tid på Jupiter har hon nu blivit en stor tjej som går på Neptunus. Som tack för Jupiter-tiden gjorde jag "Limpa i burk" till fröknarna, inspirerad av "Cake in a Jar" som är populärt i USA. Jag la alla torra ingredienser i olika lager i en burk, sedan får de själva tillsätta fil och sirap innan de gräddar limpan i en avlång form.

Jullimpa med frukt
Torrvaror
2,5 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
1,5 dl rågsikt
1,25 dl fyrkornskross
0,5 dl vetegroddar
0,75 tsk havssalt
2 tsk bikarbonat
2 msk brödkryddor
1 dl russin
1 dl torkade aprikoser
Degvätska
5 dl filmjölk
0,25 dl brödsirap

Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda ihop alla torra ingredienser i en stor bunke.
Tillsätt filmjölken och sirapen.
Häll smeten i en smord och bröad 1.5 liters avlång brödform.
Grädda i 175 grader i ca 1 timme och 40 minuter.
Efter ungefär en timme kan du behöva lägga över ett bakplåtspapper så att inte ytan bränns vid.

Vill man kan man använda andra torkade frukter, t.ex. tranbär. Man kan variera mängden frukt också efter eget tycke och smak. När man väl bakar och drar fram alla ingredienser kan det vara lika bra att göra två limpor på en gång.

Julköttbullar

Julförberedelserna fortsätter. Leif gjorde wienernougat för nån dag sedan och igårkväll gjorde jag köttbullar på 1 kg älgfärs.

Julköttbullar
500 g färs
1 dl mjölk
0,75 dl ströbröd
0,75 msk potatismjöl
1 tsk dijonsenap
2 msk kalvfond
1 st liten gul lök, riven
1 tsk salt
0,75 tsk svartpeppar

1. Blanda ihop mjölk, ströbröd, senap, kalvfond, lök, salt och peppar i en bunke. Låt stå i ca 10 minuter så det tjocknar till lite.
2. Smaka av och krydda med mer salt och peppar om du vill.
3. Blanda i köttfärsen och mosa runt med händerna. Rulla smeten till köttbullar.
4. Sätt in en långpanna med en klick smör i ugnen. Ta ut när smöret smält.
5. Lägg i köttbullarna och stek i 225-250 grader i ca 15 min, beroende på köttbullarnas storlek.

Det här blev väldigt goda och saftiga köttbullar. Jag är inte speciellt förtjust i senap men det smakar inte senap trots att det är en av ingredienserna. Om man vill kan 1 ägg tillsättas i smeten också. Jag använde havremjölk och mjölkfritt margarin.

lördag 12 december 2009

Eksta pepparkakor

Idag har vi bakat pepparkakor för fullt i alla möjliga tjocklekar och former. Leif kavlar dem så tunt att de nästan inte håller ihop och Ida trycker lite på sin deg och sätter sen dit formen och trycker ut en tjock pepparkaka. Ifjol bakade jag Riddarbageriets pepparkakor, i år bakar jag Ekstas. Vet inte vilken jag tycker är godast - jag tycker alltid att pepparkakor är gott.

Eksta pepparkakor
250 g margarin eller smör
4 dl socker
2 dl ljus sirap
2 dl vatten
2 msk mald kanel
1 msk mald kardemumma
1 msk malda kryddnejlikor
(ev lite ingefära)
(½ msk stötta pomeransskal)
1 msk bikarbonat
13 dl vetemjöl + lite till utbakningen

1. Mät upp socker, sirap och vatten i en kastrull. Koka upp som hastigast och lyft sedan bort kastrullen från värmen.
2. Skiva smöret eller margarinet och lägg ner det i en bunke. Mät upp alla kryddorna och häll dem i bunken.
3. Slå över den heta sockerblandningen och låt stå en stund tills matfettet smält. Rör om då och då. Låt blandningen svalna så att den blir rumsvarm.
4. Blanda mjölet väl med bikarbonat och rör ner detta i smeten, som blir ganska lös (den sväller sedan). Arbeta ihop degen med en trägaffel.
5. Låt nu degen vila i kylskåp i 1-2 dygn innan den bakas ut. Lägg den antingen väl övertäckt i sin bunke eller i en rejäl och rymlig plastpåse. Under tiden hinner mjölet svälla, så att degen blir maximalt lättkavlad.
6. Smörj plåtar med lite margarin eller smör eller använd bakplåtspapper.
7. Knåda gärna degen lite lätt innan den kavlas ut en liten degbit i taget det är alltid enklast. (Ta lite mjöl både på bakbordet och på kaveln.) Ta ut pepparkaksfigurer med mått.
8. Grädda kakorna i mitten av ugnen i 180° ugnsvärme i 5-10 minuter beroende på tjocklek. Passa noga pepparkakor bränns lätt.

Jag använde 1 msk ingefära också i degen och mjölkfritt margarin förstås. Den här degen var verkligen lättkavlad . Vi använde inget mer mjöl när vi kavlade och degen fastnade ingenting varken för barnen eller de vuxna.

tisdag 8 december 2009

Citronkyckling i ugn

Olivia är lite krasslig så jag var hemma i går på eftermiddagen och i dag på förmiddagen med henne. Vad mycket man hinner när man får lite extra ledigt. Idag har jag bl.a. bakat småfrallor.

I söndags gjorde jag en kycklingrätt i ugnen.

Citronkyckling i ugn
1 kg kycklingben
1 burk inlagd kronärtskocka (290 g)
0,5 burk grillad paprika (à 500 gr)
0,75 dl färskpressad citron (1-2 citroner)
0,5 dl rapsolja
1 msk konc. kycklingfond
2 pressade vitlöksklyftor
1 msk torkad basilika
0,5 tsk salt
1,5 krm nymald svartpeppar
Till servering:
125 gr salladslök
1 burk oliver, gärna blandade

Bryn kycklingbenen runt om i smör i en panna till fin yta. Lägg dem i en långpanna med höga kanter.
Skär kronärtskocka och paprika i grova bitar, lägg i formen.
Blanda övriga ingredienser. Skeda såsen över kycklingen och grönsakerna.
Hit kan förberedas några timmar i förväg. Plasta in kycklingen och ställ kallt.
Tillaga kycklingen mitt i ugnen i 200 grader ca 40 min.
Strimla salladslöken. Låt oliverna rinna av. Garnera kycklingen med tillbehören.

Jag modifierade receptet en aning. Jag använde kycklingfilé istället för ben och färsk paprika istället för grillad. Ca 5 minuter före kycklingen var färdig tillsatte jag purjolök och färsk spenat och när jag tog ut kycklingen ur ugnen strödde jag på tomatbitar. Jag garnerade inte med salladslök och oliver. Kycklingen var god och med en kraftig citronsmak.

söndag 6 december 2009

Baconlindade dadlar

I lördags hade vi vår traditionella tjej-pysselkväll som alltid är lika rolig och trevlig. Vi börjar på eftermiddagen med glögg, sedan fortsätter vi med pyssel innan vi äter knytis-middag. Därefter blir det kaffe, te och kaka innan vi fortsätter med mer pyssel.

Baconlindade dadlar
1 pkt bacon
16 dadlar utan kärnor

Rulla in varje dadel i en halv baconskiva. Stick i en tandpetare så det sitter.
Grädda i 225 grader tills baconet får färg, cirka 15 minuter.
Servera dadlarna varma eller ljumma.

Det här var ett jättegott glögg-tilltugg. Söt dadel och salt bacon var en perfekt kombination och det var ju så enkelt att göra. Framför allt om man köper kärnfria dadlar så att man inte behöver kärna ur dem själv.

torsdag 3 december 2009

Gammelstadskakor

Vad veckorna går fort nu, i dag är det precis tre veckor kvar till jul. Jag har inte alls hunnit med så mycket som jag hade velat. Men, men...jag hinner det jag hinner. Idag har jag i alla fall hunnit baka dessa kakor med stark ingefärasmak. Dessutom har jag gjort pepparkaksdegen så att vi kan baka pepparkakor på söndag eller nästa helg.

Gammelstadskakor
100 g smör
2,5 dl socker
0,75 dl mörk sirap
1 dl vispgrädde
1 tsk rivet citronskal
2 msk pressad citron
5 dl vetemjöl
2 tsk bikarbonat
2 msk mald ingefära

Rör smör och socker poröst. Tillsätt sirap, grädde, citronskal och citronsaft.
Blanda vetemjöl, bikarbonat och ingefära. Tillsätt till smör- och sockerblandningen.
Arbeta ihop till en lös deg.
Låt degen vila över natten i kylen.
Rulla kulor ca 2 centimeter i diameter och lägg dem på plåtar, smorda eller med bakplåtspapper. Lägg dem inte för tätt! Räkna med att de flyter ut till ungefär dubbla storleken.
Grädda i mitten i 150 grader 25-30 minuter.

Jag gräddade två plåtar samtidigt i nätt 150 grader i varmluftsugn. Jag använde mjölkfritt margarin och havregrädde. Det var väldig stark ingefära-smak och jag älskar ingefära, men jag tror ändå att jag provar med lite mindre ingefära nästa gång kanske 1,5 msk räcker.